Principper for udvælgelse af monumenter/skulpturer
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til nye principper for udvælgelse af monumenter/skulpturer til byens offentlige rum.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen anvender nye principper for udvælgelse af monumenter/skulpturer til opstilling i Københavns offentlige byrum, jf. bilag 2.
Problemstilling
Antallet af forslag, kommunen modtager til modtagelse og opstilling af monumenter/skulpturer i det københavnske byrum, er stigende. Teknik- og Miljøforvaltningen mener ikke, at den hidtidige behandling af enkeltsager har været en velegnet fremgangsmåde, da den ikke har fremmet et helhedsperspektiv. Forvaltningen har derfor formuleret en række nye principper og en forbedret fremgangsmåde for at give Teknik- og Miljøudvalget bedre mulighed for at tage stilling til de indkomne forslag og for at skabe en mere overskuelig proces for forslagsstillerne.
Løsning
Forvaltningen vil i fremtiden arbejde efter et nyt administrationsgrundlag i sin behandling af forslag til nye monumenter/skulpturer i det offentlige rum. Det bygger på fem principper, jf. bilag 2, og indebærer et forslag om at samle de indkomne forslag i en årlig indstilling til Teknik- og Miljøudvalget. Det overordnede formål er at skabe et større overblik for beslutningstagere og forslagsstillere og at understøtte en højere grad af helhedssyn i vurderingen af nye monumenter til byen. Frem for at forholde sig til enkeltstående sager, som har været praksis hidtil, lægger forvaltningen med de nye principper op til, at Teknik- og Miljøudvalget får et bedre beslutningsgrundlag og et overblik over, hvilke skulpturer der allerede er i byen, hvor de er placeret, og hvor det anbefales at placere nye. Hensigten er også at opnå en større spredning og variation i byen og et bredere syn på byens monumenter. Samtidig sikres en smidigere og mere forenklet proces.
Principper
De principper, forvaltningen har opstillet i administrationsgrundlaget, skal lette vurderingen og prioriteringen af de indkomne forslag. Der er fem principper, jf. bilag 2:
- Monumentets/skulpturens væsentlighed og betydning,
- Kunstværkets kvalitet,
- Materialevalg,
- Placering,
- Helhedsbetragtning.
Principperne lægger vægt på, at nye monumenter skal have en relation til København som by, kommune, national hovedstad eller europæisk metropol og kan have et lokalt, nationalt eller internationalt sigte. Er der tale om et kunstværk, skal det udføres af en anerkendt kunstner, og er der tale om en portrætbuste, skal den portrætterede person være umiddelbart genkendelig. Monumentet/skulpturen skal være udført af et robust materiale, der egner sig til at stå i byens rum. Endelig bør der ved placering tilstræbes en spredning til alle bydele frem for en koncentration i Indre By.
Ved at holde de indkomne forslag op mod de fem principper vil det lette vurderingen og prioriteringen af forslagene. I forvaltningens vurdering inddrages også høringssvarene dels fra Billedkunstudvalget, der udtaler sig om værkets kunstneriske kvalitet og dets æstetiske udtryk i forhold til omgivelserne, og dels fra de relevante lokaludvalg, som forholder sig til den foreslåede placering, den lokale forankring og som samtidig fungerer som talerør for de lokales holdninger.
En årlig indstilling
For at forenkle processen med de mange henvendelser vil forvaltningen behandle de indkomne forslag en gang om året. Som det første sender forvaltningen de modtagne forslag i høring i Billedkunstudvalget og i de lokaludvalg, i hvis bydele monumenterne foreslås opstillet. Herefter foretager forvaltningen en samlet vurdering af de indkomne forslag ud fra høringssvarene og de opstillede principper. Endelig fremlægger forvaltningen forslagene sammen med høringssvar og forvaltningens samlede vurdering og anbefaling for Teknik- og Miljøudvalget. Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, sendes den til Borgerrepræsentationen til endelig vedtagelse, hvis der er tale om modtagelse af gaver.
Et alternativ
Med dette forslag tager forvaltningen udgangspunkt i den hidtidige praksis, hvor der kun tages stilling til de forslag om monumenter/skulpturer, som kommer udefra, og hvor udvalget og forvaltningen har en passiv rolle som modtager af forslagene. Som alternativ kan udvalget overveje, om forvaltningen skal have en aktiv og opsøgende rolle i forhold til nye kunstværker. Dette vil indebære, at der som udgangspunkt ikke tages imod monumenter/skulpturer som gaver, men primært opstilles monumenter/skulpturer, som udvalget har besluttet, at forvaltningen skal tage initiativ til. I dette alternativ vil forvaltningen aktivt søge forslag fra kunstnere og interessenter samt finde placeringer og finansiering efter en godkendt plan.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Der skal dog tilføres afledt drift ved alle nyerhvervelser og opstillinger af monumenter. De øgede afledte driftsudgifter indarbejdes, jf. hensigtserklæringen vedr. Gaver i Budget 2018 (H33), i budgetforslaget for de kommende år.
Videre proces
Når denne indstilling er godkendt af Teknik- og Miljøudvalget, vil forvaltningen fremlægge den første runde af forslag for udvalget i starten af 2019. Borgere og interessenter vil kunne hente information om den nye praksis samt om processen for indgivelse af forslag på Københavns Kommunes hjemmeside www.kk.dk.
Pernille Andersen
/Jon Pape
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 7. maj 2018
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At kriteriet om, at kunstværkerne skal være udført af anerkendte kunstnere, skal udgå af vurderingen og prioriteringen af de indkomne forslag.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.
Alternativet og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker generelt et styrket samarbejde mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen og så derfor gerne, at udvælgelse af monumenter og skulpturer bliver behandlet i et sådant samarbejde.”