Mødedato: 05.04.2006, kl. 15:00

Redegørelse om igangsætning af forslag til byfornyelsesbeslutning og lokalplan for "Sundevedsgade-karreen"

Redegørelse om igangsætning af forslag til byfornyelsesbeslutning og lokalplan for "Sundevedsgade-karreen"

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra onsdag den 5. april 2006

 

 

Sager til drøftelse

 

16.      Redegørelse om igangsætning af forslag til byfornyelsesbeslutning og lokalplan for "Sundevedsgade-karreen"

 

TMU 202/2006  J.nr. 611:217.0001/06

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Denne redegørelse fremsendes til Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse med henblik på udarbejdelse af forslag til byfornyelsesbeslutning og lokalplan for "Sundevedsgade-karreen".

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. april 2006

Drøftet

 

 

RESUME

Karreen, der er den sidste af byfornyelseskarreerne på Ydre Vesterbro, rummer nogle af kvarterets ældste bygninger, og anvendelsen varierer fra værksteder og butikker til hotel og boliger. Der er randbebyggelse i 1-5½ etage med enkelte "huller" samt en hel del baghusbebyggelse også i 1-5 ½ etage. Der er mange bevaringsværdige bygninger, men vedligeholdelsesstandarden er meget forskellig. Den gennemsnitlige bebyggelsesprocent er ca. 175, og fordelingen mellem boliger og erhverv er ca. 55/45.

Der er etableret et fællesgårdanlæg i den nordvestlige del af karreen efter en række nedrivninger i forbindelse med en forsanering i starten af 1970'erne. Friarealforholdene for bebolsesejendommene i den øvrige del af karreen er meget ringe. Ud over at indeholde et katalog over, hvad de enkelte ejendomme kan forvente at få støtte til, hvis de søger, bliver etablering af et samlet fælles gårdanlæg derfor det vigtigste element i byfornyelsesbeslutningen.

Der er kørt et længere forhandlingsforløb med SBS som kommunens rådgiver, erhvervsdrivende, beboerrepræsentanter, beboerrådgivere samt de øvrige forvaltninger. Her er de forskellige interesser søgt afprøvet og afvejet blandt andet via en række alternative forslag til bevaring og fornyelse. Særlig vigtige drøftelser er ført med Enghave Motor, der har værksted og salg af motorcykler, og Carl Møller A/S, der er en tømmerhandel, idet disse virksomheder dominerer den sydlige del af karreen.

Hvis virksomhederne flytter, vil der være mulighed for sluttet randbebyggelse tilbagerykket af hensyn til ønske om cykelstier på Enghavevej. Desuden skabes der en større sammenhængende og støjbeskyttet fællesgård. Et nybyggeri mod Enghavevej vil rumme ca. 5.400-7.600 m2 etageareal afhængig af, om Tove Ditlevsens Mindehave bevares. Til gengæld forsvinder der bevaringsværdig bebyggelse og erhverv, og dermed det særlige miljø, der eksisterer på denne strækning af Enghavevej.

Ved møder med de erhvervsdrivende og beboerrepræsentanter har der overvejende været stemning for en bevaringsmodel. De seneste forhandlinger med Enghave Motor tyder dog på, at ejeren foretrækker at flytte vir ksomheden, idet han ikke finder det muligt at tilgodese et ønske om en passage over virksomhedens ejendom for beboerne i det sydlige hjørne af karreen til resten af fællesgården. I stedet foreslås en ny randbebyggelse mod Sundevedsgade og Enghavevej. Bortset fra stueetagen mod Enghavevej indrettes der boliger, hvilket også gælder de dele af baghusbebyggelsen, der bevares.

Forslaget indebærer nedrivning af de bevaringsværdige, men helt nedslidte bygninger på den kommunalt ejede ejendom Enghavevej 10. Herved skabes der mulighed for udvidelse af det grønne område med Tove Ditlevsens Mindehave, der er udlejet til restaurantformål, og forbedring af adgangsforhold mv. til Carl Møller A/S og erhvervsbaghuset Vesterbrogade 107 E, hvis tilkørsel fra Vesterbrogade lukkes i forbindelse med fællesgårdanlægget. Af hensyn til fællesgården nedrives der yderligere baghusbebyggelse i den nordlige del af karreen, heraf én bygning med høj bevaringsværdi

Alle udgifter foreslås finansieret med de afsatte byfornyelsesmidler uanset, at udgifter til nedrivning af forhuse og formentlig dele af planlægningsudgifterne ikke giver mulighed for statsrefusion.

Lokalplanforslaget, der vil være i overensstemmelse med rammerne i Kommuneplan 2005, skal udgøre det planmæssige grundlag for byfornyelsesbeslutningen. Der fastlægges bevaringsbestemmelser og bestemmelser for nybyggeri i høj arkitektonisk kvalitet i samspil med den eksisterende bebyggelse.

Der redegøres for, at de to forslag ikke skal miljøvurderes i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer. Beslutningen offentliggøres umiddelbart efter udvalgets stillingtagen.


 

Til top