Forslag til tillæg til lokalplan nr. 261 "Provstevej"
Borgerrepræsentationen skal godkende offentliggørelse af forslag til tillæg til lokalplan nr. 261 ”Provstevej”, der vil muliggøre en bolig- og butiksbebyggelse på ca. 10.000 m2 på den tidligere ”Dong-grund” i Bispebjerg Bydel.
Indstilling og beslutning
- at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 261 ”Provstevej” (bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i 2 måneder eksklusive juli måned,
- at vedtage den foreslåede borgerdialogproces bestående af et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde, hjemmeside med mulighed for at afgive høringssvar (Bliv Hørt) samt annoncering i områdets lokalaviser (bilag 2)
Problemstilling
Ejendomsselskabet Frederiksborgvej 73 ApS ved Per Høphner ønsker at opføre en bolig- og butiksbebyggelse på Dong Energy´s tidligere oplagsplads på ejendommen matr. nr. 196 Utterslev, København (Frederiksborgvej 73). Området er omfattet af lokalplan nr. 261 ”Provstevej” og udgør en del af lokalplanens område IV. Bebyggelse på grunden kræver udarbejdelse af supplerende lokalplan. Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet et forslag til tillæg til lokalplan nr. 261 ”Provstevej”.
Der har i 2008 på foranledning af Dong Energy været udarbejdet et forslag til lokalplantillæg for et bolig- og butiksbyggeri på grunden. Dette planforslag besluttede Borgerrepræsentationen i møde d. 30. oktober 2008 at tilbagesende til Teknik- og Miljøudvalget med henblik på, at der blev udarbejdet et nyt planforslag, der fulgte en række beboerønsker om at omdisponere byggefelterne. Bebyggelsen skulle således fortrinvis placeres som randbebyggelse langs Dortheavej, og sådan at der ikke ville ske en sammenbygning med ejendommene ved Landfogedvej. Dong Energy ønskede efterfølgende at sætte sagen i bero.
Det er forvaltningens vurdering, at disponeringen af det nærværende skitseforslag følger principperne i beboerønskerne for området.
Løsning
Lokalplantillægget er det planmæssige grundlag for at opføre den nye bolig- og butiksbebyggelse. Lokalplantillægget muliggør byggemuligheder på i alt ca. 10.000 m2 etageareal svarende til en bebyggelsesprocent på 90. Der kan opføres bebyggelse i 3 til 5 etager. Der muliggøres indretning af 1.200 m2 butik i bebyggelsen på hjørnet af Frederiksborgvej og Dortheavej. Der fastlægges endvidere en offentlig stiforbindelse mellem Dortheavej og Landfogedvej. Parkering skal være af størrelsesordenen 1 plads pr. 150 m2 etageareal for boligdelen og 1 plads pr. 100 m2 for butiksdelen. Vejareal på Dortheavej er ikke omfattet af lokalplantillægget, og parkering langs vej indgår ikke i parkeringsdækningen. Den eksisterende længdeparkering langs Dortheavej opretholdes. Op til 6 parkeringspladser (udenfor parkeringszonen) forventes nedlagt i forbindelse med overkørsler til stiforbindelse og porte.
Området fastlægges som lavenergiområde, som byudviklingsområder er det i Kommuneplan 2009. Endvidere indgår krav om opsamling og genbrug af regnvand.
Arkitektfirmaet BIG har for Per Høphner udviklet det skitseprojekt, som ligger til grund for lokalplantillægget. Projektet består af en randbebyggelse i 5 etager langs Dortheavej, hvor bygningen trækkes tilbage i en bue, der former et lille byrum, som samtidig danner adgang til stiforbindelsen gennem en port. Byrummet tænkes udformet som en lille forplads med forskellige udendørs aktiviteter herunder café og med forskellige former for beplantning og belægninger. Bebyggelsen omkranser et større grønt gårdrum gennemskåret af stier, beplantning, aktiviteter og siddemuligheder i en vifteform. Facaden er opbygget med altaner og glaspartier, der danner et karakteristisk mønster.
