Mødedato: 05.12.2007, kl. 15:00

Godkendelse af program for en international idékonkurrence om Kløvermarkskvarteret

Godkendelse af program for en international idékonkurrence om Kløvermarkskvarteret

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 5. december 2007

 

 

Sager til beslutning

 

21.      Godkendelse af program for en international idékonkurrence om Kløvermarkskvarteret

TMU 711/2007  J.nr. 2007-70432

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget skal godkende programmet for en international idékonkurrence om Kløvermarkskvarteret.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget godkender

1. at vedlagte program for en international idékonkurrence om Kløvermarkskvarteret benyttes som grundlag for konkurrencen

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. december 2007
Jesper Schou Hansen (V) og Karin Storgaard (O) stillede ændringsforslag om, at de to politiske repræsentanter i dommerkomiteen udpeges af henholdsvis den store og den lille valggruppe.

For stemte 3 udvalgsmedlemmer: Karin Storgaard (O), Jesper Schou Hansen (V) og Winnie Berndtson (U)

 

Imod stemte 6 udvalgsmedlemmer: Camilla Burgwald (F), Anne Vang (A), Hamid El Mousti (A), Johannes Nymark (A), Klaus Bondam (B) og Monica Thon (B).

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

 

Jesper Schou Hansen (V) stillede ændringsforslag om, at programmet omfatter et vilkår om mindst 10 kunstgræsbaner.

For stemte 2 udvalgsmedlemmer: Karin Storgaard (O) og Jesper Schou Hansen (V).
 

Imod stemte 5 udvalgsmedlemmer: Anne Vang (A), Hamid El Mousti (A), Johannes Nymark (A), Klaus Bondam (B) og Monica Thon (B).

 

2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: Camilla Burgwald (F) og Winnie Berndtson (U) undlod at stemme.

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

 

Anne Vang (A) stillede ændringsforslag om at kultur- og fritidsborgmesteren indgår i dommerkomiteen, hvis vedkommende ønsker det.

 

For stemte 6 udvalgsmedlemmer: Camilla Burgwald (F), Anne Vang (A), Hamid El Mousti (A), Johannes Nymark (A), Klaus Bondam (B) og Monica Thon (B).

Imod stemte 2 udvalgsmedlemmer: Jesper Schou Hansen (V) og Winnie Berndtson (U).

 

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: Karin Storgaard (O).

 

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

 

 

Jesper Schou Hansen (V) og Karin Storgaard (O) stillede ændringsforslag om, at programmet omfatter et vilkår om, at fredningslinierne for fortidsminder respekteres, og at der ikke kan dispenseres herfra.

 

For stemte 3 udvalgsmedlemmer: Jesper Schou Hansen (V) og Karin Storgaard (O) og Winnie Berndtson (U).

 

Imod stemte 6 udvalgsmedlemmer: Camilla Burgwald (F), Anne Vang (A), Hamid El Mousti (A), Johannes Nymark (A), Klaus Bondam (B) og Monica Thon (B).

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

 

Der blev stemt samlet om indstillingen og det tiltrådte ændringsforslag om, at kultur- og fritidsborgmesteren indgår i dommerkomiteen, hvis vedkommende ønsker det.

 

For stemte 6 udvalgsmedlemmer: Camilla Burgwald (F), Anne Vang (A), Hamid El Mousti (A), Johannes Nymark (A), Klaus Bondam (B) og Monica Thon (B).

Imod stemte 3 udvalgsmedlemmer: Jesper Schou Hansen (V) og Karin Storgaard (O) og Winnie Berndtson (U).

 

 

Teknik- og Miljøudvalget havde dermed godkendt,

1. at det vedlagte program (bilag 1) for en international idékonkurrence om Kløvermarkskvarteret benyttes som grundlag for konkurrencen

2. at kultur- og fritidsborgmesteren indgår i dommerkomiteen, hvis vedkommende ønsker det.

 

Protokolbemærkning fra Camilla Burgwald (F) som Winnie Ber ndtson (U) tilsluttede sig: "SF mener, at banekapaciteten på Kløvermarken skal bevares, at dette indebærer etablering af et væsentligt antal kunstgræsbaner på Kløvermarken, og at det derfor skal indgå i den videre planlægning."

 

Protokolbemærkning fra Jesper Schou Hansen (V), Karin Storgaard (O) og Winnie Berndtson (U): "Vi ønsker at den lille valggruppe selv får mulighed for at udpege sin repræsentant i dommerkomiteen, at fredningslinierne respekteres, og at både antal og banekapaciteten bevares - bl.a. ved anlæg af 10 kunstgræsbaner. Subsidiært ser vi helst, at der ikke bygges til skade for idrætslivet."

 

Jf. § 23 i Styrelsesloven ønskede Winnie Berndtson (U) med standsningsretten sagen indbragt til afgørelse af Borgerrepræsentationen.

 

 

PROBLEMSTILLING

Borgerrepræsentationen vedtog den 25. oktober 2007, at der i samarbejde med grundejeren af Kløverparken udskrives en arkitektkonkurrence om Kløvermarkskvarteret (BR 465/07). Konkurrencen omfatter en strukturplan for Kløvermarkskvarteret og en plan for udformning af bygninger, byrum og idrætsfaciliteter på Kløvermarken og en del af Kløverparken.

Konkurrencen er annonceret i EU-tidende som en indbudt, international konkurrence med 6-8 deltagende teams. Arkitekter, byplanlæggere og landskabsarkitekter kan deltage, gerne i samarbejde med sociologer, fremtidsforskere, byrumseksperter, ingeniører, bæredygtighedseksperter, kunstnere, etnologer, idrætseksperter og andre relevante for opgavens løsning. Unge arkitekter opfordres til også at deltage ("wild cards"). Fristen for fremsættelse af ønske om deltagelse er den 10. december 2007. 

