Mødedato: 07.06.2006, kl. 15:00

Cykelrute langs søerne

Cykelrute langs søerne

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 7. juni 2006

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Cykelrute langs søerne

 

TMU 351/2006  J.nr. 21152.0003/03

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at    der gennemføres en borgerdialog om forslag til cykelsti langs vestsiden af søerne med mulighed for input og efterfølgende justering af projekforslag

at    nærværende projektforslag danner grundlag for borgerdialogen og det videre arbejde, og at udvalget drøfter følgende projektindhold:

-   etablering af dobbeltrettet cykelsti på strækningen fra Østerbrogade til Gl. Kongevej,

-   etablering af adgange til ejendommene langs strækningen med mulighed for at komme ud uden at skulle træde direkte ud på cykelstien,

-   ombygning af de eksisterende forskudte bomme til spærringer for biler og tilpasning til den ny trafik på cykelruten. Der suppleres med krydsningsmuligheder for fodgængere mellem ejendomme og den nedre promenade langs Sortedams og Peblinge Søerne,

-   etablering af dobbeltrettet cykelsti på strækningen langs Sankt Jørgens Sø enten som promenade på vandsiden eller som en udvidelse af eksisterende sti på vestsiden. Forhold omkring fredning og udlejede arealer skal afklares,

-   alternativ til cykelsti på strækningen langs Sankt Jørgens Sø, hvor cyklister ledes via Vodroffsvej,

-   nærmere undersøgelse af hvordan cykelstien skal ende ved Østerbrogade og Gl. Kongevej samt krydse Kampmannsgade og Gyldenløvesgade/Åboulevarden/Rosenørns Allé.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2006

Anette Holst Christensen (A) stillede ændringsforslag om, at der tilføjes et "at":

"At finansiering af søruten indgår i drøftelserne om budget 2007."

 

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

 

Indstillingen med det foreslåede ændringsforslag blev herefter godkendt.

 

Jesper Schou Hansen (V) og Karin Storgaard (O) afgav følgende bemærkning: "Venstre og Dansk Folkeparti er modstandere af nedlæggelse af så stort et antal af beboernes p-pladser."

 

 

 

RESUME

I forbindelse med tidligere planer om en cykelrute langs søerne er der gennemført væsentlige dele af cykelruten, nemlig de 2 fodgænger- og cykeltunneller under Fredensgade og Nørrebrogade.

 

Planen for det grønne cykelrutenet blev præsenteret som en idéskitse i Kommuneplanen for 1997. I 2000 godkendte Bygge- og Teknikudvalget "Forslag til Grønne Cykelruter". Heri indgår Søruten i et forløb langs søfronten. Cykelruteplanen er efterfølgende blevet en integreret del af kommuneplanlægningen. Søruten vil bidrage til at bringe sammenhæng i det grønne cykelrutenet og formidle forbindelsen på tværs af byen.

 

Den 8. maj 2003 godkendte Borgerrepræsentationen (BR 208/03) at cykelforbudet på de øvre stier langs søerne blev skærpet, blandt andet ved etablering af forskudte bomme.

 

Teknik- og Miljøudvalget har den 8. marts 2006 (TMU 116/2006) i forbindelse med behandlingen af "Pulje til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning" bedt forvaltningen om at fremkomme med et forslag til etablering af en cykelrute langs søerne ud mod Brokvartererne fra Vesterbro til Østerbro, og at der skal være en dialog med borgerne og forskellige interessenter herom.

 

Med baggrund i udvalgets ønske om at genoptage projektudviklingen har forvaltningen udarbejdet nærværende forslag til projekt med tilhørende økonomioverslag og forslag til borgerproces.

 

Sortedams Dosseringen, Peblinge Dosseringen og Svineryggen i vestsiden af søerne er i dag hovedsagelig stier til fodgængere.

På store dele af disse stier er der adgang til beboelsesejendomme, haver og grønne områder. Biler med ærindekørsel er begrænset til et minimum, og det er forbudt at cykle på størstedelen af strækningen.

 

Søruten er et nøgleelement i den grønne cykelruteplan. Ruten tilbyder en vigtig sammenhæng til andre ruter og cykelstier.

 

Forvaltningen vurderer, at strækningen af Søruten mellem Gyldenløvesgade og Østerbrogade kan få en trafik på ca. 5000 cykler i døgnet og mindre på Svineryggen.

