Lokalisering af P-anlæg i de indre brokvarterer - fase 1
Lokalisering af P-anlæg i de indre brokvarterer - fase 1
Teknik- og Miljøudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. marts 2006
6. Lokalisering af P-anlæg i de indre brokvarterer - fase 1
TMU 130/2006 J.nr. 310.0013/05
Teknik- Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
at den foreliggende bruttoliste for lokalisering af P-anlæg danner grundlag for en offentlig dialog i perioden 15. marts - 15. maj 2006
at forvaltningen i løbet af foråret 2006
fremlægger en strategi for byrumsforbedringer gennem nedlæggelse af 1000 parkeringspladser
RESUME
Borgerrepræsentationen vedtog den 15. juni 2005 indstillingen "Forbedring af parkeringsforholdene og trafikal fredeliggørelse i de indre brokvarterer" (BR 399/05). Heraf fremgår bl.a., at der som led i gennemførelsen af parkeringsstrategien skal udpeges lokaliseringer dels for P-anlæg med 4.000 parkeringspladser, dels for byrumsforbedringer gennem nedlæggelse af 1.000 eksisterende gadeparkeringspladser.
Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet en bruttoliste over mulige lokaliseringer af P-anlæg, jf. bilag 1 og 2. Forvaltningen foreslår, at bruttolisten kvalificeres gennem en offentlig dialog 15. marts – 15. maj 2006 samt gennem forvaltningens fortsatte arbejde.
Da flere af lokaliseringsforslagene på bruttolisten er alternative løsninger til dæ kning af det samme parkeringsbehov, vurderer forvaltningen, at kun ca. halvdelen af bruttolistens lokaliseringsforslag vil blive aktuelle for placering af P-anlæg.
Som led i den efterfølgende udbudsproces for de udvalgte
P-anlæg åbnes der mulighed for at give tilbud på alternative løsningsmuligheder
– både på offentlige arealer og på privat grund – og eventuelt som en del af
privat byggeprojekt. Derved sikres
Vælges alternative løsninger til de der indgår i den offentlige dialog, vil der blive gennemført en separat offentlig høring af lokaliseringen inden de anlægges.
Slutteligt
foreslås at forvaltningen i løbet af foråret udarbejder en strategi for
nedlæggelse af 1.000 parkeringspladser i brokvartererne. Denne forelægges
udvalget inden sommerferien 2006
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Samtidigt hermed skal
der nedlægges 1.000 pladser i gadeplan, så der kan skabes et bedre trafikmiljø
og mere velfungerende byrum til ophold og rekreation.
Etablering af de 4.000 pladser i P-anlæg er opdelt
i 3 faser
Uddybning af indstilling og
evt. alternativer hertil
Forvaltningens forslag til mulige lokaliseringer af P-anlæg
De områder i
København, hvor de nye P-anlæg skal placeres, er i forvejen tæt bebygget. Det er
derfor nødvendigt, at anlæggene optager mindst mulig plads. Det vil være mindst
pladskrævende at anvende fuldautomatiske P-anlæg. Ved et fuldautomatisk P-anlæg
forstås et anlæg betjent med et elevatorsystem, som kan bringe bilen på plads
og hente den frem igen. Bilisten skal således ikke ind i selve anlægget.
Der er udarbejdet en bruttoliste for
P-anlæggenes lokaliseringsmuligheder på baggrund af en række
prioriterede kriterier, som beskrevet nedenfor.
Kriterierne tager udgangspunkt i såvel parkeringsbehovet i nærområdet som de fysiske
forudsætninger på stedet.
Hovedkriterium:
Hovedkriteriet for mulige lokaliseringer af de nye P-anlæg er behovet for p-pladser. Behovet for p-pladser er opgjort gennem en registrering af det nuværende bilejerskab kombineret med de nuværende parkeringsmuligheder i de indre brokvarterer jf. bilag 3.
Underkriterier:
Udover
behovskriteriet er der også anvendt flg. underkriterier:
- Fysiske og tekniske muligheder (Hvor er det fysisk muligt at
placere et p- anlæg? Hvilke typer af løsninger lader sig gøre her? Er der
evt. begrænsninger?)
- Arkitektoniske og byrumsmæssige hensyn (Kan en placering det
pågældende sted bidrage til at skabe rammer for gode byrum eller
understøtte eksisterende planer? Er der evt. begrænsninger/særlige
hensyn?)
- Trafikhensyn (Er det muligt at lave sikre og overskuelige trafikløsninger – herunder acceptabel trafikafvikling?)
- Økonomiske hensyn (Er
der på stedet særlige faktorer, som kan have indflydelse på det enkelte
anlægs økonomi?)
Den vedlagte bruttoliste (bilag 1 og 2) angiver således, hvor det med udgangspunkt i ovenstående kriterier er muligt og hensigt smæssigt at placere et P-anlæg indenfor 300 m fra de områder, som i dag har det største parkeringsbehov. Det skal bemærkes, at der som led i den interne kvalitetssikring kan ske mindre justeringer af bruttolisten inden dialogfasens start.
Da flere af lokaliseringsforslagene angiver alternative løsninger til dækning af det samme parkeringsbehov i et område, vurderer forvaltningen, at kun 40-60 af bruttolistens ca. 80 lokaliseringsforslag vil blive aktuelle som endelige placeringer.
Der er foreløbigt forudsat en mindstestørrelse på 40 parkeringspladser og en maksimal størrelse på 250 parkeringspladser for et P-anlæg. De relativt små anlæg giver mulighed for at begrænse afstanden mellem bolig og parkeringsplads – og sikrer samtidig, at trafikmængden i boligområderne ikke koncentreres unødigt på grund af P-anlæggene.
