Mødedato: 06.12.2006, kl. 15:00

Hastighedsplan - projekter 2007 og 2008

Se alle bilag

Hastighedsplan - projekter 2007 og 2008

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. december 2006

 

 

Sager til beslutning

 

8.      Hastighedsplan - projekter 2007 og 2008

 

TMU 983/2006  J.nr. 0421.0005/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  der til projektudvikling af 40 km/t hastighedszoner i lokalområder i Indre By og Christianshavn i 2007 gives en anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. finansieret af Vej & Parks anlægsramme (konto 2.28.23.3 Standardforbedringer af færdselsarealer), og

at projektudviklingen opstartes ved at udbyde rådgiverydelsen i underhåndsudbud

 

RESUME

Med baggrund i den vedtagne "Hastighedsplan - en revideret etapeplan 2007-2012" forslår forvaltningen, at projektudviklingen opstartes for dele af hastighedszoneprojekterne i etape 1 (Indre By og Christianshavn).

 

Rådgiverydelsen udbydes i underhåndsudbud. Projektforslagene vil efterfølgende blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen for godkendelse og frigivelse af anlægsmidler.

 

Det forventes, at gennemførelse af projekterne vil resultere i, at den gennemkørende trafik søger uden om boligområderne, og derved forbedres det lokale miljø.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget godkendte den 23. november 2005 "Hastighedsplan - en revideret etapeplan 2007-2012" (BTU 662/2005).

Forudsætningen i etapeplanen er, at hastighedszonerne er etableret på lokalgaderne i boligområderne i hele København inden udgangen af 2012. Gennemførelsen af hastighedsplanen sker i overensstemmelse med de Trafik- og miljøplaner, der er udarbejdet for de forskellige bydele.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Målet med etablering af hastighedszoner i kommunens lokalområder er at lede den gennemkørende trafik uden om boligområderne og derved forbedre det lokale miljø. Afviklingen af den nødvendige biltrafik skal foregå på de mindst miljøfølsomme veje, således at trafikkens miljøkonsekvenser berører så få københavnere som muligt.

 

Erfaringer viser desuden, at der er en klar sammenhæng mellem ændringer i bilisternes hastighed, antallet af uheld og skadernes "alvorlighed / sværhedsgrad". En sænkning af hastighedsgrænsen er derfor et virksomt middel i arbejdet med at reducere antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne. En sænkning af hastighedsgrænsen i lokalgaderne fra 50 km/t til 40 km/t forventes at reducere antallet af uheld med 16 % i de berørte gader.

 

I "Hastighedsplan - en revideret etapeplan 2007-2012" er der beskrevet en prioriteringsliste over de lokalområder, hvor der skal etableres hastighedszoner. Der er ligeledes beskrevet et skøn over anlægsudgifterne ved etablering af hastighedszonerne.

 

Etape

Områder

Skønnet anlægsudgift

1

Indre By, Vesterbro, Christianshavn, Holmen, Amager (ved Sundby Kirkegård)

9 mio. kr.

2

Nørrebro, Østerbro

7 mio. kr.

3

Amager

7 mio. kr.

4

Valby, Vigerslev

6 mio. kr.

5

Vanløse, Husum

9 mio. kr.

6

Brønshøj, Bispebjerg, Emdrup

7 mio. kr.

I alt

 

45 mio. kr.

 

Forvaltningen forslår, at projektudviklingen af hastighedszoner i etape 1 opstartes og prioriteres i følgende rækkefølge:

  • Indre By
  • Christianshavn
  • Holmen
  • Vesterbro
  • Amager (området ved Sundby Kirkegård)

 

Da der i alt er afsat 4 mio. kr. til projekterne i 2007 og 2008 vurder forvaltningen, at det vil være muligt at etablere hastighedszoner i Indre By og Vesterbro.