 

De nuværende stier er fredede offentlige arealer i Københavns Kommune. Langs Svineryggen ligger der vest for den nuværende sti et 4,5 m bredt udlejet kommunalt areal.

 

I forbindelse med vurderingen af mulighederne for etablering af en cykelrute langs søerne har forvaltningen gennemgået en række forhold:

1.       Omlægning af eksisterende øvre stier til cykelrute

2.       Cykelrute på strækninger med lokalvej

3.       Indretning af cykelrute og ny gangsti/promenade på Svineryggen.

4.       Cykelrutens krydsning af Gyldenløvesgade/Rosenørns Allé/Åboulevarden og Kampmannsgade

5.       Tilslutninger til de større tværveje

6.       Sikkerhed og tilgængelighed for trafikanterne

7.       Forslag til bedre adskillelse af cykel- og fodgængertrafik

8.       Stierne som adgangsvej og brandvej

9.       Nedlæggelse af bilparkering

 

Med baggrund i de gennemgåede forhold anbefaler forvaltningen , at der som udganspunkt arbejdes videre mod etablering af cykelrute med dobbeltrettet cykelsti langs søerne fra Østerbrogade til Gl. Kongevej – svarende til de på bilag 1 og 2 foreslåede strækningstyper A, B og C1/2. Undervejs på strækningen foreslås der i krydsningspunkterne og den sydlige ende etableret forhold til krydsning i niveau. Tilslutningerne i begge ender samt krydsningerne af Gyldenløvesgade/Rosenørns Allé/Åboulevarden og Kampmannsgade videreudvikles for at finde de detaljerede løsninger.

 

Projektforslaget vil danne grundlag for en efterfølgende borgerdialog. Formålet med borgerdialogen er at skabe forståelse blandt de forskellige brugere for en kombineret anvendelse af arealet til fodgængere, cyklister og andre rekreative formål samt medvirke til en større forankring og et lokalt ejerskab. Der lægges op til en dialog om projektforslaget med mulighed for at give konkrete input til udformningen. Nye idéer kan give anledning til en justering af projektforslaget.

 

Teknik- og Miljøudvalget har på mødet den 8. marts behandlet "Pulje til cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning" og bl.a. anbefalet, at der via budgetforliget afsættes 200.000 kr. til at udvikle løsningsmodeller samt gennemføre en dialog med borgerne herom. Bevillingen afventer en endelig beslutning i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Borgerdialogen planlægges tilrettelagt indenfor rammerne af de kr. 200.000

 

For det projekt forvaltningen anbefaler, er der udarbejdet økonomisk anlægsoverslag.

 

Projekt jf. forvaltningens anbefaling:

Strækningstype A, på eksist. sti                                         kr.      6 mio.

Strækningstype B, langs eksist. lokalvej                             kr.      5 mio.

Strækningstype C1/2, langs Svineryggen                           kr.    19 mio.

Krydsning ved Gyldenløvesgade/Åboulevarden                 kr.      5 mio.

Krydsning ved Kampmannsgade                                       kr.      3 mio.

Afslutning ved Gl. Kongevej                                              kr.      2 mio.

Cykelrute i alt                                                                   kr.    40 mio.

 

Cykelrute fra Østerbrogade til og med Gyldenløvesgade/Rosenørns Allé/Åboulevarden, hvor cyklisterne syd herfor - alternativt til cykelsti på strækningen langs Sankt Jørgens Sø - ledes via Vodroffsvej, er prissat til kr. 16 mio. Sammenhængen med det grønne cykelrutenet og de øvrige trafikale konsekvenser af en sådan løsning er ikke klarlagt.

 

De øgede årlige driftsudgifter for strækningstype C er beregnet til kr. 50.000. Der vurderes ikke at være andre øgede driftsudgifter.

 

Provenutabet i forbindelse med nedlæggelse af op til 129 parkeringspladser vil beløbe sig til kr. 600.000 pr. år.

 

Det har ikke indenfor rammerne af denne opgave været muligt at vurdere de miljømæssige konsekvenser af etablering af en cykelrute langs søerne. Fremme af cykeltrafikken vurderes imidlertid at være et væsentlig positivt miljømæssigt element i projektet.

 

Det har ikke indenfor rammerne af denne opgave været muligt at foretage en høring. Borgerinddragelsen er planlagt udført jf. beskrivelsen af borgerdialogen.

 


 

Til top