Mødedato: 08.02.2006, kl. 15:00

Elektronikaffald og storskrald

Se alle bilag

Elektronikaffald og storskrald

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. februar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

4.      Elektronikaffald og storskrald

 

TMU  67/2006  J.nr. 26.0010/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

at Teknik- og Miljøudvalget godkender "Særlige bestemmelser for indsamling af affald af elektrisk og elektronisk udstyr (elektronikaffald) i henhold til Regulativ for husholdningsaffald i Københavns Kommune"

at Teknik- og Miljøudvalget godkender "Særlige bestemmelser for indsamling af storskrald i henhold til Regulativ for husholdningsaffald i Københavns Kommune"

at Teknik- og Miljøudvalget godkender revision af oversigtsblad B, C og E til "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune"

 

RESUME

Som en konsekvens af vedtagelsen af et EU-direktiv[1] om elektronikaffald indføres med virkning fra 1. april 2006 producentansvar for affald af elektrisk og elektronisk udstyr (elektronikaffald). Det betyder, at kommunerne alene skal forestå indsamling af elektronikaffald fra husholdninger samt fra institutione r og virksomheder, som i art og mængde svarer til elektronikaffald fra husholdninger. Producenterne skal herefter forestå afhentningen af elektronikaffaldet fra de kommunale indsamlingssteder samt forestå den videre transport og behandling heraf. Der er udarbejdet forslag til særlige bestemmelser for elektronikaffald, således at reglerne ikke længere indgår som en del af de gældende storskraldsbestemmelser.

 

Storskraldsbestemmelserne foreslås samtidig ændret på en række områder for at sikre en mere hensigtsmæssig administration af ordningen.

 

Kommunerne har efter indførelsen af producentansvar for elektronikaffald kun i begrænset omfang ansvar for anvisning af elektronikaffald fra erhvervsvirksomheder. Derfor foreslås en ændring af oversigtsbladene B, C og E i erhvervsaffaldsregulativet samt en ophævelse af Særlige bestemmelser om håndtering af CFC-holdige kølemøbler fra erhvervsvirksomheder i henhold til "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune" (indsamlingsordning) og Særlige bestemmelser om håndtering af kasserede elektriske og elektroniske produkter fra erhvervsvirksomheder i henhold til "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune" (indsamlingsordning).

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Affald af elektrisk og elektronisk udstyr, elektronikaffald, er affald som efter de gældende regler skal anvises af kommunerne til genanvendelse. I Københavns Kommune har vi siden 1998 haft en indsamlingsordning for den type affald fra såvel erhverv som fra husholdninger. Indsamlingsordningen for elektronikaffald fra husholdninger er organiseret som en del af storskraldsordningen, suppleret med en mulighed for også at kunne aflevere elektronikaffald på kommunens genbrugsstationer.

 

Med virkning fra 1. april 2006 træder de nye nationale regler i kraft om producentansvar for elektronikaffald. Det betyder, at kommunerne alene skal forestå indsamling af elektronikaffald fra husholdninger samt fra institutioner og virksomheder, som i art og mængde har affald, der svarer til elektronikaffald fra husholdninger. Producenterne skal herefter forestå afhentningen af elektronikaffaldet fra de kommunale indsamlingssteder samt forestå den videre transport og behandling heraf.

 

Borgerne kommer således ikke til at mærke det store til ændringerne på området, da indsamlingsordningen stadig vil være indrettet således, at elektronikaffald afhentes ude hos borgeren eller kan afleveres på en genbrugsstation. Der bliver dog den forskel, at elektronikaffald på genbrugsstationerne efter de nye regler skal sorteres i nogle andre typer end dem, der sorteres i nu. De typer affaldet skal sorteres i er fastlagt i elektronikskrotbekendtgørelsen[2], og er fastlagt af hensyn til producenternes mulighed for at kunne fordele ansvaret for affaldsbehandlingen på forskellige producentgrupper. Affaldet skal sorteres i følgende typer:

 

1.      Store husholdningsapparater og salgsautomater

2.      Små husholdningsapparater, elektrisk og elektronisk værktøj (undtagen stationære industrielle værktøjer i stor skala), legetøj og fritids- og sportsudstyr, medicinsk udstyr (undtagen alle implanterede og inficerede produkter) samt overvågnings- og reguleringsinstrumenter

3.      It- og teleudstyr

4.      Forbrugerudstyr

5.      Belysningsudstyr

 

I forbindelse med indførelsen af producentansvar for elektronikaffald foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen, at lejligheden benyttes til at gennemføre en selvstændig regulering af området, således at ordningen ikke længere er en del af storskraldsordningen. Samtidig foreslås, at storskraldsbestemmelserne rettes til, så de mere præcist fastlægger borgernes rettigheder og pligter. Det drejer sig om en række bestemmelser, som har givet anledning til uklarhed i forhold til, hvilket serviceniveau ordningen giver borgerne.

