Mødedato: 07.04.2025, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Reviderede ordensregler for kommunens grønne arealer og differentieret anvendelse af overnatningsforbud

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, at forslag om reviderede ordensregler for kommunens parker og øvrige grønne områder sendes i høring før endelig vedtagelse i Teknik- og Miljøudvalget. Forvaltningen har revideret ordensreglerne for at sikre, at reguleringen af adfærd er på linje med byens aktuelle behov og er i københavnernes interesse. Teknik- og Miljøudvalget sendte det første forslag om reviderede ordensregler tilbage til forvaltningen med ønske om, at der blev indarbejdet kriterier for en differentieret anvendelse af overnatningsforbuddet i ordensreglerne. Forvaltningen har nu indarbejdet et forslag til differentieret anvendelse herunder én ny ordensregel sammen med de øvrige to nye ordensregler, der er indeholdt i det samlede forslag til reviderede ordensregler.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at det samlede forslag til ordensregler (jf. bilag 2) sendes i høring i 12 uger hos kommunens lokaludvalg og råd, Kultur- og Fritidsforvaltningen samt kommunens fredningsmyndighed og Københavns Politi.

Problemstilling

De nuværende ordensregler på kommunens grønne områder, herunder parker, haveanlæg, legepladser og bemandede legepladser, strande og kirkegårde blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 5. april 2006. For at sikre ordensreglernes fortsatte aktualitet og relevans har forvaltningen lavet en gennemgang af de nuværende ordensregler og vurderer, at hovedparten fortsat er relevante, men foreslår at tilføje to nye regler. Derudover sendte Teknik- og Miljøudvalget ved behandlingen ordensreglerne den 2. december 2024 indstillingen tilbage til forvaltningen med ønske om, at forvaltningen indarbejdede et forslag om en mere differentieret anvendelse af overnatningsforbuddet, hvilket forvaltningen har gjort (udfoldes under løsning). Teknik -og Miljøudvalget skal tage stilling til, om de reviderede ordensregler kan sendes i høring hos relevante parter i kommunens forvaltninger, lokaludvalg, råd og politiet.

Løsning

Anvendelsen af ordensregler
Som grundejer har kommunen mulighed for at vedtage de ordensregler, der er nødvendige for, at ophold i et givent område er sikkert for den enkelte og tager hensyn til fællesskabet og den bynatur, som de grønne områder rummer.

Det er ikke alle ordensregler, der anvendes på alle grønne arealer. Som i dag vil de enkelte ordensregler alene tages i brug i de områder, hvor det er relevant at regulere den pågældende aktivitet – fx badning, hund i snor og færdsel på is. Det betyder også, at lokationer, der har samme indretning og anvendelsesmuligheder som udgangspunkt vil have samme ordensregler (jf. bilag 2). I bilag 3 findes et oversigtskort over arealerne, der er omfattet af ordensreglerne.

Med udgangspunkt i dette har forvaltningen gennemgået de nuværende ordensregler, som har medført nedenstående anbefalinger.

Anbefalinger til reviderede ordensregler
Forvaltningen anbefaler, at der indføres en ordensregel om fartbegrænsning på alle kommunens kirkegårde samt en ordensregel, der giver mulighed for at begrænse boldspil efter kl. 22 i boldbure og på baner i grønne områder. (jf. bilag 2)

Desuden anbefaler forvaltningen, at der indføres en ny ordensregel, som giver mulighed for lovlig overnatning flere steder i de grønne områder for at imødekomme ønsket om en mere differentieret anvendelse af overnatningsforbuddet.

De i alt tre nye ordensregler, der anbefales indført, uddybes nedenfor.

Ærindekørsel på kirkegården er tilladt (Max. 15 km/t)
Forvaltningen oplever et behov for en tydelig regulering af hastigheden, da det forekommer, at besøgende på kirkegården kører uhensigtsmæssigt hurtigt. En hastighedsbegrænsning giver forvaltningen mulighed for at skilte med ordensreglen samt giver politiet mulighed for at agere af hensyn til sikkerheden for dem, der færdes på kirkegårdene.

Forvaltningen anbefaler, at der indføres en hastighedsbegrænsning på 15 km/t på de veje på kommunens kirkegårde, hvor kørsel er tilladt (se bilag 2). Vejene på kirkegårdene hører under Færdselsloven og hastighedsgrænserne på vejene er derfor 50 km/t. Et køretøjs hastighed skal dog til enhver tid være afpasset efter forholdene med særligt hensyn til andres sikkerhed. 

I følge Færdselsloven og hastighedsbekendtgørelsen er det muligt at fastsætte en lavere hastighedsgrænse på 30 km/t eller derunder på veje med ganske særlige vejforløb, hvor særligt dårlige oversigtsforhold, snævre kurver eller smalle vognbaner gør det påkrævet af hensyn til fodgængere eller cyklister. Det er politiet, der har kompetencen til at fastsætte hastighedsgrænser og forvaltningen ønsker dialog med politiet om, hvorvidt hastighedsgrænsen kan nedsættes, og hvilke indsatser, der ville skulle til for at kunne gøre dette.

