Teknik- og Miljøforvaltningens mulighed for at kræve yderligere oplysninger om altansager
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forvaltningen udbygger sin hjemmeside med information til borgere og bygningsejere om muligheder for at handle, hvis de er bekymret for sikkerheden ved deres altaner.
- at der hermed er gjort op med Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om at kræve yderligere oplysninger om altansager og yderligere dokumentation fra Altan.dk.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget modtog i første halvdel af 2021 orienteringer vedrørende sikkerheden ved ophængte altaner. På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 31. maj 2021 vedtog udvalget et medlemsforslag, der pålagde forvaltningen at udarbejde en indstilling med forvaltningens vurdering af, hvordan og med hvilket ressourcetræk forvaltningen kan indhente en opgørelse fra Altan.dk om, i hvilke ejendomme Altan.dk har opsat altaner på 4. sal eller højere.
Medlemsforslaget pålagde desuden forvaltningen at indhente dokumentation fra Altan.dk om, hvordan hver enkelt altan er monteret samt indenfor lovgivningens rammer at gennemføre et relevant tilsyn af de altaner, hvor Altan.dk ikke kan dokumentere en korrekt ophængning.
Endelig blev forvaltningen pålagt at gennemføre yderligere tilsyn med altaner samt udarbejde en indstilling om oprettelse af et site på nettet, hvor boligforeninger aktivt kan indberette forhold vedrørende altaner opsat af Altan.dk.
Løsning
I forlængelse af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 31. maj 2021 har forvaltningen været i dialog med Altan.dk med henblik på at modtage data vedrørende opsatte altaner på 4. sal eller højere og data for dokumenteret ophængningsmetode.
Altan.dk oplyser, at de siden 2015 har lavet 584 altansager med 9.048 altaner i alt i Københavns Kommune. Altan.dk skønner, at ca. 12 % af de 9.048 altaner er altaner på øverste etage.
Altan.dk har oplyst, at deres data fra før 2015 ikke er brugbare til et dataudtræk, ligesom de har oplyst, at de har været i kontakt med mange boligforeninger, som har fået altaner før 2015. Foreningerne har taget kontakt til Altan.dk grundet negative historier i pressen om altaner ophængt af Altan.dk. Altan.dk oplyser, at de hos disse foreninger har prøvebelastet 1.000 altaner på øverste etage, og ikke fundet nogen med problemer eller skader. Forvaltningen har ikke grundlag for at betvivle oplysningerne fra Altan.dk.
I de sager, hvor Teknik- og Miljøudvalget er blevet orienteret om, at altaner ikke var ophængt i overensstemmelse med byggetilladelsen, har forvaltningen fået den nødvendige dokumentation, der viser, at altanerne er sikkert monteret.
Eksisterende muligheder for anmeldelse af og tilsyn med ulovlige altaner
Som tilsynsmyndighed i forhold til plan- og byggelovgivningen modtager forvaltningen (via www.kk.dk/klage-byggeri) anmeldelser om mulige ulovlige forhold, også vedrørende altaner. I perioden fra den 1. januar 2018 til 1. november 2021 har forvaltningen modtaget ca. 50 anmeldelser om altaner. Ud fra forvaltningens sagsopgørelse og vurdering er antallet af årlige anmeldelser forholdsvis konstant.
Når forvaltningen modtager en anmeldelse, bliver den screenet. I screeningen vurderes det, om anmeldelsen vedrører graverende og personfarlige forhold, som skal prioriteres.
Er forholdet sådan, at der vurderes at være overhængende livsfare, fx en altan der er ved at falde ned, kræves der øjeblikkelig handling hos ejeren af ejendommen. Ses der ikke akut handling fra ejeren, tager forvaltningen ud på ejendommen og kontakter om nødvendigt politiet, hvis der er behov for afspærring eller rømning af ejendommen. I tilfælde, hvor ejeren ikke reagerer som krævet, igangsættes påbudsprocessen, som kan føre til en politianmeldelse. Forvaltningen kender ikke til eksempler på altaner i Københavns Kommune, der har været ved at falde ned.
Hvis forvaltningen vurderer, at forholdet ikke har akut karakter, behandles anmeldelsen sammen med øvrige anmeldelser i den rækkefølge, forvaltningen har modtaget dem.
Siden udvalget vedtog medlemsforslaget, blev det besluttet i budgetaftalen for 2022 at styrke den afsluttende byggesagsbehandling. Der ansættes i 2022 flere medarbejdere til at gennemgå ansøgers dokumentation for færdigt byggeri og til varetagelse af anmeldelser om mulige ulovlige forhold, fx altanophængninger.
Flere oplysninger til borgere og bygningsejere om altaner
For at efterleve intentionen i Teknik- og Miljøudvalgets beslutning fra den 31. maj 2021 vil forvaltningen informere yderligere om altaner på Københavns Kommunes hjemmeside. Forvaltningen har i dag en hjemmeside (www.kk.dk/altan) om processen for ansøgning om altaner og tagterrasser, ligesom der findes et site, hvor bygningsejere m.fl. kan anmelde ulovligt byggeri, herunder ulovlige altaner (www.kk.dk/klage-byggeri). Forvaltningen vil udbygge hjemmesiden med informationer om, hvad borgere og bygningsejere kan gøre, hvis de er bekymret for sikkerheden ved deres altaner.