 

Med indførelsen af producentansvaret ophæves kommunens ansvar og pligt til at anvise elektronikaffald fra virksomheder og institutioner, bortset fra en helt særlig type af elektronikaffald, som i henhold til EU-reglerne ikke er omfattet af producentansvar. Dette affald har kommunerne fortsat pligt til at anvise, og det skal fremgå af kommunens regulativ.

 

Det er endnu ikke helt klart, hvilke former for elektronikaffald det drejer sig om. Men for at tage højde for denne kommunale anvisningspligt foreslås det at ændre erhvervsaffaldsregulativets oversigtsblade B, C og E. Herefter kan denne type affald anvises konkret (fra sag til sag), hvis behovet skulle opstå.

 

Anvisningen af elektronikaffald fra virksomheder er i dag fastlagt i Særlige bestemmelser om håndtering af CFC-holdige kølemøbler fra erhvervsvirksomheder i henhold til "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune" (indsamlingsordning) og Særlige bestemmelser om håndtering af kasserede elektriske og elektroniske produkter fra erhvervsvirksomheder i henhold til "Regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune" (indsamlingsordning). Disse særlige bestemmelser foreslås ophævet med virkning fra 1. april 2006. Dette gøres formelt i forslaget til ikrafttrædelsesbestemmelse, § 22, i de Særlige bestemmelser for indsamling af affald af elektrisk og elektronisk udstyr (elektronikaffald) i henhold til Regulativ for husholdningsaffald i Københavns Kommune.

 

Uddybning af indstilling

Elektronikaffald

Indførelsen af nationale regler om producentansvar fra den 1. april 2006 betyder, at producenter og importører (eller transportører, som handler på deres vegne) får pligt til at afhente elektronikaffaldet på de kommunale indsamlingssteder (bl.a. genbrugsstationer) og sørge for, at dette bliver særskilt håndteret af en godkendt behandlingsvirksomhed samt afholde alle udgifter til transport og håndtering.

 

Til at varetage administrationen af producentansvaret har miljøministeren med hjemmel i miljøbeskyttelsesloven og elskrotbekendtgørelsen etableret selskabet WEEE-System[3] som en privat og selvejende non-profit organisation.

 

Med henblik på at få fastlagt de nærmere vilkår for afhentning af elektronikaffaldet fra de kommunale indsamlingssteder, skal kommunen indgå en aftale med WEEE-System. Aftalen skal indeholde nærmere oplysninger om kommunens udpegning af indsamlingssteder, fastsættelse af afhentningsfrister og –tidspunkter og angivelse af brugen af standard eller kommunalt ejet opsamlingsmateriel på indsamlingsstederne.

 

Endvidere kan der aftales særlige vilkår for afhentningen. Som fx aftale om sortering i andre affaldstyper end foreskrevet i elskrotbekendtgørelsen.

 

I Københavns Kommune forudsættes der oprettet indsamlingssted på alle kommunens genbrugsstationer samt en særlig omlasteplads på genbrugsstationen i Vasbygade, hvor det elektronikaffald, der er indsamlet af Renholdningsselskabet af 1898 (R98) ude hos grundejerne, kan omlastes og sorteres i de fastlagte affaldstyper. Denne omlasteplads skal endvidere kunne modtage elektronikaffald fra detailhandlere, som har taget brugt udstyr retur fra borgerne.

 

For at sikre at de praktiske forhold vedrørende afhentning af elektronikaffald bliver ensartet for alle genbrugsstationerne i I/S Amagerforbrændings opland, er det overladt til I/S Amagerforbrænding at koordinere forhandlingerne om aftaleindgåelse med WEEE-System. I sidste ende er det dog kommunen, der indgår aftalen.

 

Storskrald

Elektronikaffald har hidtil været en del af storskraldsindsamlingen. I forbindelse med at elektronikaffald nu reguleres særskilt foreslås en række præciseringer af storskraldsbestemmelserne.

