Mødedato: 08.02.2016, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan "Lønstrupgård", Vanløse

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan ”Lønstrupgård” i offentlig høring. Forslaget vil muliggøre etablering af ca. 52 nye tagboliger og nybebyggelse. i den eksisterende almene boligbebyggelse Lønstrupgård i Vanløse.

 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til lokalplan ”Lønstrupgård” offentliggøres på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendes i offentlig høring i 8 uger

Problemstilling

Boligorganisationen 3B ønsker at renovere den eksisterende boligbebyggelse Lønstrupgård samt opføre ca. 52 nye tagboliger, heraf 10 ungdomsboliger, på i alt ca. 4.000 m2 etageareal. Endvidere ønskes muliggjort en nybebyggelse på op til 1.900 m2 på en ubebygget grund i bebyggelsen. Projektet med tagboliger og nybebyggelse har et omfang som forudsætter en lokalplan.

 

Løsning

Lønstrupgård er en almen boligbebyggelse fra 1970´erne. Facaderne består af betonelementer og står overfor en omfattende renovering bl.a. pga. betonskader og dårlig varmeisolering. Bygherre har derfor udarbejdet et forslag til en helhedsplan, som omfatter renovering af 240 familieboliger, nedlæggelse af 27 hybler (1-rumsboliger) samt fortætning med etablering af ca. 52 nye tagboliger, herunder 10 ungdomsboliger, og en mulighed for på sigt at opføre en ny boligbebyggelse på en ubebygget grund i bebyggelsens nordøstlige hjørne. Bygherres intention er at forny og fremtidssikre bebyggelsen med renoveringen og samtidig give mulighed for en større variation i boligtilbuddene for at fastholde og tiltrække en varieret beboersammensætning 

Bebyggelse på den ubebyggede grund forudsætter, at boligorganisationen køber sig fri af en tilbagekøbsklausul pålagt af Københavns Kommune, hvilket beløber sig til ca. 12 mio. kr. Dertil kommer en tillægskøbesum3.000 kr. pr. m2 etageareal. Boligorganisationen har oplyst, at der ikke pt. er økonomi til at realisere et byggeri, men at muligheden ønskes indarbejdet i lokalplanen, såfremt der senere kan findes økonomi til at købe sig fri af klausulen. 

Lokalplanen muliggør, at der kan etableres tagboliger i form af en fjerde etage på de nordlige og østlige blokke (6 blokke i alt). Intentionen i lokalplanen er, at udformning af nybyggeri og tagboliger skal bidrage til et arkitektonisk løft af området. Ombygninger skal ske i respekt for den enkelte bygning og bebyggelsens udtryk som helhed.  

Parkeringsnormen er i kommuneplanen fastlagt til mindst 1 plads pr. 200 m2 og højst 1 plads pr. 100 m2. I lokalplanforslaget er parkeringsnormen fastlagt til 1 plads pr. 100 m2 etageareal, dog 1 plads pr. 300 m2 etageareal for ungdomsboliger. Baggrunden herfor er, at byggeriet ikke er stationsnært, men beliggende knap 1 km fra Vanløse og Jyllinge stationer. Parkering placeres på eksisterende parkeringspladser, hvor der er ledig kapacitet, samt ved at optimere og udvide eksisterende parkeringspladser. Cykelparkering fastlægges til 4 pladser pr. 100 m2 boligetageareal i overensstemmelse med kommuneplanen.  

Renoveringen gennemføres med støtte fra Landsbyggefonden.  Endvidere søges om kommunal støtte til nyetablering af de almene tagboliger. Lønstrupgårds afdelingsmøde forventes at godkende helhedsplanen endeligt i foråret 2016. 

Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark. 

Byliv

Med byggemulighederne skabes gode muligheder for en varieret beboersammensætning, der kan understøtte liv og aktivitet i området. I lokalplanen er indarbejdet principper for udformning af kantzoner, bl.a. med adgang til terræn fra stueetagens altaner, hvilket skaber bedre muligheder for at opholde sig i kanten af bebyggelsen og at have adgang fra stueetagen til de tilstødende udearealer.  

Bæredygtighed

Projektet fremtidssikrer bebyggelsen ved at renovere og udvikle de eksisterende bygninger og sikre et lavere energiforbrug. De grønne arealer er velegnede til nedsivning med regnvandsbede og lignende. Dette er indarbejdet som en del af helhedsplanen, og vil være et fokus i den videre projektudvikling. 

Nybyggeri af almene boliger skal følge minimumskrav i kommunens kravkatalog ’Miljø i Byggeri og Anlæg 2016’ såfremt Borgerrepræsentationen godkender kravene i forventelig februar 2016. 

Almene boliger

Lokalplanområdet ligger i Vanløse skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør 20-30 %. Det betyder, at der i henhold til kommuneplanens retningslinjer kan stilles krav om almene boliger efter en konkret vurdering af det enkelte projekt. Der muliggøres ca. 5.900 m2 nye boliger, hvilket betyder, at der i en lokalplan kan stilles krav om ca. 1.500 m2 til almene boliger. Forvaltningen vurderer imidlertid, at det kræver minimum 2.000 m2 at sikre en økonomisk og driftsmæssig bæredygtig almen boligafdeling. Der stilles derfor ikke krav om almene boliger. Projektet omfatter dog udelukkende almene boliger uanset, at der ikke stilles krav om det i lokalplanen. 

Tilgængelighed

Som en del af renoveringen foreslås etableret 42 boliger med elevatoradgang i seks opgange, med mulighed for at etablere yderligere 30 boliger med elevatoradgang i fem opgange. Tre elevatorer kombineres med tagboligerne. Derudover etableres ikke elevatoradgang til de nye tagboliger, hvilket følger Københavns Kommunes praksis for tagboliger etableret i eksisterende tagetager.  

Intern høring

Der er foretaget en intern høring i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget, herunder af Vanløse Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring.  

Vanløse Lokaludvalg støtter udarbejdelse af lokalplanforslaget, og områdets tanker om skybrudsløsninger. Lokaludvalget vil gerne samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen om at inddrage borgerne.  

Teknik- og Miljøforvaltningen kan hertil bemærke, at det er aftalt, at forvaltningen i samarbejde med lokaludvalget og bygherre præsenterer projektet i forbindelse med et temamøde om stadionområdet omkring Lønstrupgård, som lokaludvalget forventer afholdt i løbet af foråret.

Miljøvurdering

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i 8 uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 12. november 2015.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i juni måned 2016.

Indstilling om tilsagn til kommunal støtte til projektet forventes forelagt Borgerrepræsentationen i efteråret 2016.

 

 

 

                                    Pernille Andersen

                                                                      / Jakob Møller Nielsen                    

 

Beslutning


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. februar 2016 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top