Medlemsforslag om etablering af boardwalk i Kirkemosen, Utterslev Mose (Udsat sag)
Det foreslås,
- at Teknik- og Miljøudvalget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om et projekt, der udover afledt drift, består i at assistere og vejlede arbejdsgruppen, der står bag etableringen af boardwalken. Assistancen skal bestå i råd, vejledning og assistance i forhold til at få de nødvendige tilladelser og myndighedsgodkendelser på plads, så projektet kan igangsættes inden udgangen af 2025. Forslaget kræver projektledelsesmidler og afledt drift jf. motiveringen, og forvaltningen skal derfor angive, hvilke finansieringsmuligheder der er.
(Stillet af Det Konservative Folkeparti)
Motivering
Nordea Fonden har bevilliget midler til en boardwalk/træbro, som giver adgang hen over et vådområde, men der kommer fortsat til at mangle stiforbindelse i begge ender af boardwalken.
I den gældende udviklingsplan for Utterslev Mose fremgår det, at der kan etableres en bro og en grussti i Kirkemosen, som vil forbinde området til Pilevænget og eksisterende grusstier i området. Udviklingsplanerne er imidlertid ikke finansieret eller etableret.
Tanken er, at stisystemet omkring Kirkemosen med tiden giver bedre adgang til vandet. Dette projekt sigter dog også mod at bidrage væsentligt til oplevelsen af Kirkemosen – både i form af udsigten over vandoverfladen og den nære oplevelse af vegetation, dyreliv og vandfladen.
Boardwalken vil føre folk fra det lukkede krat i øst, over afløbskanalen og ind i rørskoven, forbi en af de fritstående hængepile og videre ud til det åbne græslandskab ved Brønshøj holm ved Pilesvinget. For at skabe en mere spændende oplevelse vil boardwalken være buet, så udsigten langs boardwalkens forløb opfordrer til at udforske videre. Omkring afløbskanalen bliver boardwalken bredere, hvilket giver plads til en sydvendt bænk med ud sigt over selve Kirkemosen. Boardwalkens design holdes meget enkelt – bred nok til at to personer kan gå side om side og med håndlister kun, hvor det er absolut nødvendigt. Ved at vælge knæk frem for buer gøres anlægget enklere og mindre krævende.
Men for at projektet kan gennemføres, stiller Nordea Fonden krav om,
- at alle nødvendige tilladelser og myndighedsgodkendelser foreligger,
- at projektet igangsættes inden udgangen af 2025 og er afsluttet inden udgangen af 2027,
- at projektejerskabet forbliver i foreningen, Utterslev Moses Venner.
Teknik- og Miljøforvaltningen har oplyst, at hvis forvaltningen skal udføre teknisk assistance, skal der afsættes projektledelsesmidler til opgaven, da midlerne ikke kan håndteres inden for forvaltningens eksisterende budget. Desuden vil boardwalken blive betragtes som gavemodtagelsen, der efterfølgende medfører afledt drift for forvaltningen for at kunne vedligeholde og drifte broadwalken, når den er etableret. I henhold til beslutning fra Budget 2018 om at modtagelse af gaver og afsættelse af afledt drift vil en godkendelse af dette medlemsforslag derfor efterfølgende kræve en indstilling herom til Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Da Nordea Fonden har bevilliget de nødvendige midler til boardwalken er det ikke anlægsmidler, som medlemsforslag går på, men alene midler til projektledelse, teknisk assistance og afledt drift.
Derfor dette medlemsforslag, der vil sikre at dette projekt til stor glæde og gavn for områdets og kommunens beboer, så projektet kan igangsættes og færdiggøres indenfor den tidsramme, der er opstillet af Nordea Fonden.
Arbejdsgruppen består af de to initiativtagere Ole Vendt og Jørgen Fink samt landskabsarkitekt Richard Hare. Arbejdsgruppen har i forbindelse med bevillingen fra Nordea Fonden fået sekretariatsbistand fra Brønshøj-Husum Lokaludvalg ved miljømedarbejder Jens Christian Elle.