Forslag til tillæg 1 til lokalplan 299 Hvidkildevej, Vanløse
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til tillæg 1 til lokalplan 299 Hvidkildevej i høring. Forslaget vil muliggøre bilparkering på grundene til Hvidkildehusene på Hvidkildevej nr. 39 til 125 (ulige husnumre).
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forslag til tillæg1 til lokalplan 299 Hvidkildevej (bilag 2) udsendes i offentlig høring i to uger, fordi det er et tillæg, der i begrænset omfang ændrer på bestemmelser i en gældende lokalplan.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 10. august 2020, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal fremlægge et forslag til ændring af lokalplan 299 Hvidkildevej, så grundejerne til den bevaringsværdige bebyggelse på Hvidkildevej nr. 39 til 125 (ulige husnumre) får mulighed for parkering på egen grund. Ændringen kræver et tillæg til lokalplan, da det ikke er muligt at etablere parkering på terræn inden for rammerne i gældende lokalplan 299 Hvidkildevej, som er en bevarende lokalplan fra 1998. Forvaltningen vurderer, at etablering af parkeringspladser i haverne vil påvirke den bevaringsværdige helhed og reducere stedets grønne præg.
Løsning
Lokalplantillægget muliggør bilparkering på terræn på hver enkelt matrikel i den eksisterende rækkehusbebyggelse på Hvidkildevej nr. 39 til 125 (bilag 2). Hvidkildehusene er en rækkehusbebyggelse fra 1928 med højbevaringsværdig (SAVE-værdi 3). Der er i dag parkering på egen grund til 20 ud af bebyggelsens i alt 44 rækkehuse, som var etableret inden den gældende lokalplan blev bekendtgjort i 1999. Hvidkildehusene er opført med inspiration i arkitekturstilen Bedre Byggeskik, der blandt andet er kendetegnet ved, at hus og udearealer er tænkt sammen som en helhed. De grønne forhaver er et særkende for Hvidkildehusene og spiller sammen med forhaverne til kulturmiljøet Genforeningspladsen på den modsatte side af Hvidkildevej. Fra Hvidkildevej 39 til Hvidkildevej 67 er forhaverne hævet op til ca. 1 m fra gadeniveau, og det vil derfor være nødvendigt at terrænregulere ved etablering af parkeringsareal (bilag 2 s. 5-6).
For at begrænse den påvirkning, som etablering af parkeringspladserne vil have på stedets bevaringsværdier, fastlægger planforslaget bestemmelser om, hvor parkeringsarealerne skal placeres, og hvordan arealerne skal indrettes. Blandt andet skal de eksisterende adgangsstier og trapper mellem gade og hoveddør bevares for at sikre den ensartethed, som kendetegner rækkehusbebyggelsen. For at bevare forhavernes grønne karakter, hvor det er muligt, fastholdes det eksisterende princip om, at parkeringsarealer ved enderækkehusene skal placeres mod sidevejene Blåbærvej, Tyttebærvej og Æblevej i stedet for ud mod Hvidkildevej (bilag 2). Dette er ikke i overensstemmelse med grundejerforeningens ønsker om større fleksibilitet i indretningen af parkeringsarealet, og at parkering til enderækkehuse ved Tyttebærvej i stedet kan placeres ud mod Hvidkildevej.
Bynatur
Forvaltningen har registreret 13 eksisterende træer i lokalplanområdet, der lever op til kriterierne for at kunne gøres bevaringsværdige. I alt fastlægges otte træer som bevaringsværdige. Fem træer kan fældes, fordi de er placeret, hvor der muliggøres parkering (bilag 4). Forvaltningen vurderer, at forhaverne, hvor træerne er placeret, er for små og smalle til at rumme både befæstede arealer til parkering og renovation og samtidigt bevare de eksisterende træer.
Parkering
Lokalplanen muliggør, at der etableres 1 parkeringsplads pr. enfamiliehus, 1 parkeringsplads pr. 179 m2 daginstitution og 1 parkeringsplads pr. 143 m2 butik. Det svarer til, at der kan etableres op til 24 nye parkeringspladser. Etablering af overkørsler til de enkelte ejendomme vil medføre, at der nedlægges op til 23 offentlige parkeringspladser på Hvidkildevej (bilag 2).
I Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø og Å) er der afsat midler til oprettelse af 15 parkeringszoner i byens yderområder med tidsbegrænset parkering på tre timer. Baggrunden herfor er ønsket om at mindske parkeringspresset i områderne. Dette vil blandt andet medføre oprettelse af en ny parkeringszone på Hvidkildevej og de omkringliggende veje, hvilket vil kunne afhjælpe det nuværende problem for grundejerne med at finde parkeringspladser.
Indledende høring og høring om miljøscreening
Der er foretaget indledende høring af lokalplanforslaget, herunder af Vanløse Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring.
Hovedsynspunkt Vanløse Lokaludvalg
Lokaludvalget ser positivt på projektet, under forudsætning af, at man bevarer det grønne præg i haverne.
Forvaltningens bemærkninger
Etablering af parkeringspladser vil betyde, at der vil ske en reduktion af friarealet på den enkelte matrikel, der i dag primært er anlagt som haver, hvilket kan reducere forhavernes grønne præg med op til ca. 1/3. I lokalplanen stilles krav til blandt andet hvor meget areal, der må være befæstet. Otte træer fastlægges som bevaringsværdige.
Hovedsynspunkt Kulturstyrelsen
Det vil være et uheldigt indgreb i den bevaringsværdige helhed, hvis der gives mulighed for at inddrage de nuværende forhaver til parkeringspladser.
Forvaltningens bemærkninger: Se svar til Københavns Museum.
Hovedsynspunkt Københavns Museum
Der er tale om en påvirkning af miljøet og den byarkitektoniske værdi og man bør følge den bevarende lokalplan 299 Hvidkildevej, der fastlægger, at der ikke må etableres parkering i forhaverne.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen er enig i at etablering af parkeringspladser i haverne vil påvirke den bevaringsværdige bebyggelse. Lokalplanforslaget fastlægger derfor bestemmelser om, hvor parkeringsarealerne kan placeres, og hvordan arealerne skal indrettes for at begrænse påvirkningen.
Miljøvurdering
Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i to uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. januar 2020.
Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget til politisk behandling.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. december 2021
Det samlede udvalg stillede følgende ændringsforslag til 1. at:
“dog således at der til nr. 75 i stedet etableres mulighed for parkering i forhaven.”
Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning