Høring af ”Forskrift vedrørende miljøkrav for brug af brændeovne mv. i Københavns Kommune”, bydækkende
En ny bekendtgørelse om brændeovne er trådt i kraft den 1. juli 2023 (Bekendtgørelse om kommunale forskrifter om udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatse i områder med kollektiv varmeforsyning). Borgerrepræsentationen besluttede den 24. juni 2022, at forvaltningen skal udarbejde et forslag til politisk behandling om at forbyde brændeovne i Københavns Kommune, der er produceret før 2008, i områder, der har kollektiv varmeforsyning. Med bekendtgørelsen er det nu muligt. På Borgerrepræsentationens møde den 24. juni 2022 blev også vedtaget to ændringsforslag. Disse behandles også i denne indstilling. Forvaltningen har udarbejdet et udkast til en forskrift, som efter behandling i Teknik- og Miljøudvalget skal sendes i offentlig høring. Derefter skal forskriften endeligt vedtages af Borgerrepræsentationen.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forslag til ”Forskrift vedrørende miljøkrav for brug af brændeovne mv. i Københavns Kommune” udsendes i offentlig høring i otte uger (bilag 2).
- at medlemsforslag stillet af Socialistisk Folkeparti på Borgerrepræsentationens møde 24. juni 2022, som pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om at forbyde brændeovne i Københavns Kommune, der er produceret før 2008, i områder, der har kollektiv varmeforsyning (bilag 8), hermed er håndteret.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag til forskrift for brændeovne i Københavns Kommune. I denne indstilling behandles den beslutning der blev truffet ift. medlemsforslaget under dets behandling i Borgerrepræsentationens møde den 24. juni 2022.
Den nye brændeovnsbekendtgørelse af 1. juli 2023 giver kommunerne mulighed for, i en forskrift, at forbyde ældre brændeovne produceret før 2008 i områder med kollektiv varmeforsyning/fjernvarme. Forvaltningen håndhæver i dag brugen af brændeovne efter miljøbeskyttelsesloven og brændeovnsbekendtgørelsen, med udgangspunkt i de henvendelser forvaltningen modtager (ca. 15 sager årligt).
Løsning
I København vurderes det, at der er ca. 12.900 traditionelle brændeovne og ca. 900 pejseindsatser, hvoraf ca. 3.200 brændeovne er produceret før 2008, og dermed vil være omfattet af forskriften. Antallet af brændeovne i København har været nedadgående gennem de seneste år. Det skyldes dels en statslig ordning med skrotpræmie for ovne produceret før 1995 (ordningen udløb i 2020), dels lovgivning med krav om, at brændeovne produceret før 2003 skal udskiftes eller sløjfes ved ejerskifte af den bolig, hvor brændeovnen er installeret. Denne ordning har indtil nu medført, at 7.600 brændeovne er blevet udskiftet på landsplan, mens 7.700 er blevet nedlagt. Hertil kommer, at et øget fokus på partikeludledningen fra brændeovne formentlig har bevirket, at mange har valgt at udskifte eller skrotte deres gamle brændeovn. Således forventer skorstensfejerne i København, at der alene i løbet af januar og februar 2024 vil blive sløjfet 100 til 150 brændeovne i Københavns Kommune.
Miljøstyrelsen har den 12. marts 2024 publiceret et vejledningsmateriale på nettet til bekendtgørelsen (bilag 6 og bilag 7). Ift. hvilke områder der geografisk er omfattet, står, at ”Hvis en ejendom er beliggende i et område, der er udlagt til kollektiv varmeforsyning, vil ejendommen blive omfattet af kommunens forskrifter”. Haveforeninger er således ikke undtaget, fra forskriften, hvis de er beliggende i et område udlagt til kollektiv varmeforsyning (fjernvarme).
Forvaltningen har tidligere udarbejdet en pjece (bilag 3), som forvaltningen og skorstensfejerne uddeler i forbindelse med besøg og tilsyn. Pjecen indeholder gode råd om fyring i brændeovn og indarbejdes som indledning til forskriften.
Der er ifm. Budget 2024 (BR 05.10.203) (A, B, C, F, I, O, V) afsat 0.3 mio. kr. til en kommunikationskampagne i 2024, som skal målrettes alle de husstande, der har en brændeovn/pejseindsats. Kampagnen skal oplyse om den nye lovgivning og kravet om at udskifte brændeovn/pejseindsats produceret før 2008.
