Mødedato: 06.12.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Begrænsning af lysreklamer og lysende reklamestandere på vejareal

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, at forvaltningen begrænser tilladelser til opsætning af lysreklamer og lysende reklamestandere på vejareal.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at revideret tillæg om begrænsning af lysreklamer og lysende reklamestandere på vejareal, jf. bilag 2, tilføjes administrationsgrundlaget ”Skilte og reklamer i København”, jf. bilag 3.

  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag stillet af Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten om at undersøge muligheden for digitale informations- og reklamestandere på By- og Pendlercykel Fondens cykelstationer, jf. bilag 5.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 8. juni 2020 et medlemsforslag (bilag 5), der pålagde forvaltningen at undersøge om By- og Pendlercykel Fonden har mulighed for at opstille fastmonterede digitale informations- og reklamestandere på 25 af deres nuværende 120 cykelstationer beliggende på kommunale arealer i Københavns Kommune.

Sagen har været behandlet på møde i Teknik- og Miljøudvalget den 26. oktober 2020, den 15. marts 2021, den 10. maj 2021 og senest den 21. juni 2021, hvor Teknik- og Miljøudvalget besluttede at sende indstillingen tilbage til forvaltningen med ønske om, at administrationsgrundlaget strammes, så der kommer en mere restriktiv praksis for lysreklamer og lysende reklamestandere på vejareal, fx en tidsbegrænsning af tilladelserne.

By- og Pendlercykel Fonden har ansøgt om opsætning af reklamestandere på foreløbigt 26 bycykelstationer. Dertil kommer standeren på Rådhuspladsen. Donkey Republic har ansøgt om opsætning af 50 reklamestandere fordelt over hele Indre By.

Med denne indstilling skal udvalget tage stilling til forvaltningens redegørelse af de nuværende regler for opsætning af digitale reklamestandere samt godkende forvaltningens forslag til begrænsning af lysreklamer og reklamestandere på vejareal.

Løsning

Redegørelse om nuværende regler for opsætning af lysreklamer og lysende reklamestandere på vejareal

En opsætning af reklamestandere skal ske efter ansøgning og tilladelse efter vejlovens § 80, stk. 1 om særlig råden over vejareal. Inden en tilladelse gives, skal kommunen have samtykke fra politiet. Afgørelsen skal altid træffes på baggrund af en konkret vurdering af den trafikale situation på det konkrete sted. Kommunen kan sætte en række vilkår til tilladelsen, herunder æstetiske krav. Det fremgår således af forarbejderne til vejlovens § 1, at vejmyndigheden udover trafikale hensyn også kan lægge vægt på konsekvenserne for bl.a. bymæssige værdier som fx byrum, arkitektur og æstetik. Disse forhold skal afvejes over for ansøgers behov for at få en tilladelse.

Forvaltningen administrer ansøgninger om skilte og reklamer på vejareal i henhold til administrationsgrundlaget ”Skilte og reklamer i København”, seneste revision godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 23. september 2013 (bilag 3).

Det fremgår af administrationsgrundlaget ”Skilte og reklamer i København”, at reklamer primært kan opsættes på bygninger, på steder hvor målet med opsætning af reklamer er at understøtte særlige bymæssige og trafikale knudepunkter og samtidig sende et signal om en aktiv og levende storby. Samtidig skal et hensyn til byens særlige kvaliteter, herunder de historiske byområder, sikres. Retningslinjerne skal derfor også tilgodese, at følsomme områder i byen beskyttes mod stor reklameeksponering. Administrationsgrundlaget indeholder retningslinjer om lysreklamer eller lysende reklamestandere på facader og bygninger, men omtaler ikke lysreklamer på vejareal.

Borgerrepræsentationen godkendte den 26. februar 2015, i forbindelse med udbuddet af koncessionskontrakten om reklamebærende byudstyr, et tillæg til administrationsgrundlaget, som indeholder retningslinjer for digitale skærme på byudstyr, jf. bilag 4. Tillægget tog udgangspunkt i det aktuelle udbud og behovet for at gøre dette tilstrækkeligt attraktivt for markedet, for at kommunen i sidste ende gennem udbuddet kunne få løftet et konkret behov for opsætning og drift af byudstyr. Tillægget giver mulighed for opsætning af digitale reklamer på et begrænset antal reklamestandere på vejareal i Indre By og på buslæskærmene, og der blev defineret en række retningslinjer for udformning og placering. Kommunen indførte med tillægget en praksis for opsætning af fritstående reklamestandere i Indre By. Alle opsætninger om reklamebærende byudstyr skal, uafhængigt af koncessionskontrakten, godkendes af forvaltningen som vejmyndighed i henhold til vejlovens regler.

