Mødedato: 05.11.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til ændring af mobilt gadesalg på Strøget

Se alle bilag

Der foreslås ny model for mobilt gadesalg, der kan håndtere et stigende antal ansøgninger bl.a. som følge af afgiftsfritagelsen fra 2013.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at den nye model for mobilt gadesalg gældende fra 1. januar 2013 vedtages med henblik på offentlig høring fra d. 6. november 2012 til d. 18. december 2012.

Problemstilling

Siden 2010 har Københavns Kommune reguleret antallet af mobile gadesælgere i Indre By, herunder på Strøget, ved hjælp af afgifter og tilsyn. Alligevel har der i 2012 været trafikale udfordringer, idet antallet af tilladelser til Indre By i 2012 var 50 % højere end i 2011. Således blev der i 2012 givet 45 tilladelser, hvilket er 15 højere end det forvaltningen vurderede ville være det maksimalt hensigtsmæssige.

 

I Budget 2013 blev det besluttet at gøre mobilt gadesalg afgiftsfritaget fra 1. januar 2013. Parterne ønskede dermed et nyt beslutningsoplæg for den mobile gadehandel i Indre By.

 

Med afgiftsfritagelsen for mobilt gadesalg fra 1. januar 2013 kan der opstå endnu flere trængselsmæssige udfordringer særligt på Strøget og på andre gågader i Indre By, idet afgiften nu ikke længere kan fungere som værktøj til at regulere antallet af mobile gadesælgere.

Løsning

På den baggrund foreslås en ny model for mobilt gadesalg, der tager højde for effekten af afgiftsfritagelsen for mobilt gadesalg ved at regulere antallet af mobile gadesælgere i de i denne indstilling foreslåede områder, hvor der er særlige trængselsmæssige udfordringer. Reguleringen vil ske med grundlag i Vejlovens § 102, stk. 1. 

 
Mobilt gadesalg i områder med særlige trængselsmæssige udfordringer (det markerede område i bilag 1), begrænses til udelukkende at kunne foregå fra specifikt udpegede lokationer.

Udenfor disse særlige områder, vil mobilt gadesalg frit kunne foregå som hidtil.

 

Mobilt gadesalg har først og fremmest en negativ indvirkning på trængslen, når der opstår ophobning af et større antal vogne på samme sted. Den nye model har derfor primært til hensigt at sprede de mobile gadesalg ud, så ophobninger undgås.

 

Tilladelse til mobilt gadesalg gøres afgiftsfrit i hele Københavns Kommune inklusive parker og Indre By. Mobile gadesælgere med en tilladelse kan i princippet sælge varer alle steder i byen, så længe de lever op til de generelle vilkår om placering, tilgængelighed mv.

 

Undtaget fra den frie placering i byen generelt, er områder med særlige trængselsmæssige udfordringer. Tilladelse til mobilt gadesalg på steder, hvor der er trængsel, vil fremover udbydes som mobile gadesalgspladser.

 

I områder med særlige trængselsmæssige udfordringer, vil Teknik- og Miljøforvaltningen, på baggrund af konkrete trafikale vurderinger af trængslen, derfor udpege konkrete lokationer, hvorfra der må foretages mobilt gadesalg. Den trafikale vurdering er en afvejning af hensynet til færdslen, herunder fremkommeligheden, og alle de for vejarealet i øvrigt almindelige funktioner, herunder muligheden for at folk kan forsamle sig, rekreative formål og kommercielle formål (salg og markedsføring). I de udpegede områder vil det udelukkende være tilladt at foretage mobilt gadesalg fra disse konkret udpegede lokationer. Det er forventningen, at udpegningen af konkrete lokationer for mobilt gadesalg kan bidrage til at afhjælpe de trængselsmæssige udfordringer, idet det kun vil blive tilladt at foretage mobilt gadesalg fra lokationer, som forvaltningen konkret har vurderet er hensigtsmæssige.  En skitse til placering vedlægges som bilag 1. Forslaget er alene en eksemplificering og er derfor kun vejledende og skal derfor ikke vedtages. Den endelige udpegning af lokationer for mobile gadesalgspladser, skal vurderes konkret på baggrund af de konkret indkomne ansøgninger for at have lovhjemmel (jf. Vejlovens § 102, stk. 1).

