Mødedato: 07.06.2006, kl. 15:00

Fredningsforslag for Vigerslevparken, Damhussøen, Damhusengen, Krogebjergparken og Grøndalsparken

Se alle bilag

Fredningsforslag for Vigerslevparken, Damhussøen, Damhusengen, Krogebjergparken og Grøndalsparken

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. juni 2006

 

 

Sager til beslutning

 

16.      Fredningsforslag for Vigerslevparken, Damhussøen, Damhusengen, Krogebjergparken og Grøndalsparken

 

TMU 326/2006  J.nr. 2219.0001/03

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  Københavns Kommune i fællesskab med Danmarks Naturfredningsforening rejser fredningssag for Vigerslevparken, Damhussøen, Damhusengen, Krogebjergparken og Grøndalsparken ved fremsendelse af vedlagte fredningsforslag til Fredningsnævnet for København.

 

 

RESUME

Københavns Kommunes Økonomiudvalg og Bygge- og Teknikudvalg godkendte i november 2003, at Københavns Kommune i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening påbegyndte gennemførelse af den samlede fredning for Vigerslevparken, Damhussøen, Damhusengen, Krogebjergparken og Grøndalsparken. Arbejdet skulle varetages i fællesskab mellem Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen med Bygge- og Teknikforvaltningen som den hovedansvarlige.

På den baggrund har der været nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse af Økonomiforvaltningens 8. kontor, Vej & Park og Danmarks Naturfredningsforening samt med deltagelse af Plan- og Arkitektur, Miljøkontrollen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Det er hovedformålet med fredningsbestemmelserne at sikre Viger-slevparken, Damhussøen, Damhusengen, Krogebjergparken og Grøn-dalsparken som sammenhængende rekreative og grønne områder. Herunder er det formålet, at fredningsbestemmelserne skal sikre og muliggøre en forbedring af parkernes biologiske, landskabelige og rekreative værdier under hensyntagen til den historiske baggrund for områdernes nuværende udformning, herunder at muliggøre en forbedring af biodiversiteten i områderne.

Fredningsbestemmelserne indeholder generelle bestemmelser for alle parkerne samt særbestemmelser for de enkelte parker om pleje- og udvikling og brugen af parkerne, herunder er det anført om tiltagene kan udføres enten af Københavns Kommune som plejemyndighed, eller på grundlag af en udviklingsplan for områderne eller efter dispensation fra Fredningsnævnet. 

Fredningen er ikke til hinder for at parkerne udvikles og ændres i de kommende år. Der vil efterfølgende blive udarbejdet en udviklingsplan som beskriver mulighederne for at anlægge nye rekreative tilbud. Udviklingsplanen vil samtidig redegøre for den overordnede pleje af de karakterskabende beplantninger i de enkelte parker.

Deltagerne i arbejdsgruppen er enige i indholdet af udkastet til fredningsforslaget. Dog ønsker Danmarks Naturfredningsforening ik ke, at det fremgår af fredningsbestemmelserne, at der kan etableres en vej i Grøndalsparken til en kommende genbrugsstation, da foreningen finder, at vejen vil være ødelæggende for parken på denne strækning. Det må derfor forventes, at Danmark Naturfredningsforening i den med Københavns Kommune fælles skrivelse til Fredningsnævnet for endelig rejsning af fredningssagen vil have indføjet, at naturfredningsforeningen ikke er enig med Københavns Kommune på dette punkt.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I 1959 nedlagde Naturfredningsnævnet for København fredningspåstand for hovedparten af Københavns parker, vandarealer mv., og i 1963 vedtog Borgerrepræsentationen at tinglyse fredningsdeklaration på alle disse områder. Langt størstedelen af områderne er i dag fredede, men der mangler forsat et mindre antal, herunder Vigerslevparken, Krogebjergparken og Grøndalsparken. Damhussøen og Damhusengen blev fredet i 1966, men fredningsdeklarationen bør moderniseres.

