Etablering af fire cykelgader med mindre tiltag, Nørrebro
Der skal tages stilling til projektforslag og frigivelse af anlægsmidler til etablering af fire cykelgader på Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade på Nørrebro. I cykelgader prioriteres cyklister, og bilister skal som udgangspunkt køre med en hastighed svarende til cyklisternes og på cyklernes præmisser. Cykelgaderne etableres ved brug af simple tiltag og uden at nedlægge p-pladser, så de kan komme hurtigt i brug og forbedre cykelforholdene på lokale gader.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at projektforslag for etablering af cykelgader på dele af Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade danner grundlag for færdigprojektering og anlæg, jf. bilag 4.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at annullere delprojekterne på Ægirsgade, Griffenfeldsgade og Rentemestervej, jf. løsningsafsnit og bilag 6.
- at den resterende bevilling på 1,1 mio. kr. tilbageføres til kommunekassen, jf. økonomiafsnittet og bilag 6.
- at der frigives en anlægsbevilling på 1,6 mio. kr. til etablering af cykelgader på dele af Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 6.
Problemstilling
I Budget 2023 (B, C, D, I, O, V, Ø og Å) (6. oktober 2022) blev der afsat 3,3 mio. kr. til etablering af cykelgader ved hjælp af primært skiltning, afmærkning og hævede flader og uden nedlæggelse af parkering. Dette adskiller sig fra flere af de større cykelgader, hvor der er sket fysiske ombygninger, som fx Vendersgade, Nordre Frihavnsgade og Rantzausgade. De nye cykelgader skal etableres med kort tidshorisont og forbedre cykelforholdene på lokale gader i byen.
Midlerne blev afsat på baggrund af en screening, der havde udpeget otte lokale gader med potentiale som cykelgade uden behov for ombygning og nedlæggelse af parkering. Projekteringen har imidlertid vist, at kun fire af de otte gader kan fungere som cykelgader inden for projektets ramme, jf. løsningsafsnit. Der indstilles derfor et projektforslag for omdannelsen af Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade til cykelgader.
Projektet påvirkes ikke af regeringens forslag om ændring af færdselsloven, vejloven og privatvejsloven.
Løsning
Der eksisterer allerede en række cykelgader i København, som der er blandede erfaringer med. Til eksempel fungerer Vendersgade godt som cykelgade, mens der særligt på Nordre Frihavnsgade har været udfordringer med den nye indretning. Forvaltningen vurderer stadig, at cykelgader er en god løsning under de rigtige forudsætninger.
De fire cykelgader i Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade adskiller sig fra Nordre Frihavnsgade, fordi de allerede i dag er domineret af cykeltrafik uden at være skiltet som cykelgader. Strækningerne har alle sammen over dobbelt så mange cyklister som biler, der er ingen buskørsel og en mindre forekomst af varelevering, hvilket har været nogle af de store udfordringer i Nordre Frihavnsgade. Der gælder følgende på gaderne i dag:
- Guldbergsgade (ml. Skt. Hans Torv og Meinungsgade): Færdselsåre for cyklister mellem krydset ved Mimersgade/Jagtvej og Skt. Hans Torv, der fungerer som smutvej til og fra Indre By. Dele af strækningen er i dag skiltet til 30 km/t og har hævede flader, og vejen er lukket for biltrafik i krydset ved Sjællandsgade.
- Stefansgade (ml. Nørrebrogade og Den Grønne Cykelsti): Fungerende cykelforbindelse mellem den grønne rute og Nørrebrogade samt en smutvej for cyklister mellem Frederiksberg og Nørrebro. Dele af strækningen er i dag skiltet til 30 km/t og har hævede flader, mens resten er 50 km/t.
- Ravnsborggade og Ryesgade (ml. Nørrebrogade og Fredensgade): Kan aflaste den overbelastede cykeltrafik på cykelstien på Sortedam Dossering. Ravnsborggade er i dag skiltet til 30 km/t, mens Ryesgade er skiltet til 40 km/t., og der er hævede flader flere steder i begge gader.
Forvaltningen vurderer, at de fire nye gader kan blive endnu bedre som smutveje og vigtige færdselsårer for cyklister ved, at de skiltes og markeres som cykelgader, hvor bilerne skal færdes på cyklisternes præmisser.
