Mødedato: 05.10.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af kommende forslag til træpolitik

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter indhold og retning for en kommende træpolitik for Københavns Kommune.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog på møde den 24. august 2015 et medlemsforslag fra det Radikale Venstre, der pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde forslag til en politisk drøftelse af en træpolitik i efteråret 2015 og et endeligt forslag til en træpolitik til politisk behandling inden udgangen af 2015.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter indhold og retning for en kommende træpolitik for Københavns Kommune, herunder hvad er det vigtigste udbytte af en ny samlet træpolitik for Københavns Kommune.

Udvalget kan eksempelvis drøfte, om der skal:

  1. Fastsættes et mål om, at København skal opleves som en by med mange træer, for eksempel i form af et mål for Københavns samlede trækronedække?
  2. Ske en øget bevaring af træer på kommunale arealer, når kommunen bygger, anlægger eller på anden vis omdanner byen? Herunder hvordan hensynet til eksisterende træer skal prioriteres overfor hensynet til økonomi, hurtig eksekvering og andre strategiske indsatsområder (såsom fremkommelighed, friarealer, byliv, parkeringspladser udbygning af kommunale institutioner og lignende), når Københavns Kommune anlægger og bygger.
  3. Ske en øget bevaring af træer på private arealer? Herunder hvordan det kan håndteres ved eksempelvis øget registrering af bevaringsværdige træer i lokalplaner eller ved info-kampagner.
  4. Være et bevidst og prioriteret træartsvalg i København (hjemmehørende arter, allergene træer, salttolerante arter m.v.)? Herunder valg af træart ved etablering af nye træer og som håndterer de forskelligartede hensyn, der er til valg af træart i forskellige byrum.
  5. Sættes fokus - både internt i Københavns Kommune og hos borgerne - på træernes biologiske, æstetiske, miljømæssige, rekreative og kulturelle værdi?

Udvalgets drøftelser kan tage udgangspunkt i nedenstående beskrivelse af de nuværende rammer samt opmærksomhedspunkter i forbindelse med udarbejdelse af en ny træpolitik.


Nuværende rammer og retningslinjer for håndtering af træer i Københavns Kommune

Københavns Kommune har en række rammer og retningslinjer for byens træer, hvoraf kun en enkelt er politisk vedtaget og langt størstedelen er administrative grundlag kun gældende for Teknik- og Miljøforvaltningen. Derudover indeholder ”Lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer” samt ”Lov om naturbeskyttelse” bestemmelser for fredede træer. Fælles for kommunens retningslinjer er et overordnet formål om at sikre byen sunde og velvoksne træer samt at bevare de bevaringsværdige træer. Rammer og retningslinjer for byens træer fremgår af bilag 1.

I de nuværende retningslinjer indgår en politisk beslutning fra 2005 om udpegning og registrering af bevaringsværdige træer i forbindelse med igangsættende lokalplanredegørelser. Et bevaringsværdigt træ defineres som et træ, der er minimum 20 år gammelt, kan leve mindst 25 år mere og som herudover af Teknik- og Miljøforvaltningen konkret vurderes bevaringsværdigt ud fra dets størrelse, karakter, placering og sundhedstilstand på tidspunktet for lokalplanens udarbejdelse.

Den politiske beslutning har betydet, at Københavns Kommune siden 2005 systematisk har udpeget bevaringsværdige træer på både kommunal og privat grund i forbindelse med udarbejdelse af lokalplaner. Beslutningen har ikke betydning for arealer, der ikke er lokalplanlagt, ældre lokalplaner eller træer, som siden udarbejdelsen af en lokalplan måtte have ”vokset” sig til at være bevaringsværdige.

Københavns Kommune har i dag ikke en samlet politik for træer, der gælder for hele kommunen og der er således ikke foretaget en samlet politisk prioritering af hensynet til en bevaring og håndtering af træer i forbindelse med at byen udvikles.

Forslag til indhold i en kommende træpolitik for Københavns Kommune

En ny træpolitik skal ses i sammenhæng med Strategi for Bynatur, som forventes fremlagt til endelig politisk vedtagelse ultimo 2015.

