Mødedato: 08.03.2006, kl. 14:00

Indstilling vedrørende medlemsforslag om udarbejdelse af lokalplan, der sikrer, at legepladsen på Bryghusgrunden bevares

Se alle bilag

Indstilling vedrørende medlemsforslag om udarbejdelse af lokalplan, der sikrer, at legepladsen på Bryghusgrunden bevares

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. marts 2006

 

 

11.      Indstilling vedrørende medlemsforslag om udarbejdelse af lokalplan, der sikrer, at legepladsen på Bryghusgrunden bevares

 

TMU 142/2006  J.nr. 2271.0011/05

 

 

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget

 

at  det stillede medlemsforslag om bevaring af legepladsen på Bryghusgrunden ikke nyder fremme

 

at  udvalget i stedet træffer beslutning om at igangsætte udarbejdelsen af ny lokalplan for Bryghusgrunden, der – ligesom den nuværende lokalplan - muliggør bebyggelse på grunden. Det forudsættes i den forbindelse, at såvel den kommende bebyggelse som de tilknyttede byrum opfylder de nedenfor opstillede kriterier for ekstraordinær høj kvalitet. Samme høje kvalitet skal præge en legeplads, der indrettes i området – enten i bebyggelsen eller som en del af promenadearealet eller vandarealet. Bebyggelsen skal i hovedparten af stueetagen rumme publikumsorienterede funktioner. Udarbejdelse af ny lokalplan forudsætter et kommuneplantillæg, og Økonomiforvaltningen kontaktes snarest herom

 

at  forvaltningen tilrettelægger en dialogproces, som foruden den sædvanlige borgerinddragelse, der knytter sig til lokalplanprocedurer, starter borgerdialogen allerede før projektudarbejdelse og lokalplanforslag igangsættes

 

RESUME

I Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. februar 2006 blev det besluttet, at forvaltningen skulle udarbejde indstilling vedrørende et medlemsforslag om udarbejdelse af lokalplan for Bryghusgrunden mellem Bryghusgade og vejen Christians Brygge. Forslaget går ud på ved udarbejdelse af lokalplan at fastlægge området som grønt område således, at den nuværende legeplads kan bevares.

 

Da det er forvaltningens opfattelse, at området omkring Bryghusgrunden i dag ikke har en karakter og kvalitet som den fremtrædende placering betinger , foreslås det i stedet at udarbejde lokalplan, der muliggør det byggeri og den byrumsforbedring, der planlægges af Fonden Realdania. Forvaltningen forudsætter i denne forbindelse, at en række nærmere specificerede krav til en ekstraordinær høj kvalitet både i byggeri og indretning af de tilknyttede byrum bliver tilgodeset. I bebyggelsen, på promenadearealet eller på vandarealet skal indrettes en legeplads a f høj kvalitet.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. februar 2006 blev det besluttet, at forvaltningen skulle udarbejde indstilling vedrørende et medlemsforslag om udarbejdelse af en lokalplan for Bryghusgrunden, der sikrer, at legepladsen bevares, idet områdets beboere og legepladsens brugere (herunder "Bryghusgruppen") inddrages i udarbejdelsen af lokalplanen.

 

I motiveringen for forslaget anføres, at de byggeplaner, som den nye ejer, Realea, har for Bryghusgrunden (jf. bilag 1, Fonden Realdanias pressemeddelelse) vil betyde, at kvarteret mister et af sine få grønne områder, og at områdets børn mister deres legeplads. Det hedder videre, at Realeas ønske om at opføre byggeri til erhverv og beboelse ikke ligger inden for rammerne af den nuværende lokalplan, som fastlægger grunden til offentlige formål i form af musikhus m.v.. En ny lokalplan for området bør præcisere, at dette bevares som et grønt, rekreativt område med en legeplads. Det foreslås, at forvaltningen inviterer interesserede borgere til at deltage i møder om udarbejdelse af lokalplanen.

 

Forvaltningens bemærkninger

Begrundelsen for fondens køb og planerne for et kommende byggeri fremgår af bilag 1. Beliggenhed og udstrækning af det samlede areal, fonden har købt, fremgår af bilag 2, luftfoto over området.

 

Forhistorie. Selve Bryghusgrunden, arealet mellem Bryghusgade og vejen Christians Brygge, var bebygget frem til 1960'erne, hvor bebyggelsen, bl.a. som følge af storbrand, blev nedrevet. I forslaget fra 1985 til den første kommuneplan var Bryghusgrunden udlagt til parkformål (O). Kajarealet ud for Bryghusgrunden var ligesom havnekajen langs Slotsholmen udlagt til offentlige institutioner med en maksimal bebyggelsesprocent på 150. Efter forhandling med staten ændredes den "grønne" O-ramme for Bryghusgrunden i den endeligt vedtagne kommuneplan fra 1989 til en O*-ramme, der muliggør bebyggelse. Denne rammebestemmelse var ledsaget af følgende bemærkning: "For O*-området ved Christians Brygge (Bryghusgrunden) forudsættes ændring af den nuværende anvendelse at ske i henhold til en samlet plan for Slotsholmens front mod havnen." Den omtalte "nuværende anvendelse" var, som den er i dag: Bilparkering mod Frederiksholms Kanal og den i motiveringen nævnte legeplads mod Vester Voldgade.

