Mødedato: 06.09.2006, kl. 15:00

Trafik- og Byrumsplan for Øresundsvejkvarteret

Se alle bilag

Trafik- og Byrumsplan for Øresundsvejkvarteret

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. september 2006

 

 

Sager til beslutning

 

15.      Trafik- og Byrumsplan for Øresundsvejkvarteret

 

TMU 555/2006  J.nr. 0616.0023/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

 

at Trafik- og Byrumsplan for Øresundsvejkvarteret tages til efterretning som et grundlag for den videre planlægning og projektudvikling i kvarteret

 

at der indledes et samarbejde mellem Områdefornyelsens styregruppe og forvaltningen  med henblik på at udvælge og prioritere projekter til realisering indenfor en samlet økonomisk ramme på 12,6 mio. kr.

 

 

RESUME

I fortsættelse af kvarterplan for Øresundsvejkvarteret har Øresundskvarterets Område­fornyelse sammen med en følgegruppe bestående af 25 aktive borgere udarbejdet en Trafik- og Byrumsplan for kvarteret. Planen har været i offentlig høring.

 

Det er Trafik- og Byrumsplanens overordnede mål, at der etableres en ny trafikal ordning i kvarteret, hvor biltrafikken i større udstrækning end i dag tilpasses det lokale miljø. Et par centrale elementer i planen er implementering af hastigheds­planens 40 km/t-zoner for boligveje, forbedring af parkerings­forholdene, samt en nord-syd-gående grøn forbindelse centralt gennem området.

Forvaltningen vurderer, at planen udgør et godt og solidt grundlag for den videre planlægning og projektudvikling.  Forvaltningen vil foreslå, at der indledes et samarbejde mellem Områdefornyelsens styregruppe og forvaltningen med henblik på at udvælge og prioritere projekter til realisering indenfor en samlet økonomisk ramme på 12,6 mio. kr. Forvaltningen vil i øvrigt inddrage eller høre Områdefornyelsen i forbindelse med udvikling af projekter i området.

 

I et brev af 29. juni 2006 til Vej & Park giver Områdefornyelsen udtryk for, at det er vigtigt, at der så snart som muligt gennemføres synlige forandringer i trafikbilledet, så borgerne opfatter, at der "sker noget", så de bliver stimuleret til at indgå i process en. Områdefornyelsen peger på seks projektområder, som man anser for at at være vigtige:

  1. Omdannelse af Amagerbrogade jf. Trafikplan for Amager
  2. Etablering af cykelstier på Øresundsvej jf. cykelstiprioriteringsplanen
  3. Etablering af 40 km/t-zoner
  4. Den grønne forbindelse
  5. Parkeringsprojektet
  6. Omdannelse og renovering af lokale gader

 

I sagsfremstillingen kommer forvaltningen med kommentarer til de enkelte projektområder.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen godkendte den 2. juni 2005 byfornyelses­programmet for Øresundsvejkvarteret ("Kvarterplan for Øresunds­vej­kvarteret") som ramme for gennemførelse af områdefornyelse i kvartereret.

 

I fortsættelse af kvarterplanen har Øresundskvarterets Område­fornyelse sammen med en følgegruppe bestående af 25 aktive borgere udarbejdet en Trafik- og Byrumsplan for kvarteret. Planen er udarbejdet med bistand fra konsulentfirmaet Svend Allan Jensen as og i løbende dialog med Vej & Park.

 

I perioden 7. april - 15. maj har et forslag til Trafik- og Byrumsplan været fremlagt i offentlig høring. Forslaget blev udsendt til relevantet grupper, institutioner og samtlige grundejere i området, og det blev præsenteret og omtalt i et midteropslag i "Bøgen", Nyt fra Områdefornyelsen, som er husstandsomdelt i 8.000 eksemplarer og i øvrigt kan findes på områdefornyelsens hjemmeside. Høringen resulterede i 11 indsigelser, som så vidt muligt er indarbejdet i den endelige plan, som blev godkendt af områdefornyelsens styregrup­pe den 7. juni 2006.

 

Beskrivelse af Trafk- og Byrumsplanen

Det er Trafik- og Byrumsplanens overordnede mål, at der etableres en ny trafikal ordning i kvarteret, hvor biltrafikken i større udstrækning end i dag tilpasses det lokale miljø.

Den eksisterende biltrafik skal fortsat kunne afvikles, og der skal fortsat kunne parkeres i gaderne, men det skal tilstræbes at ske på en måde og specielt med en hastighed, som harmonerer bedre med fodgængernes og cyklisternes færden på langs og på tværs af kørebanerne. Ikke mindst for at give plads for mere attraktive byrum, som kan være med til at forbedre de rekreative muligheder i nærmiljøet og dermed styrke den lokale identitet i de enkelte kvarterer.

Med henblik på at opnå dette anviser Trafik- og Byrumsplanen en række alternative muligheder for forandringer på gader og stier, lige fra gadelukninger, ensretninger, anlæg af cykelstier til etablering af pladsdannelser og parkeringspladser. Planen kommer med en række konkrete løsnings­forslag, som kan ses som eksempler på, hvordan man gennemføre planens intentioner.

Et par centrale elementer i planen er implementering af hastigheds­planens 40 km/t-zoner for boligveje, forbedring af parkerings­forholdene (en del af området ligger inden for kommunens parkeringsprojekt), samt en nord-syd-gående grøn forbindelse centralt gennem området ad Reberbanegade, Spaniensgade, Kirkegårdsvej og Grækenlandsvej.

 

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at planen udgør et godt og solidt grundlag for den videre planlægning og projektudvikling. Hovedtrækkene i planen bygger på kommunens eksisterende planlægning i form af bl.a. Trafikplan for Amager, Hastighedsplanen og Cykelstipriori­terings­planen.

De konkrete løsningsforslag kan bruges som udgangspunkt for den konkrete projektering, når de enke lte dele af planen skal udføres, men de skal ikke ses som en retningslinie for, hvilke foranstaltninger der skal udføres hvor.

Planens forslag til en grøn forbindelse går ud over Områdefornyelsens afgrænsning, idet den indeholder forslag om krydsning af Holmbladsgade og forløbet hen over Metroforpladsen og foran Amagercentret. Forvaltningen har taget planens synspunkter til efterretning og vil lade dem indgå, hvis der bliver igangsat andre projekter på disse steder, men forvaltningen finder det ikke hensigtsmæssigt at lade projekter uden for Områdefornyelsens afgrænsing indgå i det videre arbejde med Trafik- og Byrumsplanen.

Planen indeholder ingen reduktion i det samlede antal af gadeparkeringspladser, hverken i eller udenfor det kommende betalingsområde, men lokalt kan der dog ske mindre forskydninger.

 

Realisering af planen

Trafik- og Byrumsplanen er en langsigtet plan, som det ikke mindst på grund af de begrænsede økonomiske ressourcer vil tage flere år at gennemføre i sin helhed.

Planens vigtigste opgave er at udtrykke de principper efter hvilke, man lokalt ønsker, at trafikken skal udvikle sig, og samtidig være en slags referenceramme for de tiltag, som måtte komme hen ad vejen. Planen er således et planlægningsgrundlag, som kan bruges til at vurdere, hvordan aktuelle projekter passer ind i en sammenhæng på længere sigt.

Planen udtrykker en "slutsituation" og indeholder således ikke forslag til, hvordan den kan realiseres. De enkelte tiltag er ikke pris- eller tidssat. Og der er ikke taget stilling til, i hvilken rækkefølge de skal gennemføres.

