Mødedato: 06.06.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag om fælles gårdhave, Hothers Plads-karréen

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal beslutte at offentliggøre et forslag om etablering af en fælles gårdhave for karréen Mimersgade, Midgårdsgade, Hothers Plads og Borgmestervangen.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at offentliggøre et byfornyelsesforslag om etablering af en fælles gårdhave, der omfatter ejendommene Mimersgade 100-118, Midgårdsgade 1-15, Hothers Plads 1-35 og Borgmestervangen 8-22, med henblik på udvalgets endelige vedtagelse af gårdhaven.

 

Problemstilling

Gården, der er beliggende i det tidligere Områdefornyelse Mimersgade, ejes af tre andelsboligforeninger. Andelsbestyrelserne har samlet henvendt sig til forvaltningen sammen med sbs rådgivning a/s med ønske om at få etableret en fælles gårdhave. De eksisterende gårdarealer fremstår nedslidte og er indrettet, så de ikke tilbyder tidssvarende grønne opholds- og legemuligheder.

Forvaltningen har fundet henvendelsen berettiget, da gården opfylder betingelserne for at komme i betragtning til en omlægning af gårdarealerne i henhold til Byfornyelseslovens kap. 6 § 39 og BRs fastlagte kriterier for tildeling af støtte (beboeropbakning, utidssvarende friarealer og flere matrikler). Sbs rådgivning a/s har i samarbejde med andelsbestyrelserne og en landskabsarkitekt udarbejdet forslaget til en fælles gårdhave. Forslaget skal nu i høring hos ejere og beboere, så man sikrer at alle kender til projektet.

Ejendommene omfatter 483 boliger og fem erhverv fordelt på tre andelsboligforeninger. Det samlede friareal udgør 5.750 m², og er opdelt i tre aflange gårdrum, der kun giver ringe mulighed for udeophold. Der er ingen eller kun sparsom beplantning, og belægningerne er nedslidte. I karréen er der værkstedsbaghuse, et fælleshus med vaskeri og garagebygninger med til- og frakørsel. Garagebygningerne indeholder et viseværtlager og fire parkeringspladser.

Løsning

Hovedidéen i forslaget er at skabe et grønt sammenhængende opholdsareal med varierede muligheder for ophold og leg. I området omkring karréen arbejdes samtidig med generelt at skabe grønne friarealer som en del af helhedsplanen for Mjølnerparken.

Gården er U-formet og indrettes med stier langs bygningerne og med grønne arealer i midten. Lege- og opholdsmuligheder øges så der er nem adgang for alle beboere. Eksisterende træbeplantning bevares i det omfang det er muligt, og der plantes ca. 50 nye træer. Det grønne areal med græs, grus og plantebede mere end firedobles og den lokale nedsivning af regnvand forbedres markant. Mulighederne for nedsivning gennem faskine har været undersøgt, men er blevet afslået pga. kortlagt forurening i området. Det vil blive undersøgt nærmere i projekteringsfasen, om man kan opsamle og genanvende regnvand i fællesvaskeriet.

Der etableres begrønning af skure og gavle flere steder i gården, og fire nye større skure etableres med grønt tag. Gården vil fremstå markant grøn og øge biodiversiteten i gårdhaven. Forslaget, med plantegning og referencer er vedlagt som bilag 1.

Forslaget omfatter rydning og nedrivning af udtjente belægninger, skure og hegn, mure og værkstedsbaghuse, samt omdannelse af garager. Der gøres plads til ca. 400 cykler i gården. Der laves nye skure i hver side af gården til parkering af barnevogne og renovation.

Det eksisterende fælleshus forbliver fælleshus for den ene andelsforening (AB Lersøgaard). Overtagelse af garagebygningerne og nedlæggelse af værkstedsbaghuse sker uden erstatning, idet det er en forudsætning for gårdhavens etablering. Med nedlæggelse af de fire parkeringspladser i gården vil bilerne skulle parkere i de omkringliggende gader. Belægningsgraden varierer, men gennemsnit i 2011 er 92 % - 99 % for natmålinger. Der vil ikke fremover være bilkørsel i gården.