 

Den samlede plan, der omtales i O*-bemærkningen, fremkom med den i 1994 vedtagne lokalplan nr. 236, "Christians Brygge", som fastlægger et byggefelt på selve Bryghusgrunden og på kajarealet foran denne samt muliggør en forbindende overbygning af vejen Christians Brygge.

 

Vurdering. I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplan nr. 236 var det forvaltningens opfattelse, at man ved bebyggelse på dette sted kunne tilføre både havnefronten og Frederiksholms Kanal-miljøet nye arkitektoniske værdier. Den offentlige anvendelse af bebyggelsen til musikhus m.m. skulle dels drage fordel af den fremtrædende beliggenhed, dels bidrage til at skabe liv på denne del af havnefronten.

 

Planerne om musikhuset blev som bekendt skrinlagt, og der har ikke siden været tanker fremme om et offentligt byggeri af lignende art på dette sted. Realdanias aktuelle byggeplaner rummer ca 25 % publikumsorienterede funktioner af offentlig karakter (Dansk Arkitektur Center, der i dag ligger i Gammel Dok på Christianshavn). Ca. 20 % af bebyggelsen tænkes anvendt til ca. 30 boliger, mens resten skal anvendes til kontorer. Ændringen af Bryghusgrundens anvendelse i forhold til den gældende lokalplans bestemmelser betyder, at der skal udarbejdes ny lokalplan samt kommuneplantillæg for arealet. Forvaltningen finder, at den fornødne lokalplan kan anbefales under nedennævnte forudsætninger:

 

  • Bebyggelsen bliver af ekstraordinær høj arkitektonisk kvalitet, tilpasset de særlige omgivelser ved havn og kanal.
  • Hovedparten af bebyggelsens stueetage – fortrinsvis den del, der vender mod havnen – skal indrettes til publikumsorienterede funktioner af offentlig karakter.
  • Bebyggelsens omgivende friarealer disponeres og anlægges således, at såvel forbindelsen til de tilstødende havnepromenader på Kalvebod Brygge og Slotsholmen som udformningen af de øvrige nye offentlige byrum, bebyggelsen vil skabe, får den høje kvalitet, som arealets fremtrædende placering betinger.
  • Som led i oprustningen af områdets byrum/promenader tilstræbes det at fjerne gadeparkeringen fra den del af Frederiksholms Kanal, der forløber mellem Bryghusgrunden og Ny Kongensgade.
  • Til erstatning for ovennævnte gadeparkering samt parkering i andre byrum i kvarteret indrettes et stort offentligt parkeringsanlæg under bebyggelsen, såfremt dette findes foreneligt med kommunens planer for parkeringsbetjening af Indre By.
  • I bebyggelsen eller på friarealerne indrettes en legeplads af meget høj kvalitet.

 

Anlæg af den nye legeplads anses for et væsentligt bidrag til at skabe den ønskede mangfoldighed i området.

 

Lokalplanudarbejdelsen har sin formaliserede offentlighedsprocedure. Herudover planlægger forvaltningen på et tidligt tidspunkt i den videre proces at give kvarterets beboere og andre interesserede mulighed for at blive orienteret om planerne og tilkendegive deres mening/fremkomme med deres ideer til arealets udvikling.

 

Realdania har oplyst at man - inspireret af procestilrettelæggelsen ved større komplekse amerikanske byggerier – påtænker at vælge arkitekt, ingeniør(er) og entreprenør(er) på baggrund af en åben og dialogbaseret udvælgelsesprocedure på et tidligt tidspunkt i forløbet, således at parterne kan bidrage til kvalificering af projektet før det er endeligt programmeret. Realdania forventer at udvælgelsesproceduren, der baseres på prækvalifikation og invitation, vil styrke både processen og det endelige resultat, ligesom initiativet vil introducere en ny procedure for udvælgelse af samarbejdspartnere i den danske byggesektor.

 

Med henvisning til det ovenfor fremførte skal forvaltningen anbefale, at der dels rettes henvendelse til Økonomiforvaltningen om udarbejdelse af det fornødne kommuneplantillæg, dels i drøftelse med Realdania/Realea udmøntes det ovenfor opstillede grundlag i mere detaljerede retningslinier for den påtænkte fornyelse af Bryghusgrunden og dens omgivelser.

 

Økonomi

-

 

Miljøvurdering

-

 

BILAG VEDLAGT

  1. Realdanias pressemeddelelse af 14. oktober 2005
  2. Luftfoto med Bryghusgrunden og tilhørende kajareal markeret
  3. Udskrift af beslutningsprotokollen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. februar 2006

 

 

 

Ulrik Winge


 

Til top