Mødedato: 06.02.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af lokalplan ”Enghave Stationsområde”, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Enghave Stationsområde”. Lokalplanen skal muliggøre opførelse af plejeboliger, en børneinstitution og en nærgenbrugsstation ved Sønder Boulevard/Enghavevej på Vesterbro.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan ”Enghave Stationsområde”, jf. bilag 1.

Problemstilling

Københavns Kommune ønsker at udvikle Enghave Stationsområde, der omfatter kommunale arealer ved Enghave Station/Sønder Boulevard/Enghavevej og et tilgrænsende baneareal, som er blevet overflødigt til baneformål efter, at Enghave Station er flyttet til Carlsberg. På den baggrund er der udarbejdet et forslag til lokalplan for området. Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 22. september 2016 og har været i høring fra den 12. oktober til den 14. december 2016. Forvaltningen har modtaget 23 henvendelser. Høringen har ikke givet anledning til ændringsforslag.

Løsning

Lokalplanområdet ligger på Vesterbro og omfatter et grundareal på i alt 4.700 m2, hvoraf Københavns Kommune ejer 3.600 m2 og DSB de resterende 1.100 m2. Kommunens arealer er udlejet til benzintank og autovirksomheder mv., mens DSB’s arealer rummer forskellige mindre bygninger. I forbindelse med udviklingen af området forudsættes, at lejemålene opsiges, og at alle bygningerne fjernes. Stationsbygningen er allerede nedrevet af DSB.

Lokalplanforslaget giver mulighed for, at Københavns Kommunes behov for kommunale servicefunktioner kan imødekommes ved at bygge ca. 70 plejeboliger med tilhørende servicefunktioner, en daginstitution og en nærgenbrugsstation til betjening af de tilgrænsende boligkarreer på Vesterbro samt Carlsberg. Krav til udadvendte og/eller fælles funktioner i stueetagen mod Sønder Boulevard og Enghavevej skal medvirke til at understøtte ønsket om byliv.

Med lokalplanen fastlægges en randbebyggelse i 2-6 etager mod Sønder Boulevard, Enghavevej og jernbanen med et etageareal på ca. 8.300 m2. Bebyggelsen har form som en karré, der er i op til 5-6 etager mod Enghavevej. Hermed tilgodeses ønsket om at skabe bymæssig sammenhæng med karrébebyggelserne i samme højde som de øvrige tre hjørner i krydset. Herfra trapper bebyggelsen ned til to etager ved daginstitutionen mod vest. Bebyggelse til brug for nærgenbrugsstationen er i én etage. Den maksimale bebyggelsesprocent for området er 185. Lokalplanen sikrer, at de gældende krav i forhold til trafikstøj overholdes ved brug af særlige lydvinduer samt støjafskærmning af opholdsarealer og tagterrasser.

Tilkørsel til området finder sted fra Sønder Boulevard via det anlagte vejsystem med til- og frakørsel via Slesvigsgade og Dannevirkegade samt frakørsel til Vesterfælledvej. Der er mulighed for en begrænset parkering ud for bebyggelsen og nærgenbrugsstationen, og der fastlægges en overkørsel herfra til parkering til plejebolig- og institutionsbebyggelsen. Der er fortov langs området, cykelrute på Sønder Boulevard og cykelstier på Vesterfælledvej, Enghavevej, Ingerslevsgade og Vigerslev Allé, samt kollektiv trafikbetjening med kort afstand til den nye Carlsberg Station og busstoppesteder på Enghavevej og Vigerslev Allé. Samlet set lever planen op til intentionerne i den af Borgerrepræsentationen vedtagne vision fra den 26. november 2015 ”Fællesskab København” om en levende by med et bedre hverdagsliv i byrummet med plejeboliger, en børneinstitution og en nærgenbrugsstation, der understøtter brugen af det tilgrænsende, nyanlagte rekreative område. Hertil kommer, at nærgenbrugsstationen mindsker spild af affald, øger ressourceanvendelsen og understøtter dermed visionen om en ansvarlig by.

I overensstemmelse med Kommuneplan 2015 stilles krav om parkeringspladser for både biler og cykler. Til biler stilles krav om parkering svarende til 1 plads pr. 100 m2etageareal til eventuelle butikker og efter konkret vurdering 1 plads pr. 500 m2 etageareal til plejeboliger og daginstitution, svarende til ca. 17 pladser. Denne parkeringsdækning er begrundet i den centrale beliggenhed, god kollektiv trafikbetjening, gode forhold for fodgængere og cyklister samt erfaringer fra plejeboliger og daginstitutioner med en tilsvarende beliggenhed. Parkeringen skal etableres i stueplan under den hævede gård i den fastlagte karrébebyggelse. Til cykler stilles der krav om 1,5 plads pr. 100 m2 etageareal til plejeboliger og 4 pladser pr. 100 m2 etageareal til butikker og daginstitutioner, svarende til ca. 160 pladser.