Der har været afholdt karrémøder med andelsbestyrelserne, og de tilstedeværende var positive over for en omlægning af gårdarealerne. Derudover har det gennem hele skitseringen været muligt at deltage i debatten på en hjemmesiden www.hother.3dialog.dk, der er oprettet til sagen. Her er nyeste skitser lagt ind løbende, ligesom det er muligt at se og kommentere gården i en 3d-model.

Servitutter, der i henhold til gældende lovgivning skal godkendes som konsekvens af projektet, er vedlagt som bilag 2.

Forslaget er miljøvurderet, og miljøpåvirkningen skønnes at være væsentlig i positiv retning. Forslaget er ligeledes vurderet i forhold til tilgængelighed. Omlægningen vil betyde, at alle kan færdes i gårdhaven. Vurderingerne er vedlagt som bilag 3 og 4.

Derudover er vedlagt plantegning af de planlagte nedrivninger som bilag 5.

Økonomi

Beslutning om etablering af en fælles gårdhave og finansiering af udgifterne hertil sker i medfør af bekendtgørelse nr. 132 af 5. februar 2010 af lov om byfornyelse og udvikling af byer, som indebærer at staten refunderer 50 % af udgifterne.

Den samlede udgift til at etablere anlægget skønnes at blive 8,5 mio. kr. ekskl. moms, som reguleres efter Byggeomkostningsindeks for boliger - Danmarks Statistik. Kommunen afholder udgifterne, men får refunderet 4,25 mio. kr. fra staten. Tilskudsberegningen, der er en udspecificering af hvordan økonomien beregnes og fordeles, er vedlagt som bilag 6.

 

Udgifter kr.

2011

2012

2013

Teknisk rådgivning m.v.

460.000

460.000

0

Projektstyring

365.000

345.000

20.000

Fysisk anlæggelse af projekt

0

6.770.000

80.000

Total pr. år

825.000

7.575.000

100.000

 

Borgerrepræsentationen har i mødet den 28. januar 2010 (BR2009-168795) delegeret beslutningskompetencen vedrørende bl.a. vedtagelse af forslag og beslutninger om fælles gårdhaver til Teknik- og Miljøudvalget.

Fælles gårdhaver finansieres inden for den beløbsramme, der ved indstillingen om redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder 2010 (BR2010-47012) er fastlagt til 15 mio. kr. i 2011, hvoraf de 7,5 mio. kr. afholdes af staten.

Beslutningen kan indpasses i den beløbsramme, der er afsat til byfornyelsesformål i investeringsoversigten for 2011-2014 på funktion 0.25.15.3.

Ejerne afholder selv driftsudgifterne ved det fremtidige anlæg.

Videre proces

Efter Teknik- og Miljøudvalgets behandling og godkendelse af sagen vil forslaget blive offentliggjort med en indsigelsesfrist på 8 uger. I denne periode er der mulighed for at komme med bemærkninger, kommentarer eller ændringsforslag.

Efter indsigelsesfristens udløb vil udvalget få forelagt en indstilling med henblik på endelig godkendelse af projektets gennemførelse.

Byfornyelsesbeslutningen forventes truffet i oktober 2011, med forbehold for de bemærkninger der måtte komme i høringsperioden. Efter endelig godkendelse vil beslutningen blive offentliggjort og fremsendt til alle ejere og andelshavere i karréen.

Når Teknik- og Miljøudvalget har endeligt godkendt forslaget om den fælles gårdhave, vil Teknik- og Miljøforvaltningen stå for gennemførelsen af beslutningen i samarbejde med sbs rådgivning a/s, der skal stå for projekteringen af gårdhaven i samarbejde med beboerne i karréen. Teknik- og Miljøforvaltningen skal godkende prissat projektforslag, licitationsforslag og byggeregnskab for gårdhaven.

Gårdhaven forventes færdig ultimo 2012.

 

         Hjalte Aaberg

                                            /Tina Saaby

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 06.06.2011


Indstillingen blev godkendt.
Til top