Mødedato: 07.03.2017, kl. 11:15
Mødested: Konventum, Helsingør, Gl Hellebækvej 70, 3000 Helsingør

Dispensationer til midlertidigt byggeri på Grønlandske Handels Plads, Indre By

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives byggetilladelse til midlertidig indretning af Grønlandske Handels Plads.

Indstilling

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der dispenseres fra lokalplan 477 ”Strandgade Nord” til en midlertidig indretning af Grønlandske Handels Plads, Strandgade 95 på baggrund af dispensationerne i bilag 4.

Problemstilling

Forvaltningen har modtaget en ansøgning om midlertidig indretning af den Grønlandske Handels Plads fra bygherren og grundejer. Bygherren ønsker at etablere et mindre street-food marked i en treårig periode. Området er omfattet af lokalplan, og projektet kræver flere dispensationer fra lokalplanen. Sagen forelægges Teknik- og Miljøudvalget efter anmodning fra Lars Weiss (Socialdemokratiet).

Byggeansøgningen vil kræve otte dispensationer fra lokalplanen. Der er indkommet seks indsigelser i forbindelse med naboorienteringen (bilag 1 og 2). Bygherre har ønsket at imødekomme en række indsigelser, hvorfor ansøgningen er blevet justeret; bl.a. er en scene udgået og affalds- og toiletløsninger er justeret.

Løsning

Det er forvaltningens vurdering, at projektet understøtter Fællesskab Københavns pejlemærke om en by med kant, som bl.a. har fokus på, at der skal være plads til eksperimenterende projekter med begrænset levetid.  Papirøen lukker ned i løbet af 2017, og der er derfor efterspørgsel på nye placeringer til streetfood. Der er søgt om en tidsbegrænset tilladelse hertil på baggrund af, at bygherre ikke har planer om at udvikle på området de næste foreløbig tre år. Da der ikke kan udstedes midlertidige byggetilladelser, bliver den midlertidige opstilling sikret ved et tinglyst vilkår om tidsbegrænsning i henhold til ansøgningen.

Arealet til de ansøgte midlertidige aktiviteter er begrænset til 192 m2 og er således langt mindre end de 5.000 m2, der fremgår som byggemulighed af lokalplanens § 6, stk. 2. Forvaltningen vurderer endvidere, at den midlertidige opstilling af containere og anvendte materialer relaterer sig til det maritime miljø omkring havnen og skaber en god helhedsvirkning.

Skibscontainere indrettes i én etage med madboder, wc-rum og affaldshåndtering. Pladsens eksisterende elementer bevares, ligesom cykel- poggangarealer og øvrige trafikale forhold forbliver uændrede. Der indrettes områder med siddepladser samt beplantning i kummer o.lign.. Der etableres desuden cykelparkering og vendeplads for vareaflæsning. I alt bebygges et areal på 192 m2, jf. bilag 3.

Pladsen er placeret i et område, der er omfattet af lokalplan nr. 477 ”Strandgade Nord” fra 2012. Den ønskede midlertidige indretning vil kræve dispensation i forhold til, jf. bilag 4:

  • placering af byggefelter
  • at der ikke er tale om nybyggeri
  • bebyggelsens udformning
  • farven og overfladen på bebyggelsen
  • bebyggelsen facader og niveau i forhold til tilstødende terræn
  • udformning af vinduer og døre
  • udformning af tag

Forvaltningen agter at give afslag på etablering af siddepladser og cykelparkering, som er ansøgt etableret på havnepromenaden. Det skyldes, at indretning af cykelparkering og siddepladser på promenadeforløbet er i strid med lokalplanens bestemmelser om offentlig adgang for fodgængere og cyklister i en bredde på minimum 7,5 m. Forvaltningen er indstillet på at give de øvrige nødvendige dispensationer.