Parkeringen er placeret halvt nedgravet bag ved bebyggelsen med adgange to steder fra Dortheavej. Cykelparkering ved butikken er indbygget i huset ud mod vejen. Derudover er der placeret cykelparkering i forbindelse med forpladsen og indgangene i gården.
Det er forvaltningens vurdering, at randbebyggelsens enkle, buede form vil medvirke til at skabe mere harmoni i området, der er præget af meget sammensatte erhvervs- og boligbebyggelser samt større etagebebyggelser. Indretning af stiforbindelsen i sammenhæng med forplads og gårdrum medvirker til at generere møde mellem mennesker, og inddelingen af det relativt store gårdrum understøtter en indretning med forskellige aktiviteter for beboere og brugere.
Området er i Kommuneplan 2009 fastlagt til et boligområde (B3-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110, et maksimalt etageantal på 5 ekskl. tagetage og en friarealprocent på 60 for boliger og 15 for erhverv. Hjørnet af Frederiksborgvej og Dortheavej er beliggende indenfor bydelscentret Frederiksborgvej. I bydelscentret må bruttoetagearealet til butiksformål øges med 2.500 m2. Arealet i dagligvare- og udvalgsvarebutikker må ikke overstige henholdsvis 2.000 m2 og 1.500 m2. Lokalplantillægget ligger indenfor kommuneplanens rammer.
Forslag til borgerdialogproces er vedlagt som Bilag 2.
Tilgængelighedsvurdering er vedlagt som Bilag 3. Det vurderes, at der ved nybyggeri kan sikres tilgængelighed for alle.
Teknik- og Miljøforvaltningen har screenet planforslaget for behovet for MPP (Miljøvurdering af Planer og Programmer). Planforslaget vurderes ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering. Begrundelse m.v. herfor fremgår af vedlagte Bilag 4. Afgørelsen offentliggøres samtidig med planforslaget.
HØRING
Der er foretaget en intern høring af relevante instanser herunder Bispebjerg Lokaludvalg i forbindelse med udarbejdelse af planforslaget.
Bispebjerg Lokaludvalg ser projektet som et flot, originalt og karakterfuldt projekt, der løser mange af de udfordringer, som er på grunden. Lokaludvalget har en principiel reservation omkring parkeringsforholdene, hvor der af hensyn til de parkeringsmæssige udfordringer i området omkring selve grunden bør tilstræbes 100 % parkering i konstruktion. Naboejendommene ønsker at opretholde deres egne intime gårdmiljøer og ønsker ikke at indgå i et fælles gårdanlæg med den nye bebyggelse. Endvidere bakker lokaludvalget op om, at naboerne inddrages i den videre proces.
Forvaltningen kan hertil bemærke, at den i lokalplanen fastlagte parkeringsdækning ikke må indrettes på terræn, men skal etableres i konstruktion, fortrinsvis i underjordiske anlæg såsom parkeringskælder eller halvt nedgravet bag ved bebyggelsen i parkeringsgrav. Teknik- og Miljøudvalget kan godkende, at parkering etableres andet steds i kvarteret. Lokalplanforslaget omfatter ikke naboejendommene, og den eksisterende indretning af intime gårdrum på naboejendommene kan opretholdes.
Økonomi
Lokalplanforslaget har ikke kommunaløkonomiske konsekvenser.
Videre proces
Efter Borgerrepræsentationen har vedtaget planforslaget sendes dette i offentlig høring i 2 måneder. Forvaltningen vil inddrage Bispebjerg Lokaludvalg i tilrettelæggelsen af et offentligt borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde.
Efter den offentlige høring vil forvaltningen fremlægge en indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Endelig vedtagelse af planforslaget forventes at kunne ske primo 2012.
Hjalte Aaberg /Tina Saaby
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 06.06.2011
Socialdemokraterne stillede ændringsforslag om at tilføje et 3. at til indstillingen, som hele udvalget tilsluttede sig:
3. ”At lokalplanforslaget udarbejdes med bestemmelse om, at alle flade tage i byggeriet, der ikke er indrettet til tagterrasser, skal udføres med begrønning.”
Ændringsforslaget blev vedtaget.
Indstillingen blev anbefalet.