Efter Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse forskriften, sendes den i offentlig høring. Som en del af høringsmaterialet der vil blive udsendt, har forvaltningen foretaget en screening af forvaltningens udkast til en forskrift for brændeovne og truffet afgørelse jf. § 8 stk.2, nr.2 i lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (bilag 4 og bilag 5). Forvaltningen vurderer ikke, at der skal udarbejdes en miljøvurdering af forslaget.
Håndhævelse
I dag sker håndhævelse af miljøbeskyttelsesloven i relation til brændeovne, ud fra en risikobaseret tilgang. De risikobaserede tilsyn bygger dels på klager, dels på forvaltningens erfaringer med særlige områder i byen, hvor der er en høj andel af brændeovne eller hvor der ikke er fælles varmeforsyning.
Den nye bekendtgørelse forholder sig ikke til, hvordan kommunernes tilsyn skal foretages. Kommunen kan benytte de eksisterende muligheder for tilsyn ift. miljøbeskyttelsesloven, dvs. den risikobaserede tilgang.
Forvaltningen har med bekendtgørelsen ikke hjemmel til at kræve, at samtlige husstande skal dokumentere, at de har en brændeovn/pejseindsats produceret efter 2008. Det betyder, at det uden indikationer for overtrædelse af forbuddet, vil være vanskeligt at tilvejebringe tilstrækkeligt grundlag for at håndhæve det over for borgerne gennem opsøgende tilsyn.
Der blev stillet to ændringsforslag i forbindelse med behandlingen af medlemsforslaget. Det ene pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde og forelægge modeller, der økonomisk kan understøtte tilkoblingen til områders kollektive varmeforsyning. Det andet pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at undersøge, hvilke ordninger der kan laves for haveforeninger, hvor der er adgang til fjernvarme, men hvor mange haver ikke har adgang.
Forvaltningen betragter de to ændringsforslag som forbundne i og med, at op mod 99 % af kommunens husstande, ifølge HOFOR, per 2024 er tilkoblet fjernvarmenettet. Det betyder, at kolonihaveforeninger i udgangspunktet også ligger i områder med fjernvarmemulighed, og dermed ikke kan undtages fra forbuddet i forskriften.
For nogle haveforeninger f.eks. H/F Kalvebod og H/F Musikbyen, der ligger i et område udlagt til fjernvarme, vil det dog umiddelbart praktisk og økonomisk være meget vanskeligt at installere fjernvarme.
Forvaltningen ser umiddelbart fire teoretiske modeller for at øge kolonihaveejeres tilslutning til fjernvarme, og dermed nedbringe af antallet af brændeovne som primær opvarmningskilde.
- Fjernvarmeleverandør (HOFOR) yder direkte tilskud til kolonihaveejere ifm. tilslutning til fjernvarme.
- Kommunen yder direkte tilskud til kolonihaveejere ifm. tilslutning til fjernvarme.
- Kommunen pålægger kolonihaveejere eller kolonihaveforeninger, at de skal tilsluttes til fjernvarme.
- Kommunen fuldstændigt forbyder fyring med brændeovne.
Forvaltningen har undersøgt de fire modeller og vurderer, at de ikke kan anvendes til at øge tilslutningen til fjernvarme. Herunder redegøres nærmere for denne konklusion.
1. Leverandøren yder tilskud til fjernvarmekonvertering:
HOFOR har i 2024 oplyst, at selskabet har en eksisterende model for tilskud til kolonihaveforeningers anlæg af fjernvarme. Modellen baseres på, at der for haveforeninger, der typisk udgøres af én matrikel, til en relativt lav pris etablerer én stikledning fra fjernvarmenettet og ind på matriklen. HOFOR har en fast pris for tilslutning, altså én stikledning fra hovedledningen og ind på matriklen, på 12.500 kr. + moms (per matrikel), inklusiv 20 meter stikledning (per matrikel) og en energi-måler (per matrikel). Derudover betaler kunderne ca. 5.000 kr. pr. løbende ekstra meter (ud over de 20 meter inkluderet) ved ny-tilslutninger.
