Mødedato: 05.10.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høring af kølepumpe projekt

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til høring af HOFOR Fjernkøling A/S’s projektforslag om opsætning af en kombineret varme- og kølepumpe.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  1. at HOFOR Fjernkøling A/S’s projektforslag om opsætning af en kombineret varme- og kølepumpe i Adelgade eller Tietgensgade sendes i høring hos de lovpligtige høringsparter (bilag 1).

Problemstilling

HOFOR Fjernkøling A/S har ansøgt Københavns Kommune om godkendelse af et projektforslag for opsætning af en kombineret varme- og kølepumpe, som skal producere køling om sommeren og varme om vinteren.

I henhold til Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 566 af 2. juni 2014, Projektbekendtgørelsen), skal kommunen godkende etablering af varmepumper med kombineret varme- og køleproduktion.

Såvel udsendelse i høring som endelig godkendelse af projektet blev delegeret til Teknik- og Miljøudvalget af Borgerrepræsentationen 24. februar 2014.

Løsning

Der er tale om et demonstrationsprojekt, hvor formålet er at identificere et prisindeks til at afregne varme fra en kølepumpe samt antal potentielle og reelle driftstimer med varmeproduktion fra en kølepumpe. Antal reelle driftstimer er de driftstimer, hvor prisen er konkurrencedygtig sammenlignet med andre produktionsmetoder fx kraftværksproduktion med kul, naturgas eller biomasse.
Pumpen vil have en kapacitet på op til 5 MW.

Projektforslaget lever ikke op til kravet om positiv samfundsøkonomi og kravet om, at anlægget skal være et kraftvarmeanlæg (§§ 6 og 13 i Projektbekendtgørelsen). Men Energistyrelsen kan dispensere fra disse bestemmelser, når der er tale om et demonstrationsprojekt.

For at projektforslaget kan gennemføres skal der derfor både foreligge en godkendelse fra Teknik- og Miljøudvalget samt en dispensation fra Energistyrelsen.

Forvaltningen er positivt indstillet overfor HOFORs ønske om at etablere dette demonstrationsprojekt. Projektet undersøger rentabiliteten og effektiviteten ved at udnytte overskudsvarme fra køleanlæg om vinteren ved at kombinere anlægget med en varmepumpe. Potentielt kan udnyttelse af overskudsvarme fra køleanlæg bidrage til at nedsætte forbruget af fossile brændsler i spidslastperioder om vinteren og på den måde hjælpe Københavns Kommune hen imod at opfylde klimamålet om at være CO2-neutral i 2025.

Anlægget etableres i eksisterende bygninger i enten Adelgade eller Tietgensgade og vil ikke medføre ændringer i støjniveau for de omkringboende.

Da projektet både kræver godkendelse fra Teknik- og Miljøudvalget og en dispensation fra Energistyrelsen, har forvaltningen sendt en indstilling til Energistyrelsen om dispensation på baggrund af HOFOR Fjernkølings ansøgning (bilag 1).

Inden projektforslaget endeligt kan godkendes, skal de berørte parter høres i henhold til Projektbekendtgørelsen. De berørte parter er i dette tilfælde Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR), HOFOR A/S og DONG Energy A/S.

Økonomi

Projektet har ingen direkte økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, sender forvaltningen projektforslaget i fire ugers høring. På baggrund heraf forelægges projektforslaget til endelig politisk godkendelse.

Den endelige godkendelse fra Teknik- og Miljøudvalget vil være betinget af, at Energistyrelsen meddeler dispensation fra §§ 6 og 13 i Projektbekendtgørelsen (BEK nr. 566 af 2. juni 2014).
                    Pernille Andersen 
                                                          /Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 5. oktober 2015

Indstillingen blev godkendt.
Til top