Mødedato: 07.04.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Marathonrute i København

Se alle bilag
I Budget 2014 er afsat 2,5 mio. kr. til etablering af en fast markeret marathonrute i København. Teknik- og Miljøforvaltningen blev bedt om at undersøge mulighederne for medfinansiering fra foreningslivet. Forvaltningen har nu undersøgt denne mulighed.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at midlerne fra budget 2014 der var givet til en fast markeret marathonrute i stedet gives til at forbedre og udbygge allerede benyttede løberuter.
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 1,9 mio. kr. til forbedring og udbygning af allerede benyttede løberuter med bedre løbeunderlag, supplerende belysning og bedre skiltning i samarbejde med løbeklubber og øvrige brugere. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2014 jf. Økonomiafsnittet.

Problemstilling

I forbindelse med budget 2014 (A, F, Ø, B og O) er der bevilget midler til etablering af en fast markeret marathonrute i København. Ruten skal være 42,195 km lang og gå gennem byens parker. Der skal søges medfinansiering fra foreningslivet.

Budgetteksten fra budget ’14:”Parterne er enige om at afsætte midler til en fast markeret løberute i København, der udvider og forbedrer de nuværende løberuter. Løberuten skal op på 42,2 km, så den kan bruges til maratonløb. Der er enighed om at søge medfinansiering fra foreningslivet. Afklaring om medfinansiering skal foreligge medio 2014.

Der afsættes: - 1,1 mio. kr. i anlæg i 2014 og 1,4 mio. kr. i 2015
”.

Teknik- og Miljøforvaltningen har forelagt projektet for løbeklubben Sparta og Dansk Atletikforbund, som repræsenterer et bredt udsnit af både motions- og eliteløbere. Disse organisationer ønsker ikke at medfinansiere en fast markeret marathonrute, da foreningerne mener, at ideen om en lang marathontræningsrute ikke vil fange hverken den almindelige motionist eller den rutinerede konkurrenceløber, da de fleste løberes daglige motionstur har udgangspunkt i egen bopæl og dennes nærområde.

Løsning

Både løbeklubben Sparta og Dansk Atletikforbund anbefaler i stedet at midlerne anvendes til forbedring af allerede benyttede motionsruter med bedre løbeunderlag, bedre lys, bedre skiltning og bedre forbindelser mellem forskellige populære løberuter, se bilag 1 og 2. Fra deres synspunkt vil dette tilgodese en bredere målgruppe og dermed være til gavn for flere løbere og være den bedste måde at fremme forholdene for løb i København.

Sparta har tilbudt at bidrage med formidling af disse forbedringer til deres medlemmer.

Realdania har i 2012 fået udarbejdet en omfangsrig rapport om ’Løb i byer’ med inddragelse af en lang række interessenter og eksperter på løbeområdet. En af konklusionerne i rapporten er, at det kun er meget få af byens løbere der foretrækker at løbe på anlagte løbeanlæg, hvor ruten er defineret fra start til slut. De fleste løbere vil hellere selv stykke deres egne ruter sammen, så ruten matcher deres personlige behov og rumlige præferencer.  

Rapporten anbefaler på baggrund af en større analyse af de mange forskellige løbetyper at fokusere på at tænke løberuten som en oplevelse i byen og skabe sammenhænge og nye forbindelser.

På baggrund af ovennævnte rapport, dialogen med Sparta og Dansk Atletik Forbund, samt tilbagemeldingen fra disse om at de ikke ønsker at medfinansiere en fast markeret marathonrute ønsker Teknik- og Miljøforvaltningen at anvende midlerne  til en forbedring og udbygning af udvalgte løberuter med bl.a. istandsættelse af løbeunderlag, etablering af supplerende belysning og skiltning i samarbejde med løbeklubber og øvrige brugere.

Eksempler på forbedringer af løberuter kan være etablering af ny grusbelægning, ny belysning som giver mulighed for at bruge løberuten om aftenen og om vinteren, ny skiltning der viser løberutens længde samt forbedring af forbindelser mellem løberuter.

