Mødedato: 07.06.2006, kl. 15:00

Indsamling af farligt husholdningsaffald og småt elektronikaffald via en boks

Se alle bilag

Indsamling af farligt husholdningsaffald og småt elektronikaffald via en boks

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. juni 2006

 

 

Sager til beslutning

 

15.      Indsamling af farligt husholdningsaffald og småt elektronikaffald via en boks

 

TMU 329/2006  J.nr. 26.0010/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

at Teknik- og Miljøudvalget godkender principforslag til fremtidig håndtering af farligt affald fra husholdninger via en boksordning i villaområder.

 

 

RESUME

Med baggrund i et politisk ønske om effektivisering af indsamlingen af farligt affald fra husholdninger foranstaltede Miljøkontrollen et forsøg med indsamling af farligt affald via en boks i et udvalgt villaområde i Brønshøj/Husum. Renholdningsselskabet af 1898 (R98) har stået for driften og afrapportering af forsøget, som tillige er et af initiativerne i Affaldsplan 2008.

 

Under forsøget er indsamlet væsentligt større mængder farligt affald fra husholdninger, end tilfældet var med miljøbilordningen i det samme villaområde. Derudover er ca. 20 % af de indsamlede mængder småt elektronikaffald, som måske ellers ville havne i dagrenovationen. Eksempler på småt elektronikaffald er mobiltelefoner, elektriske tandbørster, mindre elektronisk legetøj og mindre elektrisk værktøj.

 

Udover selve boksforsøget har der været gennemført et mindre forsøg med opsamling af farligt affald fra husholdninger på en nærliggende tankstation.

 

Efter sommerferien forventes der forelagt Teknik- og Miljøudvalget en samlet plan for indsamling af farligt husholdningsaffald, som bl.a. kan indeholde omtalte boksordning i villaområder, herunder forslag til nye særlige bestemmelser for håndtering af farligt affald fra husholdninger.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Farligt affald er en problematisk affaldsfraktion, som ikke skal afleveres i dagrenovationen. Eksempler på farligt affald er bl.a. kemikalie- og malingsaffald, lysstofrør og lavenergipærer, batterier samt en del elektronikaffald.

 

Københavns Kommune har p.t. en række ordninger for farligt affald fra husholdninger :

  • Medicinrester kan afleveres på apoteket
  • Kanyler kan afleveres på apoteket samt i opstillede gule kanylebeholdere
  • Malingsrester m.v. kan afleveres hos de fleste farvehandlere
  • Miljøbilen indsamler farligt affald på rute med stoppesteder både i villaområder og i etageområder
  • Mange etageejendomme har en viceværtordning, hvor det farlige affald kan afleveres til viceværten (eller en anden ansvarlig person), hvorefter R98 kan kontaktes for afhentning
  • Der er to ordninger til indsamling af batterier : I/S Amagerforbrænding har grønne bokse i butikker og institutioner, og R98 har opstillet batteribeholdere i mange etageejendomme, primært hvor der ikke er viceværtordning
  • Flere større og mindre genbrugsstationer

Miljøkontrollen gennemførte i 2005 en undersøgelse af, hvilke ordninger for farligt husholdningsaffald der fandtes i andre større byer, herunder de største byer i Danmark, to i Sverige samt én i Finland.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget (MFU) besluttede på mødet den 23. maj 2005, at der skulle foranstaltes et forsøg i villaområder med indsamling af farligt husholdningsaffald via en boksordning, bl.a. med det formål at få mest miljø for pengene. Borgerne får udleveret en boks til opsamling af det farlige affald, som så afhentes af R98 på en fastlagt dag. Derudover ønskede udvalget et forsøg med opsamling af farligt husholdningsaffald på tankstationer.

 

Boksforsøget startede den 1. september 2005 og blev gennemført i 6 måneder. Boksforsøgsområdet i Brønshøj/Husum (villaområde) indeholdt knap 1.500 husstande og blev opdelt i to delområder: Et område på 347 husstande, hvor der var en henteordning (R98 henter hver anden måned på en fastlagt dag) samt ét område på 1.138 husstande, hvor der var en ringeordning (borgerne kontakter R98, når der er affald at hente).

 

De indsamlede mængder farligt affald i forsøget er sammenlignet med mængderne indsamlet med miljøbilordningen i det samme område året før (under forsøget kørte miljøbilen ikke i forsøgsområdet).

 

De indsamlede mængder farligt affald var væsentligt større end i miljøbilordningen. Ved henteordningen var det ca. 7 gange så meget, mens det ved ringeordningen var ca. 2½ gange så meget. Det skal dog understreges, at der i en vis udstrækning, specielt i henteordningen, kan være tale om en "pulterkammereffekt" (enkelte husstande benytter lejligheden ved indførelse af en ny ordning til at få ryddet op). En del af den indsamlede mængde ville ellers være afleveret på en genbrugsstation, hvilket også fremgår af brugerundersøgelsen (se særskilt afsnit). Småt elektronikaffald udgjorde ca. 20 % af den samlede affaldsmængde. En del af dette affald er måske affald, som ellers ville ende i dagrenovationen.

 

Uddybning af indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der etableres en permanent ordning for indsamling af farligt husholdningsaffald i villaområder via en boksordning. Ordningen bør også omfatte småt elektronikaffald, da der er risiko for, at denne affaldsfraktion ellers vil ende i dagrenovationen. Henteordningen er alt i alt dyrere, men samler også en del mere affald ind, så prisen pr. kg reelt er billigere (se tabel på næste side).

