Mødedato: 07.06.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Udtagelse af delområde i Grønjord tidsbegrænset zone, Amager

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om et mindre område af den nuværende tidsbegrænsede parkeringszone Grønjord skal udgå af den kommunale parkeringszone. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at delområdet Slusevej, Landehjælpvej mfl., som defineret i bilag 2, udtræder af den kommunale tidsbegrænsede parkeringszone Grønjord.

Problemstilling

Grundejerne i den sydlige del af den kommunale tidsbegrænsede parkeringszone Grønjord har jf. privatvejsloven ansøgt kommunen om etablering af privat parkeringskontrol i et afgrænset område indenfor zonen bestående af private fællesveje. Deres motivation er, at den kommunale ordning ikke løser de parkeringsproblemer, de oplever i området. 
Da det ansøgte område er beliggende inden for en kommunalt reguleret, tidsbegrænset parkeringszone, som er oprettet på baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning på møde den 16. maj 2011, skal udvalget derfor tage stilling til, om området skal udgå af den tidsbegrænsede zone Grønjord. 

Løsning

Forvaltningen modtager et stadigt stigende antal ansøgninger om privatretlige parkeringsordninger på private fællesveje – og udsteder et stigende antal tilladelser. Tendensen har udviklet sig over en årrække, men forvaltningen har ikke tidligere modtaget en ansøgning fra et område beliggende inde for en eksisterende kommunal parkeringszone. 
Grundejerforeningerne, G/F Nyvang og G/F Fælledbo har ansøgt om etablering af en privat reguleret, tidsbegrænset parkeringszone, som dækker de private fællesveje; Slusevej, Landehjælpvej, Kornskyldvej, Hovmålvej. Området er beliggende i den sydlige del af den nuværende kommunale, tidsbegrænsede zone, Grønjord. Se bilag 2b.  

Parkeringsudfordringer omkring Slusevej 
Grundejerforeningerne ansøger om etablering af tre timers tidsbegrænsning hele døgnet, hele ugen, gratis beboerlicenser, gratis gæstekort, og mulighed for køb af p-billet udover tre timers parkering.

I den nuværende kommunale ordning er restriktionen tre timers tidsbegrænsning, som gælder fra mandag til fredag kl. 8 – 19. I det resterende tidsrum kan man holde uden restriktion. Grundejerforeningerne oplever ikke, at den kommunale ordning modvirker generne i området. Ansøgningen om privat parkeringskontrol sker hovedsageligt på baggrund af ønske om at begrænse udefrakommende kørsel og parkering af køretøjer, som tilhører beboere i nærliggende Ørestad. Som Teknik- og Miljøudvalget drøftede på mødet den 25. februar 2019, oplever beboerne i området omkring Slusevej mange udefrakommende køretøjer fra Ørestad, samt at den nuværende tidsbegrænsede zone ikke i tilstrækkelig grad begrænser dette. 

Forvaltningen udarbejdede et budgetnotat til undersøgelse af ændring af de tidsbegrænsede zoner til de budgetforhandlingerne om Overførselssagen 2018-2019, hvor der ikke blev bevilget midler. Ved Overførselssagen 2020-2021 er der afsat midler til en analyse af muligheder for udvidelse af parkeringszoner i byen, som i et vist omfang vurderer effekten af restriktionerne i de tidsbegrænsede zoner, men ikke indeholder en fuld systematisk kortlægning af, hvilken effekt ændring af tidsbegrænsningen vil have på byen som helhed. 

Ansøger har indhentet samtykke fra de berørte grundejere i det ansøgte område, som er afgrænset fra den øvrige del af den kommunale tidsbegrænsede zone Grønjord af et større kolonihaveområde, der ikke indgår i den kommunale zone – se bilag 2b. 
Den kommunale vej Slusevej, som er beliggende i den sydligste del af det berørte område, vil fortsat være omfattet af en kommunalt kontrolleret tre timers restriktion. Den private parkeringszone kan forventes at medføre nogen forskydning af parkering til Slusevej i aften– og nattetimerne. Det forventes dog kun i begrænset omfang at reducere parkeringsmulighederne for beboerne, som typisk har parkering på egen grund.

Kommunens parkeringsvagter kan fortsat håndtere forseelser i henhold til færdselsloven i hele området, dvs. ulovlig standsning og parkering fx på fortov, inden for 10 meter fra vejkryds, og i henhold til skiltede standsnings- og parkeringsforbud, men ikke de forhold, der er omfattet af privat parkeringskontrol. 

Juridisk og administrativt grundlag for behandling af ansøgninger om privat parkeringskontrol
Grundejere på private fællesveje har jf. privatvejslovens §57 mulighed for at ændre på vejens udformning, herunder at indføre parkeringsrestriktioner såsom privat parkeringskontrol. Indførsel af privat parkeringskontrol kræver kommunens tilladelse og politiets samtykke, som forvaltningen indhenter på vegne af grundejerne som led i behandlingen af ansøgninger. Kommunen skal vurdere om almene, offentligretlige hensyn, først og fremmest vejtekniske og trafikale hensyn, taler imod det ansøgte. Dette kan fx være, at en tilladelse vil medføre en betydelig øget trafikal belastning af omkringliggende områder. Hvis der ikke er forhold, der taler imod det ansøgte, kan kommunen ikke nægte at udstede tilladelsen.

