Mødedato: 05.12.2007, kl. 15:00

Aftaler om behandling af visse typer af husholdningsaffald

Se alle bilag

Aftaler om behandling af visse typer af husholdningsaffald

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. december 2007

 

 

Sager til beslutning

 

18.      Aftaler om behandling af visse typer af husholdningsaffald

TMU 706/2007  J.nr. 2007-107890

 

 

 

Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker bemyndigelse til at gennem­føre udbud af behandlingen af storskrald, haveaffald og glas- og drikkevareemballager samt til at indgå aftaler om modtagelse af affald, der ikke skal udbydes.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at

1.      Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at gennemføre EU-udbud og indgå aftaler om behandlingen af storskrald, ha­veaffald og glas- og drikkevareemballager

2.      Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at indgå aftaler om salg eller anden behandling af pap, papir, jern og metal, farligt affald, PVC, imprægneret træ samt forbehandling af elskrot (WEEE).

 

 

 

PROBLEMSTILLING

Københavns Kommune overtager 1. maj 2008 det fulde ansvar for af­taler om og betaling af affaldsbehandlingen fra R98. Dette er et led i implementeringen af aftalen om ophør af R98's koncession.

 

Det betyder, at Københavns Kommune senest pr. 1. maj 2008 skal indgå aftaler med modtageanlæg om modtagelse og behandling af storskrald, haveaffald, glas- og drikkevareemballager, pap, papir, jern og metal, farligt affald, PVC, imprægneret træ samt forbehandling af elskrot (WEEE).

 

Teknik- og Miljøforvaltningen har fået foretaget en juridisk vurdering af, hvilke fraktioner Københavns Kommune er forpligtet til at sende i EU-udbud og hvilke fraktioner, der kan indgås aftaler om uden forud­gående EU-udbud. Denne vurdering viser, at storskrald, haveaffald og glas- og drikkevareemballager skal sendes i EU-udbud. De øvrige fraktioner kan enten afsættes på markedsvilkår eller tilgå fælleskom­munale anlæg uden forudgående EU-udbud.

 

I forhold til de fælleskommunale selskaber, I/S SMOKA, I/S Amager-forbrænding, I/S Vestforbrænding og AV-Miljø, skal der ikke indgås nye aftaler udover, at forvaltningen overtager afregningen med anlæggene fra den 1. maj 2008.

 

LØSNING

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Teknik- og Miljøforvalt-ningen udbyder behandlingen af storskrald, haveaffald, glas- og drik­kevareemballager i EU-udbud med forventet offentliggørelse af udbudsbekendtgørelsen primo januar 2008. Det betyder, at forvaltnin-gen kan indgå kontrakt med de vindende behandlingsanlæg i løbet af april 2008 til ikrafttrædelse pr. 1. maj 2008.

 

For det øvrige affald anbefaler forvaltningen, at genanvendeligt affald afsættes på markedsmæssige vilkår og at øvrige fraktioner afleveres til fælleskommunale anlæg. Affald, som afleveres til fælleskommunale anlæg, som kommunen er medejer af, er ikke udbudspligtigt, såfremt modtagelse og behandling af fraktionen er omfattet af selskabets for-mål.

 

Ovenstående betyder, at papir, pap, jern og metal afsættes til genanvendelse på markedsmæssige betingelser. De øvrige fraktioner, såsom farligt affald, PVC og imprægneret træ, afleveres til de fælleskommunale anlæg.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen vil ved udbud af affaldsbehandlingen, ud fra en økonomisk mest fordelagtig betragtning, sikre at der ved vurdering af tilbudene udover pris lægges vægt på miljø, behandlings-metoder, mest muligt genanvendelse, transportafstande etc.

Vurderingskriterierne vil være individuelle for de enkelte fraktioner og er endnu ikke fastlagte.

 

Forvaltningen har stor fokus på miljørigtig behandlingsteknologi og genanvendelse. Aftaleperioderne tilpasses derfor de enkelte fraktioner for at sikre såvel konkurrence som fleksibilitet og sammenhæng med indsamlingsordningerne og de kommende indsamlingsudbud.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen vil gennem de nye aftaler stille krav til løbende afrapportering og via effektiv kontraktsopfølgning sikre, at behandlingen af de aktuelle affaldsfraktioner sker på en miljørigtig og kvalitetsbevidst måde.

 

Med indgåelse af aftaler, om f.eks. afsætning af genanvendeligt affald eller om deponering af imprægneret træ, afskærer kommunen sig ikke fra på et senere tidspunkt at udbyde fraktionerne, f.eks. hvis det giver miljømæssige eller økonomiske fordele, eller hvis det f.eks. bliver besluttet i forbindelse med affaldsplanlægningen.

 

Forvaltningen anbefaler på denne baggrund, at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiger TMF til at gennemføre udbud og til at indgå aftaler om modtagelse og afsætning af affald.

ØKONOMI

De samlede omkostninger til affaldsbehandlingen er takstfinansierede.

Omkostningerne for affaldsbehandlingen er marginale i forhold til det samlede takstprovenu og får umiddelbart ingen effekt for den enkelte borger.

 

De estimerede årlige behandlingsomkostninger (2006 tal i mio. kr) beløber sig til:

 

Storskrald:                                      25,2

Haveaffald:                                       2,5

Glas- og drikkevareemballager:         1,4

 

EU-udbud i alt:                               29,1

 

Behandling og salg af de øvrige fraktioner resulterer i en årlig indtægt på 3,5 mio. kr (2006 tal).

 

Se i øvrigt bilag 1.

 

VIDERE PROCES

Efter udvalgets godkendelse af denne indstilling, gennemfører forvalt­ningen EU-udbud af storskrald, haveaffald og glas- og drikkevareem­ballager efter nedenstående tidsplan og indgår i perioden januar 2008 til april 2008 aftaler om behandling af pap, papir, jern og metal, farligt affald, PVC, imprægneret træ samt forbehandling af elskrot.

 

7. januar 2008:                     Offentliggørelse af udbudsbekendtgørelse

29. februar 2008:                 Frist for modtagelse af tilbud

3. – 31. marts 2008:             Tilbudsvurdering

11. april 2008                      Indgåelse af kontrakter

1. maj 2008                         Driftsstart

 

Udvalget vil efterfølgende blive orienteret om, hvem forvaltningen har indgået aftaler med.

 

BILAG

Bilag 1: Notat om behandlingsstrategi

 

 

 

Hjalte Aaberg                      Mikkel Aarø-Hansen

 



 

Til top