Frem til 2010 er der i alt afsat 12,6 mio. kr. til trafik- og byrumsprojekter i området. Trafik- og Byrumsplanen kan ikke gennemføres i sin helhed indenfor denne økonomiske ramme. Der må derfor ske en udvælgelse og prioritering af de projekter, som kan gennemføres. Forvaltningen foreslår, at der indledes et samarbejde mellem Områdefornyelsens styregruppe og forvaltningen med henblik på at foretage denne udvælgelse og prioritering. Forvaltningen vil i øvrigt inddrage eller høre Områdefornyelsen i forbindelse med udvikling af projekter i området.

I et brev af 29. juni 2006 til Vej & Park giver Områdefornyelsen udtryk for, at det er vigtigt, at der så snart som muligt gennemføres synlige forandringer i trafikbilledet, så borgerne opfatter, at der "sker noget", så de bliver stimuleret til at indgå i processen. Områdefornyelsen peger på seks projektområder, som man anser for at at være vigtige:

  1. Omdannelse af Amagerbrogade jf. Trafikplan for Amager
  2. Etablering af cykelstier på Øresundsvej jf. cykelstiprioriteringsplanen
  3. Etablering af 40 km/t-zoner
  4. Den grønne forbindelse
  5. Parkeringsprojektet
  6. Omdannelse og renovering af lokale gader

 

Forvaltningen har følgende kommentarer til de enkelte områder:

 

1. Amagerbrogade

Omdannelsen af Amagerbrogade til en trafikdæmpet bydelsgade med stor vægt på forbedringer for den lokale trafik og for butiks- og boligmiljøet udgør en central del af Trafikplan Amager. Siden 2003 har forvaltningen systematisk arbejdet efter denne plan og status er, at de trafiksaneringer og krydsomlægninger, som er en forudsætning for en omlægning af Amagerbrogade, vil kunne være gennemført i 2009.

 

Derfor agter forvaltningen at gennemføre et pilotprojekt for en samlet strategi for udvikling af Amagerbrogade. Pilotprojektet foreslås inddelt i tre overordnede faser:

 

  • Konceptudvikling og formidling (2006 – 2007)
  • Projektudvikling og evt. demonstration/afprøvning ved pilotprojekt/forsøgsstrækning (2007 – 2008)
  • Realisering af et samlet projekt for hele gaden (2009 og frem)

I arbejdet vil der blive lagt stor vægt på inddragelse af interessenter i programfasen og en bredere borgerdialog om forslag til pilotprojekter. Områdefornyelsen vil naturligt indgå i arbejdet som en interessent.

 

Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 9. august 2006 en indstilling om igangsætning af den første fase, konceptudvikling,. På mødet anbefalede udvalget indstillingen overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Økonomiudvalget og Borgerrepræsentatione skal behandle sagen i løbet af den kommende måned.

 

2. Cykelstier på Øresundsvej

I budgetforligets pulje til fremme af cykelfremkommelighed på 35 mio. kr. er der afsat midler til etablering af cykelstier og cykelbaner langs Øresundsvej mellem Amagerbrogade og Kastrupvej. Forvaltningen har i indstillingen om Vej & Parks investeringsplan for 2007, som var på dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møder den 23. og den 30. august 2006, ønsker om cykelstier langs den resterende del af Øresundsvej.

 

Områdefornyelsen foreslår, at der ud over cykelstierne også foretages ændringer i krydsningerne ved Kirkegårdsvej, Rødegårdsparken og Musiktorvet. Nogle af disse ændringer kan måske uden større ekstra omkostninger gennemføres samtidig med cykelstiprojektet, mens andre vil medføre større udgifter og måske med fordel kan gennemføres efterfølgende. Dette vil blive afklaret i projektudviklingen af cykelstierne, som igangsættes i efteråret 2006. Områdeløft vil blive inddraget i denne projektudvikling.

