Mødedato: 05.09.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høring af projektforslag for etablering af eldreven varmepumpe ved krydstogtterminalen i Nordhavn (Østerbro)

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til en høring af HOFOR’s ansøgning om at etablere en eldreven varmepumpe til at opvarme krydstogtterminalerne på Oceankaj, 2150 Nordhavn.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at HOFORs projektforslag om etablering af en varmepumpe på Oceankaj sendes i høring hos de lovpligtige høringsparter (bilag 1).

Problemstilling

HOFOR har ansøgt Københavns Kommune om godkendelse af et projektforslag om at etablere en eldreven varmepumpe til at opvarme krydstogtterminalerne på Oceankaj, se bilag 1.

Projektforslag om fjernvarmeforsyning skal godkendes af kommunalbestyrelsen i henhold til Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 825 af 24. juni 2016, Projektbekendtgørelsen). Såvel udsendelse i høring, som endelig godkendelse af fjernvarmeprojekter er delegeret til Teknik- og Miljøudvalget.

Udvalget kan i henhold til Projektbekendtgørelsen kun godkende varmeforsyningsprojekter, som er samfundsøkonomisk fordelagtige.

Inden projektforslaget endeligt kan godkendes, skal de berørte parter høres. De berørte parter er Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR) og Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (VEKS).

Løsning

HOFOR indgik i 2012 en aftale med By & Havn om at levere varme til de nye krydstogtterminaler i Nordhavn. Terminalerne opvarmes på nuværende tidspunkt med en oliekedel, der er ved at være udtjent, og som desuden er dyr i drift.

I HOFOR’s ansøgning sammenlignes projektet med etablering af en varmepumpe med hhv. en ny oliefyret kedel og tilslutning til fjernvarmenettet.

Krydstogtterminalerne ligger forholdsvist langt fra det eksisterende fjernvarmesystem, og bl.a. derfor vil etableringen af en eldrevet varmepumpe være samfundsøkonomisk og miljømæssigt mest fordelagtigt i forhold til alternativerne, herunder fjernvarmen. Derfor forventer forvaltningen, på baggrund af ansøgningen fra HOFOR, efter høringen at kunne indstille, at projektforslaget godkendes.

Varmepumpen kan desuden anvendes til at forsyne det nærliggende UNICEF-lager med varme, hvor varmeforsyningen pt. består af en oliebaseret kedel. Derudover vil varmepumpen spille en vigtig rolle i EnergyLab Nordhavn-projektet, der har til formål at udvikle samspillet mellem el- og varmesystemet.

Samfundsøkonomi
Vurderingen, der er for en periode på 20 år, viser, at etablering af en varmepumpe er den samfundsøkonomisk mest fordelagtige løsning. Etablering af varmepumpen er ca. 1 % billigere samfundsøkonomisk end etablering af en ny oliefyret kedel og ca. 32 % billigere end tilslutning til fjernvarmenettet.

Investeringsomkostningerne for varmepumpen er betydeligt højere end for oliekedlen, men driftsomkostningerne er til gengæld markant lavere for varmepumpen.

Følsomhedsanalysen viser, at varmepumpen er det billigste alternativ i scenarier med lavere investeringsomkostninger, lavere elpris, højere oliepriser eller højere effektivitet af varmepumpen. Oliekedlen er derimod det billigste alternativ i scenarier med højere investeringsomkostninger, højere elpris, lavere oliepris eller lavere effektivitet af varmepumpen.

Brugerøkonomi og selskabsøkonomi
Ud over den samfundsøkonomiske vurdering indeholder ansøgningen vurderinger af brugerøkonomi, selskabsøkonomi (for HOFOR) og miljøpåvirkninger. Det bemærkes, at de anførte oplysninger om selskabsøkonomi og brugerøkonomi ikke indgår som en beslutningsparameter iht. projektbekendtgørelsen, kun samfundsøkonomien.

Etableringen af varmepumpen vil kun have en meget begrænset indflydelse på de samlede varmeproduktionsomkostninger i hovedstadens fjernvarmeforsyningsområde.

Etablering af varmepumpen er selskabsøkonomisk den bedste løsning frem for etablering af en oliefyret kedel. Den samlede selskabsøkonomiske fordel ved projektet udgør i alt ca. 1,6 mio. kr. over en periode på 20 år.

Miljøvurdering
Etablering af varmepumpen er samlet set miljømæssigt den bedste løsning i forhold til emissioner af CO2, svovldioxid (SO2) og nitrogenoxider (NOx), både i forhold til en oliefyret kedel og tilslutning til fjernvarmenettet.

Økonomi

Indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

På baggrund af udvalgets godkendelse sender forvaltningen projektet i høring hos de lovbestemte parter i fire uger. Det eksisterende projektforslag, høringsforslagene og vurderingen af høringsforslagene vil herefter danne grundlag for en ny politisk indstilling og endelig godkendelse.

 

    Pernille Andersen

                                           / Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 5. september 2016

 Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top