Mødedato: 06.02.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Søruten etape 2, projektforslag

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til anlægsprojektet Søruten etape 2 omhandlende seks projektforslag, der skal forbedre samfærdslen for fodgængere og cyklister langs Skt. Jørgen, Sortedam og Peblinge søernes vestlige side.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at projektforslagene for udbedring af `missing links` langs Skt. Jørgen, Sortedam og Peblinge søernes vestlige side godkendes til færdigprojektering og udførelse, se bilag 1.
  2. at projektforslag for cykelsti på Sortedam Dossering i mellem Sankt Hans Gade og Nørrebrogade godkendes til færdigprojektering og udførsel. Bilag 2. 
  3. at der nedlægges 39 parkeringspladser, frem for som tidligere besluttet 108, i blå p-zone, som der etableres erstatningspladser for i blå p-zone, jf. bilag 4.
    De 108 p-pladser blev administrativt nedlagt i forbindelse med beslutningen om etableringen af Søruten i 2008 ved at disponere 570.024 kr. (2008 p/l) i p-puljen. De 570.024 kr. (2008 p/l) forventes at indgå i den p-pulje, som forventes etableret i forbindelse med Overførselssagen 2011-2012.

Problemstilling

Projektet er en færdiggørelse af det Sørute projekt, som blev besluttet i 2008, jf. Borgerrepræsentationen 15. maj 2008. Efter at have analyseret Søruten er der udarbejdet projektforslag for en række projekter, som forelægges udvalget. Desuden skal der tages stilling til nedlæggelse og etablering af erstatningspladser i blå zone.

Løsning

Muligheden for at cykle langs søerne har nu eksisteret i ca. 4 år. Antallet af brugere, der dagligt benytter sig af muligheden, er steget fra skønnet 500 i 2008 til ca. 5000 i 2011.

Projekterne under Søruten etape 2 fokuserer på at forbedre de områder på Søruten, som forvaltningen med udgangspunkt i trafikale analyser og brugerundersøgelser har udpeget som særligt problematiske. I Borgerrepræsentationens beslutning i 2008 vedr. etableringen af Søruten lå der en intention om at færdiganlægge sørute-projektet, når der var etableret p-pladser i det underjordiske p-anlæg i Nørre Allè. Formålet med at afvente etableringen af p-anlægget var et ønske om at fjerne 108 p-pladser på Sortedam og Peblinge Dossering til fordel for en dobbeltrettet cykelsti. Efter at have analyseret Søruten anbefales dog en række mindre projekter, missing links, samt en dobbeltrettet cykelsti på strækningen imellem Sankt Hans Gade og Nørrebrogade, som ikke i samme grad vil gribe ind i antallet af parkeringspladser. De 108 p-pladser blev administrativt nedlagt i forbindelse med beslutningen om etableringen af Søruten i 2008 ved at disponere 570.024 kr. (2008 p/l) i p-puljen. Disse p-pladser skal nu ikke nedlægges og de 570.024 kr. (2008 p/l) forventer forvaltningen vil indgå i den p-pulje, som forventes etableret i forbindelse med Overførselssagen 2011-2012.

 

Forslagene er blevet præsenteret for Østerbro, Nørrebro og Indre By Lokaludvalg. Deres høringssvar til projekterne samt forvaltnings kommentarer hertil findes i bilag 3.

 

Kampmannsgade, bilag 1.1

Ved Kampmannsgade afbrydes Søruten af to trapper, der leder ned til Kampmannsgade, som krydses i gade niveau. Cyklisternes fremkommelighed kan her forbedres ved at etablere ramper/slisker på trapperne, samt gøre midterhellen bredere så krydsningen vil opleves tryggere. Dette projekt forbedrer også tilgængeligheden og trygheden for folk med barnevogne.

 

Baggesensgade, bilag 1.2 a og b.

