Mødedato: 08.03.2006, kl. 14:00

Forbedringer af trafiksikkerheden på Ruten

Se alle bilag

Forbedringer af trafiksikkerheden på Ruten

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. marts 2006

 

 

Sager til beslutning

 

20.      Forbedringer af trafiksikkerheden på Ruten

 

TMU 133/2006  J.nr. 21219.01115/06

 

 

 

Teknik - og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

at etablering af cykelstier, forbedring af trafiksikkerheden samt en byrumsmæssig forskønnelse af vejstrækningen Ruten i Tingbjerg gennemføres.

 

 

RESUME

I forbindelse med gennemførelse af helhedsorienteret byfornyelsesprojekt Tingbjerg-Utterslevhuse fremlagde Bygge- og Teknikforvaltningen den 1. juni 2005 to alternative dispositionsforslag vedrørende etablering af trafiksikkerheds- og byrumsmæssige samt tryghedsskabende forbedringer på vejstrækningen Ruten.

Bygge- og Teknikudvalget besluttede på mødet den 1.juni 2005 at forslaget med separate cykelstier skulle danne grundlag for det videre arbejde.

 

Ved beslutningen blev forvaltningen bemyndiget til at afholde udgifter til sådanne forbedringer med et budget på 8,2 mio. kr. ekskl. moms af byfornyelsesbudgettet.  Etablering af cykelstier og forbedring af trafiksikkerheden som denne indstilling omhandler, relaterer sig til dette budget

 

Borgerrepræsentationen havde derudover på sit møde den 11. december 2003 (BR 555/03) godkendt en ramme på 10 mio. kr. med delvis statsrefusion til det helhedsorienterede byfornyelsesprojekt som skulle bidrage til forskønnelsen af byrummene langs Ruten  

 

Af indstillingen fremgik at det færdigbearbejde projekt ville blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget til godkendelse, før det blev gennemført ligesom der ville blive fremlagt en præcis opgørelse over de økon omiske konsekvenser for ren- og vedligeholdelsesudgifterne, som projektet medfører.  

 

Priskalkulationen af det foreliggende projekt viser en forøgelse af de årlige drifts- og vedligeholdelsesudgifter, fra 190.000 kr. pr. år til 340.000 kr. pr. år inkl. vedligeholdelse af og eksisterende - og nye træer. jf. Bilag 3  Forvaltningen vil i forbindelse med budgetforslag 2008 udarbejde en liste over projekter, der medfører øgede driftsudgifter.

 

 

Projektet

I forhold til det dispositionsforslag, som blev godkendt på Bygge - og Teknik Udvalgets møde den 1. juni 2005 er der foretaget enkelte mindre justeringer og tilpasninger. Således mindskes bredden på de fodgængerovergange og stier der krydser Ruten fra 10 meter til 6 meter, for at optimere oversigtsforholdene. Derudover etableres "Pukkelbump" i vejbanen som fartdæmpende foranstaltninger i hver ende af Ruten. Endelig fastholdes det sydlige busstoppested ved Utterslevhuse, der i dispositionsforslaget var foreslået flytte, på den nuværende placering efter ønske fra Samrådet, som er Partnerskabsprojektets overordnede styregruppe.

 

De øvrige elementer, der blev angivet i dispositionsforslaget, er fastholdt i det nu foreliggende projekt:  

  • Der etableres separate cykelstier i hver vejside med rabatter mellem cykelsti og kørebane.
  • De nuværende cykelbaner på 0,7 m ændres til cykelstier på 2,2 m.
  •  Kørebanen bliver udvidet fra 6 m til 6,5 m for at få bedre forhold for busserne.
  • Der etableres vejindsnævringer og nye fodgængerovergange.
  • Stoppestederne anlægges, så de ikke er i konflikt med cykelstien.
  • Der etableres et nyt belysningsanlæg for hele Ruten.

 

Vejprojektet bidrager til at give et mere attraktivt indgangsparti til hele Tingbjerg-Utterslevhuse bebyggelsen, idet forslaget giver et grønt gaderum, som ændrer det nuværende byrums arkitektoniske udtryk og gør Ruten mere trygt og attraktivt at færdes i for beboerne og besøgende til Rutens funktioner.

 

Det sammenhængende vej- og byrumsprojekt er planlagt udført i 3 etaper løbende fra primo 2007 til primo 2009.  Etape 1 omfatter området ud for centerpladsen som planlægges udført fra primo 2007 til ultimo 2007.  Etape 2 omfatter området ud for Skolepladsen som planlægges udført fra Ultimo 2007 til medio 2008.  Etape 3 omfatter området ud for Lille Torv. som planlægges udført fra medio 2008 til primo 2009. Etapedelingen vil minimere de trafikale gener på Ruten og sikre derudover at projektets pladser (Centertorv, Skoletorv og Lille torv) kan fungere som parkeringspladser i hele anlægsperioden.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen godkendte i mødet den 11. december 2003 (BR 555/03) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling om gennemførelse af et helhedsorienteret byfornyelsesprojekt Tingbjerg-Utterslevhuse på baggrund af et byfornyelsesprogram i henhold til kap. 2 i lov om byfornyelse. Dette projekt skal gennemføres inden for en maksimal ramme på 10 mio. kr. ekskl. moms med en statslig refusion på 2,66 mio. kr.

