Mødedato: 06.10.2014, kl. 16:00
Mødested: Det Maritime Ungdomshus, Amager Strandvej 13, 2300 København S

Startredegørelse til tillæg nr. 6 til lokalplan 432 "Carlsberg II" (Midtown)

Se alle bilag
Udvalget skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af forslag til tillæg 6 til lokalplan nr. 432 ”Carlsberg II” med byggeretsgivende bestemmelser for et større område centralt på Carlsberg.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der udarbejdes forslag til lokalplantillæg 6 til lokalplan 432 ”Carlsberg II” på baggrund af intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Problemstilling

Planlægning af Carlsberg-området sker på baggrund af rammelokalplanen fra 2009, hvor målet er at skabe en levende bydel med blandede funktioner i sammen­hæng med det øvrige København. For at muliggøre nyt byggeri udarbejdes lokalplantillæg med detaljerede og byggeretsgivende bestemmelser. Status for plan­lægningen på Carlsberg fremgår af bilag 3. Nøgletal.

Carlsberg Byen P/S ønsker aktuelt at udvikle et større område mellem Gamle Carlsberg Vej og Vesterfælledvej med cirka 200.000 etagemeter boliger, erhverv, butikker, undervisnings- og kulturinstitutioner.

Løsning

Bygherren har fremlagt et forslag til bebyggelse, som overordnet kan realiseres inden for rammelokalplanen. Bebyggelsen består overvejende af karréer i 3-6 etager, herudover fire højhuse samt bevaringsværdig og fredet bebyggelse, som genanvendes. Der vil være en ligelig fordeling af bolig og erhverv, hvor den største koncentration af boliger lokaliseres mod Gamle Carlsberg Vej og J. C. Jacobsens Have. De fire højhuse, som hver bliver 80 meter høje, vil overvejende indeholde boliger. Se også bilag 1. Startredegørelse og bilag 2. Faktaark.

På den baggrund udarbejdes et tillæg med byggeretsgivende bestemmelser for bebyggelsens anvendelse, omfang og ydre fremtræden, herunder tilpasning til kulturarven, samt for indretning af byrum og gader, træer og beplantning.

Byggeønskerne forudsætter en række mindre afvigelser og justeringer i forhold til rammelokalplanen:

 

  • Rammelokalplanen muliggør op til 600.000 m2 bebyggelse (boligandel på min 45% og maks 60%) i hele Carlsberg-området. I forbindelse med konkretisering af planen har det vist sig vanskeligt at nå dette etageareal. Hvor masterplanen indeholdt en tæt karrébebyggelse med intime gårdrum og boliger placeret i de øverste etager, er der i dag et ønske om større gårdrum og mulighed for at etablere boliger i stueetagen. For at muliggøre den samme tæthed, foreslås det at øge bygningshøjden med 1-2 etager udvalgte steder, fortrinsvis langs større veje internt i området. Karrébebyggelsen vil maksimalt blive seks etager høj, og de øverste etager vil blive trukket tilbage mod gade og gård, hvis det skønnes nødvendigt af hensyn til kulturarv og dagslysforhold. Omdisponeringen vil omfatte i alt cirka 1-2 %. af det samlede etageareal.
  • Rammelokalplanen fastlægger en principiel bebyggelsesplan med et varieret forløb af pladser og gaderum, som afspejler kælderplanen under det gamle bryggeri. Der foreslås enkelte mindre justeringer i planen, primært af hensyn til anvendelsen af eksisterende bygninger og for at styrke den sammenhæng, disse bygninger indgår i.
  • Rammelokalplanen fastlægger grundplanet i de fire højhuse på 20,5 m x 20,5 m. For at optimere indretning af lejligheder i højhusene ønskes grundplanet forøget til 21,5 m x 21,5 m. Der foreslås endvidere mindre forskydninger af placeringen af to af højhusene. Ændringerne vurderes kun i begrænset omfang at give øget skyggevirkning, ligesom højhusenes individuelle arkitektoniske udtryk og indbyrdes samspil ikke påvirkes væsentligt.
  • Rammelokalplanen fastlægger, at der langs udpegede strækninger og byrum skal placeres boliger over 3. etage for at sikre, at der også efter arbejdstid er tryghed og liv i byrummene. Det er vanskeligt at finde investorer til denne funktionsblanding. En af årsagerne er, at trappe- og installationskerner til boligerne begrænser muligheden for at udnytte underliggende erhvervslokaler. Det foreslås derfor at slette bestemmelsen, og i stedet sikre en god blanding af boliger og erhverv omkring de enkelte gader og pladser på anden vis, evt. ved at fastlægge enkelte bygninger til boligformål.
  • Rammelokalplanen fastlægger krav til stueetagens anvendelse samt etablering af kantzoner langs udpegede strækninger og byrum. I forbindelse med konkretisering af planen vil ske en mindre justering i udpegningen af aktive/åbne stueetager og kantzoner som følge af det nærmere kendskab til de kommende funktioner i bygninger og byrum. 
Byliv
Rammelokalplanen har stort fokus på at fremme bylivet på Carlsberg blandt andet med bestemmelser om indretning af byrum, stueetager og kantzoner. Disse bestemmelser konkretiseres i tillægget. Rammelokalplanen muliggør fældning af en række bevaringsværdige træer i forbindelse med nybyggeri, under forudsætning af, at der plantes nye store træer. Tillægget suppleres med konkrete bestemmelser for genplantning af træer. Særligt i boligkarréerne nord for J. C. Jacobsens Have vil der være gode vilkår for at skabe grønne gårdrum med store træer og attraktive opholdsmuligheder. 

