Mødedato: 07.06.2006, kl. 15:00

Regulering af uhensigtsmæssig cykelparkering

Se alle bilag

Regulering af uhensigtsmæssig cykelparkering

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. juni 2006

 

 

Sager til beslutning

 

22.      Regulering af uhensigtsmæssig cykelparkering

 

TMU 347/2006  J.nr. 21531:109.0019/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

at vedlagte brev om regulering af uhensigtsmæssig cykelparkering fremsendes til Justitsministeriet.

 

RESUME

I dag giver lovgivningen ikke mulighed for at regulere uhensigtsmæssig cykelparkering. Tidligere har cykelparkering ofte været reguleret i lokale politivedtægter. Disse er nu erstattet af en politibekendtgørelse, og er derfor ikke gældende mere.

Det stigende antal cyklister i byen medfører, at et stort antal cykler skal parkeres, og i særlige situationer påvirkes tilgængeligheden og den almene færdsel negativt. Det gælder for eksempel ved stationer og Metro-forpladser, i handelsgader og ved institutioner med stor publikumssøgning.

I brevet til Justitsministeriet anmoder Københavns Kommunen ministeriet om at etablere lovhjemmel til at regulere cykelparkeringen i disse særlige situationer.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommune arbejder aktivt med at udarbejde en cykelparkeringsstrategi for at fremme cyklismen og at skabe bedre cykelparkeringsforhold i byen. Gader og pladser er  i forvejen intensivt udnyttet og yderligere kapacitet skabes kun ved grundig planlægning og prioritering af arealerne i byens rum.

Som et led i denne strategi, der præsenteres for Teknik og Miljøudvalget til efteråret, har det vist sig nødvendigt at udbygge vejmyndighedens muligheder for at regulere cykelparkeringen.

Københavns Kommune har allerede indgået en aftale med politiet, således at kommunen fremover selv skal kunne håndtere herreløse, efterladte cykler.

Derudover har kommunen behov for, at der skabes en lovhjemmel til at kunne fjerne uhensigtsmæssigt parkerede cykler til gene for tilgængeligheden og den almene færdsel i byens rum. Dvs. en hjemmel til at forbyde parkering udenfor stativer eller særligt afmærkede arealer i områder, hvor dette specifikt er angivet.

Regulering er især nødvendig ved stationer og Metro-forpladser, i handelsgader og ved institutioner med stor publikumssøgning.

Restriktioner vedrørende parkeringsmulighederne stiller naturligvis krav til, at der er alternative steder at parkere cyklen, ligesom et sådant initiativ skal følges op med information og adfærdsregulerende kampagner.

Forvaltningen finder, at dette har stor betydning, idet reguleringen ikke må være årsag til et fald i antallet af cyklister i byen. Med den rigtige håndtering finder forvaltningen, at en regulering af cykelparkering tværtimod kan vendes til en fordel og skabe bedre forhold for både cyklister og andre trafikanter.

Forslaget lyder således, at der etableres en hjemmel i Færdselsloven til at fastlåse eller fjerne cykler, som parkeres ulovligt. Ejeren vil derefter skulle foretage sig noget aktivt for at få adgang til sin cykel igen. Desuden ønskes der en mulighed for at opkræve en afgift, som dækker kommunens udgifter til ovenstående. Begge forslag er samstemmende med et forslag som Frederiksberg Kommune har indsendt til Justitsministeriet ved brev af 13. september 2004.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Økonomi

Den udvidede hjemmel har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen. En konkret anvendelse af lovhjemlen vil imidlertid i et eller andet omfang kunne forpligte kommunen til at etablere et øget antal cykelparkeringspladser, og finansiere denne investering.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

BILAG VEDLAGT

- Udkast til brev fra Københavns Kommune til Justitsministeriet vedr. regulering af uhensigtsmæssig cykelparkering.

- Brev fra Frederiksberg kommune til Justitsministeriet (13. september 2004) vedr. restriktioner over for cykler der er hensat til gene for fodgængere på fortovsarealer.

 

Ole Bach


 

Til top