Fælles for løsningerne på de fire gader er, at der opsættes skiltning med cykelgade med kørsel tilladt samt supplerende afmærkning med cykelgade-skiltning på kørebanen, i udgangspunktet i hver ende af gaderne og ved sidegaderne, jf. bilag 4. Alle p-pladser i gaderne afmærkes i bås, og de eksisterende fartbegrænsende tiltag bevares, som de er, herunder hævede flader.
Det bemærkes, at forvaltningen har haft et forsøg med Stefansgade som grøn trafikvej i perioden marts 2023 til december 2024 (BR 2. juni 2022). Det vil sige, at strækningen har været lukket for gennemkørsel for benzin- og dieseldrevne biler. Evalueringen viser, at grøn trafikvej på Stefansgade ikke har fungeret efter hensigten, da forbuddet om gennemkørsel generelt ikke er blevet overholdt. Forvaltningen vil derfor i en kommende indstilling i foråret 2025 foreslå, at konceptet på vejen ikke fortsættes. Beslutningen om at gøre Stefansgade til cykelgade kan træffes uafhængigt af den senere beslutning om, hvorvidt vejen fastholdes som grøn trafikvej.
Fire lokale gader, der ikke er egnede til cykelgader under disse rammer
Teknik- og Miljøforvaltningen har under projekteringen vurderet, at tre strækninger fra den oprindelige screening, Ægirsgade, Griffenfeldsgade og Rentemestervej, ikke kan etableres som cykelgader blot ved brug af skiltning, afmærkning og uden nedlæggelse af parkering, hvilket uddybes herunder. Det indstilles derfor at annullere de tre delprojekter. Oehlenschlægergade blev derudover fravalgt ifm. udmøntningen af Budget 20223, jf. bilag 7.
- I Ægirsgade vurderer forvaltningen, at det er farligt og utrygt, når biler bakker ud fra skråparkering i det smalle gaderum. Gaden vil kunne fungere som cykelgade, hvis skråparkering omlægges til længdeparkering, hvilket bl.a. kræver nedlæggelse af p-pladser og el-ladestandere, jf. politisk handlerum.
- I Griffenfeldsgade er der omfattende varelevering både til Nørrebrogade og erhverv i selve gaden, vejprofilet er smalt, og der er dårlige oversigtsforhold. Forvaltningen vurderer ikke, at gaden kan ombygges til cykelgade af trafiksikkerhedsmæssige hensyn, særligt på baggrund af erfaringer med omfattende varelevering i cykelgaden Nordre Frihavnsgade.
- På Rentemestervej mellem Lygten og Frederiksborgvej kræver en omdannelse til cykelgade ombygninger ved overkørslen til Lygten og en vejlukning for biler ved overkørslen til Frederiksborgvej. Etablering af cykelgade på Rentemestervej vil indgå i forhandlingerne om Budget 2026 med ophæng i Kvarterplan for Områdefornyelsen Bispebjerg Bakke.
Evaluering og kommunikationskampagne
En evaluering skal undersøge oplevelsen af tryghed og trafiksikkerhed i gaderne, og om vareleveringen fungerer efter, at cykelgaderne har været i brug i lidt tid og trafikanterne har vænnet sig til dem. Særligt med fokus på Guldbergsgade og Ravnsborggade, hvor af- og pålæsning ændres til 15 minutters parkering, jf. parkeringsafsnittet.
Etableringen af cykelgaderne ledsages af information – både på den enkelte strækning i form af infostandere på gaden, samt på sociale medier og kommunens hjemmeside. Supplerende kampagneinformation om cykelgadernes funktion er vigtig at få formidlet til alle trafikanter, handels- og erhvervsliv mv., da cykelgaderne i København stadig er relativt ukendte.
Høring
Projektet har været i høring ved Nørrebro Lokaludvalg fra den 17. december 2024 til den 29. januar 2025. Høringssvar og forvaltningens bemærkninger fremgår nedenfor og i detaljer i bilag 5.
Høringssvar
fra lokaludvalg
Nørrebro Lokaludvalg støtter de foreslåede placeringer for cykelgader på
Nørrebro, men ønsker at gadernes nye status som cykelgade markeres tydeligt med
farvet asfalt eller anden tydelig markering på kørebanen, så trafikanter bliver
opmærksom på at det er en anden type gade.