Bæredygtighed
Rammelokalplanen bygger på en række bæredygtige principper om blandt andet stationsnærhed, fortætning, funktionsblanding og lavenergibebyggelse. Tillægget suppleres med bestemmelser for grønne tage og krav til at regnvand skal tilbageholdes eller forsinkes under skybrud. Samlet skal disse bæredygtige principper bidrage til at fremme Københavns Kommunes overordnede vision om en tæt, bæredygtig by i vækst og en metropol for mennesker.

Anbefalinger i den videre planlægning
Forvaltningen anbefaler, at der udarbejdes et forslag til lokalplantillæg på det beskrevne grundlag. I den videre bearbejdning af projektet vil der være fokus på:

  • Udpegning af byggefelter, hvor bygningshøjden kan øges, sker under hensyn til Carlsbergs kulturmiljø og terrænforhold samt med opmærksomhed på dagslysforhold og samspillet med nabobebyggelser.
  • Justeringer i bebyggelsesplanen i øvrigt sker i forståelse for Carlsbergs egenart med hensyn til kulturarven, eksisterende beplantning, terrænforhold og det tætte og varierede forløb af gader og pladser, som afspejler kælderplanen under det gamle bryggeri.
  • Højhusene markerer og skaber liv i byrummene. Udformningen af højhusene skal ske med høj arkitektonisk kvalitet og fokus på at hindre vindmæssige gener på terræn.
  • Byrum indrettes med attraktive opholdsarealer med træer, beplantning, vand og læ for vind. Endvidere er det et ønske, at Gamle Carlsberg Vej fortsat kan opleves som en sammenhængende, grøn forbindelse. 
  • Aktive/åbne stueetager og kantzoner styrker samspillet mellem de kommende funktioner, bevægelsesmønstre og byrummenes karakter.
  • Bæredygtigheden understøttes med supplerende bestemmelser for grønne tage og skybrudshåndtering.

Miljøvurdering
Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Realisering af tillægget vil give en skønnet kommunal skatteindtægt på ca. 40 mio. kr. årligt og give mulighed for ca. 2.800 arbejdspladser.

Videre proces

Når startredegørelsen er godkendt i udvalget, gennemfører forvaltningen en intern høring af relevante instanser, herunder Vesterbro Lokaludvalg, Valby Lokaludvalg og Kgs. Enghave Lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget. Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplantillæg med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen primo 2015, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Plantillægget forventes vedtaget ultimo 2015. 

                    Pernille Andersen
                                                            / Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 6. oktober 2014

Indstillingen blev godkendt med syv stemmer mod nul.  Fire undlod at stemme.

For stemte: A, C, I, R og V.
Ingen stemte imod.
Undlod at stemme: Ø og F.

F og Ø afgav følgende protokolbemærkning:
”F og Ø undlader at stemme, da vi oprindeligt var imod rammelokalplanens højhuse. Vi mener, at der burde være offentlig adgang til den øverste etage i højhusene. Omvendt anerkender vi, at der nu indtænkes klimaforhold i Carlsberg-lokalplanerne.”

Teknik- og Miljøudvalget afgav følgende protokolbemærkning.
”Teknik- og Miljøudvalget ønsker flere cykelparkeringspladser i lokalplanen, da 2 pr. 100 m2 er meget lidt i forhold til københavnernes cykelvaner.”

Til top