For de kolonihaveejere der ligger tættest på stikledningen, kan der således være et økonomisk incitament til fjernvarmtilslutning, da HOFOR via lavere pris på etableringsomkostninger, så at sige yder et tilskud. Kolonihaveforeninger udgøres af én sammenhængende matrikel, og flertallet af husstandene i haveforeningen vil derfor potentielt vil kræve mange meter ledning for fjernvarmetilslutning. Derfor falder det økonomiske incitament for den enkelte kolonihaveejer alt andet lige gradvist, jo længere man når ind på matriklen. Det samme gælder for HOFOR, da de grundet matriklens størrelse, skal levere mange meter ledning til en fast lav intropris.
Forvaltningen vil i kontakten med borgere der ønsker at overgå til fjernvarme, henvise til HOFOR mhp. videre dialog.
2. Kommunen yder tilskud til fjernvarmekonvertering
HOFOR vurderer primo 2024, at det vil kræve omkring 7,5 km fjernvarmeledning at forsyne de helårsbeboede haveforeninger, der endnu ikke har fjernvarme. I 2023 blev og de samlede omkostninger vurderet til ca. 100 mio. kr., hvoraf haveforeningerne skulle betale godt 40 mio. kr. kun til fjernvarmeledninger. Det er derudover forvaltningens juridiske vurdering, at Københavns Kommune ikke har lovhjemmel til at yde et tilskud til konvertering til fjernvarme.
3. Kommunen pålægger fjernvarmekonvertering
Det er forvaltningens juridiske vurdering, at Københavns Kommune ikke har lovhjemmel til at pålægge hverken kolonihaveejere eller kolonihaveforeninger en forpligtelse til at konvertere til fjernvarme.
4. Kommunen forbyder generelt fyring med brændeovn – uanset brændeovnens alder.
Det er forvaltningens juridiske vurdering, at Københavns Kommune ikke har lovhjemmel til at indføre et generelt, helt eller delvist forbud mod brug af brændeovne.
På den baggrund vurderer forvaltningen, at der ikke umiddelbart er mulighed for at etablere ordninger, der kan understøtte, at flere kolonihaveejere går over til fjernvarme.
Politisk handlerum
I forhold til forskriften er det muligt at træffe en politisk beslutning om:
- Prioriteringen af tilsyn: Udvalget kan beslutte, at tilsynene, frem for at være risikobaserede, skal være aktivt opsøgende. Hvis der skal laves aktivt opsøgende tilsyn, vil det handle om ca. 3.200 husstande, mens de risikobaserede tilsyn i dag udgør ca. 15 husstande årligt. En enkelt husstand vil sandsynligvis kræve flere tilsyn ifm. sagsbehandlingen.
- Tilsynstryk: Hvis udvalget træffer beslutning om aktivt opsøgende tilsyn, kan udvalget skalere tilsynstrykket med et antal årsværk. Dette vil kræve finansiering og der vil skulle stilles ændringsforslag om at henvise finansiering til kommende budgetforhandlinger. Hvis udvalget vælger at stille ændringsforslag om finansiering af et øget tilsynsniveau, vil forvaltningen udarbejde budgetnotat til kommende budgetforhandlinger.
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ikke direkte økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt udkastet til forskriften sendes den i høring i 8 uger. Derefter vil den blive forelagt udvalget igen og forventes kunne tages i brug fra ultimo 2025. Tidspunktet for ibrugtagning af forskriften er, jf. lovgivningen, fastsat til 12 måneder efter offentliggørelsen af forskriften. Hertil kommer individuelle muligheder for yderligere dispensation ift. frist.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. maj 2024
Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som nyt at-punkt:
“at Teknik- og Miljøforvaltningen i løbet af høringsperioden udarbejder forskellige modeller for proaktivt tilsyn, der skal sikre at gamle brændeovne bliver udskiftet eller afskaffet.”
Ændringsforslaget blev forkastet med 3 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.
For stemte: B, F og Å
Imod stemte: A, C, V og Ø
Indstillingen blev godkendt med 9 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, V, Ø og Å
Imod stemte: C
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”For det Konservative Folkeparti giver det god mening at vi juster i forbindelse med at brændeovne anvendes som primær opvarmningskilde og ved ejerskifte, men vi er fokuseret på effekt fremfor symbolske tiltag og ønsker derfor ikke at gennemføre hyggedræbende tiltag, hvor der er stærkt begrænset effekt.”
Venstre afgav følgende protokolbemærkning
"Venstre støtter indstillingen, fordi forbuddet kun gælder brændeovne fra før 2008, samt fordi brændeovne forurener meget lokalt, hvilket er særlig problematisk i områder med tæt bebyggelse som København, men mindre problematisk i områder uden for de store byer."