Forvaltningens muligheder som bygningsmyndighed
Efter indførelse af Bygningsreglement 2018 foretager certificerede rådgivere beregning og kontrol af konstruktive forhold i blandt andet altansager. Forvaltningen har ikke oplysninger om, hvordan altanerne skal opsættes på det tidspunkt, hvor byggearbejdet udføres. Reglerne om certificerede rådgivere betyder, at det ikke er muligt for forvaltningen ved tilsyn at kontrollere opsætningen af altaner.
Medlemsforslaget fra 31. maj 2021 pålagde forvaltningen at indhente dokumentation fra Altan.dk om, hvordan hver enkelt altan er monteret. Forvaltningens mulighed for at kræve yderligere oplysninger fra altanfirmaer er imidlertid begrænset. Efter byggeloven er det nemlig ejeren af en ejendom, som er ansvarlig for, at forholdene på ejendommen er lovlige. Dette fremgår af byggelovens § 17, stk. 1. Det er derfor ejeren af ejendommen – og ikke en byggerådgiver (fx altanfirmaet) – som forvaltningen skal henvende sig til om et eventuelt ulovligt forhold. Rådgivere er ikke efter byggeloven ansvarlige for lovliggørelse af ulovlige forhold, men rådgivere kan være privatretligt ansvarlige over for ejeren. Det er op til ejeren eventuelt at inddrage rådgivere i lovliggørelsen.
I verserende sager, der behandles efter Bygningsreglement 2015, hvor forvaltningen foretager den tekniske byggesagsbehandling, har forvaltningen mulighed for at kræve yderligere dokumentation. Derfor vil forvaltningen kræve yderligere dokumentation, såfremt der ikke foreligger tilstrækkelig dokumentation i de verserende sager. Dokumentationen i disse sager bliver i de kommende måneder og år gennemgået og afsluttes, efterhånden som alle forhold i byggesagerne er afklaret. Forvaltningen afslutter kun sagerne, hvis den nødvendige dokumentation er indsendt.
Forvaltningens tilsyn med altaner
Bliver forvaltningen opmærksom på et ulovligt forhold, skal forvaltningen søge forholdet lovliggjort, medmindre det er af ganske underordnet betydning. Det fremgår af byggelovens § 16 C.
Det kræver en konkret mistanke om et ulovligt forhold, for at forvaltningen kan starte en lovliggørelsessag og kræve yderligere dokumentation. Det betyder, at der i en altansag skal foreligge konkrete oplysninger om opsætningen af altanerne på den pågældende ejendom, som medfører mistanke om, at altanerne er opført i strid med byggetilladelsen. Det kan f.eks. være oplysninger om de udførte konstruktioner, som er blevet konstateret, fordi gulvet i en lejlighed er blevet brækket op for at foretage en besigtigelse, eller ved at der er synlige fejl ved eller omkring altanen.
Sager om opsætning af altaner i strid med byggetilladelsen, som forvaltningen har fået kendskab til, kan medføre en generel mistanke om, at der også i andre sager kan være opsat altaner ulovligt. Men en sådan generel mistanke giver ikke forvaltningen mulighed for at stille krav om yderligere dokumentation i afsluttede sager.
Den generelle bekymring om, den dengang nye metode til, opsætning af altaner medførte i 2016 en skærpelse af praksis for dokumentation i fremtidige altansager.
Problemet i forhold til tilsyn med opsatte altaner er, at det ikke kan ses udefra, om en altan ophængt med såkaldt kort indspænding er monteret som ansøgt og tilladt – og hvis der er afvigelser, om disse har nogen sikkerhedsmæssig betydning. Det kræver, at gulvet brækkes op inde i lejligheden, så man kan inspicere forholdene på stedet.
Forvaltningen kan ikke kræve, at gulve brækkes op, hvis der ikke er en konkret mistanke om et ulovligt forhold. Men en ejer kan sørge for, at gulve brækkes op, og at en rådgiver undersøger, om altaner er opsat i strid med en byggetilladelse. Hvis dette efterfølgende dokumenteres over for forvaltningen, vil forvaltningen foretage eftersyn af konstruktionerne og kræve lovliggørelse. Da det er ejeren selv, der er ansvarlig for lovliggørelsen, vil ejeren selv skulle inddrage altanfirmaet i lovliggørelsen. Et eventuelt påbud om lovliggørelse vil blive udstedt til ejeren.
Forvaltningen sendte den 29. april 2016 et orienteringsbrev til ca. 600 ejere af ejendomme, hvor der var opsat altaner fra 3. sal og opefter, for at gøre opmærksom på problemstillingen ved metoden kort indspænding og for at give ejerne mulighed for at reagere. Forvaltningen vurderer, at der ikke er grundlag for at fremsende et lignende brev igen, da metoden er blevet vurderet sikker ved korrekt udføring, og da der ikke er nogen aktuelle konkrete eksempler på altaner, der er opsat i strid med byggetilladelsen. Derfor kan et brev svarende til brevet i 2016 medføre unødig bekymring.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udbygge hjemmesiden med yderligere informationer om altaner.
Søren Wille
/Hans Christian Karsten
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. december 2021
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.