Mødedato: 08.03.2006, kl. 14:00

Etablering af P-anlæg - fase 1

Se alle bilag

Etablering af P-anlæg - fase 1

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. marts 2006

 

 

7.      Etablering af P-anlæg - fase 1

 

TMU 126/2006  J.nr. 310.0013/05

 

 

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

at   etablering af kommunalt initierede P-anlæg igangsættes som beskrevet i denne indstilling

at   der påbegyndes udarbejdelse af et udbudsgrundlag for privat initierede P-anlæg

 

 

RESUME

Implementering af parkeringsstrategien omfatter opførelse af i alt 4.000 nye parkeringspladser i anlæg og nedlæggelse af i alt 1.000 gadeparkeringspladser for indretning af nye byrum. Etableringen er opdelt i 3 faser, som løber i perioden 2006 – 2014. Fase 1 omhandler realisering af de første 1.300 parkeringspladser samt nedlæggelse af de første 325 gadeparkeringspladser.

Det anbefales, at der arbejdes sideløbende med to typer udbud til realisering af målet:

1. Kommunalt initierede P-anlæg. Udbud hvor entreprenører inviteres til at byde på etablering og teknisk drift af kommunale parkeringsanlæg. Anlæggene udbydes på kommunale grunde – eller under gader og pladser. Anlæggene er fra starten kommunale, og vil derfor være attraktive for entreprenører og leverandører af parkeringssystemer. Markedet for denne type af totalleverancer er dog ikke udviklet i Danmark i dag. Det første kommunale udbud kan medvirke til etablering af konsortier, som kan udvikle og tilbyde parkeringsløsninger.

Umiddelbart efter afslutningen af den offentlige dialog om lokalisering af nye p-anlæg medio maj, vil forvaltningen stille forslag om en lokalitet i hvert af de fem brokvarterer, hvor der kan påbegyndes udarbejdelse af ideoplæg og program for bygning af et kommunalt initieret P-anlæg. Formålet hermed er så tidligt som muligt, at opnå viden og erfaring om konkrete problemstillinger i planlægnings-, projekterings- og udførselsfasen.

Forvaltningen vil ved udarbejdelse af udbudsgrundlag åbne mulighed for, at bydende kan komme med forslag til alternative placeringer af anlægget på offentlig areal.

Udbudsgrundlaget for de første kommunalt initierede P-anlæg forelægges til politisk behandling i udvalget i efteråret 2006.

Forvaltningen anbefaler, at udbudsgrundlaget for de første P-anlæg omfatter både anlæg og teknisk drift i en 5 års periode, således at man indhøster fordelen af, at entreprenøren både får ansvar for udførelsen og indkøring af anlægget indtil der foreli gger en stabil driftssituation.

2. Privat initierede P-anlæg. Udbud hvor private bygherrer inviteres til at etablere offentligt tilgængelige P-anlæg på egen grund, som en del af en bebyggelse. Anlæggene afgrænses f.eks. som "ejerlejligheder", der efter ibrugtagningen sælges til kommunen. Udbudet vil give private bygherrer mulighed for, at foreslå alternative placeringer til dem, som fremlægges ved den foreslåede borgerdialog.

Udbudsgrundlaget for udbud af privat initierede P-anlæg forelægges til politisk behandling efter sommerferien 2006 sammen med resultatet af borgerdialogprocessen om lokalisering af kommunalt initierede P-anlæg.

Det vurderes, at omkostningerne i 2006 for igangsætning og ud­arbejdelse af ovenstående opgaver udgør ca. 4 mio. kr. Omkostningen kan afholdes inden for de bevillinger, der er allerede er givet af Borgerrepræsentationen til realisering af P-strategien.

 


SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog den 15. juni 2005 (BR 399/05) en strategi for forbedring af parkeringsforhold og byrum i de indre brokvarterer blandt andet gennem etablering af 4.000 nye parkeringspladser i anlæg og nedlæggelse af 1.000 pladser i gadeplan. Målet med parkeringsstrategien er, at skabe et bedre trafikmiljø, bedre parkeringsforhold for beboerne og mere velfungerende byrum til ophold og rekreation.

Etablering af 4.000 nye parkeringspladser i P-anlæg og nedlæggelse af 1.000 gadeparkeringspladser er opdelt i 3 faser, hvor 1. fase omfatter etablering af 1.300 parkeringspladser i anlæg og nedlæggelse af 325 gadeparkeringspladser i perioden 2006 - 2009.

