Forslag til lokalplan "Jenagade"
Der skal tages stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan ”Jenagade”, der muliggør en ændret anvendelse fra industri til serviceerhverv samt nybyggeri og ombygning af eksisterende bebyggelse.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til lokalplan ”Jenagade” vedtages med henblik på offentliggørelse i to måneder (bilag 1), og
- at den foreslåede dialogstrategi (bilag 3) vedtages
Problemstilling
I Kommuneplan 2011 er rammerne i området omkring Jenagade ændret fra industri til serviceerhverv, mens lokalplan nr. 53 ”Philips” fortsat fastlægger området til industri og ændringer af rammerne forudsætter, at der tilvejebringes en ny lokalplan.
Flere grundejere i området ønsker at få en mere fleksibel anvendelsesmulighed med mulighed for ny bebyggelse. Aktuelt er der tre byggeønsker: Ejeren af ejendommen Holmbladsgade 113, Boka Group a/s ønsker at opføre en bebyggelse til primært kontorerhverv med et etageareal på ca. 10.000 m². Ejeren af ejendommen Nyrnberggade 33, ”Børneringen”, ønsker at udvide den eksisterende private daginstitution og ejeren af ejendommen Strandlodsvej 48, Sophienberg Ejendomsudvikling, ønsker at etablere en ny privat daginstitution i eksisterende bebyggelse.
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 26. september 2011 forvaltningens indstilling om startredegørelse.
Løsning
Lokalplanens formål er, at ændre anvendelsen i området i overensstemmelse med ændringen i kommuneplanen fra industri til serviceerhverv. Ændringen skaber større fleksibilitet i områdets anvendelse.
I Budget 2012 peges på behovet for mere fleksible lokalplaner. Det aktuelle planforslag er et eksempel på en fornyelse af lokalplanlægningen, som opfylder dette behov. Lokalplanen muliggør en bredere vifte af anvendelser, der i højere grad er i tråd med den udvikling, der er i gang i området fra et egentligt industriområde til et område, der efterhånden bliver blandet med serviceerhverv, institutioner mv.
Anvendelsen
Lokalplanforslaget fastlægger området til serviceerhverv, hvor op til 25 procent af etagearealet kan anvendes til helårsboliger. I området, som i kommuneplanen er udlagt til bydelscenter, er der muliggjort udvalgsvarebutikker med et samlet bruttoetageareal på 2.500 m². I randbebyggelse i det udpegede bydelscenter gælder, at stueetager overvejende skal anvendes til publikumsorienteret serviceerhverv. Hvor cykelruten ”Lufthavnsruten” følger Amagerbanens nedlagte tracé er i lokalplanen fastlagt til offentlige formål.
Bebyggelsen
Bebyggelsesprocenten er for størstedelen af området på 150, men ejendommen, matr. nr. 4071, Sundbyøster Kvarter, Strandlodsvej 48 er i overensstemmelse med Kommuneplan 2011 fastlagt med en bebyggelsesprocent på 185.
Ny bebyggelse skal placeres og udformes med hensyntagen til eksisterende bebyggelse og beplantning. Bygningsmassen i området er præget af, at den tidligere anvendelse til industri er i forandring. Bygningerne er af meget varieret udtryk, kvalitet og omfang. Der stilles i lokalplanforslaget krav om maksimale bygningshøjder og enkelte bestemmelser om ydre fremtræden. Der fastlægges endvidere bestemmelser for den eksisterende bebyggelse og der udpeges og fastlægges bestemmelser for bevaringsværdig bebyggelse.
Lokalplanforslaget fastlægger endvidere et byggefelt på ejendommen matr. nr. 38d, ibid., Holmbladsgade 113, hvor indenfor der kan opføres en ny bebyggelse i 4 til 5 etager. Bebyggelsen forventes anvendt til kontorerhverv. Stuetagen skal indrettes med åbne facader og publikumsorienteret serviceerhverv mod Holmbladsgade og Prags Boulevard.
Lokalplanen bestemmer i øvrigt, at ny bebyggelse med et etageareal på 3.000 m² eller derover forudsætter, at der tilvejebringes en supplerende lokalplan.
Ubebyggede arealer
Lokalplanen fastlægger en offentlig tilgængelig sti mellem Holmbladsgade 111 og 113, der forbinder Holmbladsgade med Prags Boulevard. Der fastlægges bestemmelser om placering og udformning af cykelruten. Derudover ændres sti- og vejforholdene ikke. Trafikalt forventes der ikke markante ændringer. Der lægges særlig vægt på, at beplantning skal være strukturerende og skabe sammenhæng i området
Parkeringsdækningen fastlægges til 1 parkeringsplads pr. 150 m² etageareal i overensstemmelse med Kommuneplan 2011.
Bæredygtighed
Udnyttelse af stationsnærheden samt bestemmelser om lavenergi efter laveste energiklasse i gældende bygningsreglement, grønne tage og anlæg til opsamling af regnvand fra tage og facader skal bidrage til en mere bæredygtig byudvikling.
Tilgængelighed, borgerdialog og miljø
Der er udarbejdet en tilgængelighedsvurdering, som viser, at der ikke i lokalplanen er forhold som skaber problemer i forhold til tilgængeligheden jf. bilag 2.
Borgerdialogprocessen foreslås at omfatte en hjemmeside for lokalplanforslaget samt en plancheudstilling i lokalområdet, jf. bilag 3.
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser der betyder, at der skal udarbejdes en miljøvurdering i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Amager øst Lokaludvalg
Lokaludvalget er hørt i forbindelse med forvaltningens interne høring. Lokaludvalget anfører, at de er enig i at området omdannes fra industriområde til serviceerhverv og at det er muligt at etablere udvalgsvarebutikker og ikke dagligvarebutikker.
Forvaltningen bemærker hertil, at der i lokalplanen er muliggjort udvalgsvare butikker i overensstemmelse med kommuneplanens rammer.
Økonomi
Lokalplanen medfører ikke i sig selv udgifter for kommunen. Forvaltningen skønner, at kommunen vil få en større skatteindtægt som følge af ændringerne. Grundejerne har ikke anmodet om en udbygningsaftale.
Videre proces
Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse af planforslagne sendes disse i offentlig høring i 2 måneder. Efter offentlig høring vil forvaltningerne forelægge udvalgene og Borgerrepræsentationen en indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene.
Hjalte Aaberg
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet.