Effektiviseringsforslag om brug af flere af Teknik- og Miljøforvaltningens lokationer til pauser for P-vagter
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens effektiviseringsforslag Brug af TMF-lokationer til pauser for P-vagter – budgetanalysens fase 2. Effektiviseringsforslaget bidrager til at sikre en omkostningseffektiv drift og et budget i balance i 2020 og frem.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at effektiviseringsforslaget Brug af TMF-lokationer til pauser for P-vagter – budgetanalysens fase 2 (bilag 2), der bidrager med en effektivisering på 0,7 mio. kr. i 2020 og frem, effektueres.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 19. august 2019 forvaltningens investerings- og effektiviseringsforslag. Udvalget besluttede at sende forslaget Brug af TMF-lokationer til pauser for P-vagter – budgetanalysens fase 2 tilbage til forvaltningen med henblik på en tættere inddragelse af MED.
Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af udvalgets beslutning gennemført en yderligere proces i MED, som ikke har medført behov for ændringer i forslagets beskrivelse eller i det økonomiske potentiale.
Løsning
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 17. juni 2019 forvaltningens samlede strategi for at implementere effektiviseringsforslagene i EY’s takst- og budgetanalyse, herunder forvaltningens arbejde med at indfri egne identificerede effektiviseringspotentialer på forvaltningens administrations- og myndighedsområder. Forvaltningen har på baggrund heraf udarbejdet effektiviserings- og investeringsforslag til budget 2020 og deriblandt et effektiviseringsforslag om at optimere parkeringsområdet.
Effektiviseringerne skal – udover at sikre en omkostningseffektiv drift – bidrage til at imødegå forvaltningens budgetudfordringer i de kommende år. I takt med at der ryddes op i forvaltningens takster, falder forvaltningens indtægter, og forvaltningen skal derfor reducere sit udgiftsniveau for at sikre et budget i balance. Forvaltningen har derfor udarbejdet effektiviseringsforslag, der skal sikre, at forvaltningen kan håndtere udfordringerne indenfor egen ramme. Godkendes effektiviseringsforslagene ikke, skal de nødvendige besparelser realiseres på anden vis. I den forbindelse kan det blive nødvendigt – i stedet for målrettede effektiviseringer – at gennemføre ’grønthøster’-besparelser, der kan påvirke serviceniveauet.
Effektiviseringsforslagets indhold
Forslaget Brug af TMF-lokationer til pauser for P-vagter handler overordnet om at sikre en omkostningseffektiv drift, hvor medarbejdernes tid i højere grad allokeres til at varetage kerneopgaverne og i mindre grad til transport til og fra opgaver. Forslaget indebærer, at der etableres mulighed for, at P-vagter kan afholde spisepausen på forvaltningens eksisterende lokationer i København fremfor samlet på et centralt sted i byen, som det foregår i dag. Derved reduceres transporttiden til og fra pauselokationerne.
Forvaltningen har i samarbejde med MED afdækket fem egnede lokationer, hvis geografiske placering vil kunne reducere medarbejdernes transporttid til og fra pauser.
Effektiviseringsforslaget medfører en effektivisering på 0,65 mio. kr. i 2020 og frem, og bidrager til at realisere EY’s identificerede potentiale i budgetanalysens fase 2. Forslaget sikrer en mere effektiv opgaveløsning, mens forslaget ikke vurderes at påvirke det oplevede serviceniveau.
Inddragelse af MED
Forvaltningen havde frem mod fremlæggelse af effektiviseringsforslaget på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. august 2019 gennemført en inddragelse af medarbejdere og MED. I løbet af denne proces gennemgik forvaltningen potentielle lokationer, og medarbejderrepræsentanterne kvalificerede forslagene igennem to workshops. Lokationerne blev i den forbindelse gennemgået i forhold til, hvilke behov og kriterier de skulle leve op til for at sikre et tilfredsstillende arbejdsmiljø.
På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets behandling den 19. august 2019 har forvaltningen afholdt et ekstraordinært møde i TMF MED den 21. august 2019, hvor TMF MED blev orienteret om udvalgets beslutninger vedrørende forvaltningens samlede indstilling om investerings- og effektiviseringsforslag. Medarbejdersiden gav på mødet udtryk for, at der allerede havde været en god dialog om effektiviseringsforslaget Brug af TMF-lokationer til pauser for P-vagter, og at det lokale MED havde godkendt forslaget, og derfor ikke havde behov for mere tid til behandling.
På baggrund af TMF MED’s tilkendegivelser har forvaltningen derfor ikke gennemført ændringer i effektiviseringsforslaget.
Håndtering af personalemæssige konsekvenser
Effektiviseringerne indeholdt i forslaget Brug af TMF-lokationer til pauser for P-vagter indebærer et behov for personalereduktioner svarende til 1,65 årsværk ved fuld indfasning. Forvaltningen vil i videst muligt omfang søge dette håndteret via naturlig afgang eller gennem frivillige fratrædelsesordninger.
Økonomi
Idet Teknik- og Miljøudvalget allerede har indfriet det forvaltningsspecifikke effektiviseringsmåltal for Budget 2020, skal effektiviseringspotentialet i forslaget Brug af TMF-lokationer til pauser for P-vagter bidrage til at imødegå forvaltningens budgetudfordringer i de kommende år. Effektiviseringspotentialet udgør 0,65 mio. kr. i 2020 og frem.
Tabel 1. Effektiviseringspotentiale i forslaget om Brug af TMF-lokationer til pauser for P-vagter
1.000 kr. 2020 p/l |
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
2025 |
Brug af TMF-lokationer til pauser for P-vagter |
-650 |
-650 |
-650 |
-650 |
-650 |
-650 |
Videre proces
Effektiviseringsforslaget Brug af TMF-lokationer til pauser for P-vagter forudsætter ikke midler fra puljen for smarte investeringer i kernevelfærd. Forslaget kræver således ikke yderligere politisk behandling, men kan implementeres, når Teknik- og Miljøudvalget godkender forslaget. Når forslaget godkendes, vil implementeringen ske i dialog med MED for at sikre tæt og relevant medarbejderinddragelse.
Søren Wille
/Anna Schou Johansen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 7. oktober 2019
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.