Mødedato: 06.12.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Videreførelse af boligsocial indsats i Mimerskvarteret, Nørrebro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til indholdet i en kommende boligsocial indsats i Mimerskvarteret.

Indstilling.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at en boligsocial indsats i Mimerskvarteret (2022-2024) videreføres i regi af helhedsplanen Nørrebrobyggerne og anbefales til støtte overfor Landsbyggefonden (bilag 2).

Problemstilling

Seks boligafdelinger omkring Mimersgade på Nørrebro er i dag dækket af en boligsocial helhedsplan, kaldet ’Mimerskvarteret’ (se bilag 2). Den nuværende helhedsplan udløber 28. februar 2022. Landsbyggefonden har de senere år fået en mindre økonomisk ramme til det boligsociale arbejde og ønsker i den forbindelse at fokusere deres støtte på færre helhedsplaner. I forlængelse heraf har Landsbyggefonden besluttet kun at give støtte til en reduceret boligsocial indsats i de berørte afdelinger i Mimerskvarteret, hvis det kan integreres i en eksisterende boligsocial helhedsplan i samme bydel. Behovet for boligsocialt arbejde i området er fortsat stort. Indsatsen er derfor vigtig for at understøtte en positiv udvikling i bydelen. Borgerrepræsentationen har med Budgetaftalen 2021 (BR den 1. oktober 2020) (A, B, F, V, C, O og partiet Fremad) afsat midler til kommunal medfinansiering af en boligsocial indsats i Mimerskvarteret. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om de kan godkende og anbefale indholdet over for Landsbyggefonden.

Løsning

Københavns Kommunes syv forvaltninger har i samarbejde med Landsbyggefonden og de almene boligorganisationer 3B v. KAB, VIBO og AAB drøftet, hvordan en fremtidig boligsocial indsats bedst kan supplere den kommunale kernedrift trods den reducerede økonomiske ramme. På den baggrund er der udarbejdet et fagligt notat, der beskriver mål og indsatser (bilag 3) for Mimerskvarteret. Der er et stort overlap mellem de målgrupper og indsatser, der arbejdes med i Mimerskvarteret og Nørrebrobyggernes hidtidige helhedsplaner. Med afsæt i drøftelsen, målene og indsatserne indstilles det derfor, at Mimerskvarterets afdelinger lægges ind under den større, tilstødende boligsociale helhedsplan, Nørrebrobyggerne. Landsbyggefonden og Københavns Kommune har givet tilsagn til boligafdelingerne til at modtage økonomisk støtte til en boligsocial indsats for Mimerskvarteret. Samlet set tilføres der dermed 4 mio. kr. til Nørrebrobyggernes budget for perioden 2022-2024 (bilag 4).

Indsatsens mål og indsatser

Den fremtidige indsats i Mimerskvarteret vil følge indholdet i Nørrebrobyggernes helhedsplan, der blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 7. december 2020. Nørrebrobyggernes helhedsplan består af en strategisk samarbejdsaftale og delaftaler, en beredskabsplan knyttet til SSP’s (kriminalpræventivt samarbejde mellem Skole, Socialforvaltning og Politi) akutberedskab og et budget.

Den strategiske samarbejdsaftale sætter rammer og retning for den samlede indsats, herunder strategiske målsætninger og styringsredskaber til at følge udviklingen i området samt involvere beboerne. De fire delaftaler beskriver, hvordan forvaltningerne og boligorganisationerne vil samarbejde om at løse udfordringerne inden for følgende indsatsområder: Uddannelse og Livschancer, Beskæftigelse, Kriminalitetsforebyggelse og Sammenhængskraft og medborgerskab. Indsatsområderne er fastlagt i Landsbyggefondens regulativ om tilskud til boligsociale indsatser i udsatte almene boligafdelinger. Med godkendelse af indsatsen tilkendegiver kommunen, at den på lige fod med boligorganisationerne støtter op om og arbejder for at indfri indsatsens specifikke målsætninger om følgende:

  • At der skal ske et fagligt løft af børn og unge, så flere bliver skoleparate og tager en uddannelse
  • At flere bliver tilknyttet arbejdsmarkedet
  • At børn og unge støttes i et liv uden kriminalitet, og at områderne opleves trygge
  • At flere bliver en del af fællesskabet og deltager aktivt i samfundet

Indsatsen arbejder for at understøtte visionen i Københavns Kommunes Politik for Udsatte Byområder om, at København skal være en mangfoldig, sammenhængende og tryg by, hvor der er plads til og brug for alle byens borgere. Herudover understøtter Nørrebrobyggernes helhedsplan, som Mimerskvarteret bliver en del af, visionen i Københavns Kommuneplan 2019 om, at ingen københavnske boligområder er udpeget på statens ghettoliste eller liste over udsatte boligområder i 2030.

Økonomi

Københavns Kommune har med hovedaftalen med BL - Danmarks Almene Boliger (BR 11. december 2014) forpligtet sig til at medfinansiere 12,5 % af de boligsociale helhedsplaners samlede budget. Boligorganisationernes og Københavns Kommunes medfinansiering udgør jævnfør gældende regulativ 25 % og Landsbyggefondens støtte udgør de resterende 75 % (bilag 4). Til dette formål blev der ved Budgetaftalen 2021 (BR den 1. oktober 2020) (A, B, F, V, C, O og partiet Fremad) afsat 7,3 mio. kr. til kontant kommunal medfinansiering af boligsociale helhedsplaner. Heraf blev 1,1 mio. kr. afsat til helhedsplan i Mimerskvarteret i bydelen Nørrebro.

Borgerrepræsentationen godkendte den 8. oktober 2020 brug af allerede afsat medfinansiering for at holde hånden under de helhedsplaner, der bliver nedskåret som konsekvens af national lovgivning. Det gjorde det muligt for en helhedsplan at bruge den oprindeligt afsatte kommunale medfinansiering, såfremt boligorganisationerne vil afsætte samme andel medfinansiering. I indeværende indstilling om boligsocial indsats i Mimerskvarteret har det dog ikke været mulig for boligafdelingerne at medfinansiere samme andel som Københavns Kommune. Kommunen bruger derfor kun 0,5 mio. kr. af de mulige 1,1 mio. kr. De resterende 0,6 mio. kr. vil blive brugt på andre indsatser med et boligsocialt sigte i området for at komme beboerne til gode. Dette vil blive fremlagt til godkendelse for Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen.

De kommunale midler er allerede frigivet ved vedtagelsen af Budgetaftalen 2021, så denne godkendelse af indholdet i helhedsplanen har ingen yderligere økonomiske konsekvenser for forvaltningen. Samarbejdsaftalerne indgået mellem kommunen og helhedsplansindsatsen har heller ikke økonomiske konsekvenser for øvrige politiske udvalg, idet de investerede ressourcer i samarbejdet er en del af den eksisterende kommunale indsats i området.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt og det er godkendt beboerdemokratisk, vil sagen blive endeligt behandlet i Landsbyggefonden med henblik på igangsættelse af indsatserne fra 1. marts 2022.

Effektuering af den boligsociale indsats og den medfølgende kommunale medfinansiering afhænger af en godkendelse i det almene beboerdemokrati. AAB’s afdeling har godkendt, 3B forventer godkendelse i november, og VIBO’s afdelinger forventes at godkende endeligt i januar 2022.

                                    Søren Wille

                                                                     /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. december 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top