Damhussøen og engen, valg af skybrudsløsning
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til hvilken skybrudsløsning for Damhussøen og Damhusengen, der skal med i ansøgningen til Forsyningssekretariatet.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
1. at ansøgningen til Forsyningssekretariatet om medfinansiering af skybrudsprojekter kommer til
at indeholde arbejdsgruppens forslag til skybrudsløsning for Damhusområdet (bilag 1).
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen er sammen med HOFOR i gang med at udarbejde en ansøgning til Forsyningssekretariatet under Konkurrencestyrelsen om medfinansiering af Københavns samlede skybrudsportefølje. Damhussøen og Damhusengen er en del af den samlede skybrudssikring af København og skal derfor indgå i ansøgningen til Forsyningssekretariatet.
Skybrudskonkretiseringen for vandoplandet København Vest, der blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 8. maj 2014, indeholdt et forslag til skybrudsløsning for Damhusområdet. Vanløse Lokaludvalg var uenig i løsningsforslaget, da det indeholdt radikale ændringer af søen og engen. I forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets budgetseminar den 2.-3. marts 2015 fremlagde Teknik- og Miljøforvaltningen en række mulige alternativer til den oprindelige løsning i skybrudskonkretiseringen.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen nedsatte sammen med Vanløse Lokaludvalg en arbejdsgruppe, der fik til opgave at vurdere de forskellige løsningsforslag, der har været i spil, og i forlængelse af det komme med anbefalinger til, hvilke skybrudsløsninger, der skal med i ansøgningen til Forsyningssekretariatet for Damhussøen og Damhusengen (se bilag 1 og 2).
Arbejdsgruppen, der har solid lokal forankring, har fundet en løsning, der både tager højde for den mængde vand, der skal håndteres i området og borgernes nuværende brug af området og ønsker hertil. Damhusengen bevares i store træk, som den er i dag i stedet for at føre Harrestrup Å ind over engen, som det oprindelige forslag lagde op til. Damhussøen klargøres til mere vand ved at hæve Damhusdæmningen og ved at anlægge en mindre regnvandspark ved Roskildevej.
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Teknik- og Miljøudvalget vælger arbejdsgruppens forslag til skybrudsløsning for Damhusområdet. I forbindelse med udarbejdelsen af det nye løsningsforslag er borgernes brug af området kortlagt, og forslaget afspejler i højere grad de rekreative værdier, borgerne tillægger området (bilag 3). Derfor er der opbakning til forslaget lokalt (bilag 4). Løsningsforslaget betyder, at ændringerne af området er mindre end det, der blev besluttet med skybrudskonkretiseringerne. Et mindre indgreb i Damhusområdet vil være bedre i tråd, men stadig i strid med naturbeskyttelsesloven og den gældende fredning.
Arbejdsgruppens forslag til skybrudsløsning for Damhusområdet er billigere end det oprindelige forslag. Det skyldes bl.a. at investeringer i nye rekreative tiltag ikke længere har samme omfang, som i det oprindelige forslag. Mulighederne for byrumsforbedringer, herunder bl.a. passage under Roskildevej, skal videreudvikles i forbindelse med den kommende konkretisering af den løsning, der indgår i ansøgningen til Forsyningssekretariatet.
Forskellen på det oprindelig og nye forslag fremgår af skemaet nedenfor.
Parametre/løsning
|
Oprindelig forslag |
Nyt forslag |
Kapacitet
|
Plads til 240.000 m3 vand i Damhussøen og 200.000 m3 på Damhusengen. |
Plads til 240.000 m3 vand i Damhussøen og 200.000 m3 på Damhusengen. |
Myndighedsforhold
|
Stort indgreb i søen og engen udfordrer den gældende fredning og naturbeskyttelseslovens § 3. |
Mindre indgreb bedre i tråd med gældende lovgivning, men udfordrer stadig fredning og naturbeskyttelse. |
Byrumsforbedringer/rekreative værdier |
Stor regnvandspark giver muligheder for nye naturtyper. |
Bevarer engen i nuværende form. Mindre indgreb i søen, grundet mindre regnvandspark. |
Økonomi |
175 mio.kr |
100 mio.kr |
Løsninger skal tilpasses i lyset af kapacitetsprojektet for Harrestrup Å
Skybrudsløsningen for Damhussøen og Damhusengen skal koordineres med kapacitetsprojektet for Harrestrup Å, der afsluttes i foråret 2016 og som sammen med andre omegnskommunerne beskriver, hvordan Harrestrup Å kan anvendes i forbindelse med skybrudssikring.
Når resultatet kendes skal skybrudsløsningen justeres i forhold til den mængde vand, Damhussøen og Damhusengen skal skabe plads til. Da der er ansøgningsfrist for finansiering af skybrudssikring over vandtaksterne i 2015, har det været nødvendigt at udarbejde skybrudsløsningen, selvom de endelige vandmængder endnu ikke kendes.
Økonomi
Videre proces
Den valgte skybrudsløsning indarbejdes i ansøgningen til Forsyningssekretariatet, der behandles af Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 2. november 2015.
Når resultatet af kapacitetsprojektet for Harrestrup Å projekter foreligger i foråret 2016, forsætter arbejdsgruppen sit arbejde. I lyset af de mængder vand, der skal håndteres, får arbejdsgruppen til opgave at konkretisere skybrudsløsningen for Damhusområdet.
I takt med at skybrudsløsningen konkretiseres kan myndighedsforholdene omkring naturbeskyttelsesloven, den gældende fredning og vandkvaliteten også blive mere afklaret. Da naturbeskyttelsesloven indeholder bestemmelser om beskyttelse af søer, så kan lovgivningen indvirke på den endelige skybrudsløsning for Damhussøen, særligt regnvandsparken. Det kan føre til, at regnvandsparken skal være mindre eller udelades. Damhusengen vurderes ikke længere at udfordre lovgivningen, da den bevares som den er nu. Endelig skal arbejdsgruppen se nærmere på funktion og æstetik for pumperne.
Det forventes, at arbejdsgruppen kan afslutte arbejdet med den videre planlægning af skybrudsløsningen for Damhusområdet i efteråret 2016.
Projektet vil derefter indgå i den politiske prioritering af skybrudsprojekterne på lige fod med øvrige skybrudsprojekter. Her bliver Teknik- og Miljøudvalget forelagt forslag til byrumsforbedringer.
/Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.