Kommunen har ikke bemyndigelse til at bestemme vilkår i en privat reguleret parkeringszone, såsom priser for parkering, tidsrum for tidsbegrænsning mv. Kommunen indgår dog i en dialog med ansøger for at oplyse om erfaringer og konsekvenser ved forskellige løsninger

Forvaltningens anbefaling
Vejmyndigheden kan ikke nægte at udstede en tilladelse, hvis der ikke er almene, offentligretlige hensyn, først og fremmest vejtekniske og trafikale hensyn, der taler imod det ansøgte. Forvaltningen anbefaler derfor, at ansøgningen godkendes, og at området udtræder af den kommunale parkeringszone Grønjord. 

Der ligges vægt på, at dette område er belastet af en særlig udfordring omkring Ørestad, hvor tidsubegrænset parkering kun kan ske mod betaling i private p-anlæg, og derfor kan give anledning til at søge parkering i området omkring Slusevej i nattetimerne. 
Der er en lille risiko for, at beboere i Ørestad i stedet parkerer øst og nordøst for den nuværende tidsbegrænsede zone i aften– og nattetimerne på henholdsvis Kongelundsvej og boligområdet ved Grundejerforeningen Vesterled. Der er dog betydelig længere afstand på hhv. 300 meter til Kongelundsvej og 1.000 meter til boligområdet, så risikoen vurderes at være begrænset. 

Det vil være første gang, at et område udtræder af en kommunal parkeringszone for at etablere privat parkeringsordning. Forvaltningen vurderer, at der kun er minimal risiko for, at en tilladelse i dette område kan danne præcedens for, at der skal gives tilsvarende tilladelser til, at andre delområder udtræder af kommunale parkeringszoner. Det skyldes, at der gælder helt særlige forhold omkring Slusevej både pga. nærhed til Ørestad og pga. den geografiske afgrænsning fra den øvrige tidsbegrænsede zone. 

Det kan dog forventes, at den generelt stigende tendens til flere private parkeringsordninger i hele byen stiller større krav til borgernes forståelse af forskellige restriktioner i byen, ligesom det reducerer kommunens muligheder for at regulere med ensartede parkeringszoner i hele byen. 

Alternativ løsning
Der er i Overførselssagen 2020-2021 afsat midler til at undersøge muligheder for etablering af flere parkeringszoner i byen, og i den forbindelse undersøges effekten af restriktionerne i de nuværende tidsbegrænsede zoner. Det kan resultere i et forslag om ændring af restriktionerne i en eller flere af de tidsbegrænsede zoner. Dette vil potentielt imødekomme ansøgers ønske om at begrænse udefrakommende parkering i aften- og nattetimerne. Der fremlægges forud for forhandlingerne om budget 2022 budgetnotater på baggrund af analysen. Hvis der afsættes penge til dette, vil der tidligst kunne foretages ændring af restriktioner i området fra 2022 og frem. 

Det bemærkes, at uanset om tidsrum for tidsrestriktionen ændres, kan kommunen ikke tilbyde tilsvarende vilkår som dem, der kan tilbydes i en privat parkeringsordning. Dette skyldes fx at kommunen ikke kan opkræve betaling for parkering på private fællesveje og ikke udsteder gæstelicenser, som ønsket i den privat regulerede parkeringszone. 

Som nævnt kan vejmyndigheden ikke nægte at udstede en tilladelse, hvis der ikke er almene, offentligretlige hensyn, først og fremmest vejtekniske og trafikale hensyn, der taler imod det ansøgte. Derfor har forvaltningen spurgt Vejdirektoratet, om det forhold, at området allerede er omfattet af en kommunal reguleret tidsbegrænset zone, samt om udsigten til, at kommunen kan ændre på restriktionerne i den kommunale parkeringszone, kan betragtes som tilstrækkeligt grundlag for at give afslag på eller udskyde behandling af ansøgningen om privat parkeringskontrol. Forvaltningen afventer svar fra Vejdirektoratet. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Der er begrænsede omkostninger på cirka 30.000 kr. til nedtagelse og ændring af kommunens skilte i lokalområdet, som håndteres inden for forvaltningens ramme. Grundejerne afholder omkostninger til etablering af privatretlig skiltning. 

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, indhenter forvaltningen, på vegne af grundejerne, politiets samtykke til ansøgning om privat parkeringskontrol, hvorefter forvaltningen udsteder tilladelse til grundejerne. Kommunens skilte med tre timers restriktion nedtages i koordination med grundejers etablering skiltning til zone med privat parkeringskontrol. Information om parkeringszoner på kommunens hjemmeside, beboerlicenszonekort mv. tilpasses umiddelbart forud for, at ændringerne træder i kraft. 

Ændringen forventes at træde i kraft inden for de kommende måneder. 

Søren Wille 
/ Hans Christian Karsten

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 7. juni 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top