 

På nuværende tidspunkt vurderer forvaltningen, at der er særlig høj grad af trængsel på Strøget, Kongens Nytorv, Købmagergade, Fiolstræde, Kultorvet, gågaden i Frederiksborggade, Nørreport Station, Nyhavn, Havneparken på Islands Brygge og Svanemøllestranden, som har status af park.

 

Forvaltningen vurderer på den baggrund, at der vil kunne udpeges omkring 30 mobile gadesalgspladser i de nævnte gader og pladser, samt fem pladser i Havneparken og Svanemøllestranden uden at det påvirker fremkommeligheden væsentligt i negativ grad. Hvis forvaltningen vurderer, at der opstår trængselsmæssige forhold af lignende omfang andre steder end de nævnte, vil disse kunne inddrages i ordningen.

 

I den nuværende ordning, er det et generelt vilkår, at mobile gadesælgere skal flytte sig mindst én gang i timen. Imidlertid vurderer forvaltningen, at netop den hyppige bevægelse fra et sted til et andet, er med til at skabe øget trængsel. For at begrænse denne trængsel, vil tilladelsen til en mobil gadesalgsplads gælde for en hel dag af gangen, hvorfor vilkåret om, at den mobile gadesælger skal flytte sig én gang i timen, bortfalder.

 

For at sikre variation i bylivet og sikre så lige vilkår for både mobile gadesælgere og butikker som muligt, gives tilladelsen til de mobile gadesalgpladser som en ruteplan med tilladelse til salg fra forskellige mobile gadesalgspladser, så, at det mobile gadesalg flytter sig rundt fra dag til dag. Ruteplanen ”ruller” henover det antal dage, der er pladser. Vurderer forvaltningen eksempelvis, at det er muligt at give tilladelse til 30 pladser, vil ruteplanen starte forfra på den 31. dag. Tilladelsen vil således gælde til én plads pr. dag. Desuden vil de mobile gadesalgspladser, hvis de indkomne ansøgninger tillader det, blive fordelt således, at der på den enkelte plads vil være et varieret vareudbud, der skifter fra dag til dag.

 

Vilkåret om at den mobile gadesælger skal flytte sig med det samme, hvis politiet eller kommunen vurderer, at det er nødvendigt af hensyn til færdslen eller andet, opretholdes. Ligeledes er sælgeren forpligtet til at tage hensyn til de faktiske forhold på stedet, så salgsvognen ikke er til unødig gene for færdslen. Salgsvognen skal således stadig være flytbar, ligesom der fortsat ikke må opstilles genstande eller lignende ved vognen.

 

Tilladelser til mobilt gadeslag på gader med særlige trængselsmæssige forhold gives i en årlig ansøgningsrunde. Tilladelsen er gratis.

 

Kommer der flere ansøgninger, end der konkret vurderes plads til, vil forvaltningen prioritere koncept og sortiment på linje med ordningen for faste stader på markedsvilkår, hvor Københavns Kommune gerne vil fremme sundhed, økologi, variation og innovation. Udvælgelseskriterierne vil derfor være koncept, sortiment og udformning. Desuden vil mindre vogne blive fortrukket af hensyn til trængslen.

 

Der vil være særskilte ruter til Havneparken på Islands Brygge og Svanemøllestranden.

De mobile gadesalgspladser vil blive annonceret og udbudt på Københavns Kommunes hjemmeside, hvorefter der vil blive afholdt en ansøgningsrunde.

 

I områder uden særlige trængselsmæssige forhold ændres ordningen ikke, bortset fra at kravet om, at vognene skal flytte sig mindst én gang i timen lempes, så, at de fremover skal flytte sig én gang hver anden time. Dette gælder også for mobilt gadesalg fra registrerede motorkøretøjer, der har tilladelse til at sælge udenfor Indre By.

Der vil kunne ansøges om tilladelse hertil hele året.

 

Økonomi

Indstillingen giver et budgetteret indtægtstab for Teknik- og Miljøforvaltningen, der er indeholdt i Budget 2013.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt modellen, vil den blive sendt i høring i de berørte lokaludvalg i seks uger fra d. 6. november 2012 til d. 18. december 2012

På baggrund af høringssvarene vil den endelige model blive fremlagt for Teknik- og Miljøudvalget med henblik på endelig vedtagelse, hvorefter ordningen vil træde i kraft og der vil blive afholdt ansøgningsrunde snarest muligt, primo 2013.

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Janus Krarup

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 5. november 2012

Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen.
Til top