Lokalplanområdet er i Kommuneplan 2015 fastlagt til boliger og serviceerhverv med en maksimal bebyggelsesprocent på 185 (C3). Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med kommuneplanen.

Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.

Høring

Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 23 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Vesterbro Lokaludvalg – bilag 3, henvendelse nr. 7.

Vesterbro Lokaludvalg erklærer sig indforstået med, at der bygges plejehjem og daginstitution på grunden, ligesom udvalget er positivt indstillet over for en nærgenbrugsstation, der længe har været ønsket i bydelen. Til gengæld mener lokaludvalget, at bebyggelsesprocenten på 185 er for høj, og at bebyggelsesforslaget virker overdimensioneret og som en afvisende mur i stedet for at formidle overgangen mellem baneterrænet, Sønder Boulevards grønne strøg og Vesterbro.

Uanset bazarbygningens middel SAVE-værdi ønsker udvalget den bevaret som bærer af bydelens ældre identitet og kulturhistorie.

Forvaltningens bemærkninger

Lokaludvalgets synspunkter er sammenfaldende med nogle af borgernes henvendelser, og forvaltningen kommenterer derfor samlet nedenfor.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. En del henvendelser er kritiske over for bebyggelsens højde og konsekvenser for bybilledet, skyggevirkninger samt udsigten.
  2. Andre henvendelser indeholder kritik af de trafikale konsekvenser, hvor al tilkørsel foregår via Angelgade, Slesvigsgade, Dannevirkegade, Alsgade og Sønder Boulevard, der dagligt befærdes af mange børn, forældre og ældre. I stedet foreslås indkørsel fra Enghavevej langs banen.
  3. Der udtrykkes bekymring for de trafikstøjmæssige konsekvenser af en høj randbebyggelse mod Enghavevej.
  4. Der er ønske om, at bazarbygningen med bl.a. Enghave Kro bevares.
  5. I henvendelserne berøres også en række andre emner, herunder, at det er uforståeligt at placere en daginstitution og et plejehjem på et sted med så meget støj fra tog og biler, forslag om en byttestation i tilknytning til nærgenbrugsstationen, bevaring af småerhverv samt ønske om flere idrætsanlæg, legepladser og mere grønt.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Den relativt høje bebyggelsesprocent, der er fastlagt i kommuneplanen, er begrundet i områdets stationsnære beliggenhed. Hertil kommer, at højden af den fastlagte bebyggelse mod Enghavevej svarer til højden af de tilgrænsende boligkarreer. Mod Sønder Boulevard er bebyggelsen af begrænset udstrækning og trapper ned. Enghavevej samt Sønder Boulevard er samtidig bredere end de fleste gader i København. Skyggevirkningerne i forhold til de rekreative arealer og genbobebyggelser er derfor begrænsede.
  2. Adgangsvejene til lokalplanområdet er de samme, som da Enghave Station var i brug. Trafikken vil stige, men ikke i et omfang, der vil belaste lokalområdet i betydelig grad. En primær adgang langs banen vil ikke være mulig af trafiksikkerhedsmæssige årsager på grund af beliggenheden i det signalregulerede kryds ved Ingerslevsgade.
  3. Med hensyn til trafikstøj bemærkes, at Enghavevej er bred, og at der er brede åbninger på begge sider af den nye randbebyggelse. De støjmæssige konsekvenser i form af reflekteret støj fra nybyggeriet vurderes derfor ikke at få betydning.
  4. Lokalplanen er ikke i sig selv til hinder for, at bazarbygningen, der har middel bevaringsværdi (SAVE 5), bibeholdes og indgår i den fremtidige brug, Arealet vil dog sandsynligvis være nødvendigt for at opfyldelokalplanens krav om friarealer på 100% af daginstitutionens etageareal, og bygningen forventes derfor ikke bevaret.
  5. Støjhensynet vil blive tilgodeset ved brug af lydvinduer, indretning af boligerne og støjafskærmning. Byttefaciliteter inkluderes i nærgenbrugsstationen. Forvaltningen er enig i, at det er vigtigt, at prioritere småerhverv, og med Kommuneplan 2015 er der opretholdt en række erhvervsområder, der er velegnet hertil. Sønder Boulevard er allerede i dag forsynet med gode rekreative muligheder og træbeplantning.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

         Pernille Andersen

              /Jakob Møller Nielsen     

 

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. februar 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top