 

Tidligere har der ikke været særlige regler for indretning af storskraldsrum eller for adgangsvejene til afhentningsstedet for storskrald. I den daglige administration af ordningen har R98 paralleliseret i forhold til reglerne, der er gældende for dagrenovation.

 

For at skabe et regulært administrationsgrundlag, der kan sikre at storskrald kan håndteres arbejdsmiljømæssigt forsvarligt, foreslås der nu medtaget bestemmelser med krav til indretning af storskraldsrum og adgangsveje til afhentningssted, svarende til dem, der er gældende for dagrenovation.

 

I henhold til den gældende definition er storskrald alle indbogenstande uanset størrelse samt den del af husholdningernes øvrige affald, som ikke kan overholde størrelseskravene til dagrenovation. Definitionen foreslås ændret således, at størrelseskravet til dagrenovation bliver gældende for såvel indbogenstande som for det øvrige affald.

 

I hvilket omfang dette betyder, at der flyttes affald fra storskraldsordningen til dagrenovationsordningen, er svært at sige. Men under alle omstændigheder bedrer det mulighederne for administrativt at afgrænse den ene ordning i forhold til den anden, når det ikke længere er et spørgsmål om, hvilke typer af affald, der skal henregnes til begrebet indbogenstande, men derimod et objektivt størrelseskriterie, der afgør afgrænsningen.

 

I henhold til den gældende definition kan der kun indsamles indtil 150 kg bygge- og anlægsaffald pr. storskraldsafhentning. Denne bestemmelse har betydet, at der i etageboligområder har været meget begrænset mulighed for at kunne få afhentet bygge- og anlægsaffald via storskraldsordningen, da en "afhentning" (max 150 kg) i etageboligområder kan dække over ganske mange husstande.

 

Det foreslås, at definitionen ændres således, at bygge- og anlægsaffald, bortset fra brokker, jord, sanitet og tagplader, nu henregnes til storskrald uden mængdegrænse. Dog under forudsætning af, at affaldet er opstået i forbindelse med en aktivitet den enkelte husstand selv har forestået uden bistand fra en håndværksvirksomhed. Herved tilgodeses behovet for, at den enkelte husstand kan få afhentet affald, der opstår i forbindelse med husstandens eget renoveringsarbejde. Samtidig sikres en rimelig afgrænsning af denne husholdningsaffaldsordning i forhold til affald, der må henføres til erhvervsaffald.

 

Økonomi

 

Indførelsen af producentansvar for elektronikaffald medfører, at behandlingen af elektronikaffald ikke længere er en udgift, der skal betales af renovationsgeb yret. Til gengæld mistes indtægten på salg af metaller vedrørende bl.a. hårde hvidevarer. Samlet vil det medføre en nettobesparelse, som i de kommende budgetår kan betyde, at renovationsgebyret kan nedsættes.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Der er i vid udstrækning tale om en regelændring, som er begrundet i, at EU-reglerne fastlægger en anden ansvarsfordeling vedrørende elektronikaffald.  I første omgang vil dette næppe få miljømæssig betydning. På sigt vil der dog kunne blive tale om, at producenterne vil tilstræbe at udvikle mere miljørigtige produkter, da det er producenterne selv, der nu skal betale for affaldsbehandlingen.

 

 

Høring

De særlige bestemmelser er udarbejdet i samarbejde med R98. Endvidere har I/S Amagerforbrænding, der driver kommunens genbrugsstationer være hørt.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1 - Udkast til " Særlige bestemmelser for indsamling af affald af elektrisk og elektronisk udstyr (elektronikaffald) i henhold til Regulativ for husholdningsaffald i Københavns Kommune"

Bilag 2 – Udkast til " Særlige bestemmelser for indsamling af storskrald i henhold til Regulativ for husholdningsaffald i Københavns Kommune"

Bilag 3 – Udkast til "Oversigtsblad B, C og E til Regulativ for Erhvervsaffald i Københavns Kommune"

 

 

Hjalte Aaberg


 



[1]Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/96/EF om affald af elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE) 

[2] Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 664 af 27. juni 2005 om håndtering af affald af elektrisk og elektronisk udstyr (elskrotbekendtgørelsen)

 

[3] WEEE = Waste of Electric and Electronic Equipment = Affald af elektrisk og elektronisk udstyr

Til top