Der er mange begrænsninger for, hvor de nye P-anlæg kan placeres, idet en række økonomiske, pladsmæssige, tekniske og byrumsmæssige hensyn spiller ind. Derfor er der i vidt omfang peget på underjordiske anlæg i offentlige gadearealer. Derudover har det været nødvendigt at pege på mulige lokaliseringer på privat grund eller under offentlige byanlæg, f.eks. legepladser og eksisterende parkeringsarealer.
I de tilfælde, hvor P-anlæggene foreslås placeret i områder tæt på institutioner eller legepladser, samt hvor der er gode potentialer for at styrke bylivet i øvrigt, foreslås det at kæde etableringen af P-anlæggene direkte sammen med byrumsforbedrende projekter.
Forvaltningen
foreslår
For at sikre, at alle fysiske og økonomiske løsningsmuligheder bliver inddraget, vil der i udbudsprocessen for P-anlæggene blive åbnet for, at private – udover at byde på anlæg der er på bruttolisten – også kan give tilbud på alternativer, som kan etableres både på offentlige arealer og på privat grund – og eventuelt indgår i private byggeprojekter.
Vælges alternative løsninger til de der indgår i den offentlige dialog, vil der blive gennemført en separat offentlig høring af lokaliseringen inden de anlægges.
Et endeligt forslag til lokaliseringer vil efterfølgende blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget umiddelbart efter sommerferien 2006. Samtidig hermed indstilles beslutning om lokaliseringer for P-anlæg til realisering i fase 1. Efterfølgende vil der i forvaltningen blive arbejdet videre med de øvrige valgte lokaliseringer med henblik på indstilling af lokaliseringer til realisering i henholdsvis fase 2 og 3.
Forvaltningens forslag til strategi for
nedlæggelse af 1.000 parkeringspladser i brokvartererne
Nedlæggelsen af 1.000 gadeparkeringspladser med tilhørende byrumsforbedringer skal bidrage til trafikal fredeliggørelse og kvalitet i byens rum i de indre brokvarterer.
Som beskrevet i byrumshandlingsplanen, som blev forelagt og godkendt af Bygge- og Teknikudvalget den 12. oktober 2005, arbejder forvaltningen med en række målsætninger for lokale projekter om at styrke det lokale byliv gennem styrkelse af lokal identitet, nærrekreative muligheder, lokale mødesteder, handelsområder, sammenhænge ml. skoler, institutioner, biblioteker, mv.
Disse målsætninger
i byrumshandlingsplanen udgør således også grundlaget for processen ved
nedlæggelse af 1.000 parkeringspladser
Parallelt
med dialogfasen om lokalisering af P-anlæggene
Dialogfase om lokalisering af
P-anlæg
Forvaltningen har i en indledende idéfase inviteret repræsentanter fra lokalområderne (Lokalråd, Kvarterløft, Agendacentre, "Områdefornyelser" mv.) til at deltage i lokale fokusgrupper.
De lokale fokusgrupper har været inddraget for at give inspiration til dialogfasen med borgerne i foråret 2006, så denne bedst muligt kan bidrage til at kvalificere forvaltningens indstilling om lokaliseringer.
Forvaltningen foreslår, at der gennemføres en dialogfase, hvor borgerne og andre interessenter har mulighed for at bidrage til kvalificeringen af P-anlæggenes lokalisering ved at komme med kommentarer og input til en bruttoliste, inden de endelige lokaliseringer fastlægges af Teknik- og Miljøudvalget.
Det gøres allerede i starten af dialogfasen klart, at der i forbindelse med udbudsprocessen kan fremkomme alternative løsningsforslag, som kan give anledning til justering af lokaliseringsplanen.
Dialogen om placering af de nye P-anlæg vil tage udgangspunkt i den vedlagte bruttoliste (bilag 1 og 2).
Den offentlige dialog (jf. bilag 5) skal sikre, at listens forslag kvalificeres gennem borgernes lokalkendskab, og at der skabes en forankring og forståelse i lokalområdet. Der kan desuden via dialogfasen fremkomme nye forslag til alternative lokaliseringsmuligheder.
Det videre arbejde
Såfremt
nærværende indstilling godkendes
Forvaltningen udarbejder desuden på baggrund af dialogfasen om P-anlæg, et oplæg til politisk behandling umiddelbart efter sommerferien, indeholdende følgende:
- Resultat af den offentlige dialogfase om lokalisering af P-anlæg
- Forslag til lokaliseringer af P-anlæg for fase 1
Borgerdialogen gennemføres inden for parkeringsprojektets vedtagne budget.
Miljøvurdering
Indstillingen er ikke omfattet af positivlisten for miljøvurderinger, men der vil blive gennemført miljøvurdering i forbindelse med udarbejdelse af ideoplæg og program for de enkelte anlægsprojekter.
Forinden foretages desuden en VVM-screening, som vil udpege de anlægsprojekter, hvor der skal udarbejdes en egentlig VVM-redegørelse.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1a-d: Kortlægning af mulige lokaliseringer af P-anlæg
Bilag 2: Bruttoliste over mulige lokaliseringer af P-anlæg
Bilag 3: Kortlægning af behov for parkeringspladser
Bilag 4: Eksempler på beskrivelse af lokaliseringsforslag for P-anlæg til dialogmaterialet
Bilag 5: Oplæg til dialogfasen
Ole Bach