Mulighederne for at etablere fri passage langs Stadsgraven, Christianshavn (Udsat sag)
Der er politisk interesse for at sikre fri passage langs vandarealer i Københavns Kommune, herunder ved Stadsgraven. I den forbindelse blev der den 16. september 2024 stillet et medlemsforslag om at sikre fri passage langs Stadsgraven. Teknik- og Miljøforvaltningen har afsøgt mulighederne herfor og der findes ikke en nem løsning, da der er tale om ændringer på anden mands grund. Forvaltningen anbefaler, at der afsættes finansiering ifm. kommende budgetforhandlinger til udarbejdelse af en foranalyse, der mere konkret belyser mulighederne for at anlægge en sti i forlængelse af eksisterende sti ved Stadsgraven.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder en foranalyse om anlæggelse af stisystem på vandet langs matriklen ved Noma, hvis Borgerrepræsentationen afsætter finansiering til udarbejdelse heraf i en kommende budgetaftale.
- at medlemsforslag om fri passage langs Stadsgraven, stillet af Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti, jf. Teknik- og Miljøudvalgsmødet den 16. september 2024, hermed er håndteret (bilag 2).
Problemstilling
Politisk er der ønske om at der skal være fri passage langs vandet i Københavns Kommune. Det gælder også rundt om Stadsgraven og ved restaurant Noma. Den 16. september 2024 godkendte Teknik- og Miljøudvalget et medlemsforslag om mulighederne for at sikre fri passage langs Stadsgraven, stillet af Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti. I dag er der en sammenhængende sti rundt om Stadsgraven, på nær ved området ved restaurant Noma. Forvaltningen har derfor undersøgt, hvilke muligheder der er for at anlægge en sti i dette område, i forlængelse af den eksisterende sti, så der sikres et sammenhængende stiforløb og fri passage hele vejen rundt om Stadsgraven. Da der er tale om ændringer på privat grund, er der begrænsede handlemuligheder. Forvaltningen vurderer, at det er muligt, men at der er behov for at belyse de konkrete forhold nærmere, herunder undersøge de estimerede omkostninger forbundet med anlæggelsen af et stiforløb enten på vand eller matrikelareal langs vandet. Forvaltningen anbefaler derfor at der laves en foranalyse, og at der derfor afsættes finansiering hertil.
Indstillingen blev udsat på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 31. marts 2025.
Løsning
Københavns Stadsgrav er en voldgrav, der strækker sig mellem Christianshavn og Amager. Forvaltningen har ved besigtigelse den 6. november 2024 konstateret, at der er et sammenhængende og uhindret stiforløb rundt om Stadsgraven, indtil man når et metalhegn ved grunden, hvor restaurant Noma ligger. Stien fortsætter i stedet via en trampet sti, op ad volden og ud til Refshalevej, hvor der er udsyn til vandet ved Tømmergraven. Fortsætter man ca. 100 m op ad Refshalevej og drejer til højre, vil man igen komme til vandet ved Stadsgraven. Dette stiforløb er vist i bilag 3, side 2 og 3. Det er ikke alle steder på stiforløbet rundt om stadsgraven, at der er direkte udsyn til vandet, da stien nogle steder løber rundt om bygninger og væk fra vandet.
Området omkring Stadsgraven er omfattet af to lokalplaner, hhv. lokalplan nr. 331 ”Holmen II” fra 2000 og lokalplan ”Christiania” fra 1991, som vist i bilag 3, kort 1.
Området ved restaurant Noma har i en længere periode haft politisk og pressemæssig opmærksomhed, fordi restaurant Noma i perioder har haft spærret for adgangen til deres matrikel med bl.a. reb og krukker. Denne ”hegning” er i strid med gældende lokalplan (Holmen II) for det specifikke område, da denne fastlægger bestemmelser om hegning.
I den sydlige ende af matriklen er metalhegnet, der forhindrer gennemgang fra Christiania til matriklen, hvor restaurant Noma ligger. Metalhegnet er omfattet af lokalplan ”Christiania”, som ikke indeholder bestemmelser om hegning. Metalhegnet er desuden opført før vedtagelsen af lokalplanen og kan derfor ikke reguleres af denne, idet lokalplaner kun har effekt fremadrettet.
På baggrund af medlemsforslaget, som går på at sikre gennemgang rundt om Stadsgraven, har forvaltningen undersøgt mulighederne for at lave en sammenhængende sti og sikre gennemgang.