 

Rådgivningen til projektudvikling og projektering planlægges udbudt i underhåndsbud. Det forventes, at forvaltningen har underskrevet kontrakt med rådgiver omkring projektudvikling og projektering i februar 2007. Herefter udarbejder rådgiveren projektforslag for lokalområderne. Projektforslagene vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget til beslutning og frigivelse af anlægsmidler. Efter politisk beslutning detailprojekteres og udbydes projekterne, og hastighedszonerne kan anlægges i 2007 og 2008.

 

Der kan blive behov for nedlæggelse af parkeringspladser på lokalgaderne i forbindelse med etablering af hastighedszonerne. Behovet og nærmere beskrivelse af de økonomiske konsekvenser vil blive forelagt udvalget i forbindelse med godkendelse af hastighedszonerne.

 

Vejdirektoratets vejregel vedrørende etablering af hastighedszoner blev ændret i 2006. Vejreglen indeholder nu specifike krav til afstanden mellem de enkelte foranstaltninger (f.eks. bump) i lokalområdet. Tidligere var der kun beskrevet en vejledende afstand.

 

Reglen er desuden ændret i forhold til godkendelse af hastighedszonerne. Før udstedte Vejdirektoratet godkendelserne vedr. hastighedszoner. Denne godkendelse vil fra 2006 blive behandlet og udstedt af det lokale politi.

 

Ændringen af vejreglen kan betyde, at anlægsudgiften til etablering af foranstaltninger i de enkelte lokalområder bliver øget i forhold til de oprindeligt skønnede anlægsudgifter.

 

Økonomi

Der er på Vej & Parks investeringsplan afsat 2 mio. kr. i 2007 og 2 mio. kr. i 2008 til Hastighedsplanen.

 

Hastighedsplan - 2007                                                   2,0 mio. kr.

Hastighedsplan - 2008                                                   2,0 mio. kr.

I alt                                                                                 4,0 mio. kr.

 

Udførelse af hastighedszonerne fordeler sig på følgende hovedposter:

2007:

Hastighedszoner                                                            1,5 mio. kr.

2008:

Hastighedszoner                                                            1,5 mio. kr.

 

Uforudseelige udgifter                                                   0,4 mio. kr

Projektudvikling, projektering og projektledelse           0,6 mio. kr.

I alt                                                                                 4,0 mio. kr.

 

Forvaltningen foreslår, at der gives en anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.28.23.3 Standardforbedringer af færdselsarealer) til projektudvikling i 2007.

 

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste. Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

"Miljøprioriteret trafikfordeling, Målet er at lede den gennemkørende trafik uden om boligområderne og derved forbedre det lokale miljø. Afviklingen af den nødvendige biltrafik skal foregå på de mindst miljøfølsomme veje, således at trafikkens miljøkonsekvenser berører så få københavnere som muligt." (Trafik- og Miljøplan 2004.)

 

Der vil i forbindelse med detailprojekteringen blive gennemføert miljøvurdering i henhold til Vej & Parks miljøcheckliste for anlægsprojekter og for inventar samt målsætninger i Københavns Kommunes miljømæssige retningslinier for bygge- og anlægsarbejder indeholdt i pjecen "Miljø i byggeri og anlæg".

 

Alle for et anlægsprojekt relevante minimumskrav og anbefalinger vil blive opflydt.

 

Høring

Projektforslagene vil blive sendt til høring hos Københavns Politi og beboergrupper, grundejerforeninger mv.

Hvis det vurderes, at der skal gennemføres yderligere borgerdialog i lokalområderne fremlægges forslag til borgerprocessen sammen med projektforsalgene.

 

Andre konsekvenser

Københavns Politi er bekendt med vedtagelsen af Hastighedsplan for København, men for hvert lokalområde, hvor der skal etableres 40 km/t zone, skal Københavns Politi godkende brugen af zonetavlerne. Godkendelsen gælder 2 år, herefter skal brugen af zonetavlerne evalueres for at få en endelig godkendelse af den lokale hastighedszone.

 

Bilag vedlagt

1. Eksisterende/besluttede samt kommende områder for hastighedszoner

2. Projekter - etape 1

 

 

Ole Bach


 

Til top