Fysiske forbedringer i Amager Strandpark 2024, Amager Øst
Borgerrepræsentationen besluttede i 2015, at de reducerede administrationsomkostninger som følge af opløsningen af det tidligere Amager Strandpark I/S, årligt anvendes til fysiske forbedringer i strandparken. Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til, hvilke udviklingsprojekter forvaltningen skal gennemføre i Amager Strandpark i 2024.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at 0,3 mio. kr. (2024 p/l) anvendes i 2024 til realisering af de prioriterede forslag i pakke A, som beskrevet i løsningsafsnittet.
Problemstilling
Ved opløsningen af det tidligere Amager Strandpark I/S i 2015, vedtog Borgerrepræsentationen den 26. februar 2015, at de derved reducerede administrationsomkostninger, svarende til 500.000 kr. (2016 p/l), anvendes til fysiske forbedringer i strandparken. Dette sker ved, at Teknik- og Miljøudvalget årligt vælger, hvilke konkrete projekter, forvaltningen iværksætter for de sparede midler.
Afledt drift at tidligere års projekter skal også finansieres hvorfor beløbet til finansiering af nye projekter bliver mindre år for år. I 2024 kan der på den baggrund udmøntes 353.321 kr. (2024 p/l) til nye projekter.
Løsning
Forvaltningen har indhentet forslag til nye fysiske forbedringer i Amager Strandpark fra medlemmerne af det permanente Parkbrugerråd for Amager Strandpark, fra andre brugere og fra forvaltningen. Parkbrugerrådet er rådgivende og har blandt andet mulighed for at stille forslag til udvikling af Amager Strandpark jf. Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om oprettelse af Parkbrugerråd i Amager Strandpark (5. oktober 2015).
Ved Parkbrugerrådets møde den 30. oktober 2023 blev i alt 25 forslag til fysiske forbedringer fremlagt hvorefter medlemmerne prioriterede disse ved en afstemning. Hvert medlem havde mulighed for at stemme på op til tre forskellige forslag, jf. bilag 2.
De forslag, der nød største opbakning, var handicapegnede bordebænkesæt (6 stemmer), faste borde til dykkerudstyr (5 stemmer), flere cykelstativer i græsset ved Strandstation 1 (5 stemmer), trappe eller rampe over digerne ved Kilometerbroen (4 stemmer), snorklesti/stenrev nær dykkerbanen Havheksen (4 stemmer) og nye informationstavler og tavler med ordensregler for Amager Strandpark (4 stemmer).
Fysiske forbedringer i 2024
Med udgangspunkt i Parkbrugerrådets prioritering har forvaltningen udarbejdet to pakkeløsninger. Med de midler, der er til rådighed til fysiske forbedringer i 2024, kan enten pakkeløsning A eller pakkeløsning B realiseres i 2024.
- Pakkeløsning A:
Handicapegnede bordebænkesæt, flere cykelstativer i græsset ved Strandstation 1, faste borde til dykkerudstyr og nye informationstavler og tavler med ordensregler ved indgangene til Amager Strandpark.
- Pakkeløsning B:
Handicapegnede bordebænkesæt, faste borde til dykkerudstyr og snorklebane/stenrev nær dykkerbanen Havheksen.
Forvaltningen anbefaler, at pakkeløsning A realiseres i 2024. Pakkeløsningen indeholder de tre projekter, der fik flest stemmer ved Parkbrugerrådets møde. Der er ikke tilstrækkelige midler til også at realisere det forslag, der fik fjerde mest stemmer (trappe eller rampe over digerne ved Kilometerbroen), hvorfor pakken i stedet indeholder nye og genoptryk af de store informationstavler, der står ved alle strandparkens indgange. Informationstavlerne blev opstillet i 2005 og genoptrykt i 2018, men de fremstår i dag slidte. Ingen af projekterne er betinget af en dispensation fra fredningen.
Et alternativt forslag, Pakkeløsning B, indeholder to af de tre projekter, der havde størst opbakning i Parkbrugerrådet. Derudover indeholder pakken etableringen af en snorklesti på lavt vand som mange også stemte for. Ad en sti, der starter på lavt vand, føres strandparkens gæster på oplevelse under Øresunds overflade. Stien slutter ved en større sætning af sten, hvor der er gode skjulesteder for fisk, fiskeyngel og bunddyr. Snorklestien vil give en ny aktivitet i strandparken og stensætningen vil virke som et stenrev, der understøtter den marine biodiversitet. Ingen af projekterne i Pakkeløsning B er betinget af en dispensation fra fredningen, men snorklestien vil kræve tilladelse fra Kystdirektoratet til aktiviteter på søterritoriet. Hvis udvalget ønsker at prioritere pakkeløsning B frem for A, anbefaler forvaltningen, at pakkeløsning A realiseres som alternativ, hvis forvaltningen mod forventning ikke har modtaget den nødvendige godkendelse fra Kystdirektoratet inden udgangen af 2. kvartal 2024.
I bilag 3 er et oversigtskort, der viser projekternes placering i Strandparken.
Forvaltningen har valgt at udelade et forslag om etablering af trappe eller rampe over digerne ved Kilometerbroen. Forslaget fik fire stemmer ved Parkbrugerrådsmødet, men forvaltningen har efterfølgende vurderet, at en trappe eller rampe på den givne lokalitet kun i ringe grad vil øge tilgængeligheden i området for strandparkens brugere fordi der ikke er et videre stiforløb. Projektet vil desuden være svært at realisere indenfor et år, da projektet er betinget af en dispensation fra fredningen, en tilladelse efter Naturbeskyttelsesloven og en byggetilladelse.