 

 

Sammenligning af ordninger

 

Mængder og pris

Forsøget har vist, at det er muligt at få indsamlet større mængder farligt husholdningsaffald og småt elektronikaffald. Mens der blev indsamlet ca. 16 tons farligt affald i miljøbilordningen i samme område sidste år (samme periode), blev der i ringeordningen indsamlet ca. 42 tons, mens der i henteordningen blev indsamlet ca. 105 tons farligt affald. Disse tal er udelukkende mængder af farligt affald, og ikke småt elektronikaffald.

 

Vedrørende den samlede pris i ordningerne er henteordningen dyrest, men billigst i pris pr. kg. Miljøbilordningen koster ca. 72 kr. pr. kg., mens prisen for en boksordning er ca. 40 – 60 kr. pr. kg., alt efter valg af serviceniveau og ordnings- type.

 

Nedenstående tabel viser nøgletal for de mulige gebyrmæssige konsekvenser af boksordningen. Stigningen i % er beregnet i forhold til R98´s samlede takstprovenu. Mens stigningen i kr. på den enkelte husstand er beregnet i forhold til, at udgifterne til de supplerende ordninger finansieres af grundgebyret, som opkræves i forhold til etagekvadratmeter og samlet udgør 129,8 mio. kr.

 

Et eksempel er en henteordning, hvor der er 4 tømninger pr. år (fx i forbindelse med afhentning af storskrald), hvor renovationsgebyret stiger med 0,46 %. Dette medfører en årlig fordyrelse pr. etagebolig på ca. 5,32 kr., mens fordyrelsen pr. villa er 9,92 kr.

 

 

Henteordning

Ringe
-ordning

 

6 tømninger

4 tømninger

2 tømninger

 

Årlig meromkostning #

3.329.000

2.252.000

1.313.000

1.150.000

 

 

 

 

 

Renovationsgebyrets stigning i %

0,68

0,46

0,27

0,23

Årlig stigning i kr. pr. husstand

 

 

 

 

etagebolig 75 m2

7,86

5,32

3,10

2,71

villa 140 m2

14,67

9,92

5,79

5,07

 

# = Den årlige meromkostning er fundet ved at tage de samlede udgifter til ordningen fratrukket udgifterne til miljøbilordningen (1.159.000 kr.) i villaområderne, da miljøbilen ikke skal køre i villaområder, hvis boksordning etableres.

 

Evt. alternativer

Hvis boksordningen ikke gøres permanent, kan det overvejes at effektivisere miljøbilordningen.

 

Vedrørende farligt husholdningsaffald fra etageboliger tilstræbes det at udbygge viceværtordningen til også at omfatte bl.a. nybyggeri, så indsamling af farligt affald fra etageboliger tænkes ind inden ejendommen tages i brug.

 

Brugerundersøgelse

R98 har via en konsulent foranstaltet en spørgeskemaundersøgelse hos de berørte borgere i forsøgsområdet. Resultatet deraf er bl.a. en svarprocent på ca. 40. Borgerne er mest stemt for henteordning, måske fordi de er vant til automatisk afhentning i de andre ordninger. Nogle borgere i ringeordningen var ikke klar over, at de skulle ringe til R98, når de skulle have afhentet affaldet. Hver tredje borger mener, at de afleverer mere farligt affald, end de tidligere gjorde. Generelt mener ca. 60 % af de berørte borgere, at boksen er en god måde at aflevere sit farlige affald på. I villaområder benytter mange borgere normalt genbrugsstationer til aflevering af deres affald. Det medfører bl.a., at det er meget svært at vurdere, hvor meget farligt affald, der tidligere blev afleveret i dagrenovationen.

 

Tankstationsforsøget

Tankstationer i nærheden af boksforsøgsområdet blev kontaktet af Miljøkontrollen for at deltage i forsøget. Der var kun én tankstation, som viste interesse herfor. Baggrunden for den manglende interesse har formodentlig været det forventede tidsfor- brug til forsøget, herunder til uddannelse af det berørte personale samt pladsmangel.

 

De indsamlede mængder i forsøget er særdeles beskedne, ca. 175 kg. farligt affald.

Forvaltningen kan ikke anbefale indsamling af farligt husholdningsaffald via tankstationer, da de indsamlede mængder i forsøget har været meget beskedne. Derudover er det forvaltningens opfattelse, at der ikke er den store interesse på tankstationerne for et sådant tiltag.

 

Økonomi

Farligt affaldsordninger finansieres af affaldsgebyret, hvilket medfører, at der ikke er økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune ved indførelse af en boksordning i villaområder. Dog forventes renovationsgebyret at stige med 0,46 % som det fremgår i afsnittet om sammenligning af ordninger.

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvalt- ningens positivliste. Til sagstypen er knyttet følgende miljømål :

 

  • Mindre affald og færre farlige stoffer i affaldet

 

Ved en mere effektiv indsamling af farligt affald og småt elektronikaffald fra husholdninger vil dagrenovationen ("restaffaldet") indeholde mindre mængder af disse affaldsfraktioner, hvilket i sig selv medfører en mindre miljøbelastning. Negative påvirkninger på forbrændingsanlæggene kan mindskes, hvis tilførslen af farligt affald og elektronikaffald til disse anlæg minimeres.

 

Høring

Indstillingen har ikke været i høring, men er blevet drøftet med R98.

 

BILAG VEDLAGT:

  1. Rapport fra ultimo maj 2006 fra R98 vedrørende de driftsmæssige forhold i forsøget
  2. Evalueringsrapport fra marts 2006 fra Credo vedrørende borgernes holdning til forsøget

 

 

 

 

 

Hjalte Aaberg


 

Til top