I høringssvaret gøres der også opmærksom på, at Guldbergsgade er skolevej og at de modtager mange henvendelser om den trafikale situation i gaden. Lokaludvalget har i den forbindelse tidligere foreslået, at ensretningerne i Møllegade og Peter Fabers Gade vendes for at mindske den gennemkørende trafik.
Forvaltningens
bemærkninger
Forvaltningen vurderer, at de indstillede gader også vil fungere som cykelgader
uden rød asfalt. Etablering af rød belægning i det hele taget er et mere
omfattende indgreb, end projektets ramme indeholder, hvorfor det ikke
indstilles som en løsning. Det kan imidlertid tilvælges jf. politisk handlerum.
Ændringer på ensretninger omkring Guldbergsgade
kræver en trafikal analyse og ligger uden for projektet, men udvalget kan
henvise finansiering af en foranalyse jf. politisk handlerum. Bemærkningerne
har således ikke givet anledning til ændringer i projektforslaget.
Parkering
Projektet har ikke konsekvenser for antallet af p-pladser. Alle p-pladser i gaderne bliver markeret i bås, jf. reglerne for cykelgader i vejloven. I Stefansgade konverteres en række skråparkeringspladser til længdeparkering ved at flytte p-pladserne til den nordvestlige side af gaden, jf. bilag 4G.
På Guldbergsgade og i Ravnsborggade ændres af- og pålæsningsarealer til 15 minutters parkering, jf. reglerne for cykelgader i vejloven. Forvaltningen er opmærksom på, at ændringen til 15 minutters parkering kan udfordre vareleveringen, som risikerer at ske fra vejbanen i stedet, hvorfor det vil indgå som en del af evalueringen af cykelgaderne.
Politisk handlerum
Udvalget kan vælge, at
- kun én eller to af de foreslåede gader omdannes til cykelgader. De foreslåede gader er ikke afhængige af hinanden.
- Stefansgade anlægges med rød asfalt på hele kørebanen mellem Nørrebrogade og Den Grønne Sti - ca. 450 m. Stefansgade er den eneste af de fire gader, som har den vejledende mængde biltrafik, hvor rød asfalt anbefales, jf. Cykelfokus 2024. Dette vil have en ekstra udgift på 1,1 mio. kr. og yderligere afledt drift på 0,03 mio. kr. Den øgede udgift kan holdes inden for projektets økonomiske ramme, hvis den resterende bevilling ikke tilbageføres til kassen, jf. 3. at-punkt.
- Guldbergsgade og Ravnsborggade/Ryesgade anlægges med rød asfalt, selvom gaderne ikke har den vejledende mængde biltrafik, hvor rød asfalt anbefales, jf. Cykelfokus 2024. Dette vil have en ekstra udgift på henholdsvis 0,9 mio. kr. (Guldbergsgade) og 1,8 mio. kr. (Ravnsborggade/Ryesgade) og forudsætter, at der henvises finansiering ved kommende forhandlinger om Budget 2026.
- henvise finansiering til ombygning af Ægirsgade til cykelgade til forhandlingerne om Budget 2026. Ombygningen af Ægirsgade kræver omlægning fra skråparkering til længdeparkering, hvilket indebærer fortovsudbygninger. Dette vil medføre, at 40 p-pladser nedlægges, og at alle 16 opsatte el-ladestandere forventeligt må flyttes. Ombygning af gaden anslås samlet at koste 2,7 mio. kr.
henvise finansiering til en trafikal foranalyse af ændrede ensretninger på Møllegade og Peter Fabers Gade for at skabe sikre skoleveje på Guldbergsgade, som foreslået af Nørrebro Lokaludvalg. Foranalysen skal kortlægge trafikale konsekvenser og alternative scenarier til at håndtere gennemkørende trafik på Guldbergsgade og anslås at koste ca. 1,5 mio. kr.
Økonomi
I Budget 2023 blev der afsat 3,3 mio. kr. (2023 p/l) til etablering af cykelgader, hvilket svarer til 3,5 mio. kr. i 2025 p/l. Heraf blev 0,7 mio. kr. (2023 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet ved budgetvedtagelsen, hvilket svarer til 0,8 mio. kr. i 2025 p/l, jf. bilag 6.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, igangsætter Teknik- og Miljøforvaltningen færdigprojektering og anlæg. Projektet forventes ibrugtaget løbende over sommeren 2025 og evalueret ultimo 2026.
Søren Wille
/ Peter Højer