I Kommuneplan 2001 er det derfor foreslået, at der gennemføres en fælles fredning af det sammenhængende parkområde Vigerslevparken, Damhussøen, Damhusengen, Krogebjergparken og Grøndalsparken, herunder vil den eksisterende fredningsdeklaration for Damhussøen og Damhusengen blive erstattet af den fælles fredningsdeklaration.

Københavns Kommunes Økonomiudvalg og Bygge- og Teknikudvalg godkendte i november 2003, at Københavns Kommune i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening påbegyndte gennemførelse af den samlede fredning for Vigerslevparken, Damhussøen, Damhusengen, Krogebjergparken og Grøndalsparken. Arbejdet skulle varetages i fællesskab mellem Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen med Bygge- og Teknikforvaltningen som den hovedansvarlige.

På den baggrund har der været nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse af Økonomiforvaltningens 8. kontor, Vej & Park og Danmarks Naturfredningsforening samt med deltagelse af Plan- og Arkitektur, Miljøkontrollen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Deltagerne i arbejdsgruppen er enige i indholdet af udkastet til fredningsforslaget med de anførte fredningsbestemmelser. Dog ønsker Danmarks Naturfredningsforening ikke, at det fremgår af fredningsbestemmelserne, at der kan etableres en vej i Grøndalsparken til en kommende genbrugsstation, jævnfør afsnittet om "Høring".

 

Fredningsområdet

Parkerne ligger i ådalene omkring Harrestrup Å og Grøndalsåen og er en del af den ydre parkring langs kommunegrænserne i København. Gennem parkerne mod Hvidovre og Rødovre kommuner løber Harrestrup Å/Damhusåen, medens den rørlagte Grøndals Å ligger under Grøndalsparken. På nær nogle mindre indhegnede områder er parkerne åbne for offentligheden og betragtes som væsentlige rekreative åndehuller i byen.

Der er i fredningsforslaget udover de nævnte parker medtaget Harrestrup Å med bredarealer fra Gammel Køge Landevej til Kalveboderne samt den del af åen, der ligger på Islevbro Vandværks grund med bredarealer for at få hele åen i Københavns Kommune med i fredningen. Endvidere er der medtaget arealer syd for ringbanen omkring Godthåbsvej i Grøndalsparken, da den rørlagte Grøndals Å ligger i området. Endelig omfatter fredningsforslaget de dele af parkerne, der ligger i Hvidovre, Rødovre og Frederiksberg kommuner, men også er ejet af Københavns Kommune.

Det samlede areal af fredningsområdet er ca. 165 ha.    

Fredningsbestemmelsernes formål

Det er hovedformålet med fredningsbestemmelserne at sikre Viger-slevparken, Damhussøen, Damhusengen, Krogebjergparken og Grøn-dalsparken som sammenhængende rekreative og grønne områder. Herunder er det formålet, at fredningsbestemmelserne skal sikre og muliggøre en forbedring af parkernes biologiske, landskabelige og rekreative værdier under hensyntagen til den historiske baggrund for områdernes nuværende udformning, herunder at muliggøre en forbed-ring af biodiversiteten i områderne.

Parkerne vil endvidere ved fredningsbestemmelserne blive sikret som en del af det regionale system af grønne områder ved kommunens grænser mod Hvidovre, Rødovre og Frederiksberg Kommuner og herunder samenhængen med Valbyparken, Kystagerparken, Stadion-parken og Vestvolden.

 

Generelle fredningsbestemmelser

Det skal særligt bemærkes:

At fredningen ikke er til hinder for anlæg i parkerne med det formål at hindre udløb af spildevand i åer og søer i parkerne. Fredningen er endvidere ikke til hinder for ændringer af Harrestrup Å, så åen får et mere naturligt forløb samt for frilægning af hele eller dele af den rørlagte Grøndals Å.

At fredningsområdet skal være offentligt tilgængeli gt overalt bortset fra de områder med anlæg og bygninger, som efter deres formål og karakter samt af hensyn til almenhedens sikkerhed skal være hegnede. Reglerne for publikums færden i området fastsættes i en udviklingsplan.