Mulige placeringer af stiforløb
Forvaltningen vurderer, at det er muligt at etablere et stiforløb, i forlængelse af eksisterende sti, langs matriklen enten på vandareal i form af fx en træbrygge eller på bredden/matrikelarealet. Stiforløbene er skitseret i bilag 3. Forvaltningen vurderer dog, at der er behov for en foranalyse for yderligere præcisering af placering og udformning af stien, samt for at undersøge de estimerede omkostninger forbundet med anlæggelsen af et stiforløb. Selve foranalysen, vurderer forvaltningen, vil koste mellem 0,5-1 mio. kr. Området omkring Stadsgraven er et beskyttet fortidsminde efter museumslovens § 29. En ændring af tilstanden er forbudt, medmindre Slots- og Kulturstyrelsen giver dispensation til ændringen. Slots- og Kulturstyrelsen har oplyst, at de først kan tage stilling til en evt. dispensation, når der foreligger et konkret projekt. Etablering af faste anlæg ved kystlinjen og på vandareal i Stadsgraven kræver desuden en tilladelse efter § 27 i Miljøbeskyttelsesloven.
Etablering af en træbrygge kræver muligvis også byggetilladelse, samt tilladelse fra ejendomsejer, ved ændringer på deres grund. Ejendommen med restaurant Noma (matrikel nr. 612, Christianshavns Kvarter) er ejet af Ejendomsselskabet Søminedepotet A/S. Det øvrige areal ved Christiania (matrikel nr. 697b, Christianshavns Kvarter) er ejet af Staten, herunder Social- og Boligstyrelsen.
Dialog med Ejendomsselskabet Søminedepotet A/S og Noma
Da de mulige to stiforløb berører matrikel 612, har forvaltningen været i en indledende dialog med Ejendomsselskabet Søminedepotet A/S og Noma. Noma og Ejendomsselskabet Søminedepotet A/S er åben for at gå i dialog med forvaltningen om en løsning, hvor der anlægges et stiforløb på vandarealet, og hvor der i den forbindelse etableres en sti på et mindre areal i den sydlige del af deres matrikel. Der er i dag et metalhegn ved matrikelgrænsen til Christiania, som er et levn fra den tid, hvor matriklen var ejet af staten og fungerede som militært område. Hegnet vil muligvis skulle fjernes helt eller delvist ved etablering af en ny sti langs matrikel nr. 612. Hegnets placering er vist i bilag 3. Denne løsning, vil også være i overensstemmelse med det stiforløb, som er omtalt i lokalplan ”Christiania”.
Ejendomsselskabet Søminedepotet A/S og Noma er ikke positive overfor en løsning, hvor der anlægges et længere stiforløb inde på deres matrikel, da det vil være forstyrrende for driften af deres virksomhed. De er som nævnt heller ikke positive overfor blot at fjerne det eksisterende hegn og på den måde sikre mulighed for gennemgang uden ny sti.
Ekspropriation
Kommunen kan ikke tvinge ejer til at anlægge stien på deres grund. Den eneste mulighed herfor vil være at undersøge muligheden for, om en del af grunden kan eksproprieres. Anlæggelse af sti på matrikelareal langs vandet er derfor en vanskeligere løsning, fordi ekspropriation er et indgribende middel, som kolliderer med ejendomsrettens ukrænkelighed, der er beskyttet i grundloven. Det betyder også, at adgangen til at ekspropriere er begrænset.
Hjemlen til at ekspropriere skal findes i planloven eller vejloven.
Kommunalbestyrelsen har med planlovens § 47, stk. 1 adgang til at ekspropriere, hvis ekspropriationen er af væsentlig betydning for virkeliggørelsen af en lokalplan og for varetagelsen af almene samfundsinteresser. Da den lokalplan, som gælder for Noma, ikke udlægger en sti på Nomas ejendom, kan der imidlertid ikke eksproprieres efter planloven uden en ny lokalplan, hvor muligheden for ekspropriation indgår.
Vejloven indeholder også mulighed for ekspropriation. Hvis kommunen vurderer, at stien er af så væsentlig almen interesse, at den skal etableres på trods af ejers interesser, kan kommunen med vejloven ekspropriere området langs vandet til offentlig vej eller sti, med hjemmel i Lov om offentlige veje. For at forvaltningen kan vurdere, om der er grundlag for at ekspropriere med vejloven, skal der foretages en nærmere undersøgelse af et konkret projekt, som først kan belyses i foranalysen. Da det i dag er muligt at komme uden om ejers grund, og da dette er en relativ kort omvej, vil ejer dog kunne stille spørgsmål til om ekspropriationshandlingen er proportional i forhold til formålet.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget har mulighed for at beslutte, at
- foranalysen ud over en sti langs med vandet også undersøger muligheden for at ekspropriere efter vejloven med henblik på at anlægge en sti på matrikel.
- der udarbejdes en ny lokalplan for området, der udlægger stiforløb og indeholder muligheden for ekspropriation. Herefter kan forvaltningen ekspropriere med henblik på at etablere en sti.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen ikke foretage sig yderligere, medmindre der henvises finansiering til en foranalyse i kommende budgetforhandlinger.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach