Mødedato: 06.12.2006, kl. 15:00

Overdækning af Banegraven

Overdækning af Banegraven

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. december 2006

 

 

Sager til beslutning

 

32.      Overdækning af Banegraven

 

TMU 985/2006  J.nr. 2131.0011/05

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

 

at  den videre bearbejdning af medlemsforslag BTU 601/2005 om nyt rekreativt område ved overdækning af banegraven henvises til det igangværende arbejde om Metropolzonen.

 

at  der tages stilling til en eventuel arkitektkonkurrence og finansiering af denne i forbindelse med afrapportering af Metropolzone-projektet.

 

RESUME

Dansk Folkeparti foreslog d. 9. november 2005 i BTU, at der skulle rettes henvendelse til Trafikministeriet og DSB med henblik på mulighederne for at overdække banegraven foran Hovedbanegården og omdanne den til et grønt område i forbindelse med renoveringen af pladsen foran Hovedbanegården. Dansk Folkeparti foreslog tillige at der afsattes 5 mio. kr. til en arkitektkonkurrence og udarbejdelse af projektforslag. Sagen blev på Borgerrepræsentationens møde d. 13. oktober 2005 henvist til BTU, som den 9. november 2005 besluttede at forvaltningen skulle udarbejde en indstilling.

På dette tidspunkt foretog forvaltningen en række afsøgninger hos Banestyrelsen om muligheden for at samtænke den igangværende renovering af Hovedbanegårdens forplads med en overdækning af Banegraven. Renoveringsprojektet var imidlertid så langt fremskredet, at en koordination ikke var mulig.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Dansk Folkeparti foreslog d. 9. november 2005 i BTU, at der skulle rettes henvendelse til Trafikministeriet og DSB med henblik på mulighederne for at overdække banegraven foran Hovedbanegården og omdanne den til et grønt område i forbindelse med renoveringen af pladsen foran Hovedbanegården. Dansk Folkeparti foreslog tillige at der afsattes 5 mio. kr. til en arkitektkonkurrence og udarbejdelse af projektforslag over Puljen til uforudsete udgifter 6.51.3 (fælles anlægsudgifter). Sagen blev på Borgerrepræsentationens møde d. 13. oktober 2005 henvist til BTU, som den 9. november 2005 besluttede at forvaltningen skulle udarbejde en indstilling.

På dette tidspunkt foretog forvaltningen en række af søgninger hos Banestyrelsen om muligheden for at samtænke den igangværende renovering af Hovedbanegårdens forplads med en overdækning af Banegraven. Renoveringsprojektet var imidlertid så langt fremskredet, at en koordination ikke var mulig.

Der har gennem årene været drøftet mange projekter med udgangspunkt i stedets status som nationalt - og internationalt trafikknudepunkt. I 1995 har DSB udgivet en bog som illustrerer en række af disse forslag. 

 

Ejerforhold

Ejerforholdene på stedet er endog meget komplicerede og involverer både kommunen, Banedanmark og DSB. Banegravens nordligste del udgøres af matrikelnummer 347 Vester Vold Kvarter, som ejes af Københavns Kommune. DSB og Banedanmark har fælles brugsret til jernbanearealet og arealerne syd, øst og vest for Banegraven, som de p.t. er ved at renovere. Når renoveringen af disse arealer er gennemført, forventes DSB og Banedanmark afklare deres indbyrdes ansvarsfordeling. Som et yderligere eksempel på de komplicerede ejerforhold har DSB byggeretten over matrikelnummer 407, som udgør banegården og forpladsen, mens ejerskabet ligger hos Banedanmark.

 

Metropolzonen

Banegraven indgår i det område, som er defineret som Metropol

zonen. Pt. pågår arbejdet med at formulere et program for udskrivning af en ideopgave for udarbejdelse af en helhedsgreb for Metropolzonen, som forventes at løbe af stabelen i foråret 2007. Det er forventningen at Banegraven vil blive tænkt ind som en element i de indkomne forslag til helhedsgreb for Metropolzonen. Det vil således være oplagt at henvise den videre bearbejdning af medlemsforslag BTU 601/2005 om nyt rekreativt område ved overdækning af banegraven til det igangværende arbejde om Metropolzonen. En evt. projektkonkurrence om selve Banegraven vil i den forbindelse tidligst kunne udskrives ultimo 2007. De nærmere rammer for en sådan konkurrence, herunder finansieringen, vil der kunne tages stilling til i forbindelse med afrapportering af Metropolzoneprojektet.

 

Økonomi

Økonomien afhænger selvsagt af de tekniske løsninger, der kan komme på tale. DSB/Banedanmark har tidligere vurderet, hvad en mindre og enkel overdækning på ca. 70 m² (ca. 1/6 del af "hullets" størrelse) i forlængelse af adgangsvejen fra Bernstorffsgade ville koste.  Det beløb sig til ca. 25 mio. kr. En samlet permanent overdækning skønnes at koste minimum 150 mio. kr.

 

Miljøvurdering

På nuværende tidspunkt er det ikke relevant at vurdere de miljømæssige konsekvenser.

 

Ole Bach


 

Til top