At der kan foretages mindre ændringer indenfor fredningsområdets afgrænsning, som er nødvendige til udvidelse og regulering af de tilgrænsende og krydsende veje og jernbaner. Fredningen er endvidere ikke til hinder for, at der gennemføres en ny jernbaneforbindelse København – Ringsted/Køge på tværs af Vigerslevparken.

 

Særbestemmelser for de enkelte parker

Det skal særligt bemærkes:

Harrestrup Å/Damhusåens udløb:

At der kan udføres en ny gang- og cykelsti langs åen, således at stinettet i Vigerslevparken forbindes med stierne langs Kalveboderne.

Vigerslevparken:

At vandværksgrunden med vandværksted er medtaget i fredningsforslaget, samt at stedet kan fortsætte med sin nuværende anvendelse og herunder brugen til undervisning.

Damhussøen/Damhusengen:

At Københavns Kommunes børneinstitution, sejlklubben "Damhussøen" og kiosken ved Damhussøen kan fortsætte med den nuværende anvendelse.

At fredningen ikke er til hinder for opfyldning eller etablering af øer i Damhussøen eller ændringer af søens form eller anbringelse af broer, både, flåder og lignende i søen, hvis det er angivet i en udviklingsplan.

Krogebjergparken:

At de nuværende hegnede områder ved Islevbro Vandværk kan forblive hegnede.

At der kan udføres en sti langs Harrestrup Å på vandværksgrunden, hvis det er angivet i en udviklingsplan.

Grøndalsparken:

At børneinstitutionen "Damhuset" samt institutionslegepladsen samme sted kan anvendes som hidtil og forblive hegnet.

At der må foretages mindre ændringer i fredningsområdets afgrænsning ved Flintholm Station af hensyn til brugen af stationsområdet.

At fredningen ikke er til hinder for en grøn cykelrute gennem Grøndalsparken, hvis det er angivet i en udviklingsplan.

At fredningen ikke er til hinder for opretholdelse af kolonihaveområdet syd for ringbanen.

At der kan etableres en adgangsvej fra en mulig genbrugsstation til Borups Allé gennem den nordligste del af Grøndalsparken, hvis udformningen og placeringen kan godkendes af Fredningsnævnet.

 

Bestemmelser om pleje af fredningsområdet

Københavns Kommune er plejemyndighed i fredningsområdet. Kommunen har endvidere tilsynet med overholdelse af fredningsbestemmelserne.

Københavns Kommune skal som plejemyndighed udarbejde en udviklingsp lan for fredningsområdet. Udviklingsplanen skal redegøre for de pleje- og udviklingsarbejder, som påtænkes udført i de første 10 år efter fredningens gennemførelse, og herunder eventuelle ændringer i almenhedens adgangsret.

Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Dansk Ornitologisk Forening, Dansk Botanisk Forening, Københavns Energi samt de 3 nabokommuner og lokaludvalgene (eller indtil disse er etableret lokalrådene) i områderne skal have lejlighed til at udtale sig om udviklingsplanen. Såfremt der er uenighed om indholdet af planen, forelægges spørgsmålet for Fredningsnævnet til afgørelse.

Udviklingsplanen skal revideres hvert 10. år, men kan tages op til revision hvert 5. år. 

 

Økonomi

Der er ingen omkostninger forbundet med fredningsforslaget.

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste. Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

I henhold til Kommuneplan 2001 er målet med "naturbeskyttelse" i den tæt bebyggede Københavns Kommune bl.a. at søge at følge Naturbeskyttelseslovens intentioner ved at bevare og beskytte de naturtyper, der er omfattet af Naturbeskyttelseslovens bestemmelser, samt at beskytte konkrete natur- og parkområder ved at udarbejde fredningsforslag og udviklingsplaner for områderne.

Det er netop indstillingens hovedformål at sikre bevarelse og beskyttelse af naturtyper, i den tæt bebyggede Københavns kommune.

 

Høring

En mindre del af de arealer, der er omfattet af fredningsforslaget, er beliggende i Hvidovre, Rødovre og Frederiksberg kommuner. Endvidere er der medtaget mindre arealer i fredningsområdet, der ikke ejes/administreres af Københavns Kommune, Vej & Park.

Der er derfor fremsendt en anmodning til de kommuner og amter, der har arealer i fredningsområdet, samt til de offentlige myndigheder og private, der har arealer, der ikke ejes/administreres af Københavns Kommune, Vej & Park om godkendelse samt evt. bemærkninger til, at disse områder medtages i fredningsforslaget.

På den foranledning er fredningsforslaget godkendt af Københavns Amt, Hvidovre Kommune, Rødovre Kommune, Banedanmark, grundejerforeningen SlotsherrensVænge, Københavns Energi, Miljøkontrollen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Københavns Brandvæsen.

Frederiksberg Kommune har meddelt, at kommunen ikke for nærværende har taget stilling til fredningsforslaget, idet man bl.a. ønsker at undersøge muligheden for dels at mageskifte arealer mellem de to kommuner og dels at foretage hensigtsmæssige reguleringer af kommunegrænsen langs Grøndalsparken. Frederiksberg Kommune vil rette særskilt henvendelse til Økonomiforvaltningen herom. 

Der fremkom endvidere flere bemærkninger til fredningsforslaget fra de hørte parter. Bemærkningerne er med følgende undtagelse indarbejdet i fredningsbetingelserne:

·        Rødovre Kommune anbefalede, at Københavns Amt og hermed Rødovre Kommune efter strukturreformen bliver plejemyndighed for den del af fredningsområdet, der ligger i Rødovre. Da området i Rødovre Kommune kun omfatter en forsvindende lille del af det samlede fredningsområde, og da langt hovedparten af dette område ejes af Københavns Kommune, finder forvaltningen, at det ikke vil være hensigtsmæssigt med flere plejemyndigheder indenfor fredningsområdet.

Københavns Kommune planlægger for tiden at anlægge en genbrugsstation på vandværksgrunden ved den nordligste ende af Grøndalsparken. Adgangen til genbrugsstationen kan enten etableres mod Hillerødgade, hvilket kan medføre miljøgener for beboerne i området, eller over en privat ejendom, hvis der kan opnås enighed med ejeren herom, eller som en 150 m lang og 7 m bred kørevej i Grøndalsparken frem til Borups Allé. Hvis der ikke kan opnås en aftale om tilkørsel til genbrugsstationen over den private ejendom, finder forvaltningen, at vejen ge nnem Grøndalsparken miljømæssigt vil være den bedste løsning.

Da det af rekreative hensyn er væsentligt at sikre en forbindelse til Grøndalsparken fra Borups Allé for gående og cyklende uanset bredden, medtages hele parkområdet frem til Borups allé i fredningsforslaget. I fredningsbestemmelserne er der således indføjet en bestemmelse om, at der kan etableres en vej til genbrugsstationen, men at vejen skal fjernes og arealet overgå til park, når denne anvendelse ophører.

Fredningsforslaget har endvidere været drøftet af Det grønne Råd i Københavns Kommune. Danmarks Naturfredningsforening, der er medlem af Det grønne Råd og endvidere har været medlem af arbejdsgruppen, har dog meddelt, at foreningen ikke ønsker en vej til genbrugsstationen anlagt gennem Grøndalsparken, da vejen vil være ødelæggende for parken. Det må derfor forventes, at Danmarks Naturfredningsforening i den med Københavns Kommune fælles skrivelse til Fredningsnævnet for København for endelig rejsning af fredningssagen vil have indføjet, at naturfredningsforeningen ikke er enig med Københavns Kommune på dette punkt. 

Endelig skal det bemærkes, at Fredningsnævnet for København, efter at fredningsforslaget er modtaget, vil holde offentlige møder om fredningsforslaget i henhold til Naturbeskyttelsesloven. 

 

 

BILAG VEDLAGT

Udkast til "Fredningsforslag for Vigerslevparken, Damhussøen, Damhusengen, Krogebjergparken og Grøndalsparken".

 

 

Mette Lis Andersen                                          Claus Juhl


 

Til top