Mellemdeponering af forurenet jord
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til ændring af Teknik- og Miljøforvaltningens takst for modtagelse af forurenet jord i 2020 og 2021.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at taksten for modtagelse af forurenet jord stiger fra 78 kr. pr. ton til 100 kr. pr. ton med virkning fra den 1. november 2020, og at taksten for modtagelse af forurenet jord stiger yderligere til 121 kr. pr. ton med virkning fra den 1. januar 2021.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen har stået for deponering af forurenet jord i Nordhavnsdepotet siden 2012. Depotet forventes opfyldt ultimo oktober 2020.
Den næste mulighed for at bortskaffe forurenet jord i København forventes at blive ved opfyldning af Lynetteholmen fra primo 2023. I den mellemliggende periode vil Teknik- og Miljøforvaltningen midlertidigt modtage og oplagre forurenet jord oven på det fyldte depot i Nordhavn.
Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at de ekstra omkostninger, der opstår til håndtering og efterfølgende transport af den oplagrede jord til Lynetteholmen, dækkes af en takstforhøjelse.
Det forventes ikke, at Teknik- og Miljøforvaltningen med nugældende lovgivning kan varetage opfyldningen af Lynetteholmen for By & Havn. Derfor skal takstmidlerne i den kommunale ordning for deponering af forurenet jord være afviklet, når det midlertidige oplag af forurenet jord er bortskaffet omkring 2026.
Løsning
Kommunen har anvisningspligt for forurenet jord. Teknik- og Miljøforvaltningen har derfor undersøgt flere muligheder for midlertidige oplag af forurenet jord, eksempelvis på Prøvestenen og Lynetten. Begge muligheder er blevet fravalgt, da oplaget kræver meget plads, og en midlertidig indretning af Prøvestenen ville være for omkostningstung. Det har ikke været muligt at finde andre velegnede arealer.
På denne baggrund har Teknik- og Miljøforvaltningen ansøgt Miljøstyrelsen om godkendelse af et midlertidigt oplag på op til 4 mio. tons forurenet jord oven på det opfyldte depot i Nordhavn. Miljøstyrelsen godkendte det midlertidige oplag den 21. september 2020. Der er også søgt om midlertidig dispensation fra § 7 i lokalplan 443, Udvidelse af Nordhavn og ny krydstogtterminal. Bestemmelsen fastlægger, at arealet skal afsluttes i en højde af 3 meter. Der er modtaget dispensation fra lokalplanen den 22. september 2020 til et midlertidigt oplag på en højde op til 14 meter frem til 2027. Dispensationen er lig tidligere afgørelser om opfyld og er derfor ikke sendt i høring. Det er planen, at den oplagrede jord transporteres til Lynetteholmen med pram, når den forventeligt er klar til at modtage jord primo 2023.
Opfyldningen af Lynetteholmen forventes godkendt som et nyttiggørelsesanlæg til forskel fra de tidligere deponeringsanlæg, som Teknik- og Miljøforvaltningen har drevet. De miljømæssige krav til indretning og drift af de to anlægstyper er stort set ens, mens mulighederne for udnyttelse af det opfyldte areal er mere fleksible på et nyttiggørelsesanlæg.
Teknik- og Miljøforvaltningen kan forventeligt, jævnfør EU-udbudsret, ikke drive Lynetteholmen som et nyttiggørelsesprojekt for By & Havn. Det betyder, at kommunens ordning for deponering af forurenet jord formentlig skal nedlægges, og de resterende takstmidler i ordningen skal være minimale, når det sidste læs forurenet jord fra det midlertidige oplag er sejlet til Lynetteholmen omkring 2026.
Den ekstra håndtering, mellemlagring, losning og efterfølgende transport af jorden betyder øgede omkostninger, der skal dækkes af taksten. Beregning af taksten under de kendte forudsætninger giver en takststigning på 43 kr. pr. ton forurenet jord i forhold til den nuværende takst på 78 kr. pr. ton.
Annonceres en takststigning på 43 kr. pr. ton fra 1. januar 2021, kan mængderne til det midlertidige oplag stige væsentligt i den resterende del af 2020, da jordbehandlerne vil tømme deres depoter til den nugældende takst. Dette vil have en negativ indflydelse på ordningens økonomi. Indstillingen holdes derfor fortrolig til og med Borgerrepræsentationens møde for at varetage væsentlige hensyn til det offentliges økonomiske interesser, herunder udførelsen af det offentliges forretningsvirksomhed, jævnfør Forvaltningslovens § 27, stk. 4.
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at taksten for modtagelse af forurenet jord stiger den 1. november 2020 fra 78 kr. pr. ton til 100 kr. pr. ton og yderligere til 121 kr. pr. ton fra den 1. januar 2021. Ved ikke at hæve taksten til 121 kr. med virkning fra 1. november 2020 mindskes de eventuelle tab, som entreprenører, der allerede har indgivet tilbud, kan lide.