Ved Baggesensgade afsluttes stien i dag ved at cyklerne ledes ud på et kort vejstykke, hvorefter de føres ind på en cykelsti igen. Dette er problematisk især for cyklister, der kommer nordfra, da de skal krydse en vej to gange inden for 35-30 meter. I praksis medfører dette, at mange cyklister vælger at cykle på fortovet til gene for fodgængerne.

Det forslås, at cykelstien føres igennem, så cyklisternes krydsninger af vejbanen undgås, samtidig forbedres opdelingen i mellem gående og cyklende trafik. Med dette forslag øges sikkerheden og fremkommeligheden for cyklisterne, da cykelstien føres igennem, og de ikke længere skal køre ud på Baggesensgade. Da der er færre cyklister på fortovet, vil trygheden for fodgængerne ligeledes blive øget.

Syd for Fredensbro, bilag 1.3 a og b

Tilslutningen til Sortedam Dossering er i dag meget smal. Samtidig er afmærkningen uklar med hajtænder i hele stiens bredde, hvilket signalerer, at cyklister, der kommer sydfra, ikke må benytte stien. Afgrænsningen mellem fortov og cykelsti udgøres af en hvid stribe, og fortovet er meget smalt. Disse forhold føre til, at cyklisterne let kommer til at køre op på fortovet, og at de i det hele taget kører meget tæt. Det planlægges at gøre cykelstien bredere i krydsningen og lave et rigtigt fortov til fodgængerne, som afgrænses mod cykelstien af en kantsten. Samtidigt gøres vejmarkeringen mere klar i forhold til, hvordan cyklisterne skal placere sig. Med forslaget vil trafiksikkerheden og trygheden øges, da der bliver en klarere opdeling mellem cyklister og fodgængere samt vinkelret T-kryds mellem stierne. Tilgængelighed og fremkommeligheden på stedet øges, da fodgængerne får deres eget areal og dermed ikke går ud på cykelstien.

 

Fredensbro, nord, bilag 1.4 a og b

Udkørslen fra stien, der går under Fredensbro til Sortedam Dossering, er i dag så smal, at to cyklister ikke kan passere hinanden. Samtidig sker udkørslen i en vinkel, der medfører, at cyklister ofte vil køre ud på Sortedam Dossering uden at stoppe og orientere sig. Det planlægges at øge bredden af cykelstien samt ændre den vinkel hvormed tilkørslen til Sortedam Dosseringen sker, så den fremover foregår vinkelret på Sortedam Dossering, hvilket vil sænke hastigheden og forbedre overblikket for cyklisterne. Med forslaget vil trafiksikkerheden blive øget, da cyklisterne bliver tvunget til at orientere sig om trafikken på Sortedam Dossering, før de kører ud på den. Trygheden øges, specielt for fodgængerne, da det bliver nemmere at krydse vejen. Fremkommeligheden for cyklisterne reduceres, da ind- og udkørsel til cykelruten ikke kan ske så dynamisk som ved de eksisterende forhold.

 

Krydsningen ved Helgesensgade, bilag 1.5 a og b.

Ved hjørnet af Sortedam Dossering og Helgesensgade er oversigtsforholdene dårlige samtidigt med, at vigepligtsforholdene ikke er vel definerede. Dette skaber utrygge situationer, hvor cyklende fra nord ikke kan se fodgængere fra Helgesensgade, før de står på cykelstien. Det planlægges at lade fortovet fra Helgesensgade blive gennemskåret af cykelstien med et lille niveau spring, hvorved prioriteringen imellem cyklister og fodgængere afklares. Samtidig ændres den vinkel, hvormed tilkørslen til Sortedam Dosseringen sker for cyklister, så den fremover foregår vinkelret på Sortedam Dossering, hvilket vil sænke hastigheden og forbedre cyklisternes overblik. Trafiksikkerheden øges med dette forslag, da cyklister fra cykelruten fremover kører ud på Sortedam Dossering i en vinkelret tilslutning. Trygheden og tilgængeligheden øges ved at opdelingen mellem cyklister og fodgængere tydeliggøres. Fremkommeligheden for cyklisterne sænkes lidt, da udkørslen til vejen kommer til at ske vinkelret på vejen.

