Endelig vedtagelse af lokalplan "Kongens Nytorv Metrostationsplads"
Efter offentlig høring om forslag til lokalplan skal Borgerrepræsentationen behandle lokalplan ”Kongens Nytorv Metrostationsplads” endeligt.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at lokalplan ”Kongens Nytorv” vedtages endeligt med den foreslåede ændring af § 1
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede på baggrund af en afgørelse fra Naturklagenævnet at udarbejde lokalplaner for de 14 stationspladser, der udgør den 4. etape i udvidelsen af den københavnske Metro.
Forslaget til lokalplan ”Kongens Nytorv Metrostationsplads” blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 8. marts 2012 med henblik på offentliggørelse. Forslaget vedlægges som bilag 1.
Forslaget har været i offentlig høring fra den 25. april 2012 til den 25. juni 2012. Der er som led i dialogstrategien afholdt borgermøde den 19. juni 2012. Referat og evaluering fra mødet er vedlagt som bilag 3 og 4. I forbindelse med den offentlige høring er modtaget 4 henvendelser, jf. bilag 2. De modtagne henvendelser er vedlagt som bilag 5.
Løsning
Lokalplanen gør det muligt at etablere en metrostationsplads på Kongens Nytorv.
Generelt for alle metrostationsplads lokalplaner
Metroselskabet har i samarbejde med forvaltningen udviklet dispositionsplanerne for Cityringens stationspladser. To elementer heri var de byrumsprogrammer, som Borgerrepræsentationen godkendte i 2010, og den omfattende borgerdialog ”Tal med landskabsarkitekterne”. I de nu foreliggende dispositionsplaner fastlægges trafikløsningerne herunder bus/tog-skiftet og de omfattende cykelparkeringsarealer.
Lokalplanen fastlægger de overordnede principper for, hvordan forskellige aktiviteter kan placeres i byrummet. Den præcise udformning fastlægges i den efterfølgende projektudvikling, herunder detaljer omkring belægning, belysning og byrumsinventar.
Konkret for denne lokalplan
Lokalplanen fastlægger funktionelle forhold som trafik og cykelparkering samt zoner til ophold og aktiviteter i relation til pladsens karakter. Lokalplanen er udformet med henblik på at bevare Krinsen og byrummet så intakt som muligt. En del af stationen er placeret under Krinsen og er derfor sænket yderligere således, at Krinsen kan genetableres. For at respektere torvets eksisterende udformning er ovenlys udeladt, og stationselementer, der er beliggende på Krinsen, er nedfældet i selve belægningen. Endvidere er bitrappen placeret ved Det Kongelige Teater.
Lille Kongensgade lukkes for gennemkørende trafik, men der etableres adgang for ærindekørsel og cykelsti over pladsen i forlængelse af gaden. I lokalplanen fastlægges arealer til cykelparkering i størrelsesordenen 200 pladser.
Der blev afholdt borgermøde den 19. juni 2012, hvor de centrale emner var cykelparkeringen.
Høring
Der er indkommet 4 høringssvar fra offentlige myndigheder, lokaludvalg og institutioner samt ejere, lejere og brugere. I bilag 2 er henvendelserne refereret og kommenteret.
Indre By Lokaludvalg
Lokaludvalget finder generelt, at der bør afsættes midler til forskønnelse af den del af byrummene, som ikke indgår i aftalen med Metroselskabet, og at cykelkældre indrettes, så de vil blive anvendt af borgerne. Specifikt for Kongens Nytorv finder lokaludvalget, at der bør etableres cykelparkeringspladser i videst muligt omfang.
Forvaltningens bemærkninger
Med hensyn til antal og placering af cykelparkeringspladser er de fremkommet på baggrund af VVM-redegørelsens behovsanalyse og ud fra en byrumsanalyse af de muligheder, der findes i det eksisterende byrum. Forvaltningen er dog enig i, at lokalplanen ikke bør forhindre, at der kan etableres flere cykelparkeringspladser, såfremt der er et behov. Derfor foreslås det, at § 1, sidste punkt udgår for så vidt angår principper og zoner for cykelparkering, idet der herved er mulighed for at dispensere fra lokalplanen.
Øvrige høringssvar
Kulturstyrelsen finder, at de foreslåede tre viste cykelparkeringszoner langs husrækken i August Bournonvilles Passage vil skæmme de fredede, arkitektoniskudtryksfulde og sårbare bygninger, hvilket støttes af ejeren af ejendommen. I stedet foreslår Kulturstyrelsen, at cykelstativerne udføres som fritstående elementer på pladsen. Akademiraadet anbefaler, at der udskrives arkitektkonkurrencer.
Forvaltningens bemærkninger:
Forvaltningen finder ikke, at der bør placeres flere cykelparkeringspladser på selve pladsen. Deres anvendelighed vurderes mere begrænset, idet de placeres længere væk fra nedgangen til stationen, og vejen skal krydses ved såvel parkering og efterfølgende på vej til Metro. Det er vanskeligt at forestille sig, at der ikke vil opstå en mere ukontrollerbar cykelparkering, såfremt der ikke etableres cykelparkering nær trappen til stationen. Borgerrepræsentationen vedtog i 2008 byrumsprogrammerne, og programmerne har indgået i de efterfølgende drøftelser med lokaludvalg og borgere og ligger til grund for de dispositionsplaner, der er udarbejdet. For så vidt angår bemærkningen om arkitektkonkurrencer er der ingen aktuelle planer herom.
Forslag til ændring af lokalplanen
- § 1 justeres, således at ordet ”zoner” udgår, hvorved lokalplanen gøres mere fleksibel.
Økonomi
Lokalplanen har i sig selv ingen kommunaløkonomiske konsekvenser.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Hjalte Aaberg
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen stillede et teknisk ændringsforslag til indstillingen om, at billedteksten på lokalplanforslagets side 7 ændres
fra:
”Dispositionsplan (illustration Metroselskabet)”
til:
”Dispositionsplan, som vedtaget af Borgerrepræsentationen i foråret 2011, som danner grundlag for lokalplanforslaget. Dispositionsplanen er også udgangspunktet for den endelige bearbejdning og projektering af pladsen. Det endelige projekt fremlægges til politisk godkendelse 2012/2013.” (Illustration, Metroselskabet)”
Det tekniske ændringsforslag blev vedtaget.
Indstillingen blev anbefalet.
Teknik- og Miljøudvalget afgav protokolbemærkning:
”Teknik- og Miljøudvalget ser gerne, at der bliver plads til flere cykelstativer.”