Mødedato: 06.12.2006, kl. 15:00

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af strandenge til at anlægge cykel/gangstier på Kalvebod Fælled

Se alle bilag

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af strandenge til at anlægge cykel/gangstier på Kalvebod Fælled

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. december 2006

 

 

Sager til beslutning

 

11.      Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af strandenge til at anlægge cykel/gangstier på Kalvebod Fælled

 

TMU 977/2006  J.nr. 21151.0013/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at der gives dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af strandenge til at anlægge cykel/gangstier på Kalvebod Fælled

 

RESUME

Jægersborg Statsskovdistrikt, der administrerer Kalvebod Fælled for staten, ønsker at anlægge godt 2 km nye cykel/gangstier i den del af fælleden, der ligger i Københavns Kommune. Stierne ønskes placeret i et område, der er registreret som strandeng, hvilket ikke er tilladt uden, at der foreligger en dispensation fra Naturbeskyttelseslovens beskyttelsesbestemmelser for strandenge. Dispensationen skal i givet fald gives af Københavns Kommune, Teknik- og Miljøudvalget som amtsmyndighed.

Det pågældende område af fælleden, der afgræsses med kvæg, er i dag uden stier og dermed mulighed for publikum til at færdes i området. Da de pågældende stier dels vil være forholdsvis smalle grusstier, der ikke vil være særlig synlige i området, og dels vil medvirke til at forøge borgernes muligheder for naturoplevelser på fælleden, og endelig ikke forventes at kunne påvirke områdets flora og fauna i nævneværdig grad, anbefaler forvaltningen, at der gives en dispensation fra Naturbeskyttelsesloven til at anlægge stierne.

Kommunen vil ikke have udgifter forbundet med dispensationen.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

< span style='font-size:12.0pt;font-weight:normal; mso-bidi-font-weight:bold'>Jægersborg Statsskovdistrikt, der administrerer Kalvebod Fælled for staten, ønsker at anlægge nye cykel/gangstier på ca. 4 km gennem områder af den centrale del af fælleden, hvor der kun er få stier og dermed kun adgang for publikum i begrænset omfang. Stierne vil forbinde eksisterende stier, og vil således gøre fælleden bedre tilgængelig for borgerne. Godt 2 km. af de nye cykel/gangstier ønskes anlagt i den del af fælleden, der ligger i Københavns Kommune, jævnfør vedlagte plan.

Det pågældende område af fælleden, hvor stierne ønskes anlagt, er indhegnet og benyttes til en stor græsningsfold for kvæg. Der er i dag ingen stier i dette område og dermed ingen mulighed for publikum til at færdes i området. Nye stier gennem området med forbindelse til den eksisterende sti i Fasanskoven vil forbedre publikums adgang til denne del af fælleden i væsentlig grad, og derved borgernes mulighed for naturoplevelser på fælleden.

Stierne vil blive anlagt i en bredde på ca. 1,50 m ved at afgrave græstørvene og udføre en hævet vejkasse af stabilgrus på 30 cm med en overflade af stenmel. Da vandstanden på fælleden er meget høj om vinteren, er det nødvendigt at hæve stierne i forhold til det omkringliggende terræn, hvis folk skal kunne bruge stierne på denne årstid.

Anlægget af stierne og dermed mere publikum i området, der trods alt vil være begrænset, forventes ikke at ville kunne påvirke områdets flora og fauna i nævneværdig grad. 

 

 

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til anlæg af stierne

Den del af stierne, der ligger i Københavns Kommune, ønskes anlagt i et område, der er registreret som strandeng, og arealet er derfor omfattet af de generelle beskyttelsesbestemmelser i Naturbeskyt-telseslovens § 3. Dette medfører, at der ikke må foretages ændringer i tilstanden af området, uden at Københavns Kommune som amtsmyndighed har givet en tilladelse hertil.

Da de pågældende stier vil medvirke til at forøge borgernes mulig-heder for naturoplevelser på fælleden, og da de dels ikke vil være særlig synlige i området, og dels ikke må forventes at kunne påvirke områdets flora og fauna i nævneværdig grad, anbefaler forvalt-ningen, at der gives en dispensation fra Naturbeskyttelsesloven til, at Jægersborg Statsskovdistrikt kan anlægge stierne.

 

 

Økonomi

Dispensationen fra Naturbeskyttelseslovens § 3 har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

 

 

Miljøvurdering

Stierne er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger.

Kalvebod Fælled syd for motorvejen til Sverige er en del af et internationalt naturbeskyttelsesområde. Det er forvaltningens vurdering, at stierne, der har et forholdsvis beskedent omfang, ikke vil medføre forringelser af naturtyper og levesteder for floraen og faunaen i området i nævneværdigt omfang.   

 

 

Høring

Dispensationen fra Naturbeskyttelseslovens § 3 skal sendes til høring i følgende foreninger, organisationer og offentlige myndigheder:

  • Skov- og Naturstyrelsen, Jægersborg Statsskovdistrikt
  • Danmarks Naturfredningsforening
  • Danmarks Naturfredningsforening, Københavnsafdelingen
  • Friluftsrådet
  • Friluftsrådet, Amtsrepræsentationen i København
  • Dansk Ornitologisk Forening
  • Dansk Ornitologisk Forening, lokalafdelingen
  • Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse
  • Økonomiforvaltningen, Center for Byudvikling

 

Der kan inden 4 uger fra den dag, afgørelsen er modtaget, klages til Naturklagenævnet over afgørelsen. Klageberettigede er offentlige myndigheder, Danmarks Naturfredningsforening samt lokale foreninger, som har en væsentlig interesse i afgørelsen. Dispensationen kan ikke benyttes, før klagefristen er udløbet. Hvis der klages over afgørelsen, må etableringen af cykel/gangstierne afvente til klagesagen er afsluttet.

 

I henhold til "Bekendtgørelse om beskyttede naturtyper" offentliggøres dispensationen ikke, da beliggenheden og omfanget af cykel/gangstierne gør, at de ikke kan anses for at være af større betydning eller af almindelig offentlig interesse.

 

Kalvebod Fælled er endvidere fredet ved Overfredningsnævnets afgørelse af 14. november 1990 om fredning af "Kalvebodkilen" i Københavns, Tårnby og Hvidovre Kommuner, hvilket medfører, at etableringen af stianlægget også kræver en godkendelse af Fredningsnævnet for København for at kunne etableres. Jægersborg Statsskovdistrikt har derfor ansøgt om og fået en dispensation fra fredningsdeklarationen af Fredningsnævnet til at anlægge cykel/gangstierne.

 

 

BILAG VEDLAGT

Plan med angivelse af stier på den nordlige del af Kalvebod Fælled

 

 

 

Ole Bach


 

Til top