 

Sortedam Dossering, Nørrebrogade til Sankt Hans Gade, bilag 2 a og b.
I dag ledes cyklister fra Søruten ud på Sortedam Dossering i en skrå vinkel. Vinklen gør det muligt for cyklisterne at forlade og entre sørute-stien i høj fart, hvorved de risikerer at overse eller blive overset af eventuelle biler. Ved udmundingen i Sankt Hans Gade er oversigtsforholdene for cyklister og gående dårlige, samtidigt med at pladsforholdene er begrænsede, da der her er udeserveringsareal for Caféen på hjørnet af Sankt Hans Gade og Sortedam Dossering. Der opstår ofte farlige situationer, da cyklisterne, som kommer fra nord, ikke opdager, at de krydser et fortov og derfor har vigepligt, bare fortsætter frem over fortovet. Det foreslås, at der etableres en cykelsti på strækningen, hvorved sikkerheden i de to knudepunkter forbedres. Cafeens udeserveringsareal flyttes til fortovet umiddelbart udenfor Cafeen.

 

Projektet vil medføre, at der skal omplaceres 39 p-pladser, jf. p-redegørelsen bilag 4. Heraf fremgår det, hvor de nye pladser etableres. Belægningsprocenten for parkering ligger højt omkring Sortedam Dossering - specielt i aftentimerne. Nedlæggelse af pladserne vil derfor være mærkbart for beboerne i området. Nærområdet er undersøgt for erstatningspladser, men det har kun været muligt at finde få af dem tæt på, 35 af erstatningspladserne er således fundet i Arresøgade ca. 1,5 km fra, hvor de nedlægges. Ifølge belægningsprocenterne i nærområdet er der dog flere ledige eksisterende pladser på Nørre Allé (ca. 5-700 meter væk), end der nedlægges på Sortedam Dosseringen.

 

Proces.

I forbindelse med projektarbejdet er der gennemført cykeltællinger for at få klarhed over trafikmængderne, og der er gennemført en undersøgelse blandt Sørutens brugere for at få input til projektet, ligesom der indhentet input fra de tre involverede lokaludvalg Østerbro, Nørrebro og Indre By. Lokaludvalgene har en række konkrete bemærkninger, som forvaltningen har kommenteret, jf. bilag 4.

Økonomi

Projektet er finansieret af Cykelpakke II, som blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 13. juni 2007. Det forventes, at projektet vil påvirke forvaltningens driftsøkonomi marginalt. De 108 parkeringspladser som skulle nedlægges jf. Borgerrepræsentationens beslutning 15. maj 2008, vil ikke blive nedlagt. De 108 p-pladser blev administrativt nedlagt i forbindelse med beslutningen om etableringen af Søruten i 2008 ved at disponere 570.024 kr. (2008 p/l) i p-puljen. De 570.024 kr. (2008 p/l) forventer forvaltningen vil indgå i den p-pulje, som forventes etableret i forbindelse med Overførselssagen 2011-2012.

Videre proces

Projekterne forventes anlagt i løbet af første halvår af 2012.


                    Hjalte Aaberg                        /Jens Christian Zøfting-Larsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 6. februar 2012

Teknik- og Miljøudvalget stillede ændringsforslag til indstillingen om at ændre indstillingens 3 at-punkter til 1. at-punkt:

”1. at projektforslagene for udbedring af ’mission links’ langs Skt. Jørgens og Peblinge Søernes vestside godkendes til færdigprojektering og udførelse, mens forslagene vedr. Sortedams Søens vestside udsættes til et senere møde.”

Ændringsforslaget blev vedtaget.

Indstillingen blev godkendt.
Til top