Nye standardregulativer for affald
I henhold til den nye affaldsbekendtgørelse skal Borgerrepræsentationen iværksætte offentlig høring af forslag til affaldsregulativer for husholdninger og erhverv med mindst 4 ugers høringsperiode.
Indstilling og beslutning
- at Teknik- og Miljøforvaltningen iværksætter offentlig høring af forslag til affaldsregulativer for husholdninger og erhverv med en høringsperiode på 8 uger.
Problemstilling
Ændring af miljøbeskyttelsesloven (lov nr. 513 af 12. juni 2009 om ændring af lov om miljøbeskyttelse og andre love (Ny organisering af affaldssektoren)) og affaldsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 224 af 7. marts 2011 om affald) betyder, at kommunernes regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald skal ændres.
Regulativerne fastlægger borgernes og virksomhedernes rettigheder og pligter på affaldsområdet, og udstikker de nærmere retningslinjer for affaldsordningerne.
Der indføres landsdækkende standardregulativer for at få større ensartethed og gennemsigtighed i kommunale regulativer og gebyrer. Herudover er det formålet at opnå ens regler om adgang til genbrugspladserne og endeligt at liberalisere det genanvendelige erhvervsaffald, så det ikke er omfattet af kommunernes ordninger og anvisningsret.
Løsning
Standardregulativerne er beskrevet i den ny affaldsbekendtgørelse og selve udarbejdelsen sker i en ny database for Nationale Standard Affalds Regulativer - NSTAR. Når regulativerne er vedtaget, vil samtlige kommuners regulativer være tilgængelige på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Regulativ for husholdningsaffald
Udkastet til regulativ for husholdningsaffald, jf. bilag 1, indeholder i store træk regler, der ligner de hidtidigt gældende på dette område. Det er således stadig kommunen, der etablerer indsamlingsordninger til håndtering af alt affald fra husholdningerne. I forhold til tidligere bliver alle regler for håndtering af husholdningsaffald nu samlet i ét regulativ.
Udvalget har tidligere godkendt principperne for en ny revideret storskraldsordning for etageejendomme og godkendt nye beholderordninger for indsamling af plast, metal og småt elektronik fra etageejendomme. De godkendte principper for storskraldsordningen og de godkendte principper for beholderordningerne for plast, metal og småt elektronik, er indarbejdet i udkastet til regulativ for husholdningsaffald.
Tidligere var regulativerne langt mere detaljeret og udgjorde grundlaget for den meget tætte regulering af de mange ordninger på husholdningsaffaldsområdet. Det nye regulativ er mere overordnet, så der er som supplement til regulativet udarbejdet særlige servicedeklarationer for de enkelte ordninger. Servicedeklarationerne fastlægger serviceniveauet for ordningerne og udstikker nærmere retningslinjer for borgernes brug af ordningerne.
Forvaltningen vurderer, at der vil blive behov for løbende at kunne udarbejde nærmere retningslinjer for brugen af de enkelte affaldsordninger, og hvis ikke dette kan ske ved ændring af regulativet eller kan indarbejdes i servicedeklarationerne, vil forvaltningen udarbejde særlige vejledninger.
Regulativet, servicedeklarationerne og eventuelle vejledninger vil blive tilgængelige på kommunens hjemmeside.
Regulativ for erhvervsaffald
På erhvervsområdet er der sket væsentlige ændringer i forhold til kommunernes hidtidige tilrettelæggelse af affaldshåndteringen.
Det væsentligste er, at kommunerne ikke længere må anvise genanvendeligt erhvervsaffald til behandling. Forvaltningen har informeret kommunens virksomheder om, at de derfor ikke længere må benytte de kommunale genanvendelsesordninger for fx pap og papir.
Virksomhederne kan nu selv vælge, hvilken transportør, indsamlingsvirksomhed og genanvendelsesanlæg, de vil benytte. Virksomhederne har dog pligt til at anvende miljøgodkendte genanvendelsesanlæg og indsamlingsvirksomheder og registrerede transportører.
Derfor indeholder udkastet til erhvervsaffaldsregulativ, jf. bilag 2, kun ordninger, der vedrører affald, der ikke kan genanvendes.
Hensigten med de nye regler har været, at store virksomheder med stor affaldsproduktion vil få bedre mulighed for selv at vælge transportør/indsamler og behandlingsanlæg og dermed sikre virksomheden en økonomisk fordel af forbedrede konkurrenceforhold på affaldsområdet.
Imidlertid vil mange af kommunens mindre virksomheder, der drives fra blandede bolig- og erhvervsejendomme, opleve en forringelse af servicen, når de ikke længere må bruge de kommunale genanvendelsesordninger på ejendommene, men i stedet skal indgå aftale med en indsamlervirksomhed om håndtering af virksomhedens genanvendelige affald - eller selv bringe affaldet til en genbrugsplads eller til et genanvendelsesanlæg.
Borgmesteren har skrevet til Miljøministeren og gjort opmærksom på de miljømæssige konsekvenser af, at virksomhederne ikke længere må benytte de kommunale ordninger til det genanvendelige affald.
Miljøministeren har oplyst, at man er opmærksom på, at de nye regler kan have en negativ virkning på genanvendelsen, men at regeringen finder, at hensynet til en liberalisering og konkurrenceudsættelse af det genanvendelige erhvervsaffald og en efterlevelse af ”forureneren betaler princippet”, vejer tungere end konsekvenserne for genanvendelsen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.
Retningslinjer for den kommunale opkrævning af affaldsgebyrer fastsættes ikke længere i de kommunale regulativer. Gebyropkrævningen er nu hjemlet direkte i Miljøbeskyttelseslovens § 48 og affaldsbekendtgørelsens kapitel 11.
Teknik- og Miljøudvalget har på møder den 27. januar 2011 og den 27. april 2011 godkendt takstoversigter med satserne for henholdsvis erhvervsgebyrer og boliggebyrer.
Videre proces
Da høringsperioden kommer til at ligge i sommerperioden indstilles det, at høringsperioden udvides til 8 uger. Efter høringen skal regulativerne via Teknik- og Miljøudvalget til endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen. Når Borgerrepræsentationen har vedtaget regulativerne, skal de offentliggøres ved indrapportering til den nationale regulativdatabase. Regulativerne træder i kraft 1. januar 2012.
Hjalte Aaberg
/ Mikkel Aarø-Hansen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 06.06.2011
Indstillingen blev anbefalet.