Ved midlertidig deponering af forurenet jord løber Københavns Kommune en risiko, da anlæg af Lynetteholmen på nuværende tidspunkt ikke er vedtaget ved lov og kan blive forsinket i godkendelsesprocessen med en VVM-redegørelse, miljøgodkendelse og anlægslov.
Mulighederne for at få dækket omkostningerne ved den midlertidige deponering bygger på en række forudsætninger, herunder hvornår Lynetteholmen kan modtage jorden fra det midlertidige oplag, hvor hurtigt jorden kan flyttes, og hvad den endelige afregningspris på Lynetteholm bliver. Forudsætningerne, der anvendes i de bagvedliggende beregninger, er fastlagt ud fra den bedst tilgængelige viden på nuværende tidspunkt. Der budgetteres med, at den årlige mængde forurenet jord til deponering falder fra ca. 2 mio. tons til ca. 1,5 mio. tons fra 2021, da nogle kunder vil søge andre bortskaffelsesmuligheder for en del af jorden, eksempelvis til mindre projekter på Sjælland.
Hvis Lynetteholmen ikke bliver realiseret inden for en overskuelig årrække, forventer Teknik- og Miljøforvaltningen, at der på 5-års sigt kan realiseres et opfyldningsprojekt på Prøvestenen. Dette projekt kan, som følge af mindre volumen, have større omkostninger pr. ton deponeret jord end Lynetteholmen forventes at få.
Alternativer
Borgerrepræsentationen kan vedtage takststigningen til 121 kr. pr tons forurenet jord sker af en omgang fra den 1. november 2020 eller den 1. januar 2021. Alternativerne er forbundet med usikkerhed og vil formentlig gå ud over entreprenørerne, som har afgivet tilbud eller senere hen skal betale for den billigere takst frem til årsskiftet. Såfremt Borgerrepræsentationen ikke godkender en takststigning, må Københavns Kommune stoppe jordmodtagelsen, da det er ulovligt at subsidiere ordningen med skattepenge. Et stop for modtagelse af forurenet jord vil være i strid med anvisningspligten.
Økonomi
Lynetteholmen var oprindeligt tænkt som et deponeringsanlæg, hvor kommunen skulle drifte depotet. Med virkning fra 1. januar 2020 steg taksten for modtagelse af forurenet jord med 10 kr. til 78 kr. (BR 31. oktober 2019), da det under disse forudsætninger ville være muligt at afholde de ekstra omkostninger ved midlertidigt oplag af den forurenede jord over hele den efterfølgende opfyldningsperiode af Lynetteholmen frem til omkring 2038.
Økonomien i ordningen skal under de ændrede forudsætninger være tilstrækkelig til, at der er råd til at bortskaffe jorden fra det midlertidige oplag. Takstmidlerne skal være brugt, når det sidste læs forurenet jord fra mellemoplaget er sejlet til Lynetteholmen omkring 2026. Tilbage vil kun henstå værdien af materiel og lovpligtige hensættelser til afvikling af tidligere depoter.
Takstfastsættelsen er omfattet af Miljøbeskyttelseslovens § 48 om hvile-i-sig-selv-princippet og kan ikke subsidieres fra skatteområdet. Derfor foreslås det, at den nugældende takst på 78 kr. pr. ton hæves fra 1. november 2020 til 100 kr. pr. ton og igen pr. 1. januar 2021 til 121 kr. pr. ton (i alt 55 procent). Det giver følgende priser ved en rabatstruktur på 2 %, 4 % og 6 %:
Fordeling af modtagne mængder i 2019 i % |
Pris vedtaget i 2020 i kr. |
Forslag til pris pr. 1. november 2020 i kr. |
Forslag til pris pr. 1. januar 2021 i kr. |
|
Gennemsnitstakst |
73,63 |
94,55 |
114,11 |
|
Takst op til 1.000 tons |
2 |
78,00 |
100,00 |
121,00 |
Takst ved 1.000-5.000 tons (2 % rabat) |
3 |
77,00 |
98,50 |
119,00 |
Takst ved 5.000-10.000 tons (4 % rabat) |
2 |
75,00 |
96,00 |
116,50 |
Takst over 10.000 tons (6 % rabat) |
93 |
73,50 |
94,00 |
114,00 |
Forventede årlige indtægter |
|
153,8 mio. |
171,2 mio. |
Teknik- og Miljøforvaltningen vil løbende vurdere alle relevante forhold for at sikre den rette balance i økonomien.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt takstændringen, vil den blive offentliggjort og derefter træde i kraft henholdsvis den 1. november 2020 og den 1. januar 2021. Ændres forudsætningerne væsentligt i de kommende år, vil Teknik- og Miljøforvaltningen søge taksten justeret i forbindelse med den årlige fastlæggelse af takster i Borgerrepræsentationen eller ved særskilte indstillinger.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 5. oktober 2020
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.