 

LØSNING

Forvaltningerne har i samarbejde med Skanska og Akademisk Arkitektforening udarbejdet det som bilag 1 (fortroligt) vedlagte konkurrenceprogram for en idékonkurrence om Kløvermarkskvarteret. Der ønskes forslag til en strukturplan for hele Kløvermarkskvarteret og en bebyggelsesplan for Kløvermarken og en del af Kløverparken. Af hensyn til afviklingen af konkurrencen er programmet fortroligt, indtil det er udsendt til de udvalgte deltagerteams, hvilket er normal praksis.

Programmet har et firkløver som symbol for kvarteret og for de fire hovedtemaer, som byudviklingen skal tage udgangspunkt i:

Den aktive og dynamiske by

Byen for alle

Byliv og fællesskab

Den bæredygtige by.

Programmet er opbygget med en indbydelse, en introduktion, en beskrivelse af bydelen, kvarteret og konkurrenceområdet, intentioner for byudviklingen, konkurrenceopgaven med de overordnede temaer og konkurrencetekniske betingelser.

De konkurrerende skal vise, hvordan der i Kløvermarkskvarteret kan skabes en bydel med egen identitet, som bygger videre på og skaber sammenhænge i de bymæssige kvaliteter, der er og kan udvikles på det nordøstlige Amager. De skal komme med ideer til et visionært byområde, hvor boliger og idræt kombineres på nye og eksperimenterende måder, ligesom det ønskes vist, hvordan der kan skabes en livlig og mangfoldig by med boliger til alle, boldbaner i samme antal som i dag, nye klubfaciliteter til idrætsudøverne, børneinstitutioner, butikker samt anden offentlig og privat service.

Den samlede rummelighed i hele Kløvermarkskvarteret er op mod en million m2 etageareal. I bebyggelsesplanen kan der som udgangspunkt placeres op mod 200.000 m2 etageareal på Kløvermarken, heraf ca. 175.000 m2 boliger, hvoraf et væsentligt antal skal være billige boliger, og på den tilstødende del af Kløverparken også op mod ca. 200.000 m2 etageareal, hvoraf mellem 50 og 75 pct. skal være boliger.

Der foreslås en dommerkomité bestående af Teknik og Miljøborgmesteren og yderligere 2 politiske repræsentanter udpeget af parterne bag aftalen af den 14. september om arkitektkonkurrencen om Kløvermarken. Herudover udpeger Skanska 2 medl emmer og AA udpeger 4 fagdommere, hvoraf mindst to af dommerne skal have international fagekspertise.

 

MILJØVURDERING

Som led i udviklingen af Kløvermarken og Valby Idrætspark som kombinerede bolig- og idrætsområder har forvaltningerne anmodet Rambøll om at foretage en undersøgelse af miljøforholdene. Af rapporten om Kløvermarken, der vedlægges som bilag 2, fremgår, at boliger i området vil blive udsat for støj fra brug og vedligeholdelse af boldbanerne. Der findes ikke vejledende grænseværdier for støj i forbindelse med brug af boldbaner eller administrativ praksis på området.

Det er rapportens konklusion, at der kan accepteres et støjniveau på op til 55 dB(A) ved boligernes facader og på de primære opholdsarealer, og at der er belæg for at anvende denne grænseværdi i planlægningen. Overholdelse heraf kan sikres med en afstand på mindst 25 meter mellem boldbaner og boliger samt boligernes primære opholdsarealer, og dette lægges derfor til grund for konkurrencen som et vejledende afstandsskrav, jf. bilag 3. Alternativet ville være støjdæmpning af facader og/eller forskellige former for støjafskærmning.

Inden fremsættelse af lokalplanforslaget vil forvaltningerne søge at tilvejebringe yderligere sikkerhed for at ovenstående retningslinier vil kunne holde overfor eventuelle klager til Natur- eller Miljøklagenævn.

Bilag 3, der vil blive vedlagt som bilag til konkurrencematerialet beskriver endvidere afstandskrav for at undgå gener fra lys og samt kravene til selve idrætsanlægget.

Sagen udløser ikke på nuværende tidspunkt krav om, at der skal foretages en vurdering i relation til Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste til miljøvurdering og til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

 

ØKONOMI

Borgerrepræsentationen vedtog samtidig med beslutningen om arkitektkonkurrencen afsættelse af op til 2 mio. kr. til dens gennemførelse svarende til halvdelen af den forventede udgift på ca. 4 mio. kr. Skanska har givet tilsagn om at afholde den anden halvdel.

 

VIDERE PROCES

Det forventes, at fristen for aflevering af forslagene bliver den 1. april og offentliggørelse af konkurrenceresultatet den 13. juni 2008. Herefter skal der i samarbejde med vinderen udarbejdes forslag til lokalplan og kommuneplantillæg med indstilling i udvalgene og Borgerrepræsentationen i september/oktober 2008 og endelig vedtagelse i marts 2009.

BILAG

Bilag 1. Program for idékonkurrence om Kløvermarkskvarteret

(fortroligt)

Bilag 2. Miljøundersøgelse af Kløvermarkens boldbaner med hensyn til støj, belysning og kunstgræs, rapport af november 2007 fra Rambøll med 8 bilag

Bilag 3. Notat om idrætsanlæg og gener fra boldbaner

 

 

 

Claus Juhl                           Hjalte Aaberg                  Carsten Haurum


 

Til top