Mødedato: 05.10.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udvidelse af Det Grønne Råd

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til optagelse af tre nye medlemmer i Det Grønne Råd.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at Børne- og Ungdomsorganisationernes Samråd, Danmarks Sportsfiskerforbund og Dansk Cyklistforbund optages som nye medlemmer af Det Grønne Råd.

Problemstilling

På baggrund af møde i Det Grønne Råd i marts 2015 foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen en udvidelse af Det Grønne Råd for at øge bredden af repræsenterende organisationer og dermed give plads til flere synspunkter i rådet.

Anledningen til forslaget om en udvidelse af Det Grønne Råd udspringer af en ansøgning fra Storkøbenhavns Jagtforening om optagelse i Det Grønne Råd. Borgerrepræsentationen skal godkende, hvis nye organisationer skal optages som medlemmer af Det Grønne Råd.

Løsning

Det Grønne Råds primære opgave er at rådgive Københavns Kommune inden for emner som: ’En grøn by’, naturpleje, havnen og friluftsliv. Rådet består af repræsentanter fra foreninger og organisationer, der beskæftiger sig med og anvender kommunens grønne og blå arealer. Formand for rådet er formanden for Teknik- og Miljøudvalget.

Rådet fungerer også som et forum for gensidig orientering mellem kommunen og rådets foreninger og organisationer. Der holdes 3-4 møder om året. I sammensætningen af rådet skal der tilstræbes en afbalanceret repræsentation fra henholdsvis erhvervsorganisationer og natur- og friluftsorganisationer.

Det Grønne Råds nuværende medlemmer er:

  • Danmarks Naturfredningsforening
  • Friluftsrådet
  • Danmarks Idrætsforbund
  • Foreningen Hovedstadens Forskønnelse
  • Dansk Ornitologisk Forening

Drøftelse af udvidelse

Det Grønne Råd drøftede på sit møde den 5. marts 2015 spørgsmålet om udvidelse af rådet.

På mødet var medlemmerne af rådet overvejende negativt stemt for udvidelsen, primært fordi de frygtede, at en udvidelse af rådet ville forringe muligheden for at komme til orde på møderne. Et af rådets medlemmer vurderede, at rådet med sine nuværende kun fem medlemsorganisationer kunne være skrøbeligt, og at flere medlemmer kunne give mere dynamik til rådet.

Forvaltningen anbefaler en udvidelsen af Det Grønne Råd ud fra ønsket for at få mere bredde i diskussionerne og gøre rådets mindre sårbart, da rådet i dag er relativt lille.

Til sammenligning har Det Grønne Råd i Århus 13 medlemmer og Det Grønne Råd i Aalborg 10 medlemmer. De andre kommuners Grønne Råds medlemmer afhænger typisk af, hvilke grønne/blå interesseorganisationer, der er medspillere i lokalområdet. Derfor er der medlemmer lige fra f.eks. små lokale kogræsserforeninger og ridelaug til større organisationer som landboforeninger og erhvervsråd, men også landsdækkende organisationer som Danmarks Naturfredningsforening, Friluftrådet, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Sportsfiskerforbund og spejderorganisationer, som fx Børne- og Ungdomsorganisationernes Samråd.

Det er forvaltningens vurdering, at flere medlemmer ikke vil forringe muligheden for at komme til orde til møderne.

Drøftelse af mulige nye medlemmer

Under Det Grønne Råds drøftelse af en evt. udvidelse af rådet blev følgende nævnt som mulige foreninger, der kunne bidrage til rådet på naturområdet:  

  • Danske Landskabsarkitekter
  • Dansk Botanisk Forening.

Herudover bragte forvaltningen følgende nye medlemmer i forslag, da de på landsplan er repræsenteret i flere grønne råd:

  • Børne- og Ungdomsorganisationernes Samråd
  • Danmarks Sportsfiskerforbund
  • Dansk Cyklistforbund
  • Dansk Legepladsselskab
  • Handicaprådet
  • Naturstyrelsen, København
  • Ældresagen.

Alle ovenstående forslag – herunder også Storkøbenhavns Jagtforening - indgik i en samlet drøftelse i fådet af, hvilke organisationer, der skal indstilles som medlemmer af Det Grønne Råd.

På baggrund af drøftelsen anbefaler forvaltningen, at Børne- og Ungdomsorganisationernes Samråd, Danmarks Sportsfiskerforbund og Dansk Cyklistforbund bliver optaget som nye medlemmer af Det Grønne Råd. Der peges på disse tre organisationer, da de i en særlig grad repræsenterer en bred skare af brugere af byens grønne og blå områder både med hensyn til alder og arealer rundt i kommunen. Alle tre  har aktiviteter spredt ud over København og repræsenterer brugergrupper, som i mindre grad er repræsenteret i rådet i dag.

I forhold til Dansk Legepladsselskab, Handicaprådet, Naturstyrelsen og Ældresagen er disse knap så repræsentative mht. bredden af deres aktiviteter i København, som de tre foreslåede.

Herudover har Det Grønne Råd vurderet, at Storkøbenhavns Jagtforening ikke skal indstilles til optagelse i rådet, da Jagtforeningen ikke driver reel jagt i Københavns Kommune.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når indstillingen er tiltrådt af Borgerrepræsentationen, vil de tre organisationer blive tilbudt medlemskab og få invitation til det førstkommende møde i Det Grønne Råd.

                    Pernille Andersen

                                                     /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 5. oktober 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen.
Til top