Derudover bemyndigede Borgerrepræsentationen Bygge- og Teknikforvaltningen til at afholde udgifter på 8,2 mio. kr. ekskl. moms af byfornyelsesbudgettet til etablering af trafiksikkerheds- og byrumsmæssige samt tryghedsskabende forbedringer på Ruten. Endelig bidrager boligselskaberne SAB og FSB med 9,8 mio. Den samlede trafik – og byrumsforbedring for Ruten dannes således af 2 rumligt/procesmæssigt sammenhængende, men økonomisk adskilte projekter:

  1. Projektet for Ruten, med et anlægsbudget på 8,2 mio. kr. som finansieres af Københavns Kommunes byfornyelsesbudgettet.
  2. De tre pladsdannelser langs Ruten (Centertorvet, Skolepladsen og Lille Torv) med et samlet anlægsbudget på 17,4 mio.  Dette projekt finansieres af midler fra henholdsvis Boligselskaberne med 9,8 mio. og med 7,6 mio. med helhedsorienterede byfornyelses- midler.    

 

De nuværende forhold på Ruten

Ruten fungerer som central adgangsvej for bydelens godt 6.000 indbyggere, det lokale center med 22 forretninger, bibliotek, områdets fire børneinstitutioner, plejehjem og Tingbjerg skole med godt 600 elever samt som skolevej for de godt 500 elever, der går i skole udenfor Tingbjerg. Ifølge en trafiktælling fra 2000 kørte der på strækningen kl. 6-18 omkring 2.700 biler, heraf 14 % tung trafik (inkl. busser), samt 290 cykler på de afmærkede cykelbaner.

Området betjenes af busruterne 2 A og 22, der kører på Ruten i begge retninger.  Busruten 2 A, der er oprettet medio oktober 2002, har en drift med meget korte intervaller (3-5 minutter i dagtimerne). Busdriften på Ruten er dermed stærkt intensiveret siden trafiktællingen i 2000. Der kører aktuelt ca. 250 busser i døgnet i hver retning ad den centrale del af Ruten. I dagtimerne kører der op til 15-18 busser i timen i hver retning.

 

Forbedring af cykelstiforholdene på Ruten

Etablering af cykelstier på Ruten er begrundet i et lokalt ønske om at få forbedret forholdene for cykeltrafikken i området. Dette har baggrund i, at Rutens nuværende udformning generelt ikke kan betragtes som sikkerheds- og tryghedsmæssigt fuldt tidssvarende ud fra den trafik, der i dag skal afvikles, og i betragtning af vejens funktion som hovedfærdselsåre i lokalområdet. 

Mængden af biler og busser i forhold til vejens udformning med en kørebane på 6 m medfører, at den eksisterende cykelafmærkning i hver side af vejen (afstribede cykelbaner på 0,7 m) ikke bruges tilstrækkeligt. Som følge heraf benyttes gangstier i mange tilfælde til at cykle på til gene for de gående. Efter et lokalt ønske nedlægges den eksisterende dobbeltrettede cykelsti på centerområdet ved Ruten, og muliggør en opgradering af centrets pladsdannelser og butikkernes forarealer.

Etableringen af cykelstierne har givet mulighed for at opfylde de overordnede mål for at opgradere centerområdets arkitektoniske udtryk og kvaliteter, så området bliver et attraktivt offentligt rum hvor vejareal og pladser behandles som ét sammenhængende byrum.

Udover fremme af sikkerhed og tryghed for beboerne vil der i samarbejde med områdets beboere og øvrige interessenter blive udarbejdet projekter for indretning af de tre pladser langs Ruten (Centertorvet, Skolepladsen og Lille Torv), hvori indgår forbedring/fornyelse af belysning, beplantning, belægninger og butiksfacader mv. 

 

Projektbeskrivelse 

Projektstrækningen løber fra krydset Ruten / Åkandevej / Terrasserne til T-krydset ved Langhusvej. I forhold til det dispositionsforslag som blev godkendt på Teknik og Miljøudvalgets møde den 1. juni 2005 er der overordnet blevet foretaget enkelte mindre justeringer og tilpasninger.

Således er de fodgængerovergange og stier der krydser Ruten blevet mindsket i bredde fra 10 meter til 6 meter, for at optimere oversigtsforholdene og der etableres "Pukkelbump " i kørebanerne som fartdæmpende foranstaltninger i hver ende af Ruten. Derudover er det sydlige busstoppested ved Utterslevhuse, der i dispositionsforslaget var foreslået flyttet, fastholdt efter ønske fra Samrådet, som er partnerskabsprojektets overordnede styregruppe.

