Mødedato: 05.12.2007, kl. 15:00

Henvendelse fra Kgs. Enghave Lokaludvalg

Henvendelse fra Kgs. Enghave Lokaludvalg

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 5. december 2007

 

 

Sager til drøftelse

 

31.      Henvendelse fra Kgs. Enghave Lokaludvalg

TMU 679/2007  J.nr. 2007-101894

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte henvendelsen fra Kgs. Enghave lokaludvalg om at revurdere udvalgets beslutning om modellen for det fremtidige lokale miljøarbejde på Vesterbro/Kgs. Enghave.

 

BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter henvendelsen fra Kgs. Enghave Lokaludvalg om på et udvalgsmøde at revurdere udvalgets beslutning om modellen for det fremtidige lokale miljøarbejde på Vesterbro/Kgs. Enghave.
  2. at Teknik- og Miljøudvalget beslutter at fastholde udvalgets beslutning (TMU 422/2007) om det fremtidige lokale miljøarbejde efter 2007.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. december 2007
Sagen blev udsat

 

 

PROBLEMSTILLING

Teknik- og Miljøborgmesteren har modtaget brev af 12. november 2007 fra Kgs. Enghave Lokaludvalg med anmodning om at få sagen vedrørende det lokale miljøarbejde i Kgs. Enghave på Teknik- og Miljøudvalgets dagsorden og samtidig beder lokaludvalget om foretræde for udvalget.

 

I brevet beder lokaludvalget Teknik- og Miljøudvalget revurdere Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om at lægge Grøn Vesterbro og Grøn Sydhavn sammen og herunder økonomien til et sammenlagt center. Lokaludvalget nævner samtidig, at Grøn Vesterbro har besluttet at lukke satellitten i Grøn Sydhavn og fremsætter et ønske om, at der i modsætning til Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i august findes en model for oprettelse af en satellit til Grøn Vesterbro med placering i Kgs. Enghave.

 

LØSNING

Teknik- og Miljøforvaltningen mener, at Teknik- og Miljøudvalgets beslutning vedrørende det lokale miljøarbejde efter 2007 (TMU 422/2007) skal fastholdes. Dette vil medføre, at der ikke ændres i ressourcefordelingen mellem de kommende otte Agenda 21-centre.

Ved udgangen af 2007 udløber den nuværende støtte til byens fem agendacentre og tre satellitter. På baggrund af en høring af lokale parter udarbejdede Teknik- og Miljøforvaltningen en model, der sikrer en fortsat støtte til det lokale miljøarbejde efter 2007. Modellen dækker byens ti bydele med otte centre og med en øget økonomisk bevilling, der er fastsat til 12 mio. kr. årligt. Teknik- og Miljøudvalget (TMU 422/2007) har vedtaget forvaltningens forslag og med Borgerrepræsentationen (423/07) vedtagelse af budgetforliget blev Teknik- og Miljøforvaltningens forslag endelig vedtaget.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at fordelingen af de 12 mio. kr. mest hensigtsmæssigt sker, når hvert center får en minimumsbevilling på 1,35 mio. kr.. De resterende 1,2 mio. kr. er fordelt mellem bydelene med flest indbyggere ud fra ønsket om at udjævne det økonomiske skel mellem centrene. Dette medfører, at bydelen Vesterbro får 1,35 mio. kr., hvilket svarer til 26,8 kr. pr. indbygger, mens borgerne på Østerbro, Nørrebro, Bispebjerg og Amager til sammenligning får ca. 20 kr. pr. indbygger.

Som Kgs. Enghave Lokaludvalg påpeger, er støtten, der er afsat til Vesterbro/Kgs. Enghave, ikke tilstrækkelig til fortsat at drive både et Agenda-center og en satellit. Teknik- og Miljøforvaltningen har allerede overvejet lokaludvalgets ønske om at bibeholde satellitten i Kgs. Enghave. Forvaltningen har ikke fundet det muligt at gå videre med dette ønske, da det vil medføre en skævvridning af støtten i forhold til de andre bydele. Samtidig gør Teknik- og Miljøforvaltningen opmærksom på, at Borgerrepræsentationen med vedtagelsen af budgetforliget har tilføjet 2 mio. kr. til det oprindelige ønske om en model for i alt 10 mio. kr.

At lukke satellitten i Kgs. Enghave strider altså ikke mod Teknik- og Miljøudvalgets beslutning pr. 15. august 2007. I forhold til beslutningsprocessen om at lukke satellitten i Kgs. Enghave er det Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at bestyrelsen i Valby er den eneste, der retmæssigt kan beslutte noget om satellittens nuværende situation. Ved oprettelse af et "nyt" center på Vesterbro skal der nedsættes en bestyrelse (bl.a. med repræsentanter for bydelens lokale kræfter - herunder repræsentanter fra Kgs. Enghave). Når bestyrelsen er hensigtsmæssigt repræsenteret, må bestyrelsen revurdere, hvor et center mest fordelagtigt kan placeres.

I forvaltningens model er der altså på bedste vis taget højde for samtlige parters høringssvar herunder aktørerne i området Vesterbro/Kgs. Enghave. Ud over Kgs. Enghave Lokaludvalgs udvalgte citater fra høringsbrevet har Teknik- og Miljøforvaltningen ligeledes vurderet og taget højde for følgende bemærkninger fra Kgs. Enghave lokaludvalg:

"Vi finder, at der ligger værdifulde perspektiver i en fremtidig tættere tilknytning mellem Grøn Sydhavn og Agenda 21 centret på Vesterbro. Et sådant samarbejde kan naturligt kobles til det øvrige samspil mellem de to tilsvarende lokaludvalg i bydelen." og "Kongens Enghave Lokaludvalg forslår derfor at etablere to selvstændige Agenda 21 centre: Et for Vesterbro-Kongens Enghave og et for Indre By-Christianshavn."

Det er de nuværende bestyrelser i henholdsvis Vesterbro og Valby, der er ansvarlige for en optimal proces i forhold til at sikre, at de mange gode erfaringer fra satellittens arbejde sikres – og at relevante projekter overdrages til henholdsvis centeret på Vesterbro og Valby.

Teknik - og Miljøforvaltningen anerkender det store arbejde, der har været udført i bydelen Kgs. Enghave og det fortsatte behov for aktiviteter i området. Derfor overvejer forvaltningen, om der i støttevilkårene for den fremtidige støtte kan indskrives en betingelse om, at centrets aktiviteter (eller dele af dem) skal rette sig mod hele bydelen.

 

ØKONOMI

Forvaltningen vurderer, at hvis man genåbner diskusionen om forde­lingen af støttemidler, så bør den samlede financiering på de 12 mio kr. tages op til fornyede overvejselse.

 

VIDERE PROCES

-

 

BILAG

Bilag 1

Brev til Teknik- og Miljøborgmesteren Klaus Bondam, den 12. november 2007. - Det lokale miljøarbejde i Kgs. Enghave.

 

 

 

Hjalte Aaberg                                           Mikkel Aarø-Hansen


 

Til top