Eksempler på disse løberuter kunne være: Damhusengen/Damhussøen, Utterslev Mose, De indre Søer og Amager Fælled.

Økonomi

I Budget 2014 (Æ195) er der afsat 2,5 mio. kr. til en fast markeret løberute i København der udvider og forbedrer de nuværende løberuter. Der er på Borgerrepræsentationens møde den 12. december 2013 frigivet 0,6 mio. kr. af den afsatte bevilling. Der resterer således at blive frigivet 1,9 mio. kr. De resterende 1,9 mio. kr. ønskes frigivet med denne indstilling til forbedring af grusbelægningen på løbestierne i Utterslev Mose, til opsætning af 3 drikkeposter (1 ved Søerne og 2 i Utterslev Mose) samt til skiltning af løberuter i Utterslev Mose.

Den samlede bevilling på 2,5 mio. kr. forventes anvendt med 0,3 mio. kr. på ekstern rådgivning, 0,3 mio. kr. til interne udgifter og 1,9 mio. kr. til anlæg jf. nedenstående tabel:

Tabel 1. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr. (2014 p/l)

2014

I alt

Ekstern rådgivning

300

300

Interne udgifter

300

300

Anlæg af projektet

1.900

1.900

I alt

2.500

2.500

De 2,9 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktioner 0.28.20.3 i 2014 jf. nedenstående tabel 2:

Tabel 2. Udmøntning af anlægsbevillinger

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2014 p/l)

År 2014

I alt

TMU

Løberuter (ny belægning, drikkeposter og skiltning)

3400 – Ordinær anlæg

0.28.20.3

1.900

1.900

I alt

-

-

-

1.900

1.900

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil ovennævnte tiltag blive udført inden udgangen af 2014.           

Pernille Andersen                                                                   

                                                                    /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 7. april 2014

I fremsatte følgende ændringsforsalg til indstillingens 1. at- punkt:

”At marathonruten ibrugtages, således det eksisterende stisystem bevares”.

Ændringsforslaget blev forkastet med 8 stemmer mod 1. 2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: I
Imod stemte: Ø, A, F og B
Undlod at stemme: V og C

Forvaltningen fremsatte følgende tekniske ændringsforslag til 2. at-punkt:

”Indstillingens 2. at-punkt blev foreslået ændret fra:

2. at der frigives en anlægsbevilling på 1,9 mio. kr. til forbedring og udbygning af allerede benyttede løberuter med bedre løbeunderlag, supplerende belysning og bedre skiltning i samarbejde med løbeklubber og øvrige brugere. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2014 jf. Økonomiafsnittet.

til

2. at der frigives en anlægsbevilling på 1,9 mio. kr. til forbedring af grusbelægningen på løbestierne i Utterslev Mose, Valbyparken og på Vestvolden, til opsætning af 3 drikkeposter (1 ved Søerne og 2 i Utterslev Mose) samt til skiltning af løberuter i Utterslev Mose. Såfremt der sker ændringer til dette vil Teknik- og Miljøudvalget blive orienteret. De 1,9 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2014.”


Ændringsforslagets 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

C foreslog indstillingen tilføjet et nyt 3. at-punkt:

3. at de 1,0 mio. kr. som blev afsat til belysning af løberuter i Overførselssagen 2013-2014 (Investeringspakke 2014) frigives til belysning af en del af løberuterne ved Søerne og i Amager Strandpark. De 1,0 mio. kr. frigives under forudsætning af at Overførselssagen 2013-2014 (Investeringspakke 2014) godkendes af Borgerrepræsentationen. Økonomiafsnittet tilrettes inden oversendelse til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.”

Ændringsforslagets 3. at-punkt blev forkastet med 7 stemmer mod 2. 2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C og V
Imod stemte: A, F og Ø
Undlod at stemme: I og B
Til top