Det ansøgte projekt har i henhold til planlovens § 20 været i orientering hos berørte ejere mv., jf. bilag 1 og 2. Forvaltningen har vurderet, at naboerne ikke er parter i forvaltningslovens forstand, da det foreslåede projekt ikke har direkte indflydelse på naboernes brug og benyttelse af egne bygninger. Forvaltningen har modtaget seks indsigelser fra: Nordatlantens Brygge, Det Arktiske Hus, Noma, Ejerforeningen Krøyers Plads, Krøyers Plads Erhvervsudlejning og Christianshavns Lokaludvalg. Forvaltningen har sendt indsigelserne til kommentering hos bygherren. Bygherren har på baggrund af indsigelserne ønsket at justere projektet for at imødekomme indsigelserne, primært ved at fjerne en scene og ændre på placering og udformning af affalds- og toiletløsninger.

Hovedpunkter i indsigelserne

  1. Et streetfood marked selv i mindre målestok umuliggør anvendelsen af Nordatlantens Brygge til repræsentative formål - (Nordatlantens Brygge, Det Arktiske Hus, Noma, Krøyers Plads Erhvervsudlejning A/S, Christianshavns Lokaludvalg).
  2. Affaldsordning og toiletforhold fejlplaceret (tæt ved den Islandske ambassade) – (Nordatlantens Brygge, Ejerforeningen Krøyers Plads, Krøyers Plads Erhvervsudlejning A/S, Christianshavns Lokaludvalg).
  3. Den direkte adgangsvej fra Inderhavnsbroen til Nordatlantens Brygge vanskeliggøres - (Nordatlantens Brygge, Det Arktiske Hus).
  4. Stor tilstrømning af mennesker på privat område – (Ejerforeningen Krøyers Plads, Christianshavns Lokaludvalg).
  5. Føler sig koblet af tidligere dialog og forståelse med Slots- og Kulturstyrelsen – (Det Arktiske Hus, Christianshavns Lokaludvalg).

Forvaltningens bemærkninger

Ad 1)
Forvaltningen vurderer ikke, at anvendelsen af pladsen til repræsentative forhold forringes. Både ambassade og restauranter har indgang på den modsatte side end pladsen. Derudover er det forvaltningens vurdering, at bygherre har arbejdet meget med det visuelle og afskærmning for at give det rette udtryk.

Ad 2)
Forvaltningen har modtaget reviderede tegninger af affalds- og toiletløsninger efter, at ansøger har fået forelagt de indkomne indsigelser. Det er forvaltningens vurdering, at ansøger har imødekommet bekymringer omkring affald og toiletforhold - dels ved at ændre på placeringen af disse faciliteter og dels ved at arbejde med den visuelle udformning i form af afskærmning og begrønning. Derudover har ansøger meddelt, at de vil stille skærpede krav til afhentning af affald i kommende driftsaftaler. I forhold til scenen har ansøger valgt at lade denne udgå for at imødekomme indsigelserne.

Ad 3)
Pladsens eksisterende elementer bevares, ligesom cykel-, gangarealer og øvrige trafikale forhold forbliver uændrede. Forvaltningen er derfor ikke enig i, at adgangsveje vanskeliggøres, idet der stadig vil være frie adgangsforhold ved havnepromenaden, ligesom forbindelsen til Strandgade fastholdes.

Ad 4)
Allerede nu bliver arealet brugt flittigt af københavnerne. Det er forvaltningen vurdering, at bygherre har stort fokus på at området skal fremstå imødekommende og renholdte, jf. Ad 2).

Ad 5)
Forvaltningen har ikke været en del af dialogen mellem parterne forud for ansøgningen, og kan derfor ikke kommentere på, hvad der måtte være drøftet. Forvaltningen kan principielt gå ind for projektet, da den midlertidige indretning af pladsen med et lille bebygget areal giver mulighed for at afprøve bylivet på pladsen i forhold til omfanget af trafik over stibroerne

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Efter godkendelse vil forvaltningen færdigbehandle ansøgningen og give byggetilladelse og dispensation til det ansøgte projekt.

            Pernille Andersen

                                                / Anne Sofie Degn               

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 7. marts 2017  

Et samlet udvalg stillede følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:
”At der dispenseres fra lokalplan 477 ”Strandgade Nord” til en midlertidig indretning, for en periode på to år, af Grønlandske Handels Plads, Strandgade 95 på baggrund af dispensationerne i bilag 4”.

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Der skal indtænkes siddepladser og cykelparkering til det midlertidige street market”.

Til top