 

De øvrige elementer er fastholdt i det nu foreliggende projekt. Således indeholder projektet separate cykelstier i hver vejside med rabatter mellem cykelsti og kørebane. Kantstenen mod nord fastholdes i projektet. Med udgangspunkt i dette, ændres vejprofilet, så der opnås en egentlig cykelsti i hver vejside med en grøn bred rabatafskærmning mellem cykelsti og kørebanen på nordsiden og en smallere rabat på sydsiden. De nuværende cykelbaner 0,7 m ændres til cykelstier på 2,2 m. Kørebanen bliver udvidet fra 6 m til 6,5 m for at få bedre forhold for busserne. Der etableres fartdæmpende foranstaltninger og nye fodgængerovergange, og stoppestederne anlægges, så de ikke er i konflikt med cykelstien.

 

Der etableres ny belysning af byrummet, som omfatter Rutens vejanlæg. Belysningen er en del af et samlet belysningskoncept som omfatter hele Tingbjerg.    

 

Projektet skaber et grønt gaderum, som gør Ruten mere trygt og attraktivt at færdes i for beboerne og besøgende til Rutens funktioner.

 

Det sammenhængende vej- og byrumsprojekt er planlagt udført i 3 etaper løbende fra primo 2007 til primo 2009.  Etape 1 omfatter området ud for centerpladsen som planlægges udført fra primo 2007 til ultimo 2007.  Etape 2 omfatter området ud for Skolepladsen som planlægges udført fra Ultimo 2007 til medio 2008.  Etape 3 omfatter området ud for Lille Torv, som planlægges udført fra medio 2008 til primo 2009. Etapedelingen vil minimere de trafikale gener på Ruten og sikre derudover at projektets pladser (Centertorv, Skoletorv og Lille torv) kan fungere som parkeringspladser i hele anlægsperioden

 

Projektet indebærer, at Vej & Park, inden ombygningen af ruten færdiggøres i 2009, udfører en regulering af den østlige del af vejkrydset Ruten/Åkandevej/Terrasserne, således at de to kørebaner/opmarchbåse, der i dag findes i dette lysregulerede vejkryds ændres til én kørebane/opmarchbås. 

En særskilt indstilling om dette vil blive forelagt TMU når dette projekt er planlagt.

  

Vejprojekterne er udarbejdet af Bornebusch Rådg ivende Arkitekter (totalrådgiver), GHB Landskabsarkitekter A/S og Ingeniørfirma Hansen, Carlsen & Frølund A/S.

Projektet er kvalitetssikret / projektgransket af ingeniørfirmaet Carl Bro A/S 

 

Projektet har været forelagt HUR og politiet, og deres bemærkninger vedrørende vejbrede, cykelstiudformning, vejindsnævringer, busstoppesteder, oversigtforhold, fodgængerovergang mv. er indarbejdet i projektet. Områdets beboere har været inddraget i hele processen, og projektet er godkendt af Samrådet som er partnerskabsprojektets overordnede styregruppe.

 

Økonomi

Projektets anlægsøkonomi finansieres inden for den budgetterede ramme på 8,2 mio. kr., der afholdes af Københavns Kommune uden for den maksimale ramme på 10 mio. kr. til den helhedsorienterede byfornyelse i området. Udgifterne afholdes af Plan & Arkitektur, og udgifterne vil ikke belaste andre forvaltningsenheders budgetter.

Kassemæssig dækning anvises af det på budgettet for 2005 under Plan & Arkitektur, konto 0.15.3, byfornyelse, optagne rådighedsbeløb og af de på budgetterne for de følgende år til samme formål forventede rådighedsbeløb. Budgetansvarlig institution: 44 010 Plan & Arkitektur.

De årlige driftsomkostninger øges på grund af den ændrede udformning af vejforløbet herunder den øgede begrønning af Ruten. Det foreliggende projekt medfører en forøgelse af de årlige drifts- og vedligeholdelsesudgifter, fra 190.000 kr. pr. år til 340.000 kr. pr. år inkl. vedligeholdelse af og eksisterende - og nye træer. jf. Bilag 3. Forvaltningen vil i forbindelse med budgetforslag 2008 udarbejde en liste over projekter, der medfører øgede driftsudgifter.

 

I drift og vedligeholdelsesudgifterne er der medtaget det kommunalt ejede areal på Skolepladsen, beliggende med direkte adgang fra Ruten. På dette areal indrettes en offentlig opholdplads med både faste belægninger, plinter til ophold og sportsaktiviteter samt grønne beplantede arealer.

 

Miljøvurdering

Teknik - og Miljøforvaltningens positivliste til miljøvurdering vedrørende vejprojekter er overholdt på projektniveau.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Eksisterende forhold.

Bilag 2. Vej- og byrumsprojekt med separate cykelstier – oversigtstegninger og snit.

Bilag 3 Priskalkulation for øgede driftsomkostninger, Vej & Park,

 

 

 

 

Ole Bach                                                     Ulrik Winge

 


 

Til top