Det foreslås, at en ny træpolitik håndterer spørgsmål relateret til såvel eksisterende træer som etablering af nye træer. Det foreslås endvidere, at der arbejdes for, at træpolitikken – indenfor det juridisk mulige - skal dække bredere end Teknik- og Miljøforvaltningen. Det vil sige, at træpolitikken både skal håndtere, når Københavns Kommune selv anlægger, bygger og forvalter på egne arealer, og når kommunen som myndighed udarbejder lokalplaner for private grundejere. Nedenfor opridses nogle opmærksomhedspunkter relateret til henholdsvis eksisterende og nye træer, som forvaltningen forventer, at en ny træpolitik vil adressere.

Opmærksomhedspunkter vedr. eksisterende træer

Som det fremgår af bilag 2, er der en række opmærksomhedspunkter knyttet til eksisterende træer i byen, særligt by- og gadetræer. Der er kamp om pladsen både over og under jorden. Dette medfører ofte dårlige vækstforhold og dermed usunde træer. Derfor er det vigtigt at bevare træer over 25 år – særligt når det drejer sig om by- og gadetræer – da det er svært at få skabt de nødvendige gode vækstbetingelser for nye by- og gadetræer. Samtidig er gamle store træer karaktergivende til et område og bidrager i særlig grad til biodiversiteten.

De primære årsager til, at eksisterende træer fældes på kommunale arealer er, at de må vige for anlægs- og byggeprojekter, at de er risikotræer eller at de fældes, fordi de er usunde eller døende, jf. Fakta om træer (bilag 3). Registreringen af fældede træer omfatter kun træer på Teknik- og Miljøforvaltningens arealer, og må således tages med forbehold, da den ikke er fuldstændig. 

Meget tyder på, at langt størstedelen af træerne i København er på private arealer. En træpolitik, der sigter på en øget bevaring af træer i København, bør derfor også inkludere træer på private arealer.

Opmærksomhedspunkter vedr. nye træer

Der bliver løbende plantet nye træer i København. Som det fremgår af bilag 3, er der i perioden 2012-2015 blevet plantet 5.438 træer på Teknik- og Miljøforvaltningens arealer (der findes ikke data for hele København). Derudover har Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 24. august 2015 – på baggrund af et medlemsforslag stillet af Socialistisk Folkeparti og Radikale - besluttet, at Teknik- og Miljøforvaltningen inden udgangen af 2015 skal udarbejde forslag til en plan for, hvordan der kan plantes 100.000 nye træer i København over en 10-årig periode.

Jævnfør bilag 2, er der knyttet en række opmærksomhedspunkter til plantning af nye træer – særligt gadetræer – i København. Der er kamp om pladsen, og særligt gadetræer skal være robuste og skal kunne trives under stressede forhold. Det stiller krav til planteforhold og til hvilke (særligt robuste) trætyper, der vil være mest ideelle. Det er derfor relevant med forskelligartede hensyn ved valg af træart, afhængig af hvor træet skal plantes.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

På baggrund af drøftelsen vil forvaltningen udarbejde et forslag til en samlet træpolitik for Københavns Kommune. Forvaltningen vil i den videre proces inddrage Det Grønne Råd, relevante forvaltninger i Københavns Kommune samt øvrige relevante interessenter.

Det foreslås, at de overordnede politiske målsætninger vedrørende træer indarbejdes i Strategi for Bynatur, der forventes fremlagt til politisk behandling i Teknik- og Miljøudvalget den 26. oktober 2015. Udvalget vil således blive forelagt et udkast til de overordnede politiske målsætninger vedrørende træer som en del af denne strategi.

Et samlet oplæg til træpolitik forventes fremlagt til politisk behandling i Teknik- og Miljøudvalget inden udgangen af 2015. Teknik- og Miljøforvaltningen vil med udgangspunkt i den endelige træpolitik udarbejde et samlet administrationsgrundlag for træer i samarbejde med de relevante øvrige forvaltninger.

                            Pernille Andersen                                       
                                                           /Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 5. oktober 2015

Indstillingen blev drøftet.
Til top