Fokus på tilgængelighed
Dansk Handicapforbunds repræsentant i Parkbrugerrådet stillede forslag om, at der etableres nye handicapegnede badefaciliteter i Amager Strandpark, fx en helårsåben, handicapegnet badebro med rampe, omklædningsfaciliteter og sauna. Blandt Parkbrugerrådets medlemmer var der opbakning til, at der etableres bedre adgang til vandet for kørestolsbrugere i overensstemmelse med kommunens Handicappolitik 2023 – 2026 (BR den 4. maj 2023), men et sådant anlægsprojekt kan ikke realiseres indenfor rammerne af puljen. Forvaltningen skønner, at etablering vil koste 3-5 mio. kr. afhængig om projektets omfang. Det vil også kræve dispensation fra fredningen, samt tilladelse efter Kystbeskyttelsesloven og Naturbeskyttelsesloven. Forvaltningens vurdering er, at projektet vil tage 3 år at realisere. Ønskes etableringen af en ny handicapegnede badeanstalt realiseret kræver det, at der bliver afsat midler i forbindelse med kommende budgetforhandlinger.
Ønsker udvalget, indenfor rammerne af puljen til fysiske forbedringer i Amager Strandpark, at bedre tilgængeligheden, kan der i stedet etableres en ny strandsti ved Strandstation 1. Strandstier er flytbare stier, der lægges i sandet for sommersæsonen. Stierne gør det lettere for kørestolsbrugere, besøgende der er dårligt gående og besøgende med barnevogn at komme fra de faste stier og ned til stranden. Stierne indsamles i forbindelse med, at stranden gøres klar til vinteren. Som alternativ til de foreslåede pakkeløsninger kan udvalget vælge, at der skal etableres en strandsti med et forløb på 75 m og en platform (300.000 kr.) og indkøbes to handicapegnede bordebænkesæt (50.000 kr.). Forslaget om etablering af en ny badesti fik imidlertid ikke nogen stemmer i Parkbrugerrådet, og indgår derfor ikke som en del af de prioriterede pakkeløsninger.
Politisk handlerum
- Teknik- og Miljøudvalget kan vælge pakkeløsning B.
- Teknik- og Miljøudvalget kan vælge at realisere et projekt, der ikke blev prioriteret af Parkbrugerrådet.
- Udvalget kan beslutte at alle midler skal gå til forbedring af tilgængeligheden ved at beslutte at der indkøbes en ny strandsti og flere handicapegnede bordebænkesæt.
- Hvis der er et politisk ønske om, at der etableres nye handicapegnede badefaciliteter i Amager Strandpark, kan der bestilles et budgetnotat på en foranalyse af projektet. I forbindelse med foranalysen vil mulighederne for finansiering via fondsmidler blive undersøgt.
Økonomi
Som følge af opløsningen af Amager Strandpark I/S er der opnået en besparelse på 500.000 kr. (2016 p/l) pr. år i reducerede administrationsomkostninger. Det svarer i 2024 til 598.416 kr. grundet den årlige p/l fremskrivning.
Projekter til fysiske forbedringer har ofte varige afledte driftsudgifter, som også skal dækkes af de årligt sparede midler. Samlet har tidligere års udviklingsprojekter i Amager Strandpark medført afledt drift for alt 245.095 kr. årligt.
Det betyder, at der i alt er 353.321 kr. (2024 p/l) tilbage til fysiske forbedring og drift af nye tiltag i Amager Strandpark i 2024.
Pakkeløsning A har følgende økonomiske konsekvenser:
Projekt |
Etableringsudgifter |
Afledt drift til nye tiltag |
Handicapegnede bordebænkesæt (3 stk.) |
75.000 |
6.000 |
Flere cykelstativer i græsset ved strandstation 1 |
92.321 |
10.000 |
Faste borde til dykkerudstyr |
40.000 |
5.000 |
Nye informationstavler og tavler med ordensregler til indgangene |
125.000 |
0 i 2024, 5.000 i efterfølgende år |
I alt |
332.321 kr. |
21.000 kr. i 2024. Efterfølgende 26.000 kr. /årligt. |
Pakkeløsning A medfører afledt drift i 2024 på 21.000 kr. og 26.000 kr. i 2025 og frem. Den afledte drift er knyttet til vedligehold af træværk, friholdelse af cykelstativer for fygesand og græs og udskiftning af plexiglasplader på informationstavlerne efter behov. Hvis pakkeløsning A gennemføres, vil der i 2025 være 327.321 kr. (2024 p/l) til udmøntning af nye fysiske forbedringer.
Pakkeløsning B har følgende økonomiske konsekvenser:
Projekt |
Etableringsudgifter |
Afledt drift til nye tiltag |
Handicapegnede bordebænkesæt (2 stk.) |
50.000 |
4.000 |
Faste borde til dykkerudstyr |
40.000 |
5.000 |
Snorklesti/stenrev nær dykkerbanen Havheksen |
254.321 |
0 i 2024, 25.000 i efterfølgende år |
I alt |
344.321 kr. |
9.000 kr. i 2024. Efterfølgende 34.000 kr. /årligt. |
Pakkeløsning B medfører afledt drift i 2024 på 9.000 kr. og 34.000 kr. i 2025 og frem. Den afledte drift er knyttet til vedligehold af træværk, årligt tilsyn med snorkelstien fra dykkere og udbedring af eventuelle skader efter storm. Hvis pakkeløsning B gennemføres, vil der i 2025 være 319.321 kr. (2024 p/l) til udmøntning af nye fysiske forbedringer.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstilling, igangsættes etableringen af udviklingsprojekterne og disse afsluttes inden udgangen af 2024.
Søren Wille
/ Rikke Skovbølling Brandt
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. januar 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre, og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne opfordrer til, at der fremadrettet i parkbrugerrådet ses på bedre forhold for de uorganiserede vinterbadere uden for foreninger mv.”