Forvaltningen har som grundlag for etableringen af P-anlæg udarbejdet en behovsanalyse, som viser, hvor der er underskud og overskud af parkeringspladser til beboerparkering i de indre brokvarterer. På baggrund af behovsanalysen samt en vurdering af mulige placeringer er der udarbejdet en bruttoliste for placering af nye P-anlæg i de indre brokvarterer.

I perioden 15. marts til 15. maj 2006 gennemføres en offentlig dialog om udpegede lokaliseringer for P-anlæg. Det gøres fra starten af dialogfasen klart, at det endelige forslag til lokalisering af P-anlæggene vil blive baseret på dels de forslag og anbefalinger borgerne fremkommer med og dels på de alternative løsningsforslag, som private foreslår under dialogprocessen eller som fremkommer som alternative tilbud under udbudsprocessen.

For at fremkalde så mange tekniske og økonomiske løsninger som muligt til etablering af de 4.000 pladser, anbefales det at bygge på både privat og kommunalt initiativ. Det kan gøres ved at udbyde fremskaffelsen af de ønskede pladser efter de to nedenstående modeller:

 

 

1. Kommunalt initierede P-anlæg. Udbud hvor entreprenører inviteres til at byde på etablering og teknisk drift af kommunale parkeringsanlæg. P-anlæggene etableres på kommunale grunde – eller under gader og pladser. Anlæggene er fra starten kommunale og vil derfor være attraktive for tilbudsgivere, som ikke selv råder over byggegrunde eller deltager i byggeprojekter.

I umiddelbar forlængelse af borgerdialogen foreslår forvaltningen, at der udvælges en lokalitet i hvert af de fem bykvarterer, der er egnede til at gennemløbe et projektforløb for et første underjordisk, fuldautomatisk P-anlæg. Formålet med denne "kickstart" er, at modne markedet for denne type løsninger, og at opnå viden og erfaring om planlægnings-, projekterings- og udbudsfasen, som kan "strømline" processen med udviklingen af de mange efterfølgende projekter.

 

Udvælgelsen sker på baggrund af en forudgående "screening", så det sikres at de første anlæg kan gennemføres uden udarbejdelse af VVM-redegørelse, ny lokalplan m.m.

Tilbudsgiverne bliver fortrinsvis konsortier bestående af arkitekter, ingeniører, entreprenører og leverandører af parkeringssystemer. Markedet for denne type af totalleverancer er dog ikke fuldt udviklet i Danmark i dag. Det første kommunale udbud vil medvirke til etablering af konsortier, som kan udvikle og tilbyde parkeringsløsninger til Københavns Kommune i forbindelse med realiseringen af parkeringsstrategien.

For at sikre, at alle fysiske og økonomiske løsningsmuligheder bliver inddraget, vil der også i udbudsprocessen for de kommunalt initierede P-anlæg blive åbnet for, at tilbudsgiverne – udover at byde på de konkrete udbudte anlæg – også kan give alternative tilbud i form af anlæg, som kan etableres på offentlige arealer.

Resultatet af udbud for de første kommunalt initierede p-anlæg vil kunne forelægges de politiske udvalg primo 2007, således at der kan blive projekterings- og anlægsstart for p-anlæg herefter.

2. Privat initierede P-anlæg. Udbud hvor private bygherrer inviteres til at etablere offentligt tilgængelige P-anlæg på egen grund, som en del af en bebyggelse. Forventningen er, at der kan opnås økonomiske, tekniske og byrumsarkitektoniske fordele for såvel de private byggeprojekter som almenhedens behov for indpasning af offentlige parkeringsanlæg. Anlæggene afgrænses f.eks. som "ejerlejligheder", der efter ibrugtagningen sælges til kommunen. Udbudet vil give private bygherrer mulighed for, at foreslå alternative placeringer til dem, som fremlægges ved den foreslåede borgerdialog. Alternative placeringer vil blive vurderet ud fra parkeringsbehovet og kan i givet tilfælde erstatte en eller flere af de lokaliteter som indgår i dialogfasen.

At udbudsgrundlag for de private initierede P-anlæg fremlægges til godkendelse efter sommerferien sammen med resultatet af borgerdialogprocessen om lokalisering af P-anlæg.

 

ØKONOMI

 

Omkostningerne til gennemførelse af ovenstående er skønnet til at udgøre ca. 4 mio. kr. i 2006. Omkostningen vil kunne afholdes inden for de bevillinger der allerede er givet af Borgerrepræsenta tionen.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltnings positivliste.

Mulige lokaliteter for nye p-anlæg vil i planlægningsfasen gennemgå en VVM-screening. For et antal projekter vil der skulle udarbejdes VVM- redegørelse.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Aktivitetsplan for fase 1.

 

 

Ole Bach


 

Til top