Forlag til revideret tillæg om begrænsning af lysreklamer og lysende reklamestandere på vejareal

Forvaltningen har efter politisk ønske, jf. teknik- og miljøudvalgets beslutning den 21. juni 2021, udarbejdet forslag til revideret tillæg om begrænsning af lysreklamer og lysende reklamestandere på vejareal, jf. bilag 2. Tillægget erstatter ”Retningslinje for digitale skærme på byudstyr placeret i kommunalt vejareal til reklamer og offentlig information” af 26. februar 2015.

Med det reviderede tillæg foreslås, at forvaltningen inden for vejlovgivningens rammer søger at begrænse opsætningen af lysreklamer og lysende reklamestandere på vejareal mest muligt. Dette begrundes i hensyn til ønsket om at friholde kommunens offentlig tilgængelige vejarealer, så de kan bruges til færdsel, ophold og leg mv., samt ønsket om at mindske antallet af visuelt dominerende kommercielle reklameflader i byen.

Muligheden for opsætning af reklameskærme på buslæskærme foreslås bibeholdt, da buslæskurene allerede i sig selv udgør en visuel barriere i byrummet og dermed ikke har samme dominerende effekt som fx fritstående reklamestandere. Det er således muligheden for opsætningen af fritstående reklamestandere, der begrænses.

Det bemærkes, at vedtagelse af tillægget vil omfatte alle fremadrettede ansøgninger på området, herunder også eventuelle kommende ansøgninger fra AFA JCDecaux om omplaceringer eller flytning af allerede opsatte reklamestandere i medfør af deres koncessionskontrakt. Håndtering af disse vil dog skulle ske i henhold til koncessionskontraktens bestemmelser om ændringer af placeringer. Eksisterende AFA JCDecaux reklamestandere forbliver opsat i henhold til vilkårene i den konkrete tilladelse, herunder vilkårene i koncessionskontrakten.

Såfremt udvalget træffer beslutning om at godkende det med indstillingen forelagte forslag til revideret tillæg, vil det betyde, at forvaltningen så vidt mulig vil meddele afslag på ansøgninger om lysreklamer og lysende reklamestandere på vejareal.  Afgørelse i hver enkelt sag vil dog bero på en konkrete ansøgning og den specifikke lokation for opsætningen. Tilladelse vil undtagelsesvis kunne gives, såfremt forvaltningen vurderer, at lysreklamen eller reklamestanderen tilfører en helt særlig værdi til byrum og byliv på det pågældende sted og i øvrigt ikke er til gene for trafiksikkerhed, fremkommelighed, tryghed, naboer mv.

Gives der efter en konkret vurdering undtagelsesvis tilladelse, vil opsætningen være tidsbegrænset til tre år. Tidsbegrænsningen skyldes, at forvaltningen af planlægningshensyn, herunder hensyn til udviklingen i byrummets anvendelse, ikke vurderer det hensigtsmæssigt at fastlåse anvendelsen af vejarealet i mere end tre år ad gangen. Tidsbegrænsningen vil tillige kunne suppleres med et fjernelsesvilkår, der kan anvendes i tilfælde af anlægs- og vejarbejder mv. Tilladelse og vilkår fastsættes på baggrund af en konkret vurdering i hver ansøgning.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, træder det reviderede tillæg i kraft. Forvaltningen vil informere By- og Pendlercykel Fonden og Donkey Republic om udvalgets beslutning samt fortsætte behandlingen af de indkomne ansøgninger i henhold til det reviderede administrationsgrundlag.

Endelig vil forvaltningen igangsætte et arbejde med at sammenskrive tillægget med administrationsgrundlaget ”Skilte og reklamer i København”, så der foreligger et samlet og opdateret administrationsgrundlag for skilte og reklamer i København.

Søren Wille

                                            /Henriette Hald-Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. december 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top