Mødedato: 06.06.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Godkendelse af ændret energiform på Lygten Varmeværk, Bispebjerg

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til godkendelse af HOFOR’s ansøgning om ændring af energiform på Lygten Varmeværk, Lygten 20, 2400 København NV.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltning indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Lygten Varmeværk ændrer energiform til naturgas som beskrevet i HOFORs projektforslag (bilag 1).

Problemstilling

HOFOR har ansøgt Københavns Kommune om godkendelse af et projektforslag om ændring af energiformen på Lygten Varmeværk til naturgas.

Projektforslag om fjernvarmeforsyning skal godkendes af kommunalbestyrelsen i henhold til Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 566 af 2. juni 2014, Projektbekendtgørelsen). Såvel udsendelse i høring som endelig godkendelse af fjernvarmeprojekter er delegeret til Teknik- og Miljøudvalget.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 25. april 2016 at sende projektforslaget i høring. Forvaltningen har ikke modtaget nogen kommentarer til projektforslaget i høringsperioden den 26. april – 25. maj 2016.

Udvalget kan i henhold til Projektbekendtgørelsen kun godkende varmeforsyningsprojekter, som er samfundsøkonomisk fordelagtige.

Løsning

Lygten Varmeværk skal omstilles til at levere varme baseret på vand frem for på damp, som en del af HOFORs konvertering af det gamle dampnet. Da kedlerne på Lygten Varmeværk er 47 år gamle, har man valgt at udskifte dem. Der er i øjeblikket oliekedler på Lygten Varmeværk, som sender ca. 100 MW varme ud i fjernvarmesystemet.

Lygten Varmeværk er et spids- og reservelastanlæg og er centralt for forsyningssikkerheden. Spidslastværker sættes ind i spidsbelastningssituationer på fjernvarmenettet.

HOFOR har vurderet tre forskellige energiformer – naturgaskedler, en bygas/olie-kombination samt elkedler. Andre energiformer er undersøgt, men ikke fundet egnet til Lygten Varmeværk.

HOFORs beregninger viser, at over en periode på 20 år er naturgas-løsningen den samfundsøkonomisk mest fordelagtige løsning. Udgifterne til naturgas-løsningen udgør ca. 63 % af bygas/olie-løsningen og ca. 45 % af el-løsningen.

Naturgas-løsningen er samtidig den mest fordelsagtige rent selskabsøkonomisk og for brugerøkonomien. Disse forhold indgår dog ikke som en beslutningsparameter iht. Projektbekendtgørelsen.

Varmeforsyning med naturgas er CO2-mæssigt den bedste løsning sammenlignet med bygas/olie. Beregningerne viser, at naturgas-løsningen vil udlede 1.984 tons mindre CO2 end bygas/olie-løsningen. Derudover produceres der også mindre CH4 (methan), N2O (dinitrogenoxid også kendt som lattergas), SO2 (Svovldioxid) og NOx (nitrogenoxider) ved varmeproduktion med naturgas frem for bygas/olie.

I henhold til Projektbekendtgørelsen skal varmeprojekter i høring hos berørte forsyningsselskaber, kommuner og grundejere, der skal afgive areal eller pålægges servitut i forbindelse med projektet. Projektforslaget har derfor været i høring hos CTR (Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR), VEKS (Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S) samt DONG Energy A/S. Høringen har ikke givet anledning til bemærkninger.

Økonomi

Projektet har ingen direkte økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Ved godkendelse af indstillingen kan HOFOR igangsætte arbejdet med at etablere det nye anlæg på Lygten Varmeværk.

 

    Pernille Andersen

                                       / Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. juni 2016

Indstillingen blev godkendt.

Til top