Kommende lovændring
Ifølge det lovforslag om ændring af færdselsloven mv. der har været i høring, og som forventes fremsat for Folketinget ultimo marts, vil kommunen pr. 1. juli 2025 få kompetence til at fastsætte hastighedsgrænser uden samtykke fra politiet på veje med en årsdøgntrafik under 4.000. Hvis lovforslaget vedtages, vil kommunen kunne nedsætte hastigheden på veje på kirkegårde, hvis de opfylder betingelserne i færdselsloven og hastighedsbekendtgørelsen om at have ganske særlige vejforløb og særligt dårlige oversigtsforhold. 

Boldspil efter kl. 22 forbudt
Forvaltningen foreslår, at der indføres en supplerende ordensregel, så det bliver muligt at forbyde boldspil efter kl. 22 på baner og i boldbure i de grønne områder og i områder hvor borgerne oplever et behov for det. Forvaltningen modtager løbende henvendelser fra borgere, der er generet af støj om aftenen i forbindelse med boldspil. Nogle boldbure låses af aftenen, hvilket regulerer brugen i sig selv. Det sker dog ikke, hvis de, der er på banen, ikke ønsker at forlade den, når kommunens kommer forbi for at låse.

I sådanne tilfælde og ved de uaflåste bure og baner kan boldspillet vare ved i de sene aften- og nattetimer og er i nogle tilfælde til gene for naboer. Forvaltningen forsøger allerede nu at håndtere denne problematik ved at ophænge ”boldspil efter kl. 22” forbudt skilte op disse steder. Aktuelt er disse skilte opsat på ti boldbure/baner på tværs af bydele. Disse skilte er henstillinger og ikke godkendt politisk eller af politiet, og politiet kan derfor ikke handle på baggrund af skiltningen. Hvis det besluttes politisk at indføre en supplerende ordensregel, der gør regulering mulig, skønner forvaltningen, at der for nuværende er tre yderlige steder, hvor det vil være relevant at sætte skiltning op, fordi der modtages klager fra omkringliggende naboejendomme.

Beslutningen om at opsætte den supplerende ordensregel vedrørende boldspil vil, på samme måde som brugen af de andre supplerende ordensregler, bero på en konkret vurdering fra forvaltningen. Beslutningen træffes ud fra et fagligt blik på og kendskab til området og i samspil med borgeres ønsker og behov.

Differentieret anvendelse af overnatningsforbuddet ved ny ordensregel
Forvaltningens forslag til en mere lempelig tilgang til overnatning i de grønne områder søger at balancere hensynet til personer, der har brug for at finde et sted at sove om natten uden risiko for at blive vist bort eller få en bødestraf og hensynet til fælles tryghed og rekreation.

Forvaltningen foreslår, at den nuværende skiltning med teksten ”Overnatning forbudt” i kommunens parker og grønne områder udgår og erstattes af nedenstående ordensregel, jf. bilag 2.

Opsætning af telte, læsejl og lignende til overnatning er ikke tilladt
Forbuddet mod opsætning af telte og læsejl adskiller sig fra reglerne for egentlige lejrdannelser, som håndteres i henhold til ordensbekendtgørelsen § 3, stk. 4. Formålet med bestemmelsen om lejrdannelse er at forebygge etablering af lejre, der kan skabe utryghed i nærområdet. Politiet kan gribe ind, hvis opholdssteder antager en varig karakter. For mindre midlertidige konstruktioner, som fx læsejl eller telte, ønsker forvaltningen dog et særskilt forbud for at kunne handle direkte i sådanne situationer.

Fastholdelse af et generelt overnatningsforbud på kirkegårde og legepladser
Forvaltningen vurderer, at det er hensigtsmæssigt at fastholde overnatningsforbuddet på både bemandede og ubemandede legepladser samt på kommunens kirkegårde. Derfor fremgår reglen om overnatning forbudt fortsat af de samlede ordensregler i bilag 2.

Legepladserne er primært forbeholdt børn, som enten benytter faciliteterne alene eller i selskab med forældre, og det er forvaltningens vurdering, at der på kommunens legepladser er et særligt behov for at sikre tryghed i forhold til målgruppen.

Kommunens kirkegårde er både rekreative områder og begravelsespladser med et særligt behov for at opretholde en respektfuld og rolig atmosfære. Derfor er det forvaltningens vurdering, at overnatning er uønsket på kirkegårdene. Kommunens fem kirkegårde aflåses hver nat, hvilket allerede fungerer som en tilkendegivelse af, at overnatning er uønsket, men forvaltningen vurderer, at der vil være mere tydelig vejledning i at medtage et overnatningsforbud på kirkegårdenes skiltede ordensreglementer. Da kirkegårdene ikke efterses inden låsning, kan borgere, der ikke når at forlade området, kontakte en vagt for at få åbnet lågen.

Høring

Forslaget til reviderede ordensregler sendes - efter behandling i Teknik- og Miljøudvalget - i høring hos kommunens lokaludvalg og råd (det Grønne Råd, Ældrerådet, Handicaprådet, Udsatterådet, Ungerådet og Friluftsrådet). Høringen sendes også til Kultur- og Fritidsforvaltningen (ift. boldspil), kommunens fredningsmyndighed (ift. overnatning) og Københavns Politi.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan stille ændringsforslag om, at enkelte regler i det fremlagte sæt af ordensregler ændres, tilføjes eller fjernes, inden der iværksættes høring.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik – og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen sendes de reviderede ordensregler i høring. På baggrund af høringen fremlægger forvaltningen forslag til reviderede ordensregler for de grønne arealer forventeligt i 4. kvartal 2025.

 

Søren Wille

                                          / Rikke Skovbølling Brandt

Til top