Sikre skoleveje - anlægspakke 2
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at projektforslagene i bilag 3 godkendes med henblik på at etablere sikre skoleveje ved Nørre Fælled Skole og Skolen ved Sundet.
Problemstilling
I Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der med ”Et København med stærke skoler” afsat 10,0 mio. kr. til at etablere trygge og sikre skoleveje og nærmiljøer omkring Københavns skoler.
Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 21. januar 2016 at frigive 3,2 mio. kr. til projekter, som krævede yderligere projektering, som på tidspunktet for mødet ikke var klar til endelig godkendelse. Disse projekter skulle fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget til endelig godkendelse.
Projekterne er nu klar til godkendelse, og Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til de fremlagte projektforslag.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen har færdigudviklet to projektforslag, der skal skabe sikre skoleveje omkring Nørre Fælled Skole og Skolen ved Sundet:
- Ved Nørre Fælled Skole etableres en modstrømscykelsti på Lersø Parkallé lokalgade, og bedre krydsning af Lersø Parkallé bydelsgade.
Lersø Parkallé mellem Jagtvej og Aldersrogade består i dag af tre parallelle vejforløb, en bydelsgade i midten med to spor i hver retning og to ensrettede lokalgader på hver side. Se bilag 2. Modstrømscykelstien etableres for at muliggøre cykling i begge retninger på lokalgaden, der løber forbi Nørre Fælled Skole. Se bilag 3. - Ved Skolen ved Sundet etableres bump og hævede flader for at dæmpes bilernes hastighed på særligt kritiske krydsningspunkter på vej til skolen. Projektet vil skabe en mere sikker krydsning for cyklister og fodgængere i krydset Italiensvej/Marsalavej. Se bilag 2 og 3.
Konsekvensen for parkering og træer
Ingen af projektforslagene har konsekvenser for træer. Projektet ved Skolen ved Sundet har ingen parkeringskonsekvenser, men projektet ved Nørre Fælled Skole vil medføre, at 31 parkeringspladser flyttes fra lokalgaden Lersø Parkallé til bydelsgaden Lersø Parkallé, hvor der nedlægges et spor i hver retning, hvilket frigør 425 meter kørespor (se bilag 3).
Nedlæggelsen af et spor i hver retning er i tråd med trafikudviklingen på Lersø Parkallé, hvor et spor i hver retning uden problemer kan håndtere den faldende trafikmængde. De 31 parkeringspladser, der flyttes skal bruge 155 meter af de frigjorte 425 meter.
I sikre skolevej projektet er der ikke midler til mere end en indramning af de resterende 270 meter, hvilket svarer til yderligere ca. 50 parkeringspladser. Parkeringsbelægningen på Lersø Parkallé mellem Jagtvej og Haraldsgade er på 50 % om aftenen, mens den er på 104 % kl. 12. Denne fordeling skyldes det forhold, at vejstykket ligger umiddelbart uden for blå zone, hvilket får en del pendlere til at parkere deres bil her. Det forhold forventes at ændre sig, når vejen i 2017 bliver en del af den nye gule parkeringszone.
Det har været undersøgt, om der kunne plantes træer på arealet, men det har ikke været muligt at finde finansiering til dette. Det frigjorte område kan, hvis der afsættes midler til det, bruges til en udvidelse af de eksisterende grønne områder med flere træer og buske. En anden mulighed kunne være at flytte mere parkering væk fra lokalgaderne, for på den måde at forbedre fremkommeligheden for cyklister.
Omverdensinddragelse
Projekterne er udarbejdet i samarbejde mellem de involverede skoler og Teknik- og Miljøforvaltningen. Begge skoler er positive i forhold til projekterne. Skolen ved Sundet har også haft et ønske om justerbare pullerter, et ønske som vil gavne cykelfremkommeligheden i området, men som ikke bidrager til sikkerhed eller tryghed, og derfor ikke er blevet prioriteret. Derudover har der været ønsker om ændring af skiltningen på Samosvej. En eventuel ændring vil kunne laves for driftsmidler og er derfor ikke inkluderet i projektet.
Forvaltningen har været i dialog med Movia, som har vurderet, at der ikke er nogen umiddelbare udfordringer for busserne i forbindelse med projektet ved Lersø Parkallé. Der kører ikke busser i rute på Italiensvej.
Politiet har givet samtykke til begge projekter.
Økonomi
I forbindelse med ”Et København med stærke skoler” blev der i Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O, og Ø) afsat 10,0 mio. kr. til at etablere trygge og sikre skoleveje og nærmiljøer omkring Københavns skoler. Af de 10,0 mio. kr. blev 2,0 mio. kr. stjernemarkeret til undervisning og adfærdskampagner, og 1,0 mio. kr. er stjernemarkeret til interne udgifter og ekstern rådgivning i forbindelse med de anlægsprojekter, der skal projekteres, inden de bliver anlagt.
Med Borgerrepræsentationens beslutning 21. januar 2016 blev 3,8 mio. kr. frigivet til mindre komplicerede initiativerne og 3,2 mio. kr. blev frigivet til de projekter, der nu skal godkendes af Teknik- og Miljøudvalget.
Det forventes, at anlægsprojekterne vil påvirke Teknik- og Miljøforvaltningens driftsøkonomi marginalt.
Videre proces
Projekterne forventes igangsat i sidste halvår af 2016, og med forbehold for vintervejret, så forventes projekterne færdiggjort ultimo 2016.
Pernille Andersen
/Anne-Sofie Degn
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. juni 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.