 

3. 40 km/t-zoner

Ifølge den reviderede etapeplan 2007-2012 til Hastighedsplanen, som Bygge- og Teknikudvalget vedtog den 23. november 2005, skal der i etape 1 ud af 6 etableres 40 km/t-zoner mellem Øresundsvej og Elbagade, mens området nord for Øresundsvej ligger i etape 3.  Etaperne er ikke tidsfastsatte, da det afhænger af omkostningerne i de enkelte etaper. I Vej & Parks investeringsplan er der afsat 2 mio. kr. i 2007 og 3 mio. kr. i hvert af de følgende år til hastighedsplanen.

 

Områdefornyelsen ser gerne, at de hastighedsdæmpende foranstaltninger, der skal udføres i forbindelse med hastighedsplanen, koordineres med Trafik- og Byrumsplanens forslag til trafikale omlægninger, særligt på den grønne forbindelse. Forvaltningen foreslår, at man i samarbejdet mellem Områdefornyelsens styregruppe og forvaltningen  om udvælgelse og prioritering af projekter belyser mulighederne for at koordinere de hastighedsdæmpende foranstaltninger i forbindelse med hastighedsplanen og de øvrige trafikale omlægninger og ønsker om attraktive byrum, som områdeløft gerne vil bidrage økonomisk til.

 

4. Den grønne forbindelse

Områdefornyelsen giver udtryk for, at de ønsker at indgå et samarbejde med forvaltningen  om at udarbejde en handlingsplan for realisering af den grønne forbindelse. Forvaltningen foreslår, at et sådan samarbejde henføres som en del af samarbejdet om prioritering og udvælgelse af projekter.

 

5. Parkeringsprojektet

I forbindelse med parkeringsprojektet er der gennemført en lokal høring om placering af parkeringsanlæg. Der vil senere blive gennemført en høring om omdannelse af byrum ved nedlæggelse af gadeparkeringspladser som led i parkeringsprojektet. Områdefornyelsen vil kunne indgå i denne høring på linie med øvrige interessenter i det område, som parkeringsprojektet omfatter.

 

6. Omdannelse og renovering af lokale gader.

Forvaltningen ser gerne, at borgere og grundejere går i gang med at udarbejde forslag til projekter på det lokale gadenet. Forvaltningen foreslår, at man lader disse projektforslag indgå i den prioritering og udvælgelse af projekter, som skal ske i samarbejde me llem forvaltningen og Områdefornyelsens styregruppe.

 

Økonomi

I områdefornyelsen er der frem til 2010 afsat 8,42 mio. kr. til trafik- og byrumsprojekter. Dertil skal der i Vej & Parks investeringsplan i samme periode afsættes 4,21 mio. kr. til gennemførelse af projekter i området i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning af 30. september 2004 om Områdefornyelser. Her fremgår det, at projekter og aktiviteter, som foreslås af projektgrupper i forbindelse med områdefornyelser, og som er ekstraordinære i forhold til forvaltningernes igangværende eller allerede planlagte aktiviteter, kan opnå tilskud fra rammen til områdefornyelser under forudsætning af, at de ansvarlige forvaltninger prioriterer de pågældende projekter og aktiviteter i egne budgetter og derved bidrager til at finansiere mindst 1/3 af omkostningerne.

 

Disse begrænsede ressourcer er ikke tilstrækkelige til at gennemføreTrafik- og Byrumsplanen i sin helhed. Der indledes derfor et samarbejde mellem Områdefornyelsens styregruppe og forvaltningen med henblik på at udvælge og prioritere projekter til realisering indenfor en samlet økonomisk ramme på 12,6 mio. kr.

 

Miljøvurdering

Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger på nuværende stade. I forbindelse med indstillinger om de enkelte projekter vil der blive foretaget en miljøvurdering af disse.

 

 

Høring

Planen har været i offentlig høring i perioden 7. april - 15. maj 2006.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

1. Trafik- og Byrumsplan for Øresundsvejkvarteret

2. Brev af 29. juni 2006 fra Øresundsvejkvarterets områdefornyelse til Vej & Park

 

 

 

